Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

2023.03.31.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. július 7. 11:39

A JTM – azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – minden hitel igénylésének szerves része, ezért érdemes megismerni.

Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

A JTM-szabályozást a bankok kötelesek figyelembe venni a hitelbírálat részeként, hiszen befolyásolja a kölcsönösszeg mértékét. A leginkább szemléletes megnevezése az „adósságfék”, amiből nagyrészt érthető is, hogy mire szolgál, illetve milyen hatást akartak elérni vele: a túlzott eladósodás elkerülését.

A JTM maximális mértékét a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, a bankoknak pedig figyelembe kell venniük az igénylők minden meglévő tartozását – még azokat a hitelkártyákat és folyószámla-hitelkereteket is, amelyek nincsenek kihasználva.

A törlesztésre fordítható összeg mértéke függ a nettó igazolt jövedelemtől, azonban a bankok a vizsgálatnál a megélhetési költségekkel is számolnak, illetve más érték vonatkozik a fedezetlen kölcsönökre, illetve a jelzáloghitelekre, és az adott hitel kamatperiódusa is számít.

JTM 2023-ban

A fedezetet nem igénylő kölcsönök esetében, ha az igénylő havi nettó jövedelme 600 ezer forintnál alacsonyabb, maximum 50%-a fordítható törlesztésre, felette pedig 60% a felső határ.

Jelzáloghitelek esetén viszont jóval összetettebb a JTM-szabályozás, ugyanis, ha az igénylő jövedelme 600 ezer forint alatti, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsön esetén a jövedelem 25%-áig, 5 évet elérő, 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35%-áig, illetve legalább 10 éves kamatperiódus, vagy végig fix kamatozású konstrukció esetén 50%-áig terhelhető.

Ha a jövedelem eléri, vagy meghaladja a nettó 600 ezer forintot, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsön esetén annak 30%-áig, 5 évet elérő, 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 40%-áig, legalább 10 éves kamatperiódus, vagy végig fix kamatozású konstrukció esetén 60%-áig terhelhető.

Jó tudni, hogy ugyan a JTM-szabályozást minden banknak kötelező alkalmaznia, de a saját hatáskörében akár szigorúbban is veheti a fenti számokat.

Mit tehetsz, ha kevés a jövedelmed?

Sajnos sokak számára jelent komoly akadályt a JTM-szabályozás, és, mivel megkerülhetetlen, hitel nélkül maradhatnak. Akadnak azonban „kiskapuk”, amelyeken át hitelhez vezet az út!

Amennyiben a hitelösszeget nem lehetséges csökkenteni, érdemes lehet bevonni egy adóstársat az ügyletbe, aki lehet például szülő, közeli családtag, élettárs, de akár barát is. Ebben az esetben ugyanis a JTM-számításnál figyelembe vett jövedelem magasabb lesz, hiszen az adós és az adóstárs jövedelme összeadódik, ezáltal pedig magasabb törlesztőrészleteket is elbír.

Lényeges azonban, hogy az adóstárs szintén a teljes vagyonával felel a hitelért, vagyis, ha a törlesztésben valamilyen probléma merül fel, ő is kötelezhető a fizetésre.

Ha az adóstárs bevonása nem lehetséges, akkor a futamidő meghosszabbítása az egyetlen megoldás – amennyiben egyáltalán lehetséges. Ezzel szintén csökkenthető a törlesztőrészletek nagysága, azonban fontos tudni, hogy ezzel a hitel hosszabb ideig kamatozik, vagyis összességében magasabb lesz a költsége is.

A futamidő meghosszabbításához azonban tudni kell a hiteltípusok által nyújtott lehetőségeket is: személyi kölcsön esetében ez bankonként eltérő, de többnyire 6-8 év, míg a jelzáloghiteleknél a maximum 30 év lehet, de akadnak bankok, amelyeknél 20, vagy 25 évben maximálták a futamidőt, tehát erre is figyelni kell.

Bármilyen hitelt is szeretnél igényelni, jól látható, hogy a JTM-szabályozást nem kerülheted ki, legfeljebb kijátszhatod, de akkor sem végtelenek a lehetőségeid. Érdemes tehát számolnod vele, ahogy azzal is, hogy a bankok hitelkonstrukciói nagymértékben is eltérhetnek egymástól, és míg az egyikkel jól járhatsz, addig a másikkal még a célodat se biztos, hogy eléred.

Éppen ezért fontos a különböző ajánlatok összehasonlítása, amit oldalunkon egyszerűen tehetsz meg, hiszen könnyen átláthatóvá tettük az egyes konstrukciók legfontosabb jellemzőit. Ha megtaláltad azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, ne habozz: indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 érv az MKB személyi kölcsönök mellett

5 érv az MKB személyi kölcsönök mellett

2023.01.31.

Érvek az MKB személyi kölcsönök mellett – tudnivalók, amelyek segítségével egyszerűbben választhatod ki a következő hiteledet!

Tovább olvasom
Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatstopról tudni kell

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Tovább olvasom
Mikor használjuk megfelelően a hitelfelvételt és mikor nem?

Mikor használjuk megfelelően a hitelfelvételt és mikor nem?

2020.09.23.

Hogy mikor használod megfelelően a hitelfelvétel lehetőségét, az egyrészt egyéntől függ, másrészt a pénzügyi tudatosságtól. Fontos tisztázni egy kérdést, mielőtt belevágnánk: szükséged van a hitelre, vagy csak szeretnéd?

Tovább olvasom