Hitelkiváltás ajánlatok 2024

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
MBH

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

3 hónapos halasztott törlesztéssel*

THM12,8% - 23,2%Kamat: 11,99% - 20,99%
Futamidő12 - 84 hó
Hitelösszeg500.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Provident

Provident Start kölcsön

Szabad felhasználású

THM13,2%Kamat: 12,43%
Futamidő19 hét
Hitelösszeg100.000 Ft - 300.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

K&H

K&H személyi kölcsön hitelkiváltásra

Fix törlesztőrészlet

THM14,5% - 22,4%Kamat: 18,99%
Futamidő24 - 84 hó
Hitelösszeg300.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

OTP

OTP Személyi kölcsön

Online igénylés akár 15 perc alatt

THM14,9% - 29,5%Kamat: 14,99% - 24,99%
Futamidő24 - 84 hó
Hitelösszeg500.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelKérd szakértő segítségét!

- promóció -

Provident

Provident Havi Kölcsön

Kezes és fedezet nélkül

THM31,2%Kamat: 27,48%
Futamidő30 hó
Hitelösszeg600.000 Ft - 1.500.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Mi az hitelkiváltás?

A hitelkiváltás a meglévő hitelünk kedvezőbbre cserélése. Sokaknak van még manapság is olyan hitelük, aminek a kondíciói elavultak, a fizetésük nehézkes. Sajnos ezek tulajdonosairól elmondható, hogy nem követik a pénzpiaci változásokat, pedig érdemes lenne. A hitelkiváltás lehetőségével nem csak komoly összegeket tudnának megspórolni, de egyúttal a havi kiadásaikat is csökkenthetnék. Méghozzá igen látványos mértékben, arról nem is beszélve, hogy a bizonytalanság okozta stressztől is megkímélhetnék magukat, ha a hitelkiváltás lehetőségét kiaknáznák.

A hitelkiváltás a korábbi hitelhez képest alacsonyabb kamatokat, stabil, fix törlesztőrészleteket, és ezáltal anyagi stabilitást eredményez, amit érdemes mindenkinek fontolóra vennie. Ahhoz, hogy ez elérhető legyen, nem kell mást tenni, mint megtalálni azt a hitelkonstrukciót, aminek kedvezőbbek a kondíciói, azaz alacsonyabb a kamata, más a futamideje, ebből következően pedig alacsonyabb a törlesztő részlete. Ha megvan, akkor csak el kell indítani a hiteligénylési folyamatot, aztán pedig élvezni a gyümölcsét!

Hitelkiváltás – mire jó?

Ha személyi kölcsönnel oldjuk meg a hitelkiváltást, akkor a hosszadalmas ügymenettől és a bonyolult papírmunkától is megkímélhetjük magunkat, hiszen akár online is elintézhető a hitelfelvétel, sőt, bizonyos esetekben még arra sem lesz szükség, hogy munkáltatói igazolást, illetve bankszámlakivonatokat kelljen beszerezni, hiszen terjed az a tendencia, hogy a bankok a saját ügyfeleiknek a folyószámlájuk forgalma alapján folytatják le a hitelbírálati eljárást. Jó, ha tudjuk, hogy a hitelkiváltás nem csupán egy kölcsön kedvezőbbé alakítására alkalmas, de több, különböző hitelt is összevonható vele; ezt nevezzük adósságrendezésnek. Ha elborítanak a számlák bennünket, a jövedelmünk pedig lassan nem elegendő a hitelek törlesztésére, akkor szintén megoldást jelent, ha a hitelkiváltás mellett dönt valaki.

Hitelkiváltás – alacsony lesz a havi törlesztőrészlet

A hitelkiváltás eredménye optimális esetben alacsonyabb havi törlesztőrészlet lesz. Az alacsonyabb törlesztőrészlet alacsonyabb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ezáltal pedig az igénylő pénzt takarít meg. És ez a hitelkiváltás célja. A hitelkiváltás célja, hogy ugyanazért a kölcsönösszegért kevesebbet kelljen fizetni. De hogy érhető el az alacsonyabb havi törlesztőrészlet? Alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlet, ha a kiváltáshoz használt hitel kamata és a THM is kisebb. A kisebb THM alacsonyabb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ez pedig csökkenti a havi törlesztőrészlet nagyságát.

Hitelkiváltás – alacsonyabb törlesztőrészlet, olcsóbb hitel

Minél alacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg, annál kevesebbet kell fizetni a kölcsönért, és ez kedvező a hiteligénylő számára. A gazdasági folyamatok változást hozhatnak a kamatok mértékében, lehetnek akciók, az igénylő kaphat kedvezményt, de akár egy államilag támogatott konstrukció is okozhatja azt, hogy egy hitelt érdemes kiváltani. Érdemes nyitott szemmel járni, figyelni a híreket, és ha olyan esemény történik, ami hatással lehet a hitelek kamataira, akkor érdemes utánanézni, hogy elérhető-e olyan konstrukció, ami hitelkiváltással megtakarítást eredményez.

Hitelkiváltás – kedvezőbb kondíciókkal

Hitelkiváltáskor a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több millió forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük.

Hitelkiváltás – bármikor

Fontos tudni, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi. Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet később javítani. Amikor felveszünk egy kölcsönt, csak az adott kölcsönökből tudunk választani. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is. A gazdasági környezet annyira összetett, és a folyamatokat csak megjósolni lehet, de biztosat még a szakértők sem mondhatnak.

A fő cél – csökkennek a költségeink hitelkiváltással

A hitelkiváltásnál több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást.

A klasszikus hitelkiváltás azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. Ebben az esetben nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

hitelkiváltás kalkulátor

A hitelkiváltás feltételei – alapok

Akár személyi kölcsönt, akár jelzálog alapú hitelt veszünk fel hitelkiváltásra, meg kell felelnünk a hitelbírálaton. Nem szerepelhetünk tehát a KHR-ben negatív adósként, és megfelelő jövedelemmel, és munkahellyel is rendelkeznünk kell, és lehet, hogy ingatlannal is, amit fedezetként bevonhatunk a hitelügyletbe. Ha az előző hitelfelvételnél már megfeleltünk a feltételeknek, és azóta nem állt be változás az élethelyzetünkben, akkor nagy valószínűséggel újra kaphatunk hitelt. Ez persze egyáltalán nem biztos, még akkor sem, ha a kölcsönt a számlavezető bankunktól igényeljük. A pénzintézetek legtöbbször egymásétól eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak. Igénylés előtt fontos, hogy tájékozódjunk az aktuális feltételekről.

Hitelkiváltás – figyelni kell a költségekre is

A hitelkiváltás célja, hogy egy kedvezőbb kamatozású, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor a régi hitelünket akarjuk lecserélni egy új hitelre, számolnunk kell. Fontos, hogy összehasonlítsuk a régi és az új kölcsönünk havi törlesztőrészleteit, és kiszámoljuk, hogy mennyi pénzt takaríthatunk meg, ha az új hitelt veszünk fel. Akkor éri meg a hitelkiváltás, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségeink.

A hitelkiváltás ugyanis nem ingyenes. És nem csak az új hitelünk igénylésének költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi kölcsön felmondásakor a bankok díjat kérnek majd a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak pénzintézetenként eltérhetnek. Az új kölcsönszerződés megkötése is pénzbe kerül. Ha a csere költsége magasabb, mint az alacsonyabb kamatok miatt elért nyereségünk, akkor nem érdemes kiváltanunk a hitelünket.

A hitelkiváltás célja

A hitelkiváltás célja többnyire az alacsonyabb törlesztőrészlet vagy a rövidebb futamidő. Mindkét esetben jelentős összeg marad a pénztárcánkban.

Hitelkiváltás – személyi kölcsönnel a legjobb?

Több pénzintézet kínál úgynevezett adósságrendező hitelt, amivel nem csak egyféle hitelt helyettesíthetünk. Arra is van lehetőség, hogy minden aktuális hitelünket kiváltsuk egyetlen kölcsönre. Ez átláthatóbbá teszi számunkra a kiadásinkat amellett, hogy kevesebbet kell havonta fizetnünk. A hitelkiváltással kapcsolatban felmerülhet még, hogy nem csökkentjük a havi kiadásainkat, de egy kedvezőbb kamatozású kölcsönnel, változatlan törlesztőrészlet mellett újabb összeghez jutunk. A kiváltás előtt érdemes meggyőződni róla, hogy érdemes-e ezt megtenni, hiszen az új kölcsön felvételének is vannak költségei.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM)

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál.

A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a (kötelezően) megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni.

A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk. A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell venni, hogy jó döntést lehessen hozni.

A hitelkiváltás folyamata – lépésről lépésre

A hitelkiváltás első lépése a döntés. Ahogy már fent írtuk, ez alapos mérlegelést és egy kis számlást kíván meg az igénylőtől. Ahhoz, hogy hitelkiváltásnak legyen értelme, biztosan tudni kell, hogy az alacsonyabb törlesztő részlettel elért nyereség nagyobb lesz minden felmerülő kiadásnál. Ha döntés megszületett, és megvan a megfelelő konstrukció is a kiváltáshoz, akkor jöhet a következő lépés.

A második lépés a hitel igénylése. Ehhez hitelképesnek kell lenni, és megfelelő jövedelemmel kell rendelkezni. Össze kell szedni a bank által kért dokumentumokat, és be kell azokat nyújtani. A hitelkérelem beadása után következik a hitelbírálat, és pozitív döntés esetén következik a folyósítás. Ekkor a hitelkiváltásra szánt összeg már a kezünkben van.

A harmadik lépés, a kiváltani kívánt hitel végtörlesztése. Ezt a hitelező banknál kell jelezni, ahol kiszámolják, hogy mekkora az az összeg, amit fizetni kell. Ez a fennmaradó hitelrészből és a végtörlesztés díjából áll. Az összeg befizetése után a hitel megszűnik, amiről a pénzintézet hivatalos levélben értesíti az ügyfelet. Ha pontosan akkora összeget igényeltünk, amekkora a visszafizetendő összeg, akkor ezzel a folyamat lezárul, de tudni kell, hogy hitelkiváltásnál lehetőség van arra, hogy nagyobb összeget igényeljünk, és a hitel kifizetése után fennmaradó összeg szabadon felhasználható lesz. Az ügyfelek gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, akár azon az áron is, hogy a kiváltott hitelnél hosszabb futamidőt választanak.

Hogyan található meg a legjobb konstrukció hitelkiváltáshoz?

A személyi kölcsön kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott konstrukciók összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető hitelek adatait. Az igénylő láthatja a költségeket, így könnyen kiválasztható a legideálisabb konstrukció. A személyi kölcsön kalkulátor használata minden szerződéskötés előtt javasolt. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a hiteleket. Hanem azért is, mert az ügyfelek többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb biztosítást válassza ki. A legjobb konstrukció a személyi kölcsön kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben. Az összehasonlítás egy komplex folyamat. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy professzionális program a legalkalmasabb. Amellett tehát, hogy egy otthonról, a nappaliból érhető el a személyi kölcsön kalkulátor, pontosabb eredményt is hoz annál, mintha mi magunk szeretnénk kinyomozni a legjobb biztosítást. Használjuk a személyi kölcsön kalkulátort!

A reprezentatív példa fogalma

A bankok a hitelkonstrukcióikat reprezentatív példákon keresztül mutatják be. Mit jelent ez a gyakorlatban? A bankok a reprezentatív példáknál adott paraméterekkel számolják ki a hiteleik adatait. Adott a hitelösszeg, a futamidő, és figyelnek a hitelcélra is. Mindig megadják a számítás dátumát, és figyelembe veszik az aktuális akciókat, kedvezményeket is. Az is fontos, hogy a folyósítás egyösszegű-e.

De ha adottak a paraméterek, akkor mire jó a reprezentatív példa? Bár a megadott adatok nem fognak egyezni az igénylő által kértekkel, mégis jó iránymutatást adhat ez a példa. A THM így ugyanis pontosan kiszámítható. A reprezentatív példa olyan, mint egy kiállítási darab a műszaki boltban. Nem azt fogjuk megvenni, mégis segíthet a választásban. És éppen ez a célja. Segíteni, irányt matatni. A THM egy fontos szám, de egy hozzá nem értő számára lehetetlen vállalkozás a kiszámítása. Ez a példa segít eligazodni a rengeteg adat, és a szám között.

Hitelkiváltás – alacsonyabb teljes visszafizetendő összeg

A hitelkiváltás már többször említett célja, hogy az igénylő költségei csökkenjenek. A teljes visszafizetendő összeg csökkenése együtt jár azzal, hogy a hitel olcsóbb, és így kedvezőbb lesz. Ha a visszafizetendő összeg alacsonyabb, az jó az ügyfélnek. Minél alacsonyabb, annál jobb. Ráadásul ez egy közérthető adat. Persze azt gondoljuk, hogy tudjuk, mi az a Teljes Hiteldíj Mutató, és azt is tudjuk, hogy mi a kamat. A visszafizetendő összeg azonban végtelenül egyszerű. Egy szám, ami forintra pontosan megmutatja, hogy mennyit kell visszafizetni az igényelt kölcsön után. Nem kell semmin gondolkodni. Nem kell elemezni vagy számolni. Ha a visszafizetendő összeg alacsony, az a jó az igénylőnek.

A teljes visszafizetendő összeg fontossága

A teljes visszafizetendő összegnek a döntés meghozatalakor van jelentősége. Mégpedig nagy jelentősége. Az egyszerűsége és a közérthetősége miatt ez az a szám, ami leginkább befolyásolja a döntéshozatalt. Minél alacsonyabb ez az összeg, annál kedvezőbb a hitel az igénylő számára. Mivel ez a szám megjelenik a kalkulátorokban is, így könnyen hozzáférhető, hiszen akár otthonról is könnyen kideríthető, hogy az aktuálisan elérhető konstrukciók közül melyiknél a legalacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg.

Hitelkiváltás személyi kölcsönnel? – az előnyök

Személyi kölcsön igénylésekor nincs szükség fedezetre. Elegendő a jövedelmet igazolni. A szabad felhasználású jelzáloghitelhez viszont fedezetre van szükség. A fedezet bevonása pedig azzal jár, hogy az elbírálás ideje három hétre növekszik, szemben a személyi kölcsön néhány napos elbírálásával. Sokkal gyorsabban igényelhető tehát a személyi kölcsön, ezért ez a megoldás népszerűbb a hiteligénylők körében. A gyorsaság mellett pedig az egyszerűség a másik érv, hiszen a fedezetként felajánlott ingatlant fel kell értékeltetni, és a közjegyzőhöz is el kell menni a szerződés aláírása miatt. És ez még nem minden. A személyi kölcsön igénylése ugyanis olcsóbb, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelé.

Több olyan költség van ugyanis, amit ilyenkor az igénylőnek kell fizetnie. Ilyen az értékbecslés költsége, a közjegyző díja és a jelzálogjog bejegyzésért is fizetni kell. Az ingatlan tulajdoni lapját is ki kell kérni, és a térképmásolatra is szükség lesz. És ezekért is fizetni kell. Lakásbiztosítást is kell kötni a fedezetként bevont ingatlanra, és ez is plusz költséget jelent. A személyi kölcsönnel történő hitelkiváltás tehát egyszerűbb, gyorsabb és a költségei is jelentősen alacsonyabbak. Van azonban olyan eset, amikor mégis megérheti a szabad felhasználású jelzáloghitelt választani a hitelkiváltáshoz, ezért fontos tájékozódni a döntés előtt. Ez a döntés ugyanis hosszú távra szólhat, ezért nem mindegy, hogy melyik módozat mellett dönt az igénylő.

Mikor éri meg kiváltani egy hitelt?

A hitelkiváltás elsődleges, ha nem egyetlen célja az, hogy egy kedvezőbb, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor egy személyi kölcsönt akarunk lecserélni egy másik személyi kölcsönre, szükségünk lesz egy számológépre. Össze kell hasonlítanunk a régi és az új hitelünk havi törlesztő részleteit, és ki kell számolnunk, hogy mennyi pénz marad a zsebünkben, ha az új hitel mellett döntünk. Akkor éri meg kiváltani a hitelünket, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségink. Arra is gondoljunk, hogy a váltás az időnkbe és az energiánkba is kerül.

A hitelkiváltás költségei

A hitelkiváltás ritkán ingyenes, bár ilyen eset is előfordulhat. És nem csak az új hitelünk esetleges költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi hitel felmondásakor a bankok díjat kérhetnek a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak bankonként eltérnek. Az új hitelszerződés megkötése is kerülhet pénzbe, gondoljunk csak arra, amikor a pénzintézet kötelezően előírja a számlanyitást egy hiteligénylésnél. Fontos tehát, hogy számoljunk, megéri-e a kiváltás, hiszen könnyen lehet, hogy már annyira kevés van hátra az aktuálisan futó hitelünk futamidejéből, hogy a csere költsége magasabb lesz, mint az alacsonyabb kamatok miatt realizált nyereségünk.

Hitelkiváltás – személyi kölcsön helyett személyi kölcsön

A személyi kölcsönünk másik személyi kölcsönre cserélése talán a legegyszerűbb megoldás a hitelünk kiváltására. Személyi kölcsönt ugyanis egyszerűen és gyorsan, különösebb bonyodalmak nélkül tudunk igényelni. Gondoljunk csak arra, hogy a személyi kölcsön igénylésénél a bank által elvárt biztosíték csupán a rendszeres jövedelmünk. Nincs szükség ingatlanfedezet bevonására, ami amellett, hogy költséges még időigényes is. Amikor személyi kölcsönt cserélünk le személyi kölcsönre, meg kell vizsgálnunk a két hitelt. Az alacsonyabb THM alacsonyabb havi törlesztő részletet is jelent, és bár a THM nem tartalmazza a hitel teljes költségét, kiváló módszer az összehasonlításra. Össze kell szoroznunk a két törlesztő részlet közötti különbséget a hátralévő hónapok számával, és megkapjuk azt az összeget, amivel kevesebbet kell majd összességében fizetnünk. Ez az összeg lesz az alapja a döntésünknek, hogy kiváltsuk-e a hitelt vagy maradjon a régi.

Hitelkiváltás – mikor éri meg egy másik konstrukció?

Egy hitelkiváltásnál az is előfordulhat, hogy egy másik hiteltípussal helyettesítjük a már meglévő hitelünket. Ilyenkor nem személyi kölcsönre cseréljük le a személyi kölcsönünket, hanem egy jelzálog alapú hitelre. A jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak, és jellemzően alacsonyabb kamatozásúak, mint a személyi kölcsönök. Ez fontos érv lehet a váltás mellett, de jelzáloghitel igényléséhez ingatlannal kell rendelkeznünk, hiszen azt a hitelhez fel kell ajánlanunk fedezetként. A jelzálog alapú hiteleknek ráadásul kezdeti költségei is vannak. Ki kell fizetnünk az értékbecslés díját, fizetnünk kell a közjegyzőnek az okiratba foglalásért, és a jelzálogjog bejegyzésnek is lesz díja, hiszen elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be a bank az ingatlanunkra a futamidő végéig. Az is fontos lesz, hogy amíg egy személyi kölcsönt néhány nap alatt megkaphatunk, addig a szabad felhasználású jelzáloghitelek átfutási ideje általában három hét, de ennél hosszabb idő is lehet.

Nem feltétlenül jelent problémát a hosszabb elbírálási idő, de a költségekkel mindenképpen számolnunk kell. Egy jelzáloghitel igénylése több tízezer forintunkba is kerülhet, és így már nem biztos, hogy érdemes kiváltanunk a hitelünket. Számolnunk kell ebben az esetben is, hogy lássuk, a nyereség több lesz-e, mint a kiadásunk. A számolásban nagy segítség lehet egy hitelkalkulátor. Szakértő weboldalak segítenek nekünk abban, hogy a lehetséges konstrukciókat könnyen és gyorsan összehasonlíthassuk. A hitelkalkulátor a kamat és a THM mellett tájékoztatást ad a teljes visszafizetendő összegről is, ami az egyik leglényegesebb adat lehet a döntésünkhöz.

Hitelkiváltás személyi kölcsönnel – a legegyszerűbben igényelhető hitel

Ha már kölcsönt igényelünk, az legyen egyszerű. Az egyszerű igénylési folyamat, a kisebb számú elvárt dokumentum vonzóvá tesz egy hitelterméket. Nagyon nem mindegy, hogy mennyi időt és energiát kell fordítani egy hiteldokumentáció benyújtására. Minél kevesebb dokumentumot vár el a pénzintézet, annál gyorsabban és könnyebben beadható az igénylés. Ráadásul, ha ezek a dokumentumok kéznél vannak, és nem kell a beszerzésükkel bajlódni, az további érv a hitel mellett.

Az egyszerűség abban is megnyilvánulhat, hogy nem kell heteket várni a bírálatra. A személyi kölcsönt akár egy napon belül jóváhagyhatják, szemben más hitelekkel, ahol heteket vagy akár hónapokat is kell várni egy bírálatra. Ez tervezhetővé teszi a kiadásokat, és a cél megvalósításával sem kell várni. A megálmodott, vágyott célt azonnal meg lehet valósítani. Az igazán gyors elbírálás nem gördít akadályt a megvalósítás elé.

Hitelkiváltás – végtörlesztésre lesz szükség

A hitel költségei közé nem számítják be az elő és végtörlesztés díját. De mi van, ha személyi kölcsönre van szükség, de a futamidő vége előtt lehetőség nyílik a visszafizetésre? A hitelek többségénél megengedi a bank, hogy előtörlesztéssel csökkentse a hiteligénylő a fennálló tőketartozását. Ilyenkor az előtörlesztésért díjat kell fizetni.

A végtörlesztés, vagyis a hitel teljes visszafizetése szintén költséggel jár. Ezzel a költséggel a hitel felvételekor mégsem kell számolni, hiszen ezek a költségek csak abban az esetben merülnek fel, ha részben vagy teljes egészében visszafizetésre kerül a felvett összeg. Az elő és végtörlesztésnek van díja, azt is tudni kell, hogy egyes esetekben ezt elengedi a bank.

Hitelkiváltás magasabb jövedelemmel

Minél magasabb az igénylő jövedelme, a JTM szabályai miatt annál nagyobb összegű hitelt kaphat. Ráadásul a magas jövedelem csökkenti a bank kockázatát, és ezt a bank azzal hálálja meg, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleinek alacsonyabb kamattal kínálja a kölcsönét. Az tehát, aki magas jövedelemmel igényel, kétszeresen is jól jár. Hiszen nagyobb összeghez juthat, olcsóbban. Akinek nem magas a jövedelme, annak lehetősége van adóstárs bevonására. Ezzel is növelhető a hitelösszeg nagysága, és a bank is biztonságosabbnak ítéli majd meg a hitelkihelyezést, hiszen így két vagy több személyjövedelmével is számolhat az elbírálásnál.

Központi Hitelinformációs Rendszer – fontos tudni

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfelekkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelhessék, és más bankokkal is megoszthassák. Ha jó ügyfélnek számít valaki, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista negatív hatással van a rajta szereplőkre. A listán szereplők igénylését elutasítják a bankok. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit az adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza.

Hitelkiváltás hitelfedezeti biztosítással

A biztosítás szóról általában nem a hitel jut az ember eszébe. Gondolhat lakásbiztosításra, balesetbiztosításra, utazási biztosításra vagy életbiztosításra. A hitelekre is lehet biztosítást kötni. A hitelek nagy kiadást és terhet jelenthetnek, és ennek a tehernek a biztosítása ugyanolyan fontos lehet, mint egy gépjármű biztosítása. Egy nem várt esemény, ami lehetetlenné teszi a részletek fizetését, olyan anyagi terhet jelenthet, ami akár tönkre is teheti a családot. A hitelkiváltáshoz felvett hitel biztosítása nem jelent mást, mint hogy a hitel visszafizetése garantált lesz akkor is, ha egy életesemény miatt ezt a hitelfelvevő nem tudja megoldani. A biztosítás megakadályozhatja, hogy visszafordíthatatlan károk érjék a hiteligénylőt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Hitelkiváltás ajánlatok 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Hitelkiváltás ajánlatok 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Hitelkiváltás ajánlatok 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Hitelkiváltás ajánlatok 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A hitelkiváltó kölcsönöknek két típusát különböztethetjük meg: a jelzálog alapút, illetve a fedezet nélküli személyi kölcsönt. Mindkettő alkalmas a régebben felvett, magasabb kamatozású, korszerűtlen hitelkonstrukciók kiváltására, ám a jelzálog alapúakhoz önerőre és fedezetre is szükség van, míg a személyi kölcsönökhöz ez nem feltétel, ráadásul az átfutási idejük is gyorsabb.

Hitelkiváltás esetén a bank csak a kiváltandó kölcsön összegéig finanszíroz, vagyis maximum annyit lehet felvenni, amennyi a kiváltandó hitel tőketartozása és esetleges egyéb díjai. Személyi kölcsön alapon ez maximum 10.000.000 forint lehet.

Bankfüggő, de a személyi kölcsön alapú hitelkiváltásnál a maximum általában 8 év.

A hitelkiváltó kölcsön esetében folyósítási díjat kell fizetni, de ezen kívül előfordulhat még számlavezetési, elő- és végtörlesztési, illetve szerződésmódosítási díj is. Egyéb szolgáltatások is díjkötelesek lehetnek, mint például a hitelfedezeti biztosítás. Akciós ajánlatok keretében a bankok sokszor elengedik ezeket a díjakat, vagy egy részüket.

Ez a kiváltandó kölcsön összegétől függ, hiszen ha 10.000.000 forint felett van, akkor csak jelzáloghitellel lehet kiváltani, mivel személyi kölcsönből ezt nem lehet megoldani. Ha azonban kevesebb, mint 10.000.000 forint, akkor nem feltétlenül szükséges önerő és fedezet a hitel kiváltásához.

Személyi kölcsön alapú hitelkiváltó hitel esetén a szükséges dokumentumok beszerzése az első lépés, majd el kell indítani az igénylést egy bankfiókban, vagy online, a kiválasztott pénzintézet weboldalán.

Sajnos a hitelkiváltó hitelnek is megvannak a maga feltételei, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy megkaphassunk egy igényelt pénzösszeget. Minden banknak megvannak a maga feltételei, ám általánosságban elmondhatjuk, hogy a KHR negatív adóslistán való szereplés, illetve a JTM szabályozás feltételeinek való nem megfelelés kizáró ok lehet, utóbbi esetében viszont van lehetőség valamilyen módosításra, ami miatt mégis sikerülhet a hitel felvétele.

Személyi kölcsön alapú hitelkiváltás esetében a nemfizetés késedelmi kamat terhelését vonja maga után, illetve a felmondási idő elérésekor a szerződés megszűnik, a bank pedig egy összegben követeli vissza a fennálló tőketartozást és egyéb terheléseket.

Személyi kölcsön alapon megoldható, de csak a Cofidisnél és a Provident Banknál; az előbbi csak passzív, az utóbbi aktív KHR-es ügyfeleknek is folyósít.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mekkora törlesztőt fizetünk az Otthonfelújítási támogatás után? Megmutatjuk!

Az Otthonfelújítási támogatással korszerűbb, alacsonyabb fenntartási költségű lehet az ingatlanunk. De mennyibe kerül ez nekünk havonta? Megtérül ez a beruházás? Érdemes ennyit havonta kifizetni? Megmutatjuk!

Tovább olvasom
Nyaralj gondtalanul: Hasznos pénzügyi tippek a biztonságért

A nyaralás az év egyik legjobban várt pillanata, amikor végre kikapcsolódhatunk a mindennapi rutinból, és feltöltődhetünk új élményekkel. Azonban ahhoz, hogy a pihenés valóban gondtalan legyen, érdemes néhány pénzügyi szempontot figyelembe venni. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segítenek megőrizni pénzügyeid biztonságát, és elkerülni a váratlan kiadásokat.

Tovább olvasom
Drágul a földhivatali ügyintézés: így változnak a díjak július végétől

A földhivatali ügyintézésének árában változások várhatóak július végétől, amelyek minden ingatlanvásárlót, eladót és ingatlanügyeket intéző szakembert érintenek. A díjemelésről szóló döntés hosszas előkészítő munka eredménye, és célja az adminisztrációs folyamatok korszerűsítése, a szolgáltatások minőségének javítása, valamint a költségek reálisabb elosztása. Utánajártunk és bemutatjuk, milyen változásokra lehet számítani, és hogyan érintik ezek az ügyfeleket.

Tovább olvasom
Milyen kamattámogatott hitelek segítik a családokat 2024-ben?

Egy kamattámogatott hitel nagy segítség egy magyar családnak. 2024-ben három nagy segítség is elérhető. Ezeket veszik sorba szakértőink. CSOK Plusz, falusi CSOK és Babaváró támogatás. Röviden. közérthetően a lényeges információk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával