Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

2022.03.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 9. 13:47

A TB jogviszony megléte, illetve annak mértéke alapvető követelmény a babaváró hitel igénylésekor – lássuk, mit kell tudni róla!

Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

A TB jogviszony megfelelő teljesítése a babaváró hitel egyik legszigorúbb feltétele: minimum 3 évet kell igazolni, ami hosszúnak nevezhető a többi állami támogatás esetében elvárthoz képest. Ez persze csak az egyik speciális elvárás, amit a babaváró hitelt igénylőknek teljesíteniük kell, ám a legbonyolultabb mégiscsak a TB jogviszony, mivel számos részletszabály is kapcsolódik hozzá.

Kik rendelkezhetnek TB jogviszonnyal?

Alapvetően a munkaviszonnyal rendelkezők és a vállalkozók rendelkeznek TB jogviszonnyal, de emellett az alábbiak is megfelelnek a babaváró hitel szempontjából:

 • a munkavállalók,
 • a szövetkezeti tagok, akik személyesen közreműködnek a szövetkezetben (kivéve iskolaszövetkezet, nyugdíjszövetkezet, kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete),
 • az álláskeresési támogatásban részesülők,
 • az egyéni vállalkozók,
 • a társas vállalkozók,
 • a megbízási szerződés alapján dolgozók,
 • az egyházi személyek,
 • a mezőgazdasági őstermelők,
 • a főállású kisadózók,
 • a köztársasági elnök házastársa,
 • az állami projektértékelői jogviszonyban álló személyek
 • a külföldön dolgozók, akikre a magyar TB jogviszony érvényes,
 • a hazai felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulói,
 • azok a magyar állampolgárok, akik külföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói,
 • azok a magyar állampolgárok, akik külföldi TB jogviszonnyal rendelkeznek, valamint
 • az úgynevezett diplomás GYED-ben részesülők.

Az igénylést megelőző 180 napra szigorúbb elvárások vonatkoznak

Fontos, hogy az igénylést megelőző fél évben szigorúbb feltételeket kell teljesíteni, így például nem fogadható el a tanulói jogviszony, a külföldi TB jogviszony, vagy az úgynevezett diplomás GYED. A törvény hatálya alá tartozó jogviszonyok közül is csak az alábbiak fogadhatók el:

 • a munkaviszony,
 • a szövetkezeti tagi jogviszony ,
 • az egyéni vállalkozói jogviszony,
 • a társas vállalkozói jogviszony,
 • a megbízási szerződésen alapuló jogviszony,
 • az egyházi szolgálati jogviszony,
 • a mezőgazdasági őstermelői jogviszony és
 • a főállású kisadózói jogviszony.

Tehát az igénylést megelőző 180 napon belül már valóban magyar alkalmazotti, vagy vállalkozói jogviszony az elvárás.

Azoknak, akik az igénylést megelőző 180. napon még külföldi TB jogviszonnyal rendelkeznek, elég csak az utolsó 90 napban teljesíteni a szigorúbb elvárásokat, vagyis a külföldön élő magyar pároknak elégséges a babaváró hitel igénylését megelőzően 3 hónappal hazaköltözniük és itthoni munkaviszonyt létesíteniük.

A speciális kitételek

A folyamatos TB jogviszony ebben az esetben nem azt jelenti, hogy egy helyről kell igazolni a teljes 3 évet, így azoknak sem lemondaniuk a babaváró hitelről, akik 3 éven belül munkahelyet váltottak. A lényeg, hogy két jogviszony között nem telhet el 30 napnál hosszabb idő. Fontos viszont, hogy a megszakítás időszaka nem számít bele a 3 éves jogviszonyba.

A felsőoktatási intézmény elvégzését követően nem kell azonnal munkába állni, így akár 6 hónap is eltelhet az iskola elvégzése és a munkába állás között, ám ebben az esetben sem számít bele a 3 éves jogviszonyba az álláskeresés időszaka.

A 3 éves TB jogviszonyba a közfoglalkoztatási programban töltött időből legfeljebb 1 évet számítanak be, tehát a hosszabb időn át közmunkát végzők nem lesznek jogosultak a babaváró hitelre.

Milyen dokumentumokra lesz szükség a TB jogviszony kapcsán?

A babaváró hitel esetében az elvárt TB jogviszony meglétét igazolni kell, méghozzá a különböző kategóriákat más-más dokumentumokkal, melyek a következők:

 • a TB jogviszonyt a kormányhivatal, vagy az OEP által kiállított igazolással,
 • a külföldi TB jogviszonyt a külföldi hatóság igazolásával és annak hiteles fordításával,
 • a magyar felsőoktatási tanulmányokról az adott intézmény által kiállított igazolással,
 • a külföldi intézményben folytatott tanulmányokat pedig az intézmény igazolásával és annak hiteles fordításával kell alátámasztani, emellett szükséges a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséért felelős hatóság egyenértékűségről szóló állásfoglalása is.

Fontos tudni, hogy ha a 3 év TB jogviszony több különböző kategóriából áll össze, akkor több igazolást is be kell szerezni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

2022.10.11.

Marad a CSOK és a Babaváró hitel az igényelhető támogatások között a 2023-as évben is – közölték a remek hírt a Facebookon.

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom
Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

2021.03.09.

Mit érdemes tudni a Babaváró hitellel kapcsolatban? Mi a Babaváró hitel? Kik igényelhetik? Milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a Babaváró hitellel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Miért jó a babaváró kölcsön?

Miért jó a babaváró kölcsön?

2019.10.30.

Gyakorlatilag biztosak vagyunk benne, hogy ha jogosult vagy rá, akkor már biztosan hallottál a babaváró kölcsönről, hiszen erről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban. Ha viszont valamiért elkerülte a figyelmedet, akkor röviden összefoglaljuk neked, hogy miért jó a babaváró kölcsön!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával