Babaváró hitel 2020: Babaváró támogatás fiatal házasoknak

CIB

Babaváró Kölcsön

THM0,47% - 5,86%
Futamidő62 - 240 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ERSTE

Babaváró hitel

THM0,48% - 5,8%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg2.500.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Sberbank

Babaváró kölcsön

THM0,43% - 5,76%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg300.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Takarék jelzáloghitel Takarék jelzáloghitel
Takarekbank

Takarék Babaváró hitel

THM0,46% - 5,70%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg2.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
K&H

Babaváró hitel

THM0,5% - 5,8%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg2.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Unicredit

Babaváró kölcsön

THM0,43% - 5,76%
Futamidő72 - 240 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
MKB

Babaváró kölcsön

THM0,4% - 6,0%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Gyermeket vállaltok, akkor babaváró hitel. Ne feledkezzetek meg az új babaváró hitel konstrukcióról, ami 2019. július 1.-től 2022. december 31.-ig igényelhető, hiszen komoly segítséget jelenthet a kezdő szülőknek, mivel akár 10.000.000 forint kamatmentes kölcsönhöz is juthattok általa! Ahhoz azonban, hogy hozzájussatok, számos kritériumot kell teljesítenetek, amik esetenként nehezebben teljesíthetőek, mint egy átlagos konstrukció esetében, de természetesen nem lehetetlenek. Az alábbi cikkünkben összeszedtük a feltételeit, hogy segítsünk a döntésben.

A Babaváró hitel feltételei azért „nehezítettek”, mert a Családvédelmi Akcióterv keretein belül kerültek kialakításra, vagyis a kormány a családosokat kívánja segíteni ezzel a konstrukcióval. Már a kondíciói is fantasztikusak: egy személyi kölcsönről van szó 300.000 – 10 millió forint igényelhető, 60-240 hónapos futamidővel és maximum 50.000 forint törlesztőrészlettel. Mint kölcsön is kedvező, hiszen a THM a Sberbanknál ajánlata szerint alapesetben a 6,57%, vagyis ez a legalacsonyabb kamatozású  termék jelenleg a magyar hitelezési piacon. Akár önerőként is felhasználhatod, legalábbis a felvett összegnek a háromnegyedét. A babaváró hitelt kiváltásra is használhatod, így jobb konstrukcióra cserélheted a régebbi kölcsönödet. A bankok feltételei eltérhetnek, ezért érdemes tájékozódni, hogy bizonyos bankok milyen feltételeket támasztanak az igényléshez.

Fontos viszont, hogy ha megszületik az első gyermeked, akkor kamatmentes lesz; ekkor a THM 0,43% a Sberbanknál, ami az egyéb költségekre vezethető vissza. A második gyermek születése után a tőketartozás 30%-át elengedik, a harmadiknál az egészet, vagyis ekkor válik támogatássá! A Magyar Közlönyben megjelent (pdf), március 12-i kormányrendelet ismertette a támogatás részleteit.

És most lássuk a babaváró hitel feltélteleket:

Jó, ha tudjátok, hogy a TB jogviszony, a felsőoktatási tanulmányok esetén említett időszaki elvárások összevonhatóak, illetve folyamatosnak tekinthetőek, ha a megszakítás maximum 30 nap, a felsőoktatási tanulmányok és a következő TB jogviszony megkezdése között maximum 6 hónap. Az igénylés előtt szükséges a 180 napos, folyamatos TB jogviszony! Azt is fontos megemlítenünk, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött időszakból csak egy év vehető figyelembe. A termékkel kapcsolatosan több információról itt olvashatsz.

A gyermekvállalás teljesítése esetén

Banki követlemények a hitel felvételéhez

Sberbank

MKB Bank

K&H Bank

Takarék csoport

OTP Bank

Erste Bank

Budapest Bank

Unicredit Bank

CIB Bank

Gránit Bank

Raiffeisen Bank

A hitel kondíciói

Babaváró támogatás feltételei

Ha foglalkoztat a családalapítás, akkor valószínűleg hallottál már a babaváró támogatásról, amit a CSOK-hoz hasonlóan a családosok vehetnek igénybe, illetve azok, akik a közeljövőben tervezik a gyermekvállalást. Nyilván tisztában vagy vele, hogy vannak kritériumok, amiket muszáj teljesítened, ha azt szeretnéd, hogy megkapd, azzal viszont nem biztos, hogy mik is ezek, illetve hogy hogyan válik ténylegesen támogatássá. Lássuk tehát a babaváró támogatás feltételeit és részleteit!

A babaváró támogatás feltételei valamivel komplexebbek és nehezebben teljesíthetőek, mint egy átlagos hitelkonstrukcióé, de ez nem is csoda, hiszen olyan előnyökkel rendelkezik, amikkel a hasonló termékek nem. Csak dióhéjban: egy gyermek születése után kamatmentes, de addig sem magas a kamata, a második gyermeknél 30%, a harmadiknál 100% tőketartozás kerül elengedésre, vagyis innentől válik valóban babaváró támogatássá, addig „csupán” egy rendkívül jó kondíciókkal kibocsátott hitel.

És most a babaváró támogatás feltételei:

A babaváró támogatás feltételeivel kapcsolatos, lényeges tudnivaló a TB jogviszony, illetve a felsőoktatási tanulmányok kapcsán, hogy az elvárt időszakokat össze lehet vonni, másképpen fogalmazva folyamatosnak kell tekinteni, ha abban maximum 30 napnyi megszakítás van. A felsőoktatási tanulmányok és a következő TB jogviszony megkezdése között pedig hat hónap telhet el. Fontos, hogy a kölcsönigénylés leadása előtt mindenképp szükséges a 180 napos, összefüggő TB jogviszony, illetve az, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött időszakból egy év vehető figyelembe.

Ezek lennének a babaváró támogatás feltételei. A termék 2019. július 1.-től 2022. december 31.-ig érhető el a pénzintézetek kínálatában.

Így kaphatod meg a hitelt

Babaváró hitel 2020: Babaváró támogatás fiatal házasoknak - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Babaváró hitel 2020: Babaváró támogatás fiatal házasoknak - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Babaváró hitel 2020: Babaváró támogatás fiatal házasoknak - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Babaváró hitel 2020: Babaváró támogatás fiatal házasoknak - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Igen, ebben nincs változás. Az ügyvitel menete lehet eltérő a korábbinál, az egészségügyi helyzetre való tekintettel a bankok különböző óvintézkedéseket vezettek be, hogy csökkentsék a fizikai érintkezések számát.

Mint minden hitel esetében. A márciusban meghirdetett fizetési moratórium a babaváró hitelekre is érvényes, beleértve azokat a szerződéseket is, amelyeket korábban kötöttek/folyósítottak. A kölcsön futamideje meghosszabbodik ugyan, azonban a törlesztőrészlet összege nem lehet magasabb. Azoknak, akik élni akarnak a hiteltörlesztési moratórium adta lehetőséggel, nincs semmi teendőjük. Akkor kell nyilatkozni, ha valaki nem akarja szüneteltetni a hitel törlesztését.

2020. január elsejétől némileg módosult a babaváró hitel igénylésnek feltételrendszere. Az igénylő házaspár legalább egyik tagjának továbbra is minimum három év folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie (amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia), ugyanakkor ebbe ebben az évben már nem számít bele a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatott tanulmányi időszak, vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek.

A babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat a tavaly nyári indulás óta folyamatosan csökkent, a 2019 júniusában közzétett 2,10 százalékos érték novemberre 1,00 százalékra csökkent. Utóbbi érték december elejétől aktuális, így (eddig) azok jártak a legjobban, akik abban a hónapban kötötték meg szerződésüket. Ez akkor számít, ha nem születik öt éven belül gyermek. A decemberben szerződőknek a korábbinál is kisebb összeget kell visszafizetniük, ha elvesztik a kamattámogatást. December után ismét elkezdett emelkedni a referenciakamat.

Az úgynevezett babaváró hitel 2019 nyarán lépett életbe, és sokak számára kínál vonzó lehetőséget. A maximum 10 millió forintos kölcsön tényleg csábító a családalapítás előtt állóknak, nem csoda, hogy tavaly nagyon sokan éltek e lehetőséggel. A konstrukció az egyik legnépszerűbb hitel volt 2019-ben, és ebben az esztendőben is sokan fognak belevágni, ugyanakkor a feltételekkel és azok változásával szükséges tisztában lenni.

Igen, ebben nincs változás. Az ügyvitel menete lehet eltérő a korábbinál, az egészségügyi helyzetre való tekintettel a bankok különböző óvintézkedéseket vezettek be, hogy csökkentsék a fizikai érintkezések számát.

A babaváró hitelnek kamattámogatás esetén csupán maximum 0,5%-os, úgynevezett kezességvállalási díja van.

Ebben az esetben a támogatásból levonják a hátralékot, vagyis erre nem vonatkozik a kedvezmény.

Ez esetben a járási hivatalhoz lehet fordulni felülbírálatért, és ha helyt adnak neki, akkor a bank már nem utasíthatja el a kérelmet.

Két nyilatkozat: az egyikben vállalják, hogy a szülés és a terhesség 12. hetének időpontját a várandósgondozási könyvvel igazolják, a másikban pedig azt, hogy a gyermek születése vagy örökbefogadás után nem igényelnek családtámogatási ellátást, vagy azt kifizetőhelyen igénylik. Emellett szükséges született gyermek után a születési anyakönyvi kivonata, adóigazolványa és a lakcímkártyája, örökbefogadott gyermek esetén pedig a határozat, a lakcímkártya és az adóigazolvány.

A harmadik gyermek megszületése után; szintén a hitelintézetnél kell kezdeményezni.

Hogy történik a fizetés szüneteltetése?

Méltányossági engedélyezés lehetséges abban az esetben, ha a házaspár egyik tagja elhalálozik, megváltozik a munkaképessége, vagy egészségügyi okokból nem tudja teljesíteni a gyermekvállalást.

Nemfizetés esetén a bank hajtja be a tartozást, a jogosultság megszűnésének esetén pedig értesíti a Kincstárat; az ezt követő eljárást már az utóbbi folytatja le.

Ugyanaz, mintha nem születne gyermek, vagyis a hitel piaci kamatozásúvá válik, az addig összegyűlt kamattámogatást pedig egy összegben és 120 napon belül vissza kell fizetni.

Ha a kölcsön folyósítása utáni 5 évben meghal a házaspár egyik tagja, és gyermek sem születik, illetve örökbefogadás sem történik, akkor a kamattámogatás még hat hónapig fennáll, és ezalatt a törlesztés is szünetel, valamint az addig elengedett kamatok sem kerülnek felszámításra.

Akkor, ha a hitelfelvételt követő öt éven belül nem születik gyermek, illetve örökbefogadás sem történik, vagy a magyarországi lakcímek szűnnek meg, emellett akkor is, ha a hiteligénylők egyike sem neveli saját háztartásában a gyermeket.

Ha a kamattámogatási feltételek teljesülése megszűnik, akkor a hitel piaci kamatozásúvá válik, az addig összegyűlt kamattámogatást pedig 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni.

Azok a házaspárok, akik megfelelnek mind a kormányrendelet, mind a bank által támasztott követelményeknek.

A babaváró hitel 2019. július 1.-től 2022. december 31.-ig igényelhető.

Olyan hiteltípus, ami kifejezetten a családok gyermekvállalási kedvének növelésére szolgál. Az állam kamattámogatást nyújt hozzá, és a harmadik gyermek születése után a tőketartozást is megfizeti a hitelfelvevő házaspár helyett.

Mindenképpen a hiteligénylést a gyermek megszületése előtt kell beadni.

Természetesen, a terhesség nem kizáró ok. Ha a magzat már elmúlt 12 hetes, akkor az igénylés után 3 évre felfüggeszthető a törlesztőrészlet.

Ikrek születésével az állam elengedi a tartozás 30%-át, ha viszont hármas ikrek születnek, akkor a teljes tartozás elengedésre kerül.
Ez a szabály vonatkozik a 12 hetes magzatokra vagy az örökbefogadásra is.

Igen, ha már újra házasodtak. Viszont, ha a házaspár egyik tagja nevel egy gyermeket, akkor a másik házastársnak az első házasságában kell élnie vagy az első házasságát kell kötnie.

  • Mindkét fél elvált, de még nincs gyermekük, vagy
  • Az elvált félnek van gyermeke, de a másik félnek az első házassága, vagy
  • Az elvált félnek nincs gyeremeke, de az első házasságot kötőnek van

A felsőoktatási jogviszonyok között 30 nap megszakítás lehet, kivételt képez a felsőoktatási nappali tagozat, ahol 6 hónap telhet el a következő TB jogviszony között.
Jogviszonyokat össze lehet adni, de nem lehet 30 napnál több megszakítás.

Ami beleszámít a folyamatos jogviszonyba:

  • Hazai TB jogviszony
  • Nappali tagozatos felsőoktatási jogviszony
  • Külföldi jogviszony is beleszámít, ha magyar állampolgár az igénylő

2019.06.26.-i rendeletmódosítás alapján a passzív KHR státuszú ügyfelek is kaphatnak hitelt. A hitelbírálat jogát viszont a bankok fent tartják, így a finanszírozási szabályzat eltérhet a jogszabálytól.

Igen, ha megvan a 3 év TB jogviszony.

Igen, ha megvan a 3 év folymatos TB jogviszony és megfelelnek a többi kritériumnak.

Igen, mert egymástól teljesen független a két termék. Falusi csokról itt olvashatsz bővebben.

Igen, igényelhető. De arra kell figyelni, hogy JTM-be bele kell férni az igényléskor.

Igen, mert szabad felhasználású a babaváró hitel, így hitelkiváltásra is használható. De arra kell figyelni, hogy igényléskor a JTM-be bele kell férni a hitel törlesztőrészletének. Érdemes tájékozódni, hogy melyik bank engedi a hitelkiváltást, mert ez változó lehet.

Maximum 20 éves futamidőre vehető fel, de kevesebb időre is igényelhető, de akkor az összeg mértéke változhat, mert a törlesztőrészlet magasabb lesz.

Természetesen, kisebb összeg is igényelhető.

Amennyiben megszületik az első gyermek úgy az állam felfüggeszti 3 évre a hiteltörlesztést. A második gyermek után is újra 3 évre felfüggesztésre kerül a törlesztés és a tőketartozás 30%-át elengedik a kölcsönből. Amennyiben a harmadik gyermek megszületése is megtörténik úgy teljes tartozás elengedésre kerül.

Igen, ha legalább az egyik félnek az első házassága.
Ha mindkét fél elvált, akkor már nem igényelhető a babaváró hitel.

Nem, csak a 2019.07.01. után született gyermekre igényelhető.

A babaváró hitel igényléséhez munkaviszony vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszony szükséges. A befizetett TB nem elegendő a hitel igényléséhez.

A hitel bírálata 10 nap, amennyiben hiánypótlásra van szükség, akkor a bírálati szakasz tolódhat.

Igen, hitelkiváltásra is lehet használni a kölcsönt.

Akkor is igényelhető a kölcsön, ha nincs gyermeke. A hitel Kamatmentesen kerül folyósításra, amennyiben 5 éven belül születik egy gyermek, akkor végig kamatmentes lesz a futamidő alatt.

Load More

Legutóbbi blogbejegyzések

Albérlet, vagy ingatlanvásárlás – mi éri meg jobban?

Albérlet, vagy ingatlanvásárlás – mi éri meg jobban?

2020.09.28.

Albérlet, vagy ingatlanvásárlás? Nem is olyan könnyű megválaszolni ezt a kérdést, mint elsőre gondoltuk volna, hiszen mi alapvetően a vásárlás mellé tennénk le a voksunkat, ám ez nem csak a szándéktól, de a lehetőségektől is nagyban függ.

Tovább olvasom
Nézzük meg, mekkora a különbség a THM plafonos hitelek között!

Nézzük meg, mekkora a különbség a THM plafonos hitelek között!

2020.09.26.

Ha még nem hallottál volna a THM-plafonról, röviden összefoglalva az 5,75%-os THM-mel operáló személyi kölcsönökről van szó, amelyek esetében az adott naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamathoz képest lehet meghatározni a legfelső értéket. Nézzük meg a témát alaposabban!

Tovább olvasom
A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

2020.09.25.

Többen is kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy ha a moratóriumot igénybe vették, vehetnek-e fel másik kölcsönt. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy bővebben kifejtjük, mi is a hivatalos helyzet ezzel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Terhelt ingatlant szeretnék vásárolni, mire kell figyelni?

Terhelt ingatlant szeretnék vásárolni, mire kell figyelni?

2020.09.24.

Ha terhelt ingatlant szeretnél vásárolni, akkor valamivel több dolgod lesz, illetve több dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod, mintha egy tehermentes lakásra, vagy házra vetettél volna szemet. Emellett persze előnyös is lehet a számodra, de óvatosabb és körültekintőbb ügyintézésre lesz szükség, ha jól akarsz kijönni a dologból.

Tovább olvasom