Piaci zöld hitel kalkulátor 2024

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
K&H

K&H Zöld lakáshitel

Vásárlásra, építésre, felújításra, korszerűsítésre

THM6,4% - 7,1%Kamat: 6,29% - 6,39%
Futamidő60 - 360 hó
Hitelösszeg4.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

A piaci zöld hitel

A piaci zöld hitel nem azonos a NHP ZOP (Növekedési Hitel Program Zöld Otthon Program) hitelével. Állami támogatás nélkül, mégis kedvező feltételekkel juthatunk zöld lakáshitelhez. A piaci zöld lakáshitel vonzó konstrukció, a feltételei teljesíthetőek, és az eredménye egy olyan ingatlan tulajdonjoga lehet, ami a család számára is hosszú távú előnyöket hoz. Egy olyan ingatlan kerülhet a birtokunkba, ami megfelel a szigorú energetikai előírásoknak. Ez pedig alacsony havi kiadásokat jelent, hosszú évekig, évtizedekig.

A piaci zöld hitel feltételei

A piaci zöld hitelt az alábbi feltételekkel lehet igényelni a K&H Banknál.

 • A megvásárolt ingatlan energetikai besorolása november 1-től érvényes energetikai tanúsítvány esetén minimum A+ (a 2023.12.31-ig elfogadható korábbi energetikai tanúsítvány esetén BB lehet)
 • Az ingatlan primer energiafogyasztása november 1-től érvényes energetikai tanúsítvány esetén legfeljebb 68 kwh/m2/év (a 2023.12.31-ig elfogadható, korábbi energetikai tanúsítvány esetén 80 kWh/m2/év)
 • Korszerűsítés vagy felújítás után a primer energiafogyasztásban legalább 30 százalékos javulást kell elérni
 • Használt ingatlan vásárlás esetén az átépítés után a primer energiafogyasztás legalább 30 százalékkal jobb lesz

A piaci zöld hitel tehát nem csak új ingatlanokra érhető el. A piaci zöld hitel elérhető vásárlásra, építésre, felújításra és korszerűsítésre is. A hitelt ingatlanvásárlással egybekötött korszerűsítésre is fel lehet használni.

A piaci zöld lakás hitel kondíciói

A K&H zöld lakáshitel az alábbi kedvezményekkel igényelhető:

 • A K&H zöld lakáshitel elő vagy végtörlesztési díja 1 százalék, és nem lehet több, mint 30 ezer forint
 • A K&H zöld lakáshitel 1 százaléka (legfeljebb 120 ezer forint) visszatérítésre kerül
 • Az energetikai tanúsítvány díját is visszatérítésre kerül, legfeljebb 40 ezer forintig
 • A hitelcél teljesülésének ellenőrzéséhez kapcsolódó műszaki ellenőrzés díja szintén visszatérítésre kerül

A piaci zöld hitelhez jutás feltételei korszerűsítés vagy felújítás esetén

A piaci zöld hitelt akkor kapjuk meg, ha az alábbi feltételekből legalább egy teljesül. (több is teljesíthető)

 • ha a használt ingatlan még nem éri el az A energetikai besorolást (2023.12.31-ig érvényes korábbi energetikai besorolás alapján rosszabb B-nél), de a felújítást után minimum A energetikai besorolásúvá válik az ingatlan, és az energiaigénye maximum 76 kWh/m2/év lesz, vagy a felújítás 30 százalékos primer energia csökkenést okoz. (a 2023.12.31-ig érvényes korábbi energetikai tanúsítvány esetén BB besorolást, és maximum 80 kWh/m2/év primer energiaigényt),

A felújítást két éven belül kell befejezni, és ezt energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Korszerűsítésnek számít:

 • napelem vagy napkollektor telepítése
 • szélturbina telepítése
 • árnyékolástechnika telepítése
 • hőszigetelés
 • nyílászárók cseréje
 • hőszivattyú telepítése,
 • hő és elektromos tárolóegységek telepítése
 • fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek kiépítése (táv hő-rendszerre történő rácsatlakozás)
 • energiahatékony világítástechnikai megoldások
 • alacsony vízfelhasználású konyhai és fürdőszobai szaniter beépítése
 • épületautomatikai rendszer üzembe helyezése
 • okos mérő eszköz telepítése (áramfelhasználás nyomon követéséhez)
 • okos termosztátok és érzékelők telepítése

A felújítást két éven belük kell befejezni, és a zöld megfelelést műszaki szemlével kell igazolni.

Piaci zöld hitel a K&H Banknál

A piaci zöld hitelt jelenleg csak a K&H Banknál igényelhetjük. A piaci igények miatt várhatóan további pénzintézetek is kínálnak majd hitelt hasonló kondíciókkal. A K&H zöld lakáshitel megjelenését a kamattámogatott zöld hitel segítette elő.

A piaci zöld hitel előtt volt a NHP ZOP

A Zöld otthon program alacsony, a futamidő végéig fix kamatával még az államilag támogatott kölcsönök sem tudtak versenyezni. És nem csak a hetven milliós hitelösszeg miatt. Egy piaci jelzáloghitel, még ha fix kamatozású is, többe került, mint a zöld otthon hitel. Változó kamatozásnál még többet kellett fizetnünk, hiszen a gazdasági folyamatok a kamatemelés felé hajtották a Magyar Nemzeti Bankot. A szakértők elemzése alapján egy átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsön esetén nagy eltérés is lehetett a visszafizetendő összegek között. A piaci zöld hitel sok kedvezménnyel szeretne méltó utódja lenni a zöld otthon hitelnek (ZOP).

Piaci zöld hitel – klímacél mindenek felett

Néhány éve az országgyűlés feladattal bízta meg a Magyar Nemzeti Bankot. Az eddigi feladatai mellett, a környezeti fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet kell fordítania. Igazi újdonságként a bankok jegybanki finanszírozásból kínálhattak jelzáloghiteleket új ingatlanokra, most először lakossági ügyfeleiknek. A programban résztvevő magányszemélyek új ingatlan vásárlása esetén akkor válnak jogosulttá a zöld otthon kamattámogatott jelzáloghitelére, ha minimum BB energetikai besorolású ingatlant vásároltak. A BB besorolású ingatlanok közel nulla energiaigényűek, és a legkorszerűbb energiaosztályoknál is alacsonyabb az energiafelhasználásuk. A BB besorolású ingatlanokban az összes energiafelhasználás negyedét megújuló energiából kell fedezni. Jelenleg az ingatlanok alig több, mint két százaléka éri el ezt a besorolást, van tehát hova fejlődni. Ugyanakkor rövidesen már csak a BB energetikai besorolást elérő új lakás vagy ház kaphat használatbavételi engedélyt, így az MNB tulajdonképpen megelőzte az elvárásokat.

Az elavult házak és lakások megújulása alapvető a hazai klímacélok eléréséhez. A piaci zöld lakáshitel ezért jött létre, hogy betöltse a ZOP által hagyott űrt, és a célt támogatva kínáljon kedvező jelzáloghitel konstrukciót a lakosságnak. Úgy tűnik, a környezettudatos értékek mindennapokba való átemelése jól sikerült, nagy érdeklődés övezi ugyanis a piaci zöld lakáshitelt.

piaci zöld lakáshitel kalkulátor

Maximális hitelösszeg a piaci zöld lakáshiteleknél

Az igényelhető piaci zöld lakáshitel legmagasabb összegét a jövedelmünk és a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értéke határozza meg. A bankok az ingatlan értékének legfeljebb 80 százalékáig adnak hitelt, de az a százalék akár 40 százalékra is lecsökkenhet az ingatlan földrajzi elhelyezkedése, és a pénzintézet hitelezési politikája miatt. A nyolcvan százalék tehát a maximum, a százalék pedig függ attól, hogy a megvásárolni kívánt lakás a fővárosban vagy egy vidéki nagyvárosban található, esetleg egy vidéki kisebb településen. A főváros kerületei között is van különbség a pénzintézeteknél, és azt is tudnunk kell, hogy magasabb hitelezési százalékot engedélyeznek a nagyvárosokban, mint egy kistelepülésen. Egy vidéki településen gyakran csak a lakás értékének 40-50 százalékát hitelezik meg, a főváros egyes kerületeiben elérhetjük az akár 80 százalékot is.

Mikor nem kaphatunk piaci zöld lakáshitelt?

Ha negatív adósként szereplünk a KHR negatív adóslistáján, akkor a pénzintézet nem fog nekünk piaci zöld lakáshitelt adni. A KHR-ben azok kerülnek be negatív adósként, akik az előző hitelük valamelyikét nem fizették vissza, vagy késtek a részletekkel. Ezt a pénzintézetek minden igénylésnél vizsgálják, és mivel a KHR-ben szereplők kockázatos adósnak számítanak, így elutasítják a hiteligénylésüket.

A jövedelmünknek is igazolhatónak és rendszeresnek kell lennie. Problémás lesz a külföldi jövedelem, a készpénzben kapott fizetés, és az is, ha a hiteligénylőnek KATA szerint adózó vállalkozása van. A munkaviszonyunk hossza is lényeges, és az is, hogy nem lehetünk próbaidőn, és felmondás alatt sem állhatunk. Vannak másodlagos jövedelmek is, mint a GYES és a GYED. Ezeket a pénzintézetek önállóan nem fogadják, csak kiegészítő jövedelemként, és az is előfordul a pénzintézetek eltérő hitelezési gyakorlata miatt, hogy a másodlagos jövedelmünket egyáltalán nem veszik majd figyelembe.

Piaci zöld hitel – kamatozásról és kamatperiódus

A piaci zöld hitelek kamata más kamatperiódusonként. Ha magasabb a kamat, hosszú futamidő esetén jelentős többlet terhet jelent a számunkra, mégis át kell gondolnunk, mielőtt egy rövidebb kamatperiódus mellett döntünk, mivel az alacsonyabb költség magasabb kockázattal jár. El kell döntenünk, hogy az alacsonyabb törlesztő részlet a fontosabb a számunkra vagy a biztonság. Fix kamatozás esetén ugyanis a futamidő végéig nem változik meg a törlesztő részletünk.

A megfelelő ingatlan kiválasztása a piaci zöld hitelhez

A kiválasztott ingatlanra nem mindig ad piaci zöld hitelt a bank. Az ingatlannak belterületen kell állnia, lakhatónak és piacképesnek kell lennie. Előfordulhat, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant annyira piacképtelennek tartja a K&H Bank, hogy elutasítja a hiteligénylésünket. Ez főleg vidéki kistelepülésen fordulhat elő.

Piaci zöld hitel – segítség ingatlanvásárláshoz

Piaci zöld hitelt csak ingatlannal kapcsolatos céljaink eléréshez igényelhetünk. A cél kötött, a kölcsönt nem használhatjuk fel szabadon. Lakásvásárlás esetén csak az adott ingatlant vehetjük meg belőle, lakásfelújításnál vagy átalakításnál pedig számlákkal kell igazolnunk majd, hogy mire fordítottuk a felvett hitelt. Ez persze nem probléma, hiszen a lakáshitelt ilyen esetekben igényeljük. A lakáscél az egyik leggyakoribb hitelcél a családoknál. Lakást, saját otthont szinte minden magyar szeretne. Ehhez tökéletes megoldás a piaci zöld hitel, ami a hosszú futamidejével és a magas hitelösszegével lehetővé teszi, hogy részletekben fizessük ki az ingatlanunk vételárát.

Mi az optimális futamideje a piaci zöld hitelnek?

Egy piaci zöld hitel futamideje sok év is lehet. Piaci zöld hitel igénylésekor mindig hosszú távra, gyakran évtizedekre kötelezzük el magunkat. A megfelelő futamidő kiválasztása nem könnyű feladat. El kell döntenünk, hogy alacsonyabb törlesztő részletet akarunk, és ezt hosszabb ideig fizetjük, vagy az lesz a fontos, hogy minél előbb visszafizessük a felvett kölcsönt. Mindkét választásnak vannak előnyei, hiszen ha gyorsabban fizetjük vissza a hitelt, akkor ugyan a havi törlesztő részletünk magasabb lesz, de a teljes visszafizetendő összeg közel sem lesz annyi, mint egy hosszabb futamidőnél. A teljes visszafizetendő összegből ki tudjuk számítani, hogy pontosan mennyivel fizetünk többet vissza, mint amennyit felvettünk.

A futamidőt jelentősen befolyásolja a jövedelmünk. A bank a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató alapján meghatározza azt az összeget, amit havonta a hitel törlesztésére fordíthatunk. A hatályos szabályozás szerint 600 ezer forint havi nettó jövedelem alatt a fizetésünk maximum 50 százalékát fordíthatjuk törlesztésre, 600 ezer forint nettó havi jövedelem felett pedig a 60 százalékát. Ez bár egy általános szabály, mégsem vehetjük figyelembe a tervezésnél, hiszem a JTM hitelfajtánként eltérő, és azt is tudnunk kell, a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt gyakran ennél szigorúbb feltételekkel találkozhatunk. Ezért hiteligénylés előtt tájékozódjunk. Egy kistelepülésen álló, kevésbé piacképes ingatlan esetén például a bankok akár 50 százalék önerőt is kérhetnek, ez pedig jelentősen befolyásolja a hitel nagyságát, és így a havi törlesztő részletet is. Amennyiben a jövedelmünk nem elegendő a hitel igényléséhez, adóstársat is bevonhatunk a hitelügyletbe.

Mekkora összeget igényelhetünk a piaci zöld hitelből?

Ahogy már írtuk, a jövedelmünk és a JTM meghatározza, hogy mekkora törlesztő részletet vállalhatunk havonta. A JTM százalékban határozza meg ennek a mértékét, ami függ az ingatlan elhelyezkedésétől, és a hitel fajtájától. Ezt pontosan tudnunk kell, hiszen ez határozza meg azt az összeget, amit igényelhetünk, és így tisztában leszünk azzal is, hogy mekkora önerőre lesz szükségünk az ingatlan megvásárlásához. Minél alacsonyabb százalékot enged a JTM, annál több önerőre lesz szükségünk.

Az is fontos, hogy a bank az ingatlan forgalmi értékével számol, nem a vételárral. Ezek optimális esetben megegyeznek, de nem ritka, hogy egy ingatlan túlárazása miatt csak kevesebb hitelt ajánl nekünk a bank az általunk tervezettnél. Nem túl gyakori, hogy ingatlan megvásárlásánál az ingatlant alul vagy felül árazzák, de erre figyelnünk kell, mert felboríthatja az előzetes terveinket. Ha mi már számoltunk egy kölcsönösszeggel, de azt mégsem kapjuk meg, mert a bank csak kevesebbet folyósítana, akkor akár az egész adásvétel meghiúsulhat.

Piaci zöld hitelt akár több 10 millió forintot is kérhetünk. Erre a mai ingatlanárak mellett szükség is lehet, hiszen a lakásárak az elmúlt években rendre emelkedtek, és semmi nem utal arra, hogy az a trend lassulna vagy megfordulna. Az hogy sok tízmillió forint is elérhető egy konstrukcióban, természetesen nem jelenti azt, hogy azt meg is kapjuk. Rendszeres, igazolható jövedelemre lesz szükségünk, és adott esetben pótingatlan bevonására is sor kerülhet, a megvásárolt ingatlan bevonása mellett.

Piaci zöld hitel – önerőre is szükség lesz

Piaci zöld hitel igénylésekor mindig szükség van önerőre. Ennek a mértékét a bankok határozzák meg. A sajáterő mértéke függ az ingatlan fajtájától, attól, hogy lakást vagy családi házat szeretnénk vásárolni, és az elhelyezkedésétől is. A főváros egyes kerületei között is lehet eltérés, a megyei jogú városokat szeretik a bankok, a hátrányos kistelepülések pedig a pénzintézeteknél is hátrányban vannak. Minimálisan 70-80 százalékot hiteleznek a bankok, de ez egy kistelepülésen lemehet akár 50 százalékig is. A pénzintézetek számára fontos, hogy az ingatlan mennyire forgalomképes, olyannyira, hogy az is előfordulhat, hogy azért kerül elutasításra egy hitelkérelem, mert a bank eladhatatlannak tartja a kiválasztott ingatlant. Mivel az ingatlan a hitel fedezeteként szolgál majd, ezért egy piacképtelen ház megvásárlását túl kockázatosnak ítélhetik meg.

Ahhoz hogy tervezni tudjunk, tudnunk kell tehát, hogy a JTM alapján mekkora törlesztő részletet vállalhatunk, és azt is, hogy mekkora önerőre lesz szükségünk. Mivel a pénzintézetek hitelezési gyakorlata nagyon eltérhet, rendkívül fontos, hogy előzetesen tájékozódjunk erről. Alapos tervezéssel és utánajárással elkerülhetjük, hogy egy meg nem ismert információ miatt kellemetlen helyzetbe kerüljünk az adásvétel közben.

Lakásbiztosítást is kell kötni a piaci zöld hitelhez

A piaci zöld hitelek ingatlanfedezetes hitelek. A megvásárolni kívánt ingatlant a bank fedezetként vonja be a hitelügyletbe, ezért kötelezően előírja számunkra a lakásbiztosítás megkötését. Ez bár számunkra is előnyös, hiszen biztosítva lesz az ingatlanunk, de az ezzel járó költségekkel is számolnunk kell, hiszen a lakásbiztosítás havi díját is fizetnünk kell majd a futamidő végéig. Az ingatlanfedezetnek további költségei is lesznek, ki kell fizetnünk az értékbecslés díját, a közjegyzőnek is fizetnünk kell, és az ingatlan-nyilvántartásba vétel is pénzbe kerül, a bank ugyanis terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeztethet be az ingatlanunkra. Ezek a költségek még a piaci zöld hitel felvétele előtt terhelnek majd bennünket, erre is fel kell készülnünk az igénylés előtt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Piaci zöld hitel kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Piaci zöld hitel kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Piaci zöld hitel kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Piaci zöld hitel kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

2022. szeptemberében a K&H Banknál lehet igényelni K&H zöld lakáshitel néven.

A hitelösszeg 1 százalékát jóváírja a K&H bank, és még az energetikai tanúsítvány árát is visszaadják.

A K&H zöld lakáshitelhez kedvezmények, visszatérítések járnak, a legnagyobb előnye azonban az, hogy olyan ingatlanban élhet az igénylő, aminek alacsony lesz a rezsije.

A vásárolt lakás energetikai besorolásának november 1-től érvényes energetikai tanúsítvány esetén minimum A+ besorolásúnak kell lennie. (a 2023.12.31-ig elfogadható korábbi energetikai tanúsítvány esetén BB lehet) Az ingatlan primer energiafogyasztása legfeljebb 68 kwh/m2/év november 1-től érvényes energetikai tanúsítvány esetén. (a 2023.12.31-ig elfogadható, korábbi energetikai tanúsítvány esetén 80 kWh/m2/év) Vagy a felújítás után 30 százalékkal kevesebb primerenergia felhasználásúnak kell lennie az ingatlannak. A K&H zöld lakáshitel kérhető új ingatlan vásárlására vagy építésére, használt ingatlan megvásárlásra és annak felújítására (egyszerre), vagy csak használt lakás felújításához, vagy csak használt lakás korszerűsítéséhez.

A K&H zöld lakáshitel igényelhető új ingatlan vásárlására vagy építésére, ingatlanvásárlásra és annak felújítására, vagy csak felújításra, és csak korszerűsítésre.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

7 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

Ha arra törekszel, hogy pénzügyi terveidet stabil alapokra helyezd, elkerülhetetlenül találkozol olyan kihívásokkal, amelyek könnyen vezethetnek hibákhoz. A sikeres pénzügyi menedzsment kulcsa azonban nem csak a jövedelem növelése, hanem az is, hogy elkerüld az általános hibákat, amelyek akár hosszú távon is hátráltathatják pénzügyi növekedésedet. Mutatunk 7 gyakori pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni.

Tovább olvasom
Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával