Kötelező biztosítás 2024

Mi az a kötelező biztosítás?

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mindenki számára kötelező. Kötelező gépjármű felelősségbiztosítással minden járműnek rendelkeznie kell. (A törvény szabályozza a járművek fajtáját.) Csak kötelező gépjármű felelősségbiztosítással vehetnek részt közúti forgalomban. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás a biztosított által okozott károkat térti meg. Ha valakinek nincs kötelező gépjármű felelősségbiztosítása, az a büntetés mellett az általa okozott károkért is felel. Könnyű elképzelni, hogy ez mekkora felelősség. Az okozott kárt ugyanis a vétlen autó értéke határozza meg, ami akár a több tízmillió forintot is elérheti. Kötelező biztosítással az autó tulajdonjogának megszerzésének pillanatától rendelkezni kell. Nem elég, ha arra gondol valaki, hogy majd elintézi, ha hazaért. Ha ugyanis a hazaúton balesetet okoz az új autó, akkor a felelősség már az új tulajdonosé. Akinek még nincs kötelező gépjármű felelősségbiztosítása. És a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás éppen erre lett kitalálva. És ha nincs, az bizony nagy problémát okozhat.

Mire jó a kötelező biztosítás?

A kötelező dolgokat nem nagyon szeretik az emberek. A kötelező az nem választható. Nincs döntési lehetőség. Nem lehet azt mondani, hogy nem kérem. Mire jó mégis a kötelező biztosítás? Ha félretesszük az ellenérzésünket, akkor látható, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás a mi érdekünk. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás ugyanis az általunk, a mi hibánkból bekövetkezett károkat téríti meg a vétlen félnek. Ilyenkor a biztosítónk fizet helyettünk. És ez sokkal jobb, mintha nekünk kellene egy Maserati három millió forintba kerülő első sárvédőjét kifizetni.

A kötelező biztosítás tehát arra jó, hogy ha kárt okozunk, azt nem nekünk kell kifizetnünk. Bár amennyiben kárt okozunk, az számunkra is hátrányos lesz, hiszen a mi autónk is sérülhetett, ráadásul a biztosító szinte biztosan megemeli a biztosításunk havi díját. A saját kárunkat CASCO-val csökkenthetjük, a díjemelésbe pedig bele kell törődnünk. Nem tehetünk mást.

A kötelező biztosítás kötelező, de jó, ha van.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás – nem választható

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mindenki számára kötelező. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötésének nincsenek különleges szabályai, bárki felkereshet egy biztosítót, és köthet egy kötelező gépjármű felelősségbiztosítást. A szerződés aláírásával vállalt kötelezettségek betartásával pedig a biztosítás élő marad, egészen annak lemondásáig. Mivel a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mindenki számára kötelező, ezért nem döntés kérdése, hogy valaki rendelkezik-e kötelező gépjármű felelősségbiztosítással. Már maga a szó is tökéletes. A magyar nyelv gyönyörű. Hiszen mit tesz egy kötelező gépjármű felelősségbiztosítás? Biztosítja a vagyontárgyat. A gépjárművet.

Mikor fizet a kötelező biztosítás?

Ha kárt okoz valaki, akkor nem neki kell megfizetni az okozott kárt a másik félnek. Tehát, ha mi okozunk kárt, és a mi autónk is sérül, akkor a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás bennünket nem segít. Ilyenkor jó, ha van CASCO biztosításunk is. A biztosító abban az esetben áll helyt, ha a károkozás bizonyítható. Kötelező biztosítás esetén a dologi kár maximális kifizethető összege több, mint egymillió eurónak megfelelő forintösszeg, személyi kárnál pedig több, mint hatmillió, szintén eurónak megfelelő forintösszeg. Ez a maximum. Jogszabályok alapján adják meg, hogy milyen káreseményre és mennyit fizethet legfeljebb a biztosítótársaság.

Vannak esetek, amikor a kötelező biztosítás nem fizet. Ilyen, amikor a biztosított gépjárműben vagy annak tartozékában és alkatrészében keletkezik kár. Mérgező vagy sugárzó anyagok hatására történő károk esetén sem fizet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. Akkor sem fizet, ha a kár egy álló járműre való rakodás közben történik. Akkor sem, ha a járművel edzettünk vagy versenyeztünk. Akkor sem, ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt állt a vezető a baleset idején, és akkor sem, ha az autó forgalmi engedélye már lejárt. Ha a baleset háborús övezetben történik, szintén nem fizet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nem terjed ki a károkozó járművében lévő tárgyakra, eszközökre, kivéve, ha azok az egyik utas személyes használati tárgyai. Bármilyen, környezetszennyezettséggel összefüggő kár esetén sem fizet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás.

Ha mi okoztunk balesetet, akkor érdemes lefényképezzünk a helyszínt, és pontosan leírni a történteket, főleg, ha személyi sérülés történt. Ezzel megkönnyíthető a későbbi ügyintézés menete. Ahhoz, hogy a kárrendezés minél gördülékenyebben menjen, mindkét félnek ki kell töltenie a baleseti bejelentő lapot, egy kék-sárga nyomtatványt. Nem árt, ha az autóban tartunk belőle néhány darabot. A bejelentés akár online is megtehető, egy applikáció segítségével. A Magyar Biztosítók Szövetsége által készített kárbejelentő applikáció elérhető magyar és angol nyelven is, és letölthető Android és iOS alapú telefonokra is.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Milyen járműre kell kötni kötelező biztosítást?

Személygépkocsi, tehergépkocsi, utánfutó, lakókocsi és motorkerékpár. Ezekre a járművekre kötelező gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni. Azokra a mezőgazdásági gépekre, amik részt vehetnek közúti forgalomban, szintén kell gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni. Jellemzően, amikor valaki a gépjármű kötelező felelősségbiztosításra gondol, személygépjármű jut az eszébe. De ahogy látható, jóval szélesebb azon járművek köre, amire kell gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni. Ne feledkezzünk meg tehát erről akkor sem, ha utánfutót vagy motorkerékpárt vásárolunk. Mert, ahogy már írtuk, a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás kötelező.

Kötelező biztosítás – biztosító váltás

Ha egyik évről a másikra jelentősen megemelkedik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja, akkor érdemes kedvezőbb ajánlatot keresni. A biztosító váltás feltételeit azonban törvény szabályozza, ezért arra nincs lehetőség, hogy egyik napról a másikra felbontsuk a szerződést, és váltsunk, amikor kedvezőbb ajánlatot találunk. Az évfordulós kötelező biztosítás váltás évente egy alkalommal lehetséges csak. És a meglévő gépjármű felelősségbiztosítás szerződés felmondásának az évforduló előtt legalább harminc nappal meg kell érkeznie a biztosítóhoz. A kötelező biztosítás árak összehasonlítása sok időt vehet igénybe, mert sok a jó ajánlat. Érdemes a váltás előtt a biztosítókat összehasonlítani egy kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kalkulátorral, így egyszerűbben és gyorsabban találhatjuk meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot. Az érvényes szabályok szerint a biztosítási időszak utolsó napja a biztosítási évforduló is egyben. A biztosítási időszak mindig egy év. A biztosítási évforduló kétféle lehet, év végi forduló és év közbeni forduló. Év végi fordulónál az évforduló december 31, a következő biztosítási időszak kezdete január elseje, év közbeni szerződéskötésnél pedig bármilyen nap lehet. A biztosítótársaságoknak kötelező megadni a díjaikat, legalább két hónappal a díj életbe lépése előtt. Év végi évfordulós szerződéseknél ez a dátum november másodika. Ha le akarjuk cserélni a biztosítónkat, akkor a forduló előtt legalább harminc nappal el kell küldeni a felmondásról a nyilatkozatot.

Együttkötés – kedvezmény több biztosítás esetén

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás díjára kapható kedvezmény, ha ugyanannál a biztosítónál kötjük meg a kötelező és CASCO biztosítást is. Ez az úgynevezett együttkötés. Kedvezmény persze nemcsak ennél a két biztosításnál kapható, kedvezményes lehet például lakásbiztosítással vagy akár egy bankszámlával is az együttkötés, ha a pénzintézet kínál ilyen szolgáltatást. És éppen van ilyen kedvezmény. A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás megkötése előtt fontos erről tájékozódni. Akár 50 százalékos kedvezmény is elérhető ugyanis egy együttkötéssel. Ez pedig éves szinten már komoly megtakarítást jelent.

A bonus-malus rendszerről

A bonus-malus rendszer aszerint működik, hogy az üzembentartó okozott már balesetet vagy nem. Ezt a kártörténeti nyilvántartás alapján határozzák meg a biztosítók. Ez alapján a kármentes sofőröket jutalmazzák, a károkozóktól pedig elvonják az addig fennálló kedvezményt. Egyes esetekben akár pótdíjat is felszámolhatnak. Aki először lesz üzembentartó, az az A00 osztályba kerül. Később, biztosítási időszakonként emelkedik egy osztályt a besorolása akkor, ha közben nem történt károkozás. Ez a rendszer tehát jutalmazza azokat a sofőröket, akik balesetmentesen vezetnek. Jelentős díjkülönbség alakul ki így azok között, akik balesetet okoztak, és azok között, aki balesetmentesen vezetnek.

Mennyibe kerül a kötelező biztosítás?

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás havidíját alapvetően két dolog határozza meg. Az autó és az üzembentartó. Az üzembentartó az, aki többnyire vezeti a járművet. A fizetendő összeget elsősorban az autó típusa és a teljesítménye határozza meg, de figyelembe veszik a jármű életkorát is. A gépjármű üzembentartója is fontos tényező. A biztosítási díj ugyanis függ attól is, hogy a tulajdonos és az üzembentartó ugyanaz a személy, vagy két különböző személyről van szó. A számításnál a biztosítótársaság figyelembe veszi az üzemben tartó korát, a lakóhelyét, valamint azt, hogy mióta van érvényes jogosítványa. Azt is figyelembe veszik, hogy milyen munkát végez és hogy a kötelező biztosítás mellett rendelkezik-e CASCO biztosítással. Az éves díjból néhány biztosítótársaság engedményt ad közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, nyugdíjasoknak, és ha van 18 évnél fiatalabb gyerekünk, arra is kapható kedvezmény egyes esetekben. Az együttkötés is befolyásolja a díjat, ahogy a bonus-malus rendszer is. Ahogy az is fontos lesz, hogy a biztosított milyen fizetési gyakoriságot választott. És az is, hogy milyen módon fizet.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás felmondása

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítást a biztosítási évforduló előtt legalább harminc nappal kell felmondani. Később nem lehet. A biztosítási évforduló eltérhet attól függően, hogy mikor vettük a járművet, az ezzel kapcsolatos szabályok ugyanis megváltoztak. A 2010 előtt vásárolt járműveknél mindig december 31. a biztosítás évfordulója, és következő év január elseje az új biztosítási időszak kezdte. Ilyenkor legkésőbb december 1-jén lehet felmondani a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás szerződést. A 2010 után vásárolt járműveknél az évforduló napja megegyezik a kötelező biztosítás hatályba lépésének a dátumával. Így innen kell harminc napot visszafelé számolni.

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás akkor is megszűnik, ha eladjuk a járművet, és ezért már nincs szükség a gépjármű kötelező felelősségbiztosítására. Ilyenkor a be kell jelenteni az eladást a biztosítótársaságnak, és a már befizetett havidíj egy részét is visszakaphatjuk időarányosan. Ez attól függ, hogy mennyi idő volt még hátra az adott díjfizetési időszakból. Ez egy éves díjfizetés esetén akár több havi díj is lehet. A felmondást írásban, postai úton, vagy ha a biztosítóval erről megállapodtunk, elektronikus úton vagy telefonon, illetve személyesen, az ügyfélszolgálaton lehet megtenni. A felmondás utolsó lehetséges dátuma előtt néhány nappal érdemes megtenni a bejelentést. Ha ugyanis kicsúszunk a határidőből, és nem fizetjük be időben a következő időszakra járó biztosítási díjat, akkor az éves díj többszörösének megfelelő összeget kell fizetnünk nem fedezett időszakra. Ez az úgynevezett fedezetlenségi díj, amit a biztosítók tovább utalnak a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt kártalanítási számlára. Ha egy online brókercéggel végeztetjük el a biztosító cserét, akkor az új szerződés megkötése mellett abban is tud segíteni, hogy a korábbi biztosítás felmondásra kerüljön.

A meglévő gépjármű kötelező felelősségbiztosítás felmondásához néhány dokumentumra és adatra van szükség. Kell egy felmondó nyilatkozat, az alapvető személyes adatokkal, szükségesek a jármű alapadatai és a rendszáma, és kell a felmondani kívánt szerződés száma, kötvényszáma is. Ha a felmondó nyilatkozat postán kerül beküldésre, érdemes egyeztetni a biztosítóval, hogy pontosan milyen dokumentumokat vár tőlünk és milyen adatokkal. A felmondás után érdemes megőrizni a kapott és beküldött dokumentumokat. Érdemes megőrizni a feladott ajánlott levél igazolását, a visszaérkezett tértivevényt vagy az ügyfélszolgálaton kapott átvételi igazolást.

Amikor a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást szeretnénk lecserélni egy kedvezőbbre, akkor azt még akkor érdemes megtenni, amikor a biztosítótársaság elküldi a következő évre fizetendő díjról az értesítést. Ez az évforduló előtt legalább hatvan nappal, vagyis jóval a felmondási idő kezdete előtt megérkezik. A díjértesítés alapján el lehet dönteni, hogy jobb maradni a biztosítónknál, vagy érdemes másikat keresni. A biztosítótársaság egyébként időnként kéri az adataink megadását vagy aktualizálását, amit fontos megtenni, mert ezzel később nagy kedvezményeket érhetünk el. Ez egy biztosító váltásnál fontos lehet. Ha nem mondjuk fel a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást harminc nappal a biztosításai évforduló előtt, akkor a kötelező biztosítás tovább biztosít, és a jármű marad az eddigi biztosítónál. Nem biztos, hogy ez a legjobb és legkedvezőbb díj, de ilyenkor nincs teendője a biztosítottnak.

A fizetési gyakoriságról – röviden

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítás fizetési gyakorisága befolyásolja a havidíjat. A fizetési gyakoriság három féle lehet. Lehet fizetni havonta, negyedévente vagy évente. Minél hosszabb a választott fizetési gyakoriság időtartama, annál olcsóbb lesz a díj havonta. Ha tehát az éves gyakoriságot választjuk, jelentősen kevesebbet kell fizetni éves szinten, mint a havi díjfizetésnél. Ilyenkor azonban azzal kell számolni, hogy a díjat egy összegben kell kifizetni, ami megterhelheti a családi kasszát. Érdemes mérlegelni, és ha nem okoz megoldhatatlan nehézséget az éves díj kifizetése, érdemes azt választani. Hiszen így kevesebbe kerül a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás. Ha már kötelező, legyen olcsó.

Mi történik, ha nincs kötelező biztosítás az autón?

Ha nem okoz balesetet az, aki gépjármű kötelező felelősségbiztosítás nélkül használja a járművét, akkor nem történik semmi. Bár ez szabálytalan, de következménye nem lesz. Más a helyzet azonban akkor, ha baleset történik. Ilyenkor ugyanis az okozott kárt saját zsebből kell kifizetni, nem beszélve a büntetésről, amit a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás hiánya okoz. A büntetés mellett tehát ki kell fizetni az okozott kárt. És az sok millió forint is lehet.

Ha valaki úgy gondolja, hogy ilyenkor csak széttárja majd a kezét és azt mondja, hogy nem tud fizetni, az elszámítja magát. Ha ugyanis nem fizeti ki az okozott kárt, a MABISZ kifizeti azt helyette, majd végrehajtást indít a kár okozója ellen. A kár okozója ilyenkor a teljes vagyonával felel a tartozásért, és elveszítheti nem csak a járművét, de akár a házát is, és évekig vagy évtizedekig letilthatják a fizetése egy részét, egészen addig, amíg a tartozást, és annak költségeit teljesen ki nem fizeti.

Az autóvásárlás és a kötelező biztosítás

Amikor autót vásárolunk adásvételi szerződést kell kötnünk. Új autó vásárlásánál és lízingszerződés megkötésekor ezt megteszik helyettünk, ha azonban használt autót vásárolunk, nekünk kell végigvinnünk a folyamatot. Az autó leinformálása lesz az első lépés. Használt autó vásárlásához ma már nem kell körbejárnunk a használtautó-kereskedéseket. Az interneten mindent megtalálunk, több weboldalra is rákereshetünk, ha autót szeretnénk venni. A szűrő segítségével kikereshetjük a kiválasztott modellt, és megnézhetjük a kínálatot. Az autóról lesznek fenn képek, és azt is kiírja a program, hogy hány kilométert kell utaznunk ahhoz, hogy személyesen is megnézzük az autót. A műszaki adatokat is leírják, tudhatjuk hány éves az autó, milyen motorral van szerelve, és azt is, hogy milyen extrákat tartalmaz. A kilométeróra-állást is feltüntetik, de ezt érdemes fenntartásokkal kezelni. A választásnál fontos szempont, hogy hány kilométer van a kocsiban, de ezek az adatok gyakran nem fedik a valóságot. Az óratekerés nemzeti sport volt még néhány éve, ma már azonban az interneten minden autó előélete lekérdezhető. Az autó megvásárlása előtt fontos lehet azt tudnunk, hogy hány tulajdonosa volt eddig az autónak, milyen kilométeróra-állásokat jegyeztek fel a szervizekben vagy az eladáskor, és azt sem árt tudnunk, hogy az autó törött-e. Ez a szolgáltatás rendkívül hasznos, jobb, mint a szervizkönyv, mindenki számára elérhető, és elkerülhetjük vele, hogy az óratekerésből adódó hamis információk befolyásoljanak bennünket. Fontos, hogy megbízhatónak tartsuk a kereskedőt, bízzunk benne, hiszen egy sok rejtett hibával rendelkező, esetleg többszörösen sérült autó rengeteg plusz költséget okozhat a későbbiekben.

Az autót ki is kell fizetni. De készpénzből vagy hitelből? Külön cikkben írunk arról, hogy hitelből vásároljunk autót, vagy inkább lízingeljünk. Persze készpénzben is fizethetjük az autó vételárát, ha van elég megtakarításunk. Készpénzes vásárlás esetén gondoljunk arra, hogy az autó vételárán kívül egyéb kiadásaink is lesznek. Át kell íratnunk az autót, és kötelező biztosítást is kell kötnünk rá. Érdemes lehet a vásárlás után egy szervizbe is elvinni az új autónkat. Ezekért pedig fizetnünk kell. Amikor hitelből vásárolunk autót, körültekintően kell eljárnunk. Nem csak a legmegfelelőbb konstrukciót kell kiválasztanunk, hanem azt is mérlegelnünk kell, hogy a családi költségvetés mekkora terhet bír el. A havi kiadások évekre meghatározhatják a kiadásainkat. Felelősen kell döntenünk, a túlzott eladósodás ugyanis veszélyt jelent számunkra és szeretteink számára is. A Magyar Nemzeti Bank a weboldalán tájékoztat bennünket a túlzott eladósodás veszélyeiről, és ötleteket ad, hogy kerülhetjük azt el.

Szerződéskötés előtt vizsgáltassuk át az autót. És az eredetiségvizsgálat is fontos lesz. Mielőtt megvásároljuk az autót, mindenképpen vizsgáltassuk át egy szakszervizben. Ezért fizetnünk kell majd, de az állapotfelmérő lapon minden fontos információ rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy meghozzuk a megfelelő döntést. Törött volt az autó? Több alkatrészt is azonnal cserélni kell? Még a szerződés megkötése előtt eldönthetjük, hogy a vételár megfelelő-e az autó műszaki állapotához. Az eredetiségvizsgálat nem az autó átvizsgálását jelenti. Amikor átíratjuk az autót, be kell nyújtanunk egy eredetiséget igazoló dokumentumot. Több cég is foglalkozik eredetiségvizsgálattal, az egyikhez el kell vinnünk az autót. Ezt többnyire már az autó megvásárlása után tesszük meg, de megegyezhetünk úgy is az eladóval, hogy a vételár kifizetése előtt az autónak át kell esnie az eredetiségvizsgálaton.

Az adásvételi szerződés megkötése az utolsó lépés. Az adásvételt egy formanyomtatvány kitöltésével köthetjük meg. Ezt bármelyik nyomtatvány vagy papírboltban beszerezhetjük. Az adatok értelemszerű beírása után az eladó és a vevő is aláírják a nyomtatványt, és két tanúra is szükség lesz. Ezzel megtörtént az adásvétel, és az autó a mi tulajdonunkba került. A szerződés megkötése után jogunk van meggondolnunk magunkat, az eladó ugyanis szavatossággal tartozik az autóért. A szavatosság ideje eltérő az autókereskedésből vásárolt és a magánszemélytől vásárolt autók esetében.

És a lényeg: a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötése. Az adásvételi szerződés megkötésével ugyanis még nem érnek véget a teendőink. Az adásvétel napjától már ugyanis kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (KGFB) kell rendelkeznünk. Ha az autót egy kereskedésben vásároljuk, ott segíthetnek nekünk a kötelező biztosítás megkötésében, de azt az interneten is megköthetjük. Ha ezt elmulasztjuk, és már a hazaúton balesetet okozunk, komoly következményekre számíthatunk. Ráadásul minden olyan nap után, amikor az autónk nincs biztosítva, büntetést rónak ki ránk, amit a biztosítás megkötésekor azonnal ki kell fizetnünk. A kötelező biztosítás megkötése, ahogy a nevében is benne van, kötelező. Az autónkra köthetünk Casco biztosítást is.

Az autó átíratása is hátra van még. Az adásvételt követően 15 napunk van arra, hogy az autót a nevünkre írassuk. Az átírás költsége a vevőt terheli. Az átírás díja az autó teljesítményétől függ. Ezután kapjuk meg a nevünkre szóló forgalmi engedélyt, az autó törzskönyve pedig postán érkezik majd. Fontos tudni, hogy az autó volt tulajdonosának is be kell jelentenie az adásvételt. A bejelentést online is megtehetjük.

kötelező biztosítás

A kárbejelentés módja baleset esetén

Amikor baleset ér bennünket, a kárt be kell jelenteni a biztosítónak. Személyi sérülés esetén értesíteni kell a rendőrséget, és ha szükséges, akkor a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók rongálódtak meg, ki kell tölteni a kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap kitöltése egyszerű, a felfokozott érzelmi helyzetben azonban könnyű hibázni. Amire a kárbejelentő kitöltésekor fokozottan figyelni kell, az az adatok helyessége. Abban az esetben, ha személyi sérülés nem történik a balesetben, de anyagi kár keletkezik, ki kell töltenünk a kárbejelentő lapot. A kárbejelentő kitöltése előtt győződjünk meg arról, hogy a sérült autók nem okozhatnak-e további balesetet. Kerüljük el a további ütközéseket. A bejelentőt hiánytalanul kell kitöltenünk, pontos adatokkal. Írjuk fel a tanúk adatait is. És ami nagyon fontos: mindkét félnek alá kell írnia a kárbejelentőt. Ezt ne felejtsük el.

De hogyan jelentsük be, ha kár ért bennünket? Fotókkal és leírással rögzíteni kell a baleset helyszínét, a baleset lefolyását, és ha voltak tanúk, azok adatait fel kell jegyezni, hogy később elérhetőek legyenek. A baleseti kárbejelentő nyomtatványra rögzítsük a balesetben érintett személyek adatait, a balesetet szenvedett gépjárművek adatait, és a kötelező biztosítást nyújtó biztosítójuk nevét, valamint le kell írni, hogy történt a baleset, és le is kell rajzolni azt. A bejelentőt a balesetet követően a helyszínen kell kitölteni, közvetlenül a baleset után. Az indigós kék-sárga nyomtatványt tollal kell kitölteni úgy, hogy a másolaton is minden olvasható legyen. Ha két autó vett részt a balesetben egy kárbejelentőt kell kitölteni. Három autó esetén még egyre szükség lesz, mivel egy nyomtatványon csak két autó adatai rögzíthetők. A balesetben vétlen autós kárigényét annál a biztosítónál kell majd bejelenteni, amelynél a kárt okozó gépjármű kötelező biztosítását megkötötték. A kárt okozó autós nem jogosult kártérítésre. Őt a Casco biztosítása kármentesítheti. A baleseti kárbejelentő az Európai Unióban egységes nyomtatvány, így külföldön is használható. Amennyiben Magyarországon külföldi autóval ütközünk, ez a nyomtatvány akkor is jó lesz, csak kettőt kell kitölteni belőle, mindenkinek a saját nyelvén. Ebben az esetben mindkét kárbejelentő alá kell írnunk.

A szemtanúknak is van szerepe a kárbejelentés menetében. Azért, hogy vitás esetben ne csak a két autós véleményére támaszkodhassanak a biztosítók, szükség lehet tanúkra. Tanú lehet az autóban utazó személy is. A tanú vagy tanúk adatait és elérhetőségét is fel kell írni a kárbejelentőre. A kárbejelentő minden pontját ki kell tölteni. Ha néhány pont üresen marad, az a későbbiekben problémát okozhat. A kárbejelentő kitöltése csupán néhány percig tart. Kár esetén töltsük ki a kárbejelentőt. Legyünk alaposak, és töltsünk ki minden mezőt. Aztán a vétlen sofőr a károkozó biztosítójánál elindíthatja kárigénylés folyamatát.

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás – más biztosításokkal együtt is jó lehet

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás úgy is elérhető, hogy más biztosításokkal együtt köti meg a biztosított. Célszerű megoldás egy összetett biztosítási csomag. Többféle módon, többféle eseményre nyújt védelmet, és kényelmes és egyszerű is. A szakértők nagyon jónak találják ezeket a biztosítási termékeket és ajánlják az igénybevételüket. De érdemes lehet egyszerre többfajta biztosítást kötni? Mindenképpen. Szélesebb körű védelmet kap a biztosított, és csak egy díj befizetését kell észben tartania. Köthető persze mindenre külön biztosítás is, de az több utánajárással jár, és több figyelmet is kíván. Többfajta biztosítás egyben. Kettő az egyben. Három az egyben. Vagy négy az egyben. Kitűnő megoldás. A család, az ingatlan, a nyugdíjas évek és minden más is védve lesz. És a védelem mégis teljes körű lesz.

Hogyan található meg a legjobb kötelező gépjármű felelősségbiztosítás?

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott konstrukciók összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető biztosítások adatait. Az igénylő láthatja a költségeket, így könnyen kiválasztható a legideálisabb konstrukció. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kalkulátor használata minden szerződéskötés előtt javasolt. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a biztosításokat. Hanem azért is, mert az ügyfelek többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb biztosítást válassza ki. Ez érthető is, hiszem egy adott szolgáltatás mellett a legalacsonyabb költségek a legvonzóbbak. A legjobb konstrukció a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben. Nincs akadálya persze annak sem, hogy a nyakunkba véve a várost, minden biztosítónál kikérdezzük az ügyintézőket. Néhány évtizede az volt a bevett módszer, de akkor még hírből sem ismerték az internetet, okostelefon pedig csak a fantasztikus filmekben volt. Ma már nincs erre szükség. És nem is ajánljuk. Miért?

Az összehasonlítás egy komplex folyamat. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy professzionális program a legalkalmasabb. Amellett tehát, hogy egy otthonról, a nappaliból érhető el a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kalkulátor, pontosabb eredményt is hoz annál, mintha mi magunk szeretnénk kinyomozni a legjobb biztosítást. Használjuk a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kalkulátort!

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Biztosítások online

Online is intézhetjük az ügyeinket. A biztosítások világában is egyre elterjedtebbek az online megoldások. Miért online? Mert egyszerű, gyors és kényelmes. Nincs utazás, nincs sorban állás, nem telik feleslegesen az idő, sőt, gyakran munkaidőn kívül is intézhetőek az ügyek. Ez egy modern világ modern megoldása. Biztosítás online. És nem csak az online biztosítás szerződés megkötésére kell gondolni. Bármilyen ügyet lehet online intézni. A kárt is be lehet online jelenteni. A havidíjat is be lehet fizetni online. Tanácsadóra van szükség? Azt is találhatunk online. És azt se felejtsük el, hogy az online szerződéskötésért kedvezmény járhat, aminek a mértéke akár nagyon nagy is lehet. Biztosítás online; biztonságot egyszerűen és gyorsan. Az online megoldások népszerűek. A közkedveltség oka az egyszerűség mellett a kedvezmény és a gyorsaság. És persze a kényelem. Ha biztosítást szeretnénk, azt már online is megköthetjük.

A kiválasztástól a szerződéskötésig mindent intézhetünk az interneten. Kényelmesen. És gyorsan. Egy telefonnal akár egy parkból is. Az online ügyintézés olyan, mint egy szép ajándék. Fogadjuk el ezt az ajándékot. Használjuk az internetet arra, amire való. Arra hogy megtaláljuk és megkössük a legkedvezőbb biztosítást. Az online biztosításkötés nagy előnye, hogy a biztosító weboldalán minden információ a rendelkezésre áll a megfelelő termék kiválasztásához. Ha pedig kérdés merülne fel, online is lehet kérdezni, de a kevésbé modern megoldásokat kedvelők akár telefonálhatnak is. És a biztosító irodájába, na, oda nem kell bemenni. Hiszen minden elintézhető online is.

A díjfizetés módjai – csekkes fizetés

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díját havonta is lehet fizetni. Az előre meghatározott havidíjat több módon is ki tudja egyenlíteni a biztosított. Lehetőség van arra, hogy havonta csekken kerüljön befizetésre a díj. Ez nem a legkényelmesebb megoldás, és sorban állással is jár, valamint előfordulhat az is, hogy valaki megfeledkezik a fizetési határidőről. Csekket már applikáció segítségével is be lehet fizetni, de ilyenkor is figyelni kell a fizetési határidőre. A csekkes befizetést annak érdemes választania, aki a jövedelmét készpénzben kapja. Bár nem ez a legjobb megoldás, de kis odafigyeléssel ez is jó lehet a díjak befizetéséhez.

A díjfizetés módjai – bankkártyával online vagy az ügyfélszolgálaton

A bankkártyás fizetés a csekkes fizetés modern alternatívája. A biztosító weboldalán vagy az irodáiban is be lehet fizetni bankkártyával az aktuális havidíjat. A bankkártyás fizetés, bár nem a legjobb megoldás, hiszen havonta kell intézni az ügyeket, mégis jobbnak tűnik a csekkes fizetésnél. A sorban állás elkerülhető az online befizetéssel, és az is fontos, hogy nem lesz szükség készpénzre a díjfizetéshez. bankkártyája már szinte mindenkinek van. És azt fel lehet használni a biztosítás díjának kifizetésére is.

A díjfizetés módjai – állandó átutalási megbízás

Ha valaki kényelmesebb megoldást választana, olyat ahol a díjak mindig biztosan időre beérkeznek a biztosítójához, az választhatja az állandó átutalási megbízást. Az állandó átutalási megbízást csak egyszer kell beállítani, és ezt a beállítást akár a netbankon vagy telefonos applikáció segítségével is meg lehet tenni. Ebben az esetben a beállított utalási nap miatt nem fordulhat elő késedelmes befizetés. Csak azt kell biztosítani, hogy elegendő fedezet legyen a folyószámlán. Az állandó átutalási megbízás biztonságos és kényelmes, ráadásul a határidőt is az utaló állíthatja be. Így megadhat egy olyan időpontot, amikor a havi fizetése már biztosan megérkezik a bankszámlájára.

A díjfizetés módjai – csoportos beszedési megbízás

Szintén jó és kényelmes megoldás a csoportos beszedési megbízás. Ilyenkor még az összeget sem szükséges megadni, hiszen a biztosító mindig a szükséges összeget hívja le a számláról. Ez a legegyszerűbb megoldás. A legegyszerűbb és a leggyorsabban megadható megbízás. A biztosító azonosító számának megadásával könnyen megadható a csoportos beszedési megbízás. Lehetőség van arra is, hogy a megbízáshoz egy felső összeghatárt állítson be a bankszámla tulajdonosa. Így a biztosító még véletlenül sem emelhet le magasabb összeget a számláról a vártnál. De ami igazán fontos: bármelyik megoldást is választja a biztosított, a havi díjakat fizetni kell ahhoz, hogy a biztosítás valóban biztosítson.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A biztosított által okozott kárt téríti meg a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás, amennyiben az másik járműben keletkezik. A biztosított által okozott kárt, ami a saját gépjárművében történik, a CASCO biztosítás fedezheti.

Igen. Két esetben. Az autó eladásakor, és a biztosítás fordulónapján. A biztosítás fordulónapján csak abban az esetben, ha egy másik gépjármű kötelező felelősségbiztosítást már megkötött a biztosított.

Az gépjármű típusától, a gépjármű korától, a tulajdonos életkorától és lakhelyétől, és a bonus-malus besorolástól függ a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás havi díja.

Többféleképpen is lehet kedvezményt kapni a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás díjából. A bonus-malus rendszer ad kedvezményt, és az együttkötés is kedvezménnyel járhat.

A biztosított által okozott kárt téríti meg a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás, amennyiben az másik járműben keletkezik.

Személygépkocsi, tehergépkocsi, utánfutó, lakókocsi és motorkerékpár. Ezekre a járművekre KÖTELEZŐ gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni.

Ebben az esetben a biztosítási évforduló a mérvadó, minimum 30 nappal előtte kell postázni a felmondást a biztosító által kért adatokkal együtt. Ha eladjuk a gépjárművet, természetesen felmondhatjuk a biztosítást. Ha nincs felmondás, a szerződés minden évben automatikusan meghosszabbodik.

A bonus-malus rendszer a gépjármű üzembentartó közlekedési előzményeit tartja számon, az által okozott baleseteket, illetve a balesetmentes közlekedés időtartamát. Minél hosszabb a károkozás-mentes időszak, annál kedvezőbb a biztosítás, illetve alacsonyabbak a díjak. A balesetet okozóknál épp ellenkezőleg, az ő biztosítási besorolásuk rosszabb lesz, és a díjaik is emelkednek.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját a gépjármű, annak üzembentartója, valamint az úgynevezett bonus-malus rendszer befolyásolja. A biztosító a fizetendő összeg meghatározásánál figyelembe veszi többek között a gépjármű típusát, korát és teljesítményét. Ezek mellett nézi, hogy a tulajdonos és az üzemben tartó ugyanaz-e, valamint kéri az üzemben tartó és jogosítványa korát, lakóhelyét, a munkakörét, és azt is, hogy rendelkezik-e casco biztosítással.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Jó hír a diákhitelekről: év végéig marad a kamatstop

A 2024-es év egyik legfontosabb pénzügyi híre a hallgatók számára, hogy az év végéig meghosszabbították a diákhitelekre vonatkozó kamatstopot. Ez a lépés jelentős megkönnyebbülést jelent a diákok és családjaik számára, akik az infláció és a megélhetési költségek növekedése mellett küzdenek a felsőoktatási tanulmányok finanszírozásával. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
5 tipp, hogyan csökkentheted a bankszámlád költségeit

A pénzügyi stabilitás elérésének egyik kulcsfontosságú eleme a költségek csökkentése. Mindenkinek. A bankszámla költségeit gyakran figyelmen kívül hagyjuk, pedig ezek összege jelentősen megnövelheti a pénzügyi terheinket. Szerencsére néhány egyszerű lépéssel jelentősen csökkenthetők ezek a költségek. Szakértőink utánajártak a lehetőségeknek, és mutatnak öt tippet, hogyan csökkentheted a bankszámlád költségeit

Tovább olvasom
Mennyibe kerül egy bankszámla valójában? Ismerd meg a költségeit!

A bankszámla fenntartása ma már alapvető pénzügyi szükséglet a modern világban. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyibe is kerül. A bankszámla költségei számos tényezőtől függnek, beleértve a bankot, a számla fajtáját és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Szakértőink részletesen bemutatják a bankszámlákhoz kapcsolódó leggyakoribb díjakat és költségeket, hogy jobban megértsd, mire számíthatsz.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön alacsony THM-mel: Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Ha már személyi kölcsön, legyen alacsony a THM. Miért? Mert az alacsony THM alacsony törlesztőt eredményezhet. És ezt tudja a Provident is, ezért megalkotta a Tervező kölcsönét. És erről jobb, ha tudsz. Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával