Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Változnak a Babaváró hitel szabályai 2024-ben: érdemes várni az igényléssel?

2023.10.13.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. október 13. 12:06

Változnak a Babaváró hitel szabályai 2024-ben. Annak, aki igénybe szeretné venni ezt a támogatási formát, tisztában kell lennie a szabályokkal. Mindkét évben. Az ideivel is, és a jövő évivel is. Segítünk eligazodni, és választ adunk arra a kérdésre is, hogy érdemes-e várni az igényléssel.

Változnak a Babaváró hitel szabályai 2024-ben: érdemes várni az igényléssel?

Ez van most és ez lesz 2024-ben – a Babaváró hitel szabályai

A Babaváró támogatás egy állami támogatású hitelfajta, amivel az állam a családalapítást támogatja, és a gyermekvállalást kívánja elősegíteni.

Tízmillió forintot is igényelhetünk, és a Babaváró támogatás kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződés feltételeit. A Babaváró támogatás, ahogy a nevében is benne van, gyermeket tervező családoknak nyújt támogatást.

A szerződésben vállalni kell, hogy gyerekünk születik. Ha az első gyerekünk öt éven belül megszületik, akkor a Babaváró támogatás a futamidő végéig kamatmentes marad. Ha megszületett a második gyermekünk is, akkor a hitel harminc százaléka elengedésre kerül, és a harmadik gyermekünk megszületése után már semmit nem kell visszafizetni.

A Babaváró hitelt akár húsz évre is igényelhetjük, és a szabályok szerint a törlesztőrészletünk nem lesz magasabb havi ötvenezer forintnál. Ezt az állam garantálja.

A Babaváró hitel, hasonlóan egy személyi kölcsönhöz, szabad felhasználású. A szabad felhasználású hitel a legnépszerűbb termék a pénzpiacon.

Nem véletlenül, hiszen sok előnnyel rendelkezik. A szabad felhasználású hitel legnagyobb előnye a nevéből is következik: bármire elkölthető a hitelösszeg. Nem kell hitelcélt igazolni a felvételéhez, vagyis nem annyira kötött, mint egy lakáshitel, és az igénylési folyamat sem annyira hosszú.

További előnye a Babaváró hitelnek, hogy csak rendszeres jövedelmet kell hozzá igazolni.

A változások 2023 év végén lépnek életbe. A szigorítás miatt lesznek, akiknek még idén igényelniük kell, különben nem tudják majd igénybe venni ezt a támogatási formát.

A Babaváró támogatás maximális összege 11 millió forintra emelkedik 2024.01.01-től. A Babaváró hitel csak 30 év alatti nőtaggal rendelkező házaspárok igényelhető 2024.01.01-től.

2024.01.01-től 2025.01.01-ig, 40 éves korig még igényelhető lesz a támogatás, ha a várandósság igazolásra kerül.

Érdemes várni az igényléssel? Mit tanácsolnak a szakértők?

Az Expresszkölcsön szakértői szerint a választ három részre kell osztani.

Ha a házaspár nőtagja jövőre még nem éri el 30 éves életkort, az a jövő évben is igényelhet. Vagyis ők idén és jövőre is elindíthatják az igénylést.

Ha a házaspár nőtagja már eléri a 30 éves életkort, de a jövő évben igazolni tudja a várandósságot, az jövőre is igényelhet. Vagyis ők idén és jövőre is elindíthatják az igénylést.

Ha a házaspár nőtagja már eléri a 40 éves életkort, ők már csak idén tudnak igényelni.

Egy vissza nem térítendő támogatásnak nincs alternatívája

A vissza nem térítendő támogatásnak nincs alternatívája, hiszen a támogatást nem kell visszafizetni, ha a támogatást igénylő teljesíti a támogatás igénylésének feltételeit.

A Babaváró hitel egy olyan vissza nem térítendő támogatás, amely akár 10 millió forintos összegben is igényelhető. A hitel kamatmentesen törleszthető 5 éven keresztül, ha a házaspárnak legalább egy gyermeke születik a hitel felvételétől számított 5 éven belül.

Ha a házaspárnak nem születik gyermeke a hitel felvételétől számított 5 éven belül, akkor a kamattámogatást vissza kell fizetni.

A Babaváró hitelnek számos előnye van:

  • Nagy összegű támogatás
  • Kamatmentes törlesztés
  • Vissza nem térítendő támogatás lehetősége

A támogatást csak akkor lehet vissza nem térítendővé tenni, ha a házaspárnak három gyermeke születik.

A Babaváró hitel egy nagyon kedvező támogatási forma, amely nagy segítséget nyújthat a családoknak az otthonteremtéshez.

A következő támogatások is vissza nem térítendőek, de nem érhetők el olyan könnyű feltételekkel, mint a Babaváró hitel:

  • Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)
  • Falusi CSOK
  • kamattámogatások (támogatott lakáscélú kölcsön, CSOK-hitel)

Ezek a támogatások is jó lehetőséget kínálnak az otthonteremtéshez, de érdemes alaposan tájékozódni a feltételeikről és a lehetőségeikről, mielőtt az igénylésüket elindítjuk. Ha a Babaváró hitel már nem elérhető a fenti okok miatt, érdemes tájékozódni más támogatásokról.

Összefoglalás

Módosulnak a Babaváró hitel szabályai 2024-ben. A támogatás célja a gyermekvállalás ösztönzése: ha a hitelfelvevő pár az első öt évben gyermeket vállal, a hitel kamatmentes marad, és további gyermekek esetén a hitel egy részét vagy akár az egészet is elengedik. Jelenleg a hitel maximális összege 10 millió forint, de 2024-től ez 11 millióra emelkedik. A hitel csak 30 év alatti nőtaggal rendelkező házaspárok számára lesz elérhető, de jövőre még 40 korig igényelhető lesz, ha a várandósság igazolásra kerül. Azoknak, akik már elérték a 40 éves kort, csak az idei évben van lehetőségük igényelni. A Babaváró hitel vissza nem térítendő támogatásként működik, ha teljesülnek a feltételek, ami nagy segítség a családok számára. Ha valaki nem tudja igénybe venni ezt a támogatást, érdemes más állami támogatásokról, mint a CSOK, Falusi CSOK és a kamattámogatások között tájékozódni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

2022.01.12.

A szüneteltetés a babaváró hitel egyik lehetősége, ami a gyermek megszületése után válik elérhetővé – lássuk, érdemes-e igényelni!

Tovább olvasom
Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

2023.04.21.

A fiatal házasok nagy lendülettel vetik bele magukat az életbe. És ehhez bizony pénz kell. És abból egy élet kezdetén sosincs elég. De. A fiatal házasok nem maradnak egyedül ebben a helyzetben. Számtalan, jobbnál jobb támogatás érhető el számukra. Utánajártunk, hogy milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára, és örömmel mutatjuk meg, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek?

Babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek?

2019.08.05.

Rengeteg információ jelent már meg a babaváró hitelről, és mi is közzéteszünk szinte mindent, amit tudni lehet róla, ám egyvalami eddig kimaradt: az, hogy a babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek. Ezzel a cikkel pótoljuk ezt a mulasztást; lássuk a dokumentumok listáját!

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

2022.10.28.

A kétgyermekes családok számára számos otthonteremtési támogatás elérhető; az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával