Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

2020.11.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 7. 17:05

Ha érdekel a babaváró hitel, vagy már fel is vetted, akkor tudhatod, hogy napjaink legkedvezőbb konstrukciója, amelyet 5 évig kamatmentes hitelként kell fizetni, ha viszont ez idő alatt születik egy gyermeked, akkor az egész futamidőre ingyenessé válik, a második gyermeknél elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló tőketartozást átvállalja az állam.

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

Ahhoz, hogy megkapd, számtalan feltételt kell teljesítened, és ígéreteket is kell tenned, amelyeket a szerződésbe is belefoglalnak, ha pedig nem tartod be őket, akkor retorziókra kell számítanod.
babaváró hitel válás esetén igencsak problémássá válik, ezzel pedig érdemes tisztában lenned.

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

A babaváró hitel feltételei között szerepel, hogy a házaspár mindkét tagjának vállalnia kell, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született, vagy örökbefogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, illetve a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban, közösen nevelik. Ebből levonható a következtetés, hogy a felek különválása ezen pont megsértését jelenti, aminek pedig folyománya, hogy a babaváró hitelnél válás esetén megszűnik a kamatkedvezmény, sőt, az elmaradt kamatokat visszamenőleg be kell fizetni, méghozzá egy összegben. Fontos azonban, hogy ez nem minden esetben igaz!

Ha olyan pár válik, akiknek született gyermekük

Ebben az esetben a hátralévő időszakra megszűnik a babaváró hitel kamatmentessége, még akkor is, ha született gyermek, így pedig a törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik, visszamenőleg azonban nem kell megfizetni az elmaradt kamatokat.

Ha olyan pár válik, akiknek nem született gyermekük

Ilyenkor viszont nem csupán piaci kamatozásúra változik a babaváró hitel, hanem az addig igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ez anyagilag igen nagy terhet róhat mindkét szülőre, ráadásul a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedik: egy 10 milliós babaváró hitelnél ez akár 15-16 millió forintra is rúghat!

Fontos, hogy a babaváró hitel válás esetén mindkét igénylőre terheket ró, hiszen minden kitétel mindkettejükre vonatkozik, ezeket a terheket pedig egyenlő arányban kell vállalniuk. Ebből is látszik, hogy hiába a legkedvezőbb konstrukció a babaváró hitel, kockázatai ennek is vannak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

2022.07.05.

Ha kiváltanád a meglévő hiteledet, számos lehetőség közül választhatsz; mi most a legjobbat ajánljuk neked!

Tovább olvasom
Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

2020.07.02.

Az egyik legnépszerűbb családtámogatási formáról van szó, így jogosan merülhet fel a kérdés: a babaváró kölcsönt meddig lehet még igényelni?

Tovább olvasom
Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

2019.06.30.

Mint már bizonyára tudod, a július 1.-től igényelhető a kormány legújabb családtámogatási kedvezménye. De talán vannak még homályos foltok az igényléssel, illetve a támogatás mikéntjével kapcsolatban. Ezért cikkünkben összefoglalunk mindent a babaváró hitelről.

Tovább olvasom
Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával