fbpx

Zöld hitel kalkulátor 2023

Zöld hitel – számok, adatok

A kamat a futamidő végéig fix 2,5% lesz. Ilyen alacsony kamattal Magyarországon nem lehetett eddig hitelhez jutni. 70 millió forint is lehet a hitelösszeg, ami a kamattámogatott konstrukciók közül a legmagasabb összeg, ami jelenleg elérhető. 25 év is lehet a futamidő, lesz tehát idő visszafizetni az extra magas összegű kamattámogatott lakáshitelt. Csak újépítésű ingatlan vásárlására vagy építésére fordítható a zöld otthon lakáshitel, használt lakás vásárlására és korszerűsítésére nem. Fontos, hogy csak magánszemélyek igényelhetik. Eddig a MNB kizárólag vállalkozások számára kínált hiteleket. Ez az első eset, hogy lakossági kölcsönt tesznek elérhetővé. A zöld hitel minimum BB energetikai besorolású ingatlan vásárlására vagy építésére igényelhető. A lakások elenyésző része felel csak meg ennek a szigorú energetikai besorolásnak. A zöld hitel igénylésének nem lesz feltétele a gyermekvállalás vagy a meglévő gyermek megléte, és házasságkötéshez sem kötik a hiteligénylést. Az állam által támogatott konstrukciók nagy részénél eddig ez elvárás volt. Így azonban jóval többen vehetik igénybe a zöld hitelt, szinte mindenki számára hozzáférhető lesz. A Zöld otthon program október 4-én indul, és az előzetes várakozásoknak megfelelően, kiemelkedően jó paraméterekkel kínál majd lehetőséget új lakás vásárlásra. Feltételként jelent meg, hogy a tulajdont szerzőknek 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell élniük, ezzel gyakorlatilag kizárták a befektetési célú vásárlókat a programból. Az új lakást csak cégtől vásárolhatjuk meg, magánszemélytől nem. A rendelkezésre tartási idő extra hosszú lesz, elérheti a 4 évet is. Ez a szokásos gyakorlat duplája. A rendelkezésre tartási idő az a szerződéskötést követő időszak, amelyen belül a kölcsönösszeget kifolyósíthatja a pénzintézet.  Egy hosszabb rendelkezésre tartási idő kedvező lehet a vásárlók számára.

Ki tud hitelt igényelni a Zöld hitel keretében?

Az államilag kamattámogatott hitelek fő jellemzője, hogy gyermekvállaláshoz vagy házasságkötéshez kötik a támogatásokat. A Zöld hitel egyedülállók és gyermektelenek is igényelhetik, ami jelentősen megnövelheti a hitelt igénybe vevők körét. Az Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forintos kerettel hirdeti meg a programot, ami kiemelkedően magas összegnek tűnik annak tükrében, hogy tavaly új lakásra száztíz milliárd forint körüli jelzáloghitelt helyeztek ki a bankok a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A 200 milliárdos keretösszeg több évre is elég lesz, és az előzetes várakozások alapján meghatározó szerepet tölt majd be az új lakások jelzáloghitel piacán. Bár maghatározták a keretösszeget, ez nem lesz akadálya a hitel felvételének, és mindenki hozzájuthat majd a zöld hitelhez, aki szeretne, még úgy is, hogy átlagosan biztos többet fogunk igényelni belőle, mint a piaci jelzálogkölcsönökből.

 A magas hitelösszeg, és az, hogy nem lesz feltétel, hogy gyermeket neveljünk, gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé teszi majd a zöld hitelt. Szinte mindenki vásárolhat magának zöld hitellel új építésű lakást vagy új építésű házat.

NHP Zöld Hitel

Középpontban a klímacél

2021 augusztusától az országgyűlés új feladattal ruházta fel a Magyar Nemzeti Bankot. A környezeti fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet kell majd fordítania ezután. Ez úgy valósulhat meg, hogy a bankok jegybanki finanszírozásból adhatnak majd jelzáloghiteleket, most először lakossági ügyfeleknek, kedvező energetikai besorolású ingatlanokra. 

Új ingatlan vásárlása esetén akkor válunk jogosulttá a kamattámogatott kölcsönre, ha BB energetikai besorolású ingatlant vásárolunk. Az ilyen besorolású ingatlanok közel nulla energiaigényűek, és a legkorszerűbb energiaosztályoknál is kedvezőbben használják fel az energiát. A BB besorolású ingatlanokban az összes energiafelhasználás huszonöt százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni. Az ingatlanoknak csak 2,5 %-a éri el ezt a besorolást, így nyilvánvaló a kormány célja. Ugyanakkor 2022. június 30-a után már csak a BB energetikai besorolást elérő lakás vagy ház kaphat használatbavételi engedélyt, így az MNB tulajdonképpen megelőzi a törvény hatályát, méghozzá úgy, hogy a támogatást igénybe vevők ezt nem teherként fogják megélni, hanem lehetőségként. A Zöld otthon program pont ezért jött létre, és ezt szem előtt tartva kínálja a kedvező jelzáloghitel konstrukciót mindenkinek. Úgy tűnik, a környezettudatos értékek mindennapokba való átemelése nagy siker lesz. Soha nem látott érdeklődés övezi ugyanis a zöld hitel októberi indulását.

A legkedvezőbb jelzáloghitel konstrukció

A Zöld hitel 2,5%-os kamattal, a futamidő végéig még az állami kamattámogatott hitelek sem tudnak versenyre kelni. Még a CSOK hitel három százalékos kamata is magasabb, pedig ez az egyik legkedvezőbb hitel ma Magyarországon. A különösen magas, akár 70 millió forintos hitelösszeg is vonzó, hiszen a kormány Otthonteremtési támogatásainál csak 10 vagy 15 millió forinthoz juthatunk kamatkedvezménnyel, a 70 millió forintos hitelfelvétel eddig nem volt elérhető állami támogatású termékeknél. Az, hogy ez a hitel széles körben elérhető lesz, előre vetíti, hogy nagyon népszerű lesz az új lakást vásárlók körében. Egy piaci jelzáloghitel, még ha fix kamatozású is, biztosan drágább, mint a zöld hitel. Változó kamatozás esetén pedig sokkal többet kell fizetnünk, ráadásul a gazdasági folyamatok is a kamatemelés felé hajtják a Magyar Nemzeti Bankot. A szakértők adatai alapján egy átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsön esetén sok milliós különbség lehet a visszafizetendő összegek között, és azt is tudnunk kell, hogy minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez az eltérés annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a kedvező kamatozású zöld hitelből, annál jobban járunk, és annál többet takarítunk mega 25 év alatt.

Ekkora hitelösszeg kamattámogatással eddig nem állt rendelkezésre, ezért az elemzők jóval magasabb átlagos hitelösszegre számítanak. Úgy gondolják, hogy a kibővült felhasználói kör több kölcsönt igényel majd.

CSOK  és zöld hitel – két jóbarát

Ahogy azt a kormány már jelezte, CSOK igénybevétele esetén, amennyiben az kiegészül zöld hitellel, a CSOK hitel kamata 0% lesz 3% helyett. Ez 10 és 15 millió forintos kamatmentes kölcsönt jelent két illetve három gyermek esetén. A zöld hitel 70 millió forintig érhető el, és amennyiben CSOK hitelt is igénybe veszünk, a kettő összege sem haladhatja meg ezt az összeget.

Így kaphatod meg a hitelt

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Zöld hitel igénylése esetén a megvásárolni kívánt lakás energetikai besorolásának el kell érnie a BB szintet.

Maximum 70 millió forintot kaphatunk a zöld hitelből.

Igen. CSOK hitelt is igényelhetünk a zöld hitel mellé. Ilyenkor a CSOK hitel 3 százalékos kamata nulla százalékra csökken, vagyis kamatmentesen kapjuk meg a CSOK hitelt, ha új ingatlant vásárolunk.

A jelenlegi ismereteink alapján igen. Nincs olyan feltétel, ami ezt tiltaná.

Igen. A zöld hitelt egyedülállók is igényelhetik.

Nem. A zöld hitel csak új ingatlan építésére és vásárlására fordítható, használt ingatlan korszerűsítésére nem. Még abban az esetben sem, ha a korszerűsítés után az ingatlan eléri a BB energetikai besorolást.

Nem kell. A gyermekvállalás és a gyermek megléte nem feltétele a zöld hitelhez jutásnak.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

A legtöbb ember ma már bankkártyát használ vásárlásaihoz, hiszen ez a természetes számára már hosszú évek óta. Mások viszont még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, pedig a bankkártyás fizetés számos előnyt biztosít a hagyományos megoldáshoz képest.

Tovább olvasom
5 érv az MKB személyi kölcsönök mellett

Érvek az MKB személyi kölcsönök mellett – tudnivalók, amelyek segítségével egyszerűbben választhatod ki a következő hiteledet!

Tovább olvasom
Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

Befizetted a kötelező biztosításodat időben? Ha nem, komoly költségekkel kell számolnod; mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Tavasszal megkezdi működését az MBH Bank

Az MBH Bank május 1. után kezdi meg működését; ezzel lezárul az elmúlt évek egyik legnagyobb fúziója.

Tovább olvasom