Türelmi idős lakáshitel 2023

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
OTP

Végig Fix Évnyerő Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel

Az első 12 hónapban alacsonyabb a törlesztőrészlet*

THM10,2% - 11,7%Kamat: 9,59% - 10,89%
Futamidő132 - 360 hó
Hitelösszeg500.000 Ft - 130.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Mi az a türelmi idős lakáshitel?

A türelmi idős lakáshitel is lakáshitel. Csak az első évben nem kell még törleszteni a tőkét. Elég a kamatokat fizetni. Ez a türelmi idő lényege. Nincs tőketörlesztés 12 hónapig. A bank türelmesen vár egy évet. A türelmi idős lakáshitel egy új hiteltermék, azért alkották meg, hogy igazodjanak az ügyfelek elvárásaihoz. Hiszen egy ingatlan megvásárlása után több kiadás is várja a vásárlót. Ezeket a kiadásokat pedig könnyebb teljesíteni, ha valaki türelmi idős lakáshitelt igényel.

OTP Évnyerő lakáshitel – egy türelmi idős lakáshitel

A türelmi idős lakáshitel az OTP Banknál érhető el. Az OTP Évnyerő lakáshitel egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy egy évig csupán a kamatot törlessze az igénylő. De hogy juthatunk hozzá az OTP Évnyerő lakáshiteléhez? Az Évnyerő lakáshitel feltételei hasonlóak az általános lakáshitelekéhez. Az OTP Évnyerő lakáshitelének azonban több induló díját elengedhetik. Ez a lakáshitel tervezhető, akár végig fix kamattal, akár kamatperiódussal igényli valaki, és online kuponnal többszázezer forint kedvezmény is elérhető.

Az OTP Évnyerő lakáshitel lakáscélra igényelhető, és 12 hónapig csak a kamatokat kell fizetni. Egy évig alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet. És ha teljesül a két legfontosabb alapfeltétel, az igénylés beadható. Ez a két feltétel egy ingatlan, ami a fedezet lesz, és a rendszeres jövedelem. A jövedelemnek el kell érnie a havi nettó 133 ezer forintot. És húsz százalék önerőre is szükség lesz.

OTP Évnyerő lakáshitel – információk

Az OTP Évnyerő lakáshitel igényléséhez 20 százalék önerőre lesz szükség. Ez azonban kiváltható pótfedezet bevonásával, így a hitel önerő nélkül is igényelhető lehet. Önerő állami támogatás is lehet. A türelmi idős lakáshitel folyósításához lakásbiztosítást kell kötni a fedezeti ingatlanra, és az OTP lakossági folyószámlán meg kell adni a megbízást a türelmi idős lakáshitel részleteinek fizetésére. Az OTP Évnyerő lakáshitel elbírálása gyorsan megtörténik, akár három héten belül lezáródhat. És az igénylésről telefonon vagy online is érdeklődhetünk. Kapunk segítséget.

Türelmi idős lakáshitel – futamidő és a törlesztőrészlet

A türelmi idős lakáshitel felvétele hosszú távú döntés. Egy ingatlan megvásárlásához milliókra, de akár tízmilliókra is szükség lehet. A hosszú futamidő ugyanakkor többletköltségekkel járhat, ami nem biztos, hogy megéri nekünk.

A futamidő és a törlesztőrészlet kapcsolata a türelmi idős lakáshitelnél

Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a törlesztőrészlet ugyanakkora hitelösszegnél. Az alacsony törlesztőrészlet kedvező lehet abból a szempontból, hogy a család havi költségvetését kevésbé terheli meg. Ugyanakkor a hosszabb futamidő miatt jelentősen megnövekedhet a teljes visszafizetendő összeg. Mérlegelnünk kell tehát, hogy a rövidebb futamidőt válasszuk-e, és ezzel kevesebbet fizetünk vissza összességében, vagy a hosszú futamidőt az alacsonyabb törlesztő részlettel és a magasabb összköltséggel.

JTM – A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató

A JTM jogszabályban szabályozottan engedi terhelni a jövedelmünket. Ez a bennünket védő szabály alaphelyzetben 50%-os terhelhetőséget enged meg 500 ezer forint nettó havi jövedelem alatt. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a JTM meghatározásakor figyelembe veszik a futamidő hosszát és a hitel típusát is. Bizonyos esetekben csak a jövedelmünk 25%-át fordíthatjuk hiteltörlesztésre, és azt is tudnunk kell, hogy a bankok gyakran ennél is szigorúbb szabályokat alkalmaznak.

Van tehát maximuma a jövedelmünk terhelhetőségének. Ez pedig hatással lesz a futamidő hosszára, így jól látható, hogy csak bizonyos korlátok között dönthetünk arról, hogy mennyi idő alatt szeretnénk a felvett hitelt visszafizetni.

Türelmi idős lakáshitel – előtörlesztés

Néha kénytelenek vagyunk hosszú futamidőt választani, de később alakulhat úgy éltünk, hogy egy nagyobb összeg visszafizetésével csökkenthetjük a fennálló tartozásunkat. Az előtörlesztéssel csökkennek az összköltségeink, hiszen a visszafizetett összegre már nem kell kamatot fizetnünk. Mielőtt azonban előtörlesztenénk, vizsgáljuk meg, hogy ez megéri-e nekünk, hiszen az előtörlesztésnek is van díja. Hosszú futamidő esetén sem kell beletörődnünk a magas költségeinkbe, hiszen a hitelünket bármikor kiválthatjuk, lecserélhetjük egy kedvezőbbre.

Mennyi átfutási idővel kell számolnunk?

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg a hitelt. Tudnunk kell, mikor költözhetünk be az új ingatlanunkba, és azt is, hogy a sajátunkból mikor kell kiköltöznünk, hiszen jellemzően azt is értékesítjük. Mégis mennyi idő alatt kapjuk mag a türelmi idős lakáshitelt? Mennyi idő telik el a hitelügylet elindításától, amíg megérkezik a számlánkra a pénz? Az, hogy mennyi idő alatt jutunk az igényelt összeghez, több tényezőn is múlik. Általánosságban elmondható, hogy egy türelmi idős lakáshitelt a hiteligényléstől számítva három hét alatt utalnak ki számunkra.

Az első lépés az előminősítés. Itt azt vizsgálják, hogy van-e valami kizáró ok, ami miatt nem kaphatunk türelmi idős lakáshitelt. Ez egy napnál nem lehet több. Ha megfeleltünk az előminősítésen, a bank megrendeli az értékbecslést. Az értékbecslés egy hét alatt biztosan megtörténik. Ezután jön a végleges hitelbírálat, majd jóváhagyják a hitelünket. Újabb egy hét telik el közben. Aztán mehetünk a közjegyzőhöz és a földhivatalba. Aztán már csak a kiutalás van hátra, ami még néhány nap.

Mi hosszabbíthatja meg a kiutalási időt?

Van néhány olyan rajtunk kívül álló ok, ami miatt a három hét további napokkal, esetleg hetekkel meghosszabbodhat. Külföldi eladó esetén hosszabb várakozási időre kell számítanunk. Ha Otthonteremtési támogatás miatt vagy önkormányzati jelzálogjog miatt további bejegyzések vannak a tulajdoni lapon, további hozzájáruló nyilatkozatra lehet szükség. Ez újabb napokat vagy heteket jelenthet.

A megvásárolni kívánt ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, a közös tulajdonú ingatlan és a külföldi tulajdonos is plusz napokat jelenthet. A helyzet összetettsége miatt célszerű szakértő segítségét kérni. A hosszú átfutási idő elsőre ijesztőnek tűnhet, de a dolgok szépen haladnak majd a medrükben. Nekünk csak egy kis türelemre lesz szükségünk, és birtokba vehetjük az új otthonunkat.

Türelmi idős lakáshitel – alaposan

A türelmi idős lakáshitel felvétele a családok többségében életre szóló döntés. A hitel törlesztése évtizedekig is eltarthat. Alapos előkészület szükségesek a felelős döntés meghozatalához. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Mi lesz a fontos a hitelfelvételnél?

A türelmi idős lakáshitelt vissza kell fizetnünk, méghozzá havi részletekben. El kell döntenünk, hogy mekkora az az összeg, amit elbír a pénztárcánk. Nem biztos, hogy érdemes elmenni a végső határunkig, Számítanunk kell egyéb, váratlan kiadásokra is. A hosszú futamidő miatt számolhatunk persze a jövedelmünk emelkedésével, de azzal is számolnunk kell, hogy átmeneti időre jövedelem nélkül maradunk. A türelmi idős lakáshitelt ebben az esetben is törlesztenünk kell.

Türelmi idős lakáshitel – kiszámíthatóság

A kamatperiódus segíthet. A hosszú távú tervezést megkönnyíti a kiszámíthatóság. Ha hosszú kamatperiódust választunk a hitelünkhöz, az évekre meghatározza a törlesztőrészlet nagyságát. A fix törlesztőrészlet tervezhető kiadás lesz számunkra. Ha minden hónapban, évekre előre tudjuk a kiadásinkat, az számunkra biztonságosabba teszi a hitel felvételét. Akár húsz éves kamatperiódust is választhatunk, az pedig igazán hosszú idő. És választhatunk végig fix törlesztést is.

Igénybe vehetjük szakértő segítségét is, amivel időt takaríthatunk meg, és így gyorsabban a dolog végére járhatunk. A türelmi idős lakáshitel kiválasztásánál ne sietessük a döntésünket. Szánjuk rá az időt. Hosszú távon megtérül az alaposságunk.

türelmi idős lakáshitel kalkulátor

Miért jó a fix kamatozású türelmi idős lakáshitel?

A fix törlesztőrészlet legnagyobb előnye az, hogy kiszámítható. A fix kamatozású türelmi idős lakáshitelek éppen ezért rendkívül kedveltek. Biztonságot ad az az érzés, hogy mindent megtettünk a környezetünk pénzügyi helyzetének állandóságáért. A biztonság a döntéskor mindig az elsők között van a listán. És a fix törlesztőrészlet hozzájárulhat a biztonsághoz. Hiszen a futamidő alatt végig tudni lehet, hogy mekkora havi kiadással kell számolni. A legmegfelelőbb fix türelmi idős lakáshitelt könnyű kiválasztani. Egy hitelkalkulátor kell hozzá. A hitelkalkulátor felsorolja az aktuális hiteleket, megmutatva azok paramétereit. Megmutatja a kamatot, a Teljes Hiteldíj Mutatót és a teljes visszafizetendő összeget is. Látni lehet, hogy melyik türelmi idős lakáshitel kerül kevesebbe a kiválasztott futamidőre. A futamidő és a hitelösszeg megadása után tudni lehet, hogy mennyit kell havonta fizetni. A hitelkalkulátorral gyorsan és egyszerűen, otthonról hozható felelős döntést.

Fix kamat – változatlan törlesztőrészlet

A fix kamatozású türelmi idős lakáshitel előnyös. Miért? A törlesztőrészlet nem változik a futamidő végéig, a türelmi idős lakáshitelt forintban folyósítja a bank, ezért tervezhető kiadással vehető fel kölcsön. Nem érhet meglepetés. Meglepetés helyett fix kamatozású türelmi idős lakáshitel. Ez a megoldás. A fix kamatozású türelmi idős lakáshitel törlesztő részlete állandó. Ez biztonságot ad, kiszámítható lesz a türelmi idős lakáshitel az egész futamidő alatt. Ez a gyorsan és egyszerűen igényelhető hitel különösen népszerű. És fix törlesztőrészletekkel biztonságos is.

Központi Hitelinformációs Rendszer – miért történik, ha nem fizetünk?

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfelekkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelhessék, és más bankokkal is megoszthassák. Ha jó ügyfélnek számít valaki, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista negatív hatással van a rajta szereplőkre. A listán szereplők igénylését elutasítják a bankok. (ez alól vannak kivételek, bizonyos bankok, néhány speciális esetben a negatív adóslistán szereplőknek is adhatnak hitelt) A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit az adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza.

Központi Hitelinformációs Rendszer – a negatív adóslista

Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével nézhet szembe, de azzal is, hogy többet nem fog hitelt kapni. A listán évekig szerepelhet egy rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd neki hitelt a bankok, mivel kockázatos ügyfélnek tartják. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy elkerülhető legyen a negatív adóslistára kerülés, mert olyan hátrányokat okoz, ami később rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhatja az igénylőt. Amikor felmerül annak a lehetősége egy váratlan élethelyzetben, hogy nehézzé válik a részletek kifizetése, érdemes mindent megtenni ennek elkerülésére, hogy így kivédhetőek legyenek a hosszú távú negatív hatások.

Nem minden lakásra kapunk türelmi idős lakáshitelt – a megfelelő ingatlan kiválasztása

A kiválasztott ingatlanra nem mindig ad hitelt a bank. Az ingatlannak belterületen kell állnia, lakhatónak és piacképesnek kell lennie. Előfordulhat, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant annyira piacképtelennek tartja a bank, hogy elutasítja a hiteligénylésünket. Ez főleg vidéki kistelepülésen fordulhat elő. A türelmi idős lakáshitel igénylése előtt fontos tájékozódni, hogy a kiválasztott ingatlan megfelelő legyen, a bank hitelezze azt.

Lakásbiztosítás türelmi idős lakáshitellel vásárolt ingatlanhoz

A lakásbiztosítás az egyik legismertebb és legelterjedtebb biztosítási forma. Lakásbiztosítás sokféle van, biztosítható vele épület, ingóság, berendezési tárgyak, és felelősségbiztosítás is köthető mellé. Fedezetként bevont ingatlanra mindig kötelező lakásbiztosítást kötni.

Így kaphatod meg a hitelt

Türelmi idős lakáshitel 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Türelmi idős lakáshitel 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Türelmi idős lakáshitel 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Türelmi idős lakáshitel 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az OTP Banknál igényelhető olyan lakáshitel, ami türelmi idős lakáshitel. Ez az Évnyerő lakáshitel.

A türelmi idős lakáshitelnek két fontos feltétele lesz. Az egyik, hogy ingatlannal kell rendelkezni, ami bevonható fedezetként. A másik, hogy rendszeres havi nettó jövedelem kell, ami eléri vagy meghaladja a 133 ezer forintot.

A türelmi idős lakáshitelhez minimum húsz százalék önerő kell.

A türelmi idő azt jelenti, hogy 12 hónapig csak a hitel kamatát kell megfizetni.

A fedezetül szolgáló ingatlanra lakásbiztosítást kell kötni, az OTP lakossági folyószámlán az igénylőnek meg kell adnia a megbízást a türelmi idős lakáshitel törlesztésére, és közjegyző előtt is nyilatkozatot kell tenni.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Érkeznek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

A zöld fogyasztóbarát lakáshitelek 2023. április 1. után elérhetőek lesznek ott, ahol eddig is lehetett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt igényelni!

Tovább olvasom
Mi a különbség az EU-kártya és az utasbiztosítás között?

Az EU-kártya és az utasbiztosítás között számos különbség fedezhető fel, amelyekkel érdemes tisztában lenned, ha utazni készülsz!

Tovább olvasom
Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

Változnak a lakásbiztosítások szabályai májustól; az alábbiakból megtudhatod, mire kell számítanod, ha rendelkezel lakásbiztosítással.

Tovább olvasom
Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023 januártól megváltoztak; az alábbiakban erről tudhatsz meg mindent!

Tovább olvasom