Babaváró hitel 2024

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
magnet

MagNet Babaváró kölcsön

Akár 150 000 Ft jóváírással

THM0,4% ; 9,2%Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

OTP

Babaváró kölcsön

Szabadon felhasználható, akár kamatmentes kölcsön

THM0,4% ; 9,4%Kamat: 0% - 11,65%
Futamidő64 - 240 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Unicredit

Babaváró kölcsön

Most 150.000 forint jóváírással

THM0,43% ; 9,47%Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő72 - 240 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Raiffeisen

Kamattámogatással érintett Raiffeisen Babaváró Kölcsön

Szerződéskötésig online igényelhető

THM0,43% - 9,37%Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő72 - 240 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

Babaváró hitel

Most 150.000 Ft kedvezménnyel

THM0,49% ; 10,14%Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg2.500.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

K&H

Babaváró hitel

Akár 160 ezer forint jóváírással!

THM0,6% ; 9,6%Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő61 - 240 hó
Hitelösszeg2.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Mi az a babaváró hitel?

A babaváró hitel egy legfeljebb 11 millió forintos, szabad felhasználású kölcsön, amely, bizonyos feltételek teljesülése mellett, kamatmentessé válhat. Az állami támogatás több szinten is jelentkezik egy babaváró hitelnél, a kamatmentesség biztosítása mellett a törlesztés szünetelhet, és a fennálló tőketartozásból való elengedés is lehetséges.

Öt éven belül kell szülessen a gyermek

A babaváró hitel akkor lehet kamatmentes, ha legalább egy gyermekük születik, méghozzá a szerződéskötéstől számított öt éven belül. Ha ez nem történik meg, annak többféle következménye van, a legfontosabb, hogy az addig igénybe vett állami támogatást egyösszegben vissza kell fizetni, a hitelük pedig piaci kamatozásúvá válik. A legtöbb kedvezmény úgy érvényesíthető, ha három gyermekük születik, úgy lehet a legnagyobb mértékű támogatáshoz jutni. Az első gyermek születését követően kamatmentes lesz a hitel, ráadásul három évre az ügyfelek kérésre alapján felfüggeszti az állam a hitel törlesztését, a második gyermek után ugyancsak három év szüneteltetés kérhető a törlesztésben, emellett a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedi az állam. Harmadik gyermek születése esetén pedig nem kell további fizetni, a teljes fennálló tőketartozást elengedésre kerül.

Ezek a legfontosabb feltételek

A legfontosabb feltételek életkorra, valamint társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkoznak. A hitelt olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a férj és a feleség egyaránt elmúlt 18 és utóbbi még nem töltötte be a 30. életévét az igényléskor. A 2024-es évben még 40 éves korig igényelhető lesz a támogatás, amennyiben a várandósságot igazolja a házaspár. Az igénylő házastársak közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB-s jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Maximum 11 millió forintot lehet igényelni

A babaváró kölcsön maximum összege 11 millió forint, ami szabad felhasználású, azaz bármire el lehet költeni. Fontos tudni, hogy a kölcsön lakáshitel önerőként is megállja a helyét.

Mi lehet kizáró ok a babaváró hitel igénylésénél?

A babavárót banktól kell igényelni, s ahogyan minden más kölcsön esetében, itt is meg kell felelni a hitelbírálatnak, azaz csak akkor kaphatjuk meg a kölcsönt, ha az adott pénzintézet hitelképesnek minősít minket. Ehhez megfelelő jövedelemmel kell rendelkezni, és a házaspár egyik tagja sem lehet fent negatív információval a KHR listán.

A futamidő és a havi törlesztőrészlet is maximalizált

Ahogyan korábban már említettük, a babaváró hitel maximális összege 11 millió forint. A futamidő is maximalizált, legfeljebb 20 év lehet. Ezek mellett ezen terméknél a havi törlesztőrészlet felső összeghatára is meg van határozva, ez pedig 51 ezer forint, azaz ennél többet nem fizethetnek havonta. A törlesztőrészlet az állami kezességvállalási díjat is tartalmazza.

Mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek öt éven belül?

A folyósítást követően a babaváró hitel 5 évig kamatmentes, de ezen időszak alatt kell, hogy szülessen egy gyermek. Ha ez nem valósul meg, akkor az addig igénybe vett kamattámogatás összegét 120 napon belül kell visszafizetnie a támogatott személyeknek a bankon keresztül a Magyar Államkincstár részére, méghozzá egy összegben. A kamattámogatás visszafizetése csak egy dolog, a babaváró hitel ezt követően ugyanis piaci kamatozású (tehát jóval gyengébb feltételekkel rendelkező) személyi kölcsönné válik a futamidő végéig.

Ezekre a dokumentumokra van szükség az igényléshez

A bankok gyakorlata eltérő lehet a babaváró hitelbírálatánál, ám általánosságban le lehet írni, hogy milyen dokumentumokra lehet szükség az igényléshez. Ezek: személyi azonosító igazolvány, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, vállalkozóknak NAV jövedelemigazolás, a TB jogviszony (három év) igazolása, bankszámlakivonat(ok).

babaváró kölcsön

Mi felel meg TB jogviszonynak a babavárónál?

Ehhez a szabad felhasználású kölcsön igényléséhez három éves TB jogviszony igazolása szükséges, legalább a házaspár egyik tagjánál. A jogviszonynak folyamatosnak kell lennie, az nem gond, ha valaki a három év alatt munkahelyet váltott, de a két munkahely között nem szabad 30 napnál többnek eltelnie. TB jogviszonyt a vonatkozó törvény szerint az alábbiak jelentenek: munkaviszony, főállású egyéni vállalkozó, főállású társas vállalkozó, szövetkezeti tagság (munkaviszony, vállalkozási jogviszony, vagy megbízási jogviszony alapján), álláskeresési támogatásban való részesülés, egyházi munka, mezőgazdasági őstermelői tevékenység, főállású kis adózó. A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött időszak beleszámít a három éves TB jogviszonyba, de a három évből legalább az utolsó 180 napban kell lennie munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelemnek. A felsőfokú tanulmányok vége, illetve a munkavégzés elkezdése között maximum 6 hónap telhet el. A tanulószerződéses szakképzés időszaka nem számítható bele a TB jogviszonyba. A közmunka legfeljebb egy évvel számítható bele a babaváró kölcsön igényléséhez szükséges, három éves TB-időszakba. Külföldi munkával is lehet TB-jogviszonyt igazolni, de a kérelem benyújtása előtti 90 napban csak magyarországi jogviszony vehető figyelembe.

Aki külföldön dolgozik, nem igényelheti a babaváró kölcsönt?

A TB jogviszonynak, az igénylés benyújtását megelőző 90 napban hazai munkából kell származnia, ezzel együtt a jövedelem igazolható külföldről is. Ez azt jelenti, hogy az igénylő házaspár lehet hitelképes külföldi jövedelem alapján, persze a TB jogviszonyra való feltételeknek mindenképpen meg kell felelni. Ehhez a bankok is szigorúan kötve vannak.

A már meglévő gyermek, gyermekek nem számítanak?

A babaváró kölcsön, illetve a támogatás szempontjából nem, csak azok a gyermekek, akik a kölcsönigénylést követően jönnek a világra.

Mire van szükség a terhesség/születés igazolására?

A terhesség ideje alatt szakorvosi igazolásra van szükség a várandósság állapotáról. Ha már megszületett a gyermek, anyakönyvi kivonatra, lakcímkártyára és adóigazolványra lesz szükség. Előfordulhat, hogy valaki örökbefogadással kívánja a családját gyarapítani, így is lehet babavárót igényelni, ekkor az örökbefogadási engedélyt jelentő határozatot kell majd bemutatni, a gyermek lakcímkártyája és adóigazolványa mellett.

Ha nem jön össze a gyermekvállalás öt éven belül

Ha nem születik gyermek a szerződéskötést követő öt éven belül, akkor az adós(ok) elveszítik a kedvezményeket, és a korábban igénybe vett állami kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetni. A kölcsön ezt követően, a futamidő végéig piaci kamatozásúként működik majd.  A visszafizetés súlyos teher is lehet, ráadásul a törlesztőrészletünk is nagyot emelkedik. Ha egészségügyi oka van a gyermekvállalás elmaradásának, akkor be kell adni egy orvosi igazolással ellátott kérelmet, még az öt éves időszakon belül a Kormányhivatal felé. Ez egy méltányossági kérvény, amelynek pozitív elbírálása kedvezőbb feltételeket hozhat a visszafizetésnél.

Meddig van lehetőség babaváró kölcsönt igényelni?

A jelenlegi helyzet szerint a támogatást 2024 végéig lehet igénybe venni. Egészen pontosan 2024. december 31-ig van lehetőség szerződést kötni, tehát még bőven van ideje annak, aki ebben a konstrukcióban gondolkodik.

A babavárót házaspárok igényelhetik

A babaváró hitelt kizárólag házastársak igényelhetik, méghozzá együtt. A konstrukció kihirdetésekor feltétel volt, hogy a pár legalább egyik felének első házasnak kell lennie, de ez 2020 nyarától megváltozott, most már két elvált házasfél is igényelhet babavárót, és nem számít, hogy a korábbi házasságból született-e gyermek. A házaspár mindkét tagjának szükséges magyarországi lakcímmel rendelkeznie, és magyar állampolgárságúnak kell lennie. A feleségnek 18 és 30 év közöttinek kell lennie. 2025. januárig még igényelhető lesz a támogatás 40 éves korig, ha igazolják a várandósságot. Legalább az egyik félnek hároméves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Sem a férj, sem a feleség nem lehet büntetett előéletű, és 5000 forintot meghaladó köztartozásuk sem lehet. A KHR (adós) listán való aktív szereplés is kizáró ok, ha valaki passzív KHR-es (azaz már visszafizette adósságát), az elvileg kaphat babaváró hitelt, de erről a bankok maguk dönthetnek.

Ilyen a babaváró igénylésének rendje

A babaváró hitelt a szerződött bankoknál lehet igényelni, a pénzintézetek hivatottak dönteni arról, hogy valaki kaphat, vagy nem ilyen hitelt. A bankok az állami szabályozás mellett saját szabályzatukat is követik a hitelbírálatnál. Fontos tudni, hogy a bankok kötelesek 10 munkanapon belül elbírálni a kérelmeket, ha a kölcsönkérelemhez szükséges nyilatkozatok és dokumentumok hiánytalanul benyújtásra kerültek. Az igénylőnek meg kell felelnie a bank által kialakított jövedelmi feltételeknek, a pénzintézetnek természetesen figyelembe kell venni a JTM szabályozást. A bankok meghatározhatják a futamidőt és azt is, hogy mekkora a náluk felvehető hitelösszeg minimuma. Ahogyan azt is, hogy mekkora lehet az igénylő, vagy igénylők minimum életkora.

Felmentés adható a kamattámogatás visszafizetése alól, ha

Az igénybe vett állami kamattámogatást vissza kell fizetni, ha öt éven belül nem születik gyermek. A visszafizetés alól ugyanakkor létezik felmentés, mégpedig haláleset, megváltozott munkaképesség, vagy egészségügyi okok miatt. Ha a felsoroltak közül valamelyik bekövetkezik, lehet kérvényezni a felmentést, ugyanakkor az csak a kamattámogatás visszafizetésére vonatkozik, a hitel megmarad és piaci kamatozásúvá válik. Ha egy párnak egészségügyi okokból nem lehet gyermeke, akkor azt kell igazolniuk, hogy részt vettek a reprodukciós eljárásban, és a próbálkozások sikertelenek voltak, vagy azt, hogy egyikük igazoltan nem alkalmas reprodukciós eljárásra, vagy: számukra a gyermekvállalás orvosilag ellenjavallt.

Mi történik válás esetén?

Ha a babaváró hitelt igénylő házaspár elválik, akkor megszűnik a kamattámogatás, az éppen aktuális tartozás pedig piaci kamatozású kölcsönként működik tovább. Amennyiben nem született gyermekük a megszabott öt éven belül, vissza kell fizetniük az állami kamattámogatás meghatározott összegét.

Így igényeljünk babavárót!

A babaváró hitel igénylésének folyamata nem bonyolult. Először is érdemes ellenőrizni azt, hogy jogosultak vagyunk-e erre az államilag támogatott kölcsönre. Oldalunkon láthatóak a bankok ajánlatai és feltételei, ismertetőnkben pedig az állami szabályozás feltételeiről is részletesen olvashatnak az érdeklődők. Ha ezzel megvagyunk, böngésszük át a pénzintézetek termékeit és válasszunk közülük. A választást követően az adott banknál kell leadni igénylésünket. Amennyiben megfelelünk a feltételeknek, a bank pozitívan bírálja el kérelmünket, azaz jöhet a szerződéskötés, amelyet követően a hitelező folyósítja bankszámlánkra az igényelt összeget. Nem kell elkeseredni, ha esetleg egy bank elutasította kérelmünket, elképzelhető, hogy egy másik pénzintézetnél szerencsével járunk.

A TB jogviszonyról

A TB jogviszonyban az aktuális szabályok szerint jelentősen nőtt azok köre, akik Babaváró támogatást igényelhetnek. Amíg korábban a három éves elvárt TB jogviszonyban összesen legfeljebb egyszeri 30 nap megszakítás lehetett, addig most már nem probléma az, ha több megszakítás is van. Fontos, hogy ezek egyike sem tarthat azonban 30 napnál tovább. Ez azért jelentős változás, mert a járvány miatt sokan váltottak munkahelyet, és könnyen összejött a harminc nap megszakítás a 3 év alatt.

A másik változás, hogy az özvegy, az elhunyt házastársa halála után, egyedül is igényelheti a hitelt. Fontos, hogy ezt a Babaváró hitel szabályai szerint a még a gyermeke megszületése előtt kell megtennie. Amennyiben az elhunyt házastárs a halálakor, vagy az azt megelőző három hónapban megfelelt a Babaváró támogatás TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásainak, akkor a házastárs szintén jogosult lesz a Babaváró hitelre.

A TB jogviszony már nem (akkora) akadály

Lényeges feltétel, hogy a munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka, ami legfeljebb kilencven nap, szintén TB jogviszonynak minősül, így erre nem vonatkozik a harminc napos korlát. A felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően pedig a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig fél év megszakítás is lehet, vagyis a 30 napos szabályt itt sem kell alkalmazni, ahogy a munkanélküliség esetén sem.

A Babaváró hitel autóvásárlásra is jó lehet

A Babaváró hitel olyan, mit egy hagyományos személyi kölcsön. A személyi hitelek minden jó tulajdonságával rendelkezik, azért annyira népszerű. És a lényeg: szabadon felhasználható. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy az igényelt kölcsönt akármire elkölthetjük. Akár autóvásárlásra is fordíthatjuk. A Babaváró hitellel nem kell elszámolnunk, nem kell előzetes tervet benyújtanunk arról, hogy mire fordítjuk majd, és számlákat sem kell benyújtanunk később a pénzintézethez. A Babaváró támogatás abban is megegyezik a személyi kölcsönökkel, hogy nem lesz szükség ingatlanfedezetre az igényléshez.

A Babaváró hitel – kamatmentes autóvásárlás

Van némi eltérés is a Babaváró hitel és a személyi kölcsönök között. A Babaváró hitel igénylésének az az alapfeltétele, hogy vállaljuk, gyerekünk fog születni. Meglévő gyerekre nem igényelhetünk Babaváró hitelt, csak vállalt gyerekre. A Babaváró támogatás kamatmentes lehet. Egy kamatmentes hitel működése egyszerű. Ugyanannyit kell visszafizetni, mint amennyit igényeltünk. Ez egy kivételes lehetőség. A hitelek közül csak az áruhitelnél találkozhatunk kamatmentes konstrukcióval. De amíg egy áruhitel átlagos hitelösszege százezer forint, Babaváró hitellel 11 millió forinthoz is juthatunk. 11 millió forinthoz akár kamatmentesen. Ez pedig elég lehet egy autó megvásárlásához.

babaváró hitel

Mi történik a Babaváró hitel előtörlesztésekor?

Ha a hitelt még a gyermekünk megszületése előtt előtörlesztjük, akkor vissza kell fizetnünk az addig megkapott kamattámogatást. A kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül kell kifizetnünk. A kamattámogatást egyébként akkor is vissza kell fizetnünk, ha öt évig nem születik gyerekünk, ahogy azt a szerződésben vállaltuk.

A gyermekünk megszületése után a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, így ha előtörlesztjük azt, akkor csak a fennmaradó tőkét kell visszafizetnünk, hiszen teljesítettük a szerződésben vállaltakat.

Befektetésnek (is) nagyon jó lehet a Babaváró hitel

A Babaváró hitelt a kimutatások szerint főleg lakáscélra fordítjuk. Van azonban 1-2 százaléknyi igénylő, aki befekteti a felvett összeget. Be lehet úgy befektetni a Babaváró hitelt, hogy az megérje nekünk?

Akkor, ha megszületik gyerekünk, és a Babaváró hitel a teljes futamidő alatt kamatmentes marad, így a kölcsön befektetése a szakértők szerint nyereséget hozhat. Ez elég egyértelmű, mert egy kamatmentes hitel befektetésekor a kapott kamatot nyereségként könyvelhetjük el. Ha nincs szükségünk a felvett összegre, jó ötlet lehet azt befektetni.

Más a helyzet akkor, ha nem születik meg a gyerekünk. Azoknak, akik eleve gyermekvállalás nélkül, csak befektetési célra igényelnék a Babaváró hitelt, gondolniuk kell arra, hogy a Babaváró hitel a folyósítást követő első öt évben biztosan kamatmentes marad ugyan, de ha nem születik gyerekünk, akkor az igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben, vissza kell, hogy fizessük. Akkor éri meg befektetési céllal felvenni a Babaváró hitelt, ha a befektetésünk hozama ennél magasabb összeg lesz.

Mikor éri meg a Babaváró hitelt előtörleszteni?

A Babaváró 11 millió forintja vissza nem térítendő támogatás lesz akkor, ha az igényléskor már gyereket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. A hitel törlesztését gyakorlatilag el sem kezdjük, és három évig nem is fizetnünk semmit. Ha közben megszületik a második gyerekünk is, a szüneteltetés meg tudjuk hosszabbítani. Ha a harmadik gyerek újabb három éven belül megérkezik, akkor pedig már az egész tartozásunkat elengedik. Ebben a speciális és ritka esetben, nulla forint befizetésével kaptunk egy 11 millió forintos vissza nem térítendő támogatást.

Hasonló az eset, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a hitel felfüggesztését már öt évre megadják, és ha a harmadik gyermekünk öt év alatt megszületik, akkor ugyanúgy, mint a fenti esetben is, egy vissza nem térítendő támogatáshoz jutottunk. Ilyenkor pedig nincs már mit előtörleszteni.

A törlesztés felfüggesztése alapesetben három évre szó, nem kérhetünk rövidebb szüneteltetést. A szüneteltetés már kérhetjük a hitelkérelem benyújtásakor, ha már a magzatunk legalább tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd bizonyítanunk. Fontos, hogy a Babaváró három éves szüneteltetését csak akkor kérhetjük, ha az magzatunk betöltötte a tizenkét hetes kort, vagy gyerekünk születik az első öt évben. Ha nem születik meg a vállalt gyerek, akkor a Babaváró hitel kamattámogatása megszűnik, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

Mire kell figyelni a Babaváró hitel befektetésénél?

A jegybanki alapkamatra. A befektetésünk sikere ugyanis azon múlik, hogy mekkora kamatkedvezményt kell majd visszafizetnünk, ez pedig a jegybanki alapkamaton múlik. Néhány hónapja még nem volt kérdés, hogy ez a befektetés nyereséget hoz-e nekünk. Csakhogy a Magyar Nemzeti Bank az utóbbi hónapokban jelentősen emelte az alapkamat szintjét, és azt tudnunk kell, hogy egy bizonyos kamatszint felett már nem fogja megérni befektetni a Babaváró kölcsönt. Rendkívül fontos, hogy számoljunk tehát, mert az, hogy egy éve még nyereséget termelt ez az ötlet, attól még egyáltalán nem biztos, hogy még mindig előnyös, hiszen a kamatok emelkedtek, és így a realizálható nyereség is folyamatosan csökken, és eljöhet az a pont, ahol már ráfizetéses lesz ez a befektetés.

Hogyan szüneteltethető a Babaváró hitel?

A Babaváró támogatás szüneteltethető. A felfüggesztés alatt nem kell fizetnünk a részletek. Amennyiben három vagy több gyermeket szeretnénk, mindenképpen élnünk kell a szüneteltetéssel, hiszen a harmadik gyermek után a hitelünk megszűnik. A fennmaradó rész átalakul egy vissza nem térítendő támogatássá, így azt már nem kell visszafizetnünk.

Ez a nagy előnye a Babaváró hitelnek. A törlesztés szüneteltetése három évre kérhető, ez idő alatt nem kell havonta befizetnünk az egyébként alacsony törlesztő részleteket. A szüneteltetés a magzat 12 hetes korától kérhető, tehát nem kell megvárnunk, amíg a gyermekünk megszületik. Tudnunk kell, hogy gyerek születését követően 180 napig nyújthatjuk be az igényünket a törlesztés szüneteltetésére.

Többször is kérhető a Babaváró támogatás szüneteltetése

Akkor nyújthatunk be igényt újabb szüneteltetésre, ha az előző felfüggesztés már lejárt. Ebben az esetben újabb három évre kérhetjük azt, hogy ne kelljen fizetnünk. A két felfüggesztés időtartama nem vonható össze, meg kell várnunk, amíg az első felfüggesztés lejár. A második szüneteltetéssel viszont újra indul a három év. Ha a második gyermekünk három évvel később születik, akkor a szüneteltetés összesen hat évig is tarthat.

Mikor nem kell semmit visszafizetni?

A Babaváró hitel mind a 11 millió forintja lehet vissza nem térítendő támogatás akkor, ha az igényléskor már gyermeket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. Ilyenkor a hitel törlesztését el sem kell kezdenünk, és három évig nem kell semmit fizetnünk. Ha közben megszületik a második gyermekünk is, a szüneteltetés meghosszabbíthatjuk. Amennyiben a harmadik gyermek újabb három éven belül megszületik, akkor a teljes tartozást elengedi az állam. Ebben a különleges és optimális esetben egy forint befizetése nélkül juthatunk 11 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.

Hogyan szűnik meg a Babaváró hitel?

Harmadik gyermek születése után szüneteltetés már nem kell kérnünk, hiszen ilyenkor a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Lényeges, hogy csak a fennálló tartozást engedik el, a már befizetett összeget nem kapjuk vissza. Ahogy fent láttuk, optimális esetben ez akár a teljes felvett hitelösszeg is lehet.

Speciális esetek szüneteltetéskor

Kevésbé ismert szabály, hogy ha vetélés történik, vagy ha halva születik a gyermekünk, akkor is jogosultak vagyunk a kamatmentességre és a szüneteltetésre. A legalább tizenkét hetes magzat vetélését vagy a halva születését követően is benyújthatjuk a kérelmet a szüneteltetésre. Ráadásául a kamatmentességre, és a gyermekek után járó hitelelengedésre is jogosultak leszünk.

Mi történik, ha nem születik meg a gyermek?

A Babaváró hitelhez gyermeket kell vállalnunk. Az első gyermeknek a szerződéskötést követő öt évben kell megszületnie ahhoz, hogy a Babaváró hitel kamatmentes maradjon a futamidő végéig, ami akár 20 év is lehet. Amikor a második gyermekünk megszületik, elengedik a tartozás harminc százalékát. Több millió forintot kapunk tehát az államtól második gyermekünk születése után. A harmadik gyermek megszületése után a kölcsön megszűnik. A Babaváró kölcsönből egy vissza nem térítendő támogatás lesz.

Mennyit kell ilyenkor visszafizetni?

A támogatás megszűnése komoly anyagi teherrel jár. A támogatást egy összegben, 120 napon belül kell visszafizetni. És ne feledjük, ha nem születik meg az első öt évben az első vállalt gyermek, azzal megszegtük a szerződést, és a kapott támogatást egy összegben várja vissza tőlünk a hitelintézet. És nem ez lesz az egyetlen teher. Növekedni fog a havi törlesztő részletünk is, méghozzá jelentősen. A kamattámogatás megszűnésekor ugyanis a Babaváró támogatás piaci személyi kölcsönné alakul át, és az ennek megfelelő törlesztő részletet kell majd a következő tizenöt évben fizetnünk. Ez pedig a törvényben maximalizált 51 ezer forintnál jóval több lesz.

Megéri Babaváró támogatást igényelni?

Nem veszélytelen tehát Babaváró hitelt igényelni. Ahogy látható, a szerződés be nem tartása megterhelő lesz anyagilag, az azonnal visszafizetendő támogatás, és a megemelkedő törlesztő részlet miatt. A Babaváró hitelt igénylők nyilván nem gondolnak arra, hogy ez bekövetkezhet. Az igénylésnél mégis érdemes gondolni erre a lehetőségre is. Lehet olyan ok, ami miatt nem születik meg a gyermekünk. És ha a gyermekünk nem születik meg, fizetnünk kell.

Bár van kockázata a Babaváró hitel igénylésének, a másik oldalról se feledkezzünk meg. 11 millió forint szabadon felhasználható kamatmentes kölcsönt kaphatunk. Fiatal házaspárként, gyereket tervezve ez egy olyan összeg, ami komoly segítséget nyújt a családunknak. Mielőtt döntünk, alaposan fontoljuk meg az előnyöket, és vegyük figyelembe a kockázatokat is. Ha úgy látjuk, hogy ez egy olyan lehetőség, amit nem akarunk kihagyni, akkor igényeljük meg a Babaváró hitelt. Hiszen ahogy írtuk, ilyen lehetőség nincs még egy ma Magyarországon.

Vállalkozói jövedelemmel is igényelhető a Babaváró hitel

A Babaváró hitel igényléséhez igazolnunk kell a jövedelmünket. Alkalmazottként munkáltatói igazolással tehetjük ezt meg. Bár a vállalkozók gyakran érzik magukat fekete báránynak hitelfelvételkor, Babaváró hitel igényléséhez egy vállalkozónak csupán egy NAV jövedelemigazolásra lesz szüksége a jövedelme igazolásához. Nincs tehát akadálya annak, hogy vállalkozói jövedelemmel igényeljünk Babaváró hitelt.

A vállalkozás székhelye és az állandó lakcím

A Babaváró hitelt csak magyar állandó lakcímmel tudunk igényelni. Amíg a CSOK igénylésekor nyilatkoznunk kell arról, hogy a vállalkozásunk székhelyét is be akarjuk-e jelenteni a lakcímkártya szerinti állandó címünkre vagy a hitellel megvásárolni kívánt ingatlanba, addig a Babaváró hitelnél nincs ilyen elvárás. A Babaváró hitel ugyanis egy szabad felhasználású kölcsön, és bár ingatlanvásárlásra is fordíthatjuk, az ingatlan nem kerül jelzálogként bevonásra a hitelügyletbe.

A TB jogviszony vállalkozás esetén

A Babaváró hitel feltételének egyik fontos része a megfelelő TB jogviszony igazolása. Elvárás, hogy legalább három éve folyamatos TB jogviszonyunk legyen. A folyamatosság azt jelenti, hogy a TB jogviszonyban nem lehet harminc napot meghaladó szünet. A megszakítások száma viszont nincs korlátozva, csupán annak a feltételnek kell megfelelnünk, hogy egy megszakítás hossza se haladja meg a harminc napot. Figyeljünk arra, hogy ez egy új szabály, eddig ugyanis összesen nem haladhatta meg a szünet a harminc napot. Abban az esetben, ha hosszabb megszakítással történt a munkahelyváltás, és ezért nem kapnánk meg az hitelt, akkor is van még lehetőségünk, mert elég a házaspár egyik tagjának teljesítenie ezt a feltételt.

Az utolsó száznyolcvan napban elvárás a magyarországi TB jogviszony. Külföldről hazaköltözőknél ez csak kilencven nap. Ehhez megfelelő a magyar alkalmazotti és vállalkozói jogviszony is.

Lényeges, hogy különböző TB jogviszonyokkal is igazolhatjuk a három évet. Tehát, ha például 2 évig alkalmazottként dolgoztunk, majd vállalkozni kezdtünk, akkor semmi akadálya sincs a Babaváró hiteligénylésének.

A tartozásmentesség igazolása

Lényeges lesz, hogy igénylés benyújtásakor nem lehet tartozásunk a NAV felé, amit NAV nullás adóigazolással bizonyíthatunk. Néhány pénzintézet egyébként elfogadja azt is, ha szerepelünk a NAV köztartozásmentes adatbázisában. Vállalkozóként különösen kell erre figyelnünk, hiszen ez az alkalmazottakat és a nyugdíjasokat nem érinti. A vállalkozók azonban maguk fizetik a járulékokat és az adókat, így könnyebben eshetnek késedelembe. Akkor azonban, ha ezt rendezik, benyújthatják a hiteligénylésüket.

Nem szerepelhetünk a KHR negatív adóslistáján

Nem szerepelhetünk a KHR rendszerben negatív adósként, mert nem kapjuk meg a Babaváró hitelt. Azt is tudnunk kell, hogy amíg az alkalmazottaknál csak a magánszemélyként igényelt hiteleket ellenőrzik, addig a vállalkozóknál a vállalkozás számára felvett hiteleket is ellenőrzi a pénzintézet. Mivel a vállalkozóként felvett hitelek törlesztő részletével is számol a bank, a hitelképesség-vizsgálat során a jövedelmünk terhelhetőségét befolyásolja egy vállalkozói hitel törlesztő részlete is.

Hitelkiváltás Babaváró támogatással – csak gyermekkel lesz jó

Amennyiben már egy gyermekünk megszületik, a hitel végig kamatmentes marad, és 11 millió forinthoz juthatunk. A Babaváró hitelt a statisztikák szerint az igénylők nagy része lakásvásárlásra fordítja, néhány százalékuk pedig a meglévő lakáshitelének kiváltására. Nem véletlenül. Egy piaci kamatozású lakáshitel nem versenyezhet egy kamatmentes konstrukcióval. A hosszú futamidő miatt sok millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni. Gondoljunk csak arra, hogy a Babaváró hitel első öt évében akár több millió forint kamatköltséget takarítunk meg a kamatmentesség miatt. Ez húsz év alatt a többszörösére emelkedhet, arról már nem is beszélve, hogy a második gyermeknél harminc százalékot elengednek a hitelünkből, a harmadiknál pedig a hitel megszűnik.

Ha azonban nem születik gyermekünk, a Babaváró hitel átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné, ráadásul az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetnünk.

A Babaváró hitelnél nincs jobb lehetőség hitelkiváltásra. A kamatmentességgel nem lehet versenyezni. Amennyiben teljesítjük a szerződésben vállaltakat, és gyermekünk születik, sok millió forinttal kevesebbet kell visszafizetnünk az évek alatt.

Az ügyleti kamat fogalma

Az ügyleti kamat az ügyfél részére folyósított kölcsön éves kamata, amit az ügyfél a szerződés alapján megfizet. Ennek mértékét a szerződés mellett a pénzintézet mindenkor hatályos hirdetménye illetve a kondíciós listája tartalmazza.

Mire használják a legtöbben a Babaváró hitelt?

Nem téved nagyot, aki az ingatlancélt kizárólagosnak gondolja. Tíz honfitársunkból ugyanis hét házaspár ingatlanvásárlásra fordítja a Babaváró hitelt, további tizenöt százalék pedig a már meglévő otthonát korszerűsíti, vagy újítja fel belőle. Ez nem véletlen. 11 millió forinthoz lehet jutni akár húsz évre kamatmentesen úgy, hogy a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 51 ezer forintot. Egy kamatmentes hitellel egyetlen piaci hitel sem tudja felvenni a versenyt. A kormány nagyon eltalálta az igényeket ezzel a konstrukcióval. Az Otthonteremtési programnak éppen ez volt a célja, vannak ugyanakkor olyanok is, akik más lehetőséget is megláttak a Babaváró hitelben.

Az ingatlan az első, de mire költjük még a Babaváró hitelt?

Az igénylők nagyjából öt százaléka a hitelét váltotta ki a Babaváró hitellel. Ez a választás is kapcsolódhat ingatlanhoz, és logikusnak is tűnik egy piaci hitel kiváltása egy kamattámogatott konstrukcióval.

A házaspárok három százaléka a jövőre gondolva megtakarítást hozott létre gyermekei számára a felvett összegből.

A sajtóban nagyon felkapott téma volt, hogy a Babaváró hitelt milyen fantasztikus ötlet állampapír vásárlásra fordítani. Így egy kamatmentes összeg kamatozik a befektető családnak. Ez az ötlet a hiteligénylők egy százalékának tetszett meg.

Szintén egy százalék volt azok aránya, akik klasszikus személyi kölcsönként kezelték a Babaváró hitelt. Ők autót, hajót vagy bútort vásároltak, utaztak, sőt néhányan a vállalkozásukat is ebből fejlesztették, hosszú távú befektetésként tekintve a kölcsönre.

A Babaváró hitel buktatói – mert van ilyen is

A hitel kamatmentességét azonnal elveszítjük, ha a szerződést követő öt éven belül nem születik meg az első vállalt gyermek. Ebben az esetben a kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetnünk százhúsz napon belül.

A Babaváró hitel felvételekor a házaspár mindkét tagja nem dolgozhat külföldön, ez ugyanis kizáró ok. Kizáró ok az is, ha van egy nem fizetett hitelünk, és negatív bejegyzéssel szerepelünk a KHR-ben. Külföldre egyébként később sem mehetünk mindketten dolgozni, nem is költözhetünk el az országból, ugyanakkor arra van lehetőség, hogy a házaspár egyik tagja külföldön vállaljon munkát.

Babaváró hitelt csak házaspárok kaphatnak, és a válás sem megengedett. Válás esetén az addig kapott kamattámogatást visszakövetelik tőlünk, és a hitel piaci kölcsönné alakul át.

A hitel igénylésénél az sem lesz mindegy, hogy mennyi hitelünk van aktuálisan. Ez ugyanis csökkentheti a Babaváró hitel megítélt összegét, de akár az igénylésünket is elutasíthatják miatta.

Babaváró hitel igénylése lakáshitellel

A Babaváró hitel szabad felhasználású kölcsön. Van azonban egy fontos szabály akkor, ha a Babaváró hitel folyósítása és a lakáshitel felvétele között nem telik el kilencven napnál több. Ilyenkor ugyanis a Babaváró hitel hetvenöt százaléka számít csak önerőnek, míg huszonöt százaléka hitelnek számít. Ez egy nagyon jó hír, hiszen a bankok által kért önerőt nem kell részben vagy egészben saját forrásból finanszíroznunk. A Babaváró hitel maximum 11 millió forint lehet. Eszerint akár hét és fél millió forint önerővel is számolhatunk.

A hatályos előírások szerint az ingatlan maximum nyolcvan százalékig terhelhető hitellel. A banki gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez bizony gyakran csak hetven százalék, sőt egyes településeken akár ötven százalékra is lecsökkenhet. Ez a kistelepülésekre jellemző szigor befolyásolhatja a szükséges hitelünk nagyságát.

Két hitel, két törlesztőrészlet

A hitel felvételekor számítanunk kell arra is, hogy ha a Babaváró hitel mellé lakáshitelt is igénylünk, akkor mindkét törlesztő részletnek bele kell férnie a jövedelmünkbe.

A Babaváró támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok – jövedelemigazolás

Jövedelemigazolás alkalmazott esetén: munkáltatói igazolás, amely 30 napnál nem lehet régebbi. A munkáltatói igazolás helyett NAV online kereset kimutatás is megfelelő.

Fizetési számla 2 hónapnál nem régebbi kivonata (bankszámlakivonat) minden oldalának másolata.

Egyéni vállalkozóknak: előző évi NAV jövedelemigazolás.

Gyermek után családi pótlékra jogosultaknak: Magyar Állam Kincstár által kiállított igazolás fénymásolata, vagy saját névre szóló bankszámlakivonat, amelyre a családi pótlék utalás érkezik a kincstártól.

Egyéb jövedelemigazolások (például: ingó, ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, cafeteria): az egyéb jövedelem típusától függően NAV által kiállított jövedelemigazolás fénymásolata.

Amire érdemes gondolni a Babaváró hitel igénylése előtt – fontos információk!

Húszéves futamidőre hitelt felvenni komoly döntés. A hitelt végig törleszteni kell, ezért meg kell fontolni, hogy a törlesztőrészleteket elbírja-e a családi költségvetés. A Babaváró kölcsön egyik fontos pontja, hogy a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb 51 ezer forintnál. Ez mindenképpen jó hír, azt viszont ne felejtsük el, hogy azt vállaltuk a szerződés megkötésekor, hogy gyermekünk születik. Ha ez nem történik meg a szerződéskötést követő öt évben, akkor a hitel kamatmentessége megszűnik, és átalakul piaci hitellé. Ez azzal jár, hogy a törlesztő részletek azonnal megemelkednek, méghozzá több tízezer forinttal. Azzal is számolnunk kell, hogy ha nem születik gyermekünk, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetnünk, mégpedig egy összegben. Ezekkel számoljunk a döntés előtt.

11 millió forint sok pénz. Három gyerek felnevelésére azonban nem lesz elég. A három gyermek nevelése, taníttatása, öltöztetése, etetése óriási összegbe kerül. Ne homályosítsa el az elménket a 11 milliós szám, gondoljuk végig, hogy van-e elegendő jövedelmünk a gyerekek felneveléséhez.

Aki külföldre költözne, ne igényeljen Babaváró hitelt. A hitel egyik feltétele, hogy a család nem költözhet külföldre a következő húsz évben. Ha külföldön szeretnénk élni, másik megoldást kell választanunk, ugyanis ha elköltözünk egy másik országba, a hitel teljes összegét vissza kell fizetnünk a kamattámogatással együtt akkor is, ha gyermekünk született.

Elég erős a házasságunk? Kibír húsz évet? Ha már a hitelfelvételkor bizonytalanok vagyunk, jobb, ha bele sem vágunk a hitelfelvételbe. Válás esetén a hitelt visszaköveteli tőlünk a bank, a kamattámogatással együtt. Egy válás amúgy is komoly trauma, ne tetézzük pénzügyi katasztrófával.

A felelős hitelfelvétel tehát egy állami támogatásnál is fontos, még ha az kamatmentes lehet. akkor is. Pontosabban főleg akkor. Bölcsen kell dönteni, hogy a Babaváró támogatás valóban támogasson bennünket és a szeretteinket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Babaváró hitel 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Babaváró hitel 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Babaváró hitel 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Babaváró hitel 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A szerződés feltételeinek megszegése esetén a Babaváró hitel támogatása megszűnik, és átalakul piaci kamatozású hitellé. Ilyen ok lehet például, ha nem születik meg a vállalt gyermek, vagy ha elválnak az igénylők. A támogatás megszűnésekor az addig kapott támogatást kamatokkal vissza kell fizetni.

Nem. Az igénylőnek minden esetben hitelképesnek kell lennie, és teljesítenie kell a szerződésben vállalt kötelezettségeit. A hitelképesség vizsgálatánál például kizáró ok, ha az igénylőnek már volt egy nem fizetett hitele.

A Babaváró hitel szabad felhasználású, és szerződéses feltételek teljesítése esetén kamatmentes lesz a futamidő végéig. Így a család egy olyan összeghez jut, ami kamatmentesen bármire felhasználható.

A Babaváró hitel egy támogatott, szabad felhasználású hitel, ami bármire elkölthető. Felhasználható ingatlan vásárlásra vagy felújításra, autóvásárlásra, bútorvásárlásra vagy bármilyen egyéb kiadás fedezésére. A gyakorlatban a Babaváró hitel úgy működik, mint egy személyi kölcsön.

Nem kell, mert a kezességvállalási díj a havi részlethez kapcsolódik, ezért a szüneteltetés alatt a díjat nem kell fizetni.

Akkor is igényelhető a kölcsön, ha nincs gyermekünk. A hitel kamatmentesen kerül folyósításra, amennyiben 5 éven belül születik egy gyermek, akkor végig kamatmentes lehet a futamidő alatt.

A hitel bírálata 10 munkanap, amennyiben hiánypótlásra van szükség, akkor a bírálati szakasz tolódhat.

A babaváró hitel igényléséhez munkaviszony vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszony szükséges. A befizetett TB nem elegendő a hitel igényléséhez.

Nem

A kölcsön folyósítását követő második gyermek születése után tőketartozás 30%-a elengedésre kerül a kölcsönből. Amennyiben a harmadik gyermek megszületése is megtörténik úgy a teljes tartozás elengedésre kerül.

Természetesen, kisebb összeg is igényelhető.

Maximum 20 éves futamidőre vehető fel. Kevesebb időre is igényelhető, de akkor az összeg mértéke változhat, mert a törlesztőrészlet magasabb lesz. Viszont havi 51 ezer forintnál nem lehet magasabb a törlesztőrészlet.

Igen, mert szabad felhasználású a babaváró hitel, így hitelkiváltásra is használható. De arra kell figyelni, hogy igényléskor a JTM-be bele kell férni a hitel törlesztőrészletének. Érdemes tájékozódni, hogy melyik bank engedi a hitelkiváltást, mert ez változó lehet.

Igen, igényelhető. De arra kell figyelni, hogy JTM-be bele kell férni az igényléskor.

Igen, mert egymástól teljesen független a két termék. Falusi csokról itt olvashatsz bővebben.

Igen, ha megvan a 3 év folyamatos TB jogviszony és megfelelnek a többi kritériumnak.

Igen, ha megvan a 3 év TB jogviszony.

2019.06.26.-i rendeletmódosítás alapján a passzív KHR státuszú ügyfelek is kaphatnak hitelt. A hitelbírálat jogát viszont a bankok fent tartják, így a finanszírozási szabályzat eltérhet a jogszabálytól.

A munkahelyek között 30 nap megszakítás lehet, kivételt képez a felsőoktatási nappali tagozat, ahol 6 hónap telhet el a következő TB jogviszony között.

Ami beleszámít a folyamatos jogviszonyba:

  • Hazai TB jogviszony
  • Nappali tagozatos felsőoktatási jogviszony
  • Külföldi jogviszony is beleszámít, ha magyar állampolgár az igénylő

Igen, ha már újra házasodtak.

Ikrek születésével elengedésre kerül a tartozás 30%-a, ha viszont hármas ikrek születnek, akkor a teljes tartozás elengedésre kerül.
Ez a szabály vonatkozik a 12 hetes magzatokra vagy az örökbefogadásra is.

Természetesen, a terhesség nem kizáró ok. Ha a magzat már elmúlt 12 hetes, akkor az igénylés után 3 évre kérhető a törlesztés szüneteltetés.

A babaváró hitel 2019. július 1.-től, de legkésőbb a szerződéskötésnek 2024. december 31.-ig teljesülnie kell.

Azok a házaspárok, akik megfelelnek mind a kormányrendelet, mind a bank által támasztott követelményeknek.

Ha a kamattámogatási feltételek teljesülése megszűnik, akkor a hitel piaci kamatozásúvá válik, az addig összegyűlt kamattámogatást pedig 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni.

Akkor, ha a hitelfelvételt követő öt éven belül nem születik gyermek, illetve örökbefogadás sem történik, vagy a magyarországi lakcímek szűnnek meg, emellett akkor is, ha a hiteligénylők egyike sem neveli saját háztartásában a gyermeket.

Ha a kölcsön folyósítása utáni 5 évben meghal a házaspár egyik tagja, akkor az özvegy a halotti anyakönyvi kivonat 180 napon belül történő bankhoz történő bemutatása esetén a kamattámogatásra szüneteltetésre jogosító gyermek hiányában is jogosult.

Ugyanaz, mintha nem születne gyermek, vagyis a hitel piaci kamatozásúvá válik, az addig összegyűlt kamattámogatást pedig egy összegben és 120 napon belül vissza kell fizetni.

Nemfizetés esetén a bank hajtja be a tartozást, a jogosultság megszűnésének esetén pedig értesíti a Kincstárat; az ezt követő eljárást már az utóbbi folytatja le.

Méltányossági engedélyezés lehetséges abban az esetben, ha a házaspár egyik tagja elhalálozik, megváltozik a munkaképessége, vagy egészségügyi okokból nem tudja teljesíteni a gyermekvállalást.

A harmadik gyermek megszületése után; szintén a hitelintézetnél kell kezdeményezni.

A folyósítást követően gyermekünk születik, a magzat betölti a várandósság 12. hetét, vagy gyermeket fogadunk örökbe a kölcsönkérelem benyújtása után, de legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül.

Ez esetben a kormányhivatalhoz lehet fordulni felülbírálatért, és ha helyt adnak neki, akkor a bank már nem utasíthatja el a kérelmet.

Ebben az esetben a támogatásból levonják a hátralékot, vagyis erre nem vonatkozik a kedvezmény.

A babaváró hitelnek kamattámogatás esetén csupán maximum 0,5%-os, úgynevezett kezességvállalási díja van.

Változtatott a kormány a Babaváró hitel igénylésnek a feltételein.

A Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege 11 millió forintra emelkedett 2024. január 01-től.

A Babaváró hitelt csak a 30 év alatti nőtaggal rendelkező házaspárok kérhetik 2024. január 01-től. A 2024-es évben még 40 éves korig igényelhető lesz a támogatás, amennyiben a várandósságot igazolja a házaspár.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

7 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

Ha arra törekszel, hogy pénzügyi terveidet stabil alapokra helyezd, elkerülhetetlenül találkozol olyan kihívásokkal, amelyek könnyen vezethetnek hibákhoz. A sikeres pénzügyi menedzsment kulcsa azonban nem csak a jövedelem növelése, hanem az is, hogy elkerüld az általános hibákat, amelyek akár hosszú távon is hátráltathatják pénzügyi növekedésedet. Mutatunk 7 gyakori pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni.

Tovább olvasom
Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával