Bankszámla ajánlatok 2024

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
K&H

K&H okos kényelmi plusz számlacsomag - online

Akár 40 000 Ft jóváírással*

Számlavezetési díj 0 Ft
Választható kártya Mastercard Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ

- promóció -

OTP

Smart számlacsomag

18-35 év közöttieknek ajánljuk

Számlavezetési díj 0 Ft
Választható kártya Mastercard Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Bankszámla

Szinte nincs manapság olyan ember, aki ne rendelkezne bankszámlával, mégis sokat nyitnak bankszámlát nap, mint nap. Ennek oka az, hogy még mindig nem fogytak el azok a lehetőségek, amelyekkel át lehet csábítani az embereket egyik banktól a másikhoz. A bankszámla egy olyan szolgáltatás, ami bankszámlaszerződéssel vehető igénybe, és a lakossági pénzforgalom lebonyolítására használjuk. Pénz elhelyezésére, felvételére, lekötésére és utalására alkalmas, itt írja jóvá a bank a beérkezett összegeket, és teljesíti a fizetési megbízásokat, az átutalásokat. Az egyenlege negatív is lehet, tehát automatikusan hitelhez is lehet jutni vele, ha a számlanyitáskor erről megállapodás született. Természetesen, mint minden hitelhez, a folyószámla hitelkeretéhez is tartozik kamat, illetve kezelési és egyéb költség. Erről érdemes még a számla megnyitását megelőzően tájékozódni, hogy elkerülhetőek legyenek a magas díjak.

A bankszámlához több szolgáltatás is tartozik, ezek közül kiemelkedik a bankkártya, illetve annak használata, amivel ma már szinte mindenhol lehet fizetni. Ennek éves díja van, de sok pénzintézetnél lehet olyan folyószámla-szerződést kötni, aminél az első éves díjat elengedik, sőt, egyéb kedvezményeket is lehet kapni hozzájuk. Az egyik legnépszerűbb ilyen kedvezmény a nulla forintos számlavezetési díj, amit egyre több banknál el lehet érni, így sokan szüntetik meg régi, elavult folyószámlájukat, hogy egy újat nyissanak. Érdemes a pénzügyi szokásainknak megfelelő folyószámlát választani, ez alatt pedig azt értjük, hogy hogyan használjuk a számlát. Ha inkább kártyával szoktunk fizetni, akkor válasszunk olyan folyószámlát, ahol a kártyás fizetés ingyenes, ha inkább készpénzben fizetünk, akkor olyat, ahol a készpénzfelvétel ingyenes. Érdemes netbankot is igényelni, hogy online is tudjuk intézni az átutalásokat, ha viszont csak a fizetésünk érkezik rá, és azt egyben fel is vesszük róla, akkor a legegyszerűbb számlacsomag mellett kell dönteni.

Ha folyószámlát szeretnénk nyitni, akkor összehasonlíthatjuk a bankok ajánlatait az oldal segítségével, és figyelhetjük az akciókat is. Majd válasszuk a legjobbat!

Mire jó egy bankszámla?

A bankszámla ma már talán több is hasznos dolognál, egy olyan alapszolgáltatásnak mondhatjuk, ami az esetek túlnyomó többségében elengedhetetlen a 21. századi léthez. A jövedelmünket általában bankszámlára kapjuk, és a kiadásainkat is intézhetjük a bankszámlánkon keresztül. Például fizethetjük csekkjeinket, és bankkártya segítségével vásárolhatunk. Fontos dolog, hogy egy sor pénzügyi szolgáltatás csak akkor elérhető, ha rendelkezünk bankszámlával.

A díjmentes készpénzfelvétel

A készpénzfelvétel ingyenes lehet a bankszámlánkról az alábbi feltételek szerint. Készpénzfelvételi nyilatkozat megadása után havonta az első kettő, mindösszesen maximum 150 ezer forint összegű készpénzfelvétel belföldi automatából ingyenes. Bármelyik számlacsomag esetén a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét a bank a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló rendelet szerint biztosítja. Díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó nyilatkozatot kizárólag az érintett számla tulajdonosa, és kizárólag egy fizetési számlájára adhat le, bankfiókban, vagy ha az adott számlához internetbanki szolgáltatással rendelkezik, akkor az internetbanki szolgáltatás felületen keresztül. Amennyiben a nyilatkozaton a bankszámlát a bankkártya számmegadásával jelöljük meg, a kedvezmény a kártya mögött beállított bankszámlán kerül biztosításra. Adott hónap 20. napjáig leadott érvényes nyilatkozat esetében a következő naptári hónaptól, a hónap 20. napját követően leadott nyilatkozat esetén a második naptári hónaptól leszünk jogosultak a díjmentes készpénzfelvételre. A díjmentes készpénzfelvétel automatából történő készpénzfelvételre vonatkozik. A díjmentes tranzakciók sorrendjének megállapítása a készpénzfelvétel valódi időpontja szerint történik. Ha a fentiek szerinti díjmentes körbe tartozó első két tranzakció együttes összege meghaladja a 150 ezer forintot, akkor 150 ezer forint feletti összegre már a normál tranzakciós díj százalékos része kerül felszámításra a maximum díjtétel figyelembe vételével. Ha a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségével jogosulatlanul élünk, vagy a nyilatkozatban valótlan adatokat közöltünk, akkor a bank jogosult az ingyenes készpénzfelvétel díját, költségét visszamenőleg egy összegben követelni.

Bankszámla nyitás

Alapesetben személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség, ez a két dokumentum elegendő a számlanyitáshoz, de további szolgáltatások igénybevételéhez más dolgokra is szükségünk lehet. Ezekről az adott bank tájékoztatja ügyfeleit. Erre bármelyik kereskedelmi banknál van lehetőség. Érdemes tudni, hogy egy személynek több pénzintézetnél is lehet bankszámlája egyszerre.

Bankszámla nyitás online

A számlacsomagok megnyitása több pénzintézetnél online is elérhető. Az online számlanyitás lépései.

  • számlanyitáshoz el kell látogatnunk a számlaválasztóra
  • a kalkulátor segítségével ki kell választani a legmegfelelőbb számlát és bankkártyát
  • szükség lesz személyi igazolványra és lakcímkártyára
  • beírjuk a kért adatokat, és elfogadjuk nyilatkozatokat
  • azonosítás videohívással (egyes pénzintézeteknél)
  • az azonosítás után, ha a számla megnyitásának nincs akadálya, a szerződéseket elektronikusan elküldik

A számlacsomagok online igénylése igazán egyszerű. Számlacsomagok megnyitása előtt le kell tölteni az applikációt, azután következik a videós azonosítás. (ez bankonként eltérhet) A nyilatkozatok kitöltése után már csak a szerződéskötés van hátra. És azt is megtehetjük mobilon. Online bankszámlát igényelni a legkényelmesebb. Otthonról igényelhetünk, ki sem kell mozdulnunk a lakásból. Az online számlacsomagok feltételei egyes esetekben kedvezőbbek a hagyományos igénylésű bankszámláknál. Egyszerűség, gyorsaság, kényelem és kedvező feltételek. Ez az online igényelhető bankszámla. Ha az online bankszámla igénylést választjuk, modern, innovatív módon igényelhetünk bankszámlát. Online számlacsomag igényléskor nem kell bemennünk a bankfiókba, az otthonunk kényelméből vihetjük végig a folyamatot. A bankszámla kiválasztása, az adatok megadása és a dokumentumok kitöltése is online történik. A modern technikai megoldásokat felhasználó online bankszámla azért egyre népszerűbb, mert nem szükséges az igényléshez személyesen találkozni a banki ügyintézővel.

Ez nem csak a járványhelyzet miatt lényeges, hanem mert nem kell utaznunk, nem kell várakoznunk a bankban, gyorsan és egyszerűen intézhetjük a bankszámla igénylést. Az online bankszámla igénylés gyors és kedvezőek a feltételei, ráadásul kényelmesebb megoldást is nyújt. Az online számlacsomagok igénylése egyszerű. A folyamat gyors, érthető és könnyen követhető. Az online számlacsomag igényléshez szükség lesz egy megfelelő elektronikai eszközre és internetkapcsolatra. Egy okostelefon mobilinternettel tökéletesen elég lehet ehhez. Az online bankszámla igénylés a bank weboldalán történik, és elképzelhető, hogy csak a megfelelő böngésző segítségével tudunk majd igényelni. Megfelelő technikai feltételekkel nincs akadálya az online számlacsomag igénylés benyújtásának. Ehhez szakértő weboldalak is nyújthatnak segítséget.

Bankszámla – pénzforgalmi számla – folyószámla – számlacsomag – számla

A bankszámlát a köznyelvben számos más elnevezéssel is illetik. Leggyakrabban egyszerűen csak a számla szót használják, mégis mindenki pontosan tudja, hogy mire gondolnak. Gyakori még a számlacsomag és a folyószámla kifejezés is, és bár ritkábban, de pénzforgalmi számlának is hívják a bankszámlát. Bármelyik elnevezéssel is találkozunk, tudnunk kell, hogy a használója a bankszámlára gondol.

Kötelező is lehet a számlanyitás

Több olyan eset is van, amikor kötelező bankszámlát nyitni. A bankszámlát ma már sok munkáltató is kötelezően elvárja, csak számlára utalják a fizetésünket, készpénzben nem kaphatjuk meg azt. A nyugdíjunk is érkezhet bankszámlára. Bár nem feltétlenül kell lakossági számlacsomaggal rendelkeznünk, előbb utóbb mindenki eljut oda, hogy egy számlával könnyebbé válhat az élete. Mire kell figyelnünk a bankszámlák megnyitásakor? Mi a számlanyitás menete? A pénzügyi szokásainknak megfelelő lakossági számlacsomag kiválasztása fontos lépés. Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk lakossági számlacsomagot nyitni, a következő lépés a számunkra legmegfelelőbb lakossági számlacsomag kiválasztása lesz. Nem csak abban kell döntenünk, hogy melyik banknál nyitjuk meg a számlát, hiszen egy banknál több számlacsomag közül is választhatunk. A bank kiválasztása után meg kell néznünk, hogy melyik bankszámla a legtesthezállóbb számunkra. Ebben szakértő weboldalak kalkulátorai is segíthetnek bennünket. A bankszámlák kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a saját pénzügyi szokásainkat. Ha csak egyszer veszünk fel pénzt a bankszámláról havonta a fizetésünk utalása után, egész más lakossági számlacsomagot kell nyitnunk, mint amikor az összes költésünknél bankkártyát használunk. Az is lehet, hogy a telefonunkkal vagy az okosóránkkal akarunk fizetni, ilyenkor csak modern szolgáltatásokat nyújtó bankszámla lesz jó nekünk.

Bankszámla kalkulátor

Nem könnyű kiválasztani a számunkra megfelelő bankszámla típust, elsőre bonyolultnak tűnik eligazodni a kínálatdömpingben. Erre találták ki a bankszámla kalkulátort, ami megkönnyítheti a választást. Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy milyenek a pénzügyi szokásaink, mert annak megfelelő ajánlatokat kaphatunk a különböző pénzintézetektől. Ha bankszámlát keresünk, érdemes használni a bankszámla kalkulátort. A bankszámla kalkulátor segítséget nyújt abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb folyószámlát. Ez rendkívül fontos, hiszen éves szinten akár százezres különbségek is vannak. Ha a bankszámla kötelező, de nem kell, hogy felesleges terhet jelentsen. Az optimális bankszámlacsomagok közöl pedig egyszerű választani a bankszámla kalkulátorral. Egy alacsony költségű bankszámla tökéletesen kiszolgálhat bennünket, nem kell többet költeni a szükségesnél. A bankszámla kalkulátor éppen erre való.

Használni kell a bankszámla kalkulátort!

A bankszámla kalkulátor szakértő weboldalakon érhető el, és számtalan adattal segíti a kiválasztást. Megadja a számla éves díját, és megmutatja azt is, hogy ez a díj mekkora lesz a második évtől. Ez azért fontos, mert bankok gyakran kedvezményes első éves díjakkal csábítják magukhoz az ügyfeleket, és ha nem akarunk évente bankot váltani, akkor bizony a második évtől esedékes díjakkal is tisztában kell lennünk. Vannak azonban más információk is, amit figyelembe kell venni. A díjmentes számlavezetés például vonzó lehet, de arra figyelni kell, hogy nem a számlavezetési díj az egyetlen költsége a bankszámlának. Bankszámla nyitásakor érzelmi döntés is születhet. Ragaszkodhatunk egy adott pénzintézethez. Talán mert személyes az ismeretség az ügyintézővel vagy a fiókvezetővel, esetleg egy korábbi pozitív tapasztalat miatt. Mi döntünk ebben a kérdésben, de ilyen esetben is célszerű összehasonlítani az ajánlatokat egy bankszámla kalkulátor segítségével.

bankszámla kalkulátor

A bankszámla költségei

A bankok szolgáltatáscsomagtól függően számolnak fel díjakat. Ezek a leggyakrabban a következők: számlavezetési díj, utalási díj, készpénzfelvételi díj, SMS szolgáltatás díja, bankkártya díj. A felsoroltakon kívül további díjak is akadhatnak, ugyanakkor egy jól megválasztott típus esetében, megfelelő kedvezményekkel alaposan lecsökkenthetők, akár nullázhatóak is a költségek.

A bankszámla költsége a havi számlavezetési díjból és egyéb költségekből áll össze. A számlavezetési díj egy havonta jelentkező, fix költség, amit általában a számlaforgalomtól függetlenül fizetnünk kell. A számlavezetési díjat a bankok gyakran elengedik egy adott időre, például egy évre, ezzel próbálják vonzóbbá tenni a számlacsomagot a pénzintézetek azért, hogy a számla megnyitásakor őket válasszuk. A készpénzfelvétel és a készpénzbefizetés díja is bennünket terhel majd. Készpénzt vehetünk fel vagy fizethetünk be a bankfiókokban vagy ATM segítségével. Mindkét esetben lesznek díjak. Az ATM használata esetén ezek a díjak jellemzően alacsonyabbak. Az utalások díjával is számolnunk kell. Csoportos utalásokért tranzakciónként kell majd fizetnünk. Az utalás díja függhet az elutalt összeg nagyságától is. Bankkártya esetén a kártyánknak lesz éves díja, és a kártyás vásárlásoknak is lesz költsége. Csoportos beszedési megbízást is adhatunk meg. Ezekért a megbízásokért is díjat kell fizetnünk. Az első éves számlavezetési díj elengedése mellett más kedvezményekre is számíthatunk bankszámla igénylésekor. Kaphatunk kedvezményes díjat az utalásainkra, vagy akár a készpénzfelvételeinkre is. A kedvezmények kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a pénzügyi szokásainkat, és ez alapján kell választanunk. Ha gyakran és nagy összegű készpénzt használunk, akkor a kedvezményes készpénzfelvétel lehet számunkra fontos, ha pedig sokat utalunk, akkor a kedvezményes utalási díjak jelenthetnek komoly megtakarítást. A bankszámla költségei összetettek. Alaposan tájékozódjunk, mielőtt eldöntjük, hogy melyik bankszámlát választjuk.

A bankszámla kiválasztásánál talán a legfontosabb szempont az, hogy olcsó legyen. Minél olcsóbb legyen, és persze sok szolgáltatása legyen. De mitől lesz kedvező a bankszámla díja? A bankszámlák díját befolyásolja, ha a jövedelem a bankszámlára érkezik. A bankszámla kedvezőbb lesz, ha havonta rendszeres utalás érkezik a számlára jövedelem-átutalás formájában. Ebben az esetben akár ingyenessé is válhat a bankszámla. Fontos tudni a bankszámlák választásánál, hogy nem csak havidíj van. A havidíj csak a bankszámla egyik költsége. Fizetnünk kell az utalásokért, a bankkártyának is van díja, ahogy a készpénzfelvételnek is. A készpénz szerepe a bankszámlák díjában, akkor fontos, ha a bankszámlák készpénzes tranzakcióinak száma magas. Bankszámlák esetén ugyanis minden készpénzmozgás díjköteles. Nem csak a készpénz felvételének, de a befizetésnek is van költsége. Ha gyakran használunk készpénzt, fontos lehet a döntésnél, hogy melyik bankszámla mellett tesszük le a voksunkat. Azt sem szabad elfelejtenünk, amikor bankszámlát keresünk, hogy az akció egyszer véget ér. Bármilyen vonzó is egy első éves kártyadíj elengedés, vagy egy időszakosan kedvező havidíj, a bankszámlák esetében is fontos tudni, hogy mi lesz az akciós időszak után. Egy bankszámla igénylése általában hosszú távú döntés, ezért kiemelten fontos, hogy a kedvezményes időszak után mennyit fogunk majd fizetni. Konkrét lépéseket is tehetünk, hogy a bankszámla olcsóbb legyen. A havi kiadásaink SMS értesítés nélkül alacsonyabbak lesznek. A bankszámlák összköltsége több részből áll össze. Ezek egyik része az, hogy a tranzakcióinkról SMS értesítést kérünk. Ha tudatos felhasználók vagyunk, akkor megtehetjük azt, hogy nem igényeljük ezt a plusz szolgáltatást. Az SMS értesítés díja éves szinten sok ezer forint. Ezt takaríthatjuk meg olyan módon, hogy a mobilbankunk segítségével követjük nyomon a költéseinket. Így alacsonyabb lesz a bankszámla költsége. Megtehetjük azt is, hogy csak elektronikusan utalunk. Ilyenkor ugyanis azt a megoldást választjuk, ami legkisebb kiadással jár a számunkra. A bankszámla egy összetett termék. Ha nem akarunk a bankszámlánk után felesleges kiadásokat magunknak, akkor a fentiekre figyelve kedvezőbb díjakat tudunk elérni.

Ki nyithat bankszámlát?

Voltaképpen bárki, de 18 éves kor alatt a szülők beleegyezése is szükséges. Elsősorban akkor érdemes bankszámlát nyitni, ha már van saját jövedelmünk, esetleg hitelünk. Vagy ha szívesen vásárolunk online, és máskor sem preferáljuk a készpénz használatát.

Bankszámla gyerekeknek – bankszámla diákoknak

18 éves életkor alatt is lehet valakinek bankszámlája. Ilyenkor azonban a szülő lesz a szerződő, és ő felel a bankszámláért. A gyerekeknek szóló bankszámlához bankkártyát lehet igényelni, folyószámlahitelt azonban nem. A gyerekeknek szóló bankszámla egyes bankoknál már hét éves kortól elérhető, bár leggyakrabban csak 14 éves kor felett igényelhető.

A diák számlák közül választhatunk olyat, ami 18 év alatt is elérhető, és olyat is, ami csak nagykorúnak. A diák számlák figyelembe veszik a speciális élethelyzet igényeit, és kedvező díjakkal érhetők el. Ha a gyermekünknek nyitunk bankszámlát, az része lehet a pénzügyi nevelésnek.

Bankszámla folyószámlahitellel

Bankszámla mellé igényelhetünk folyószámlahitelt is. Miért jó egy folyószámlahitel? A folyószámlahitel könnyen igényelhető, és szabadon felhasználható. Egy bármikor hozzáférhető és felhasználható keretösszeg biztonságossá teheti az igénylő pénzügyeit. Ez a biztonság folyószámlahitellel elérhető. Az előre nem látható és az átmeneti pénzügyi problémák megoldása lehet. Váratlan kiadás? Soha vissza nem térő befektetési, üzleti lehetőség? Arra használhatja a számlatulajdonos, amire csak akarja. Amire kell. Amire éppen akkor kell. A szabadon felhasználható kölcsönök szabadságot adnak egy családnak. A folyószámlahitel egy keretösszeg. A folyószámlahitel egy keretösszeg. Nem kell az egészet egyszerre felhasználni, igénybe venni. Bármikor, bármekkora összeg felhasználható belőle. Váratlan helyzetben már nem kell kölcsön kérni, hiszen az már rendelkezésünkre áll. Követhetőek a gazdasági változások. A folyószámlahitel törlesztése automatikus. A bankszámlára érkező jóváírás hiteltörlesztéssé válik. A visszafizetett keretösszeg a futamidő alatt újra felhasználható lesz, újra el lehet költeni bármilyen kiadásra. A folyószámlahitel költségei több részből állnak. A folyószámlahitel költsége a kamat és a rendelkezésre állási díj. A hitelbírálatnak is lehet díja. A folyószámlahitel-szerződés általában két éves, de ez eltérhet. A hitel felhasználásakor már nem lesz hitelbírálat, az a szerződéskötéskor történik. A hitelösszeg visszafizetés után újra felhasználható válik. A folyószámlahitel rulírozó hitel. A rulírozó hitelek esetén a keretösszeg állandó, és a visszafizetéssel növekszik az összeg a hitelkeret maximumáig. Kamatot a felhasznált hitelkeretre, napi kamatszámítással, havonta, utólag kell fizetni.

Hogy lehet folyószámlahitelt igényelni?

A folyószámlahitel az bankszámla hitele lesz. A folyószámlahitelt a bankszámlán tudjuk felhasználni. A bankszámla egyenlege mutatni fogja a folyószámlahitel keretösszegét. A pénzintézet hitelbírálat után adja meg a hitelkeret összegét. A folyószámlahitel-szerződést általában több, mint egy évre kötik meg. A szerződés végén kérhető a folyószámlahitel szerződés meghosszabbítása. Az új hitelkeret összege függhet az adott időszak pénzforgalmától is. Általános gyakorlat a bankoknál, hogy anélkül is felajánlanak a hitelkeret-emelést, hogy azt valaki igényelné. Bankkártyával is fel lehet használni a folyószámlahitelt. A folyószámlahitel-keret felhasználható bankkártyával. Ha a bankszámlához igényeltünk bankkártyát, akkor a hitelkeretet erejéig bankkártyával is elkölthető az összeg. A folyószámlahitelt tehát nem szükséges felvenni a bankszámláról ahhoz, hogy az felhasználható legyen.

Folyószámlahitel könnyen és gyorsan. A folyószámlahitel igényelése egyszerű, mert a számlavezető bank a bankszámla megnyitásakor már bekért dokumentumokat, és a számlamúltat is ismeri. A bank már ismeri a pénzügyi szokásokat, a pénzforgalmat és pénzügyi fegyelmezettségét. És mivel a szükséges dokumentumok is leadásra kerültek, ezért a hiteligénylés elbírálása gyorsan megtörténik. A folyószámlahitel visszafizetésének menete is egyszerű. A folyószámlahitel visszafizetése nem úgy történik, mint a hagyományos hiteleké. Nem egy meghatározott összeget kell havonta fizetni, mert a visszafizetés folyamatos. A bankszámlára beérkező utalásokat a bank automatikusan leírja a tartozásból. A bankszámla egyenlege mindig az aktuális egyenleget mutatja. A kamat havonta felszámításra kerül a felhasznált hitelkeret után. A folyószámlahitel a pénzforgalmi számlához kapcsolódik. Ha az igénylő pénzeszközei elfogynak, a hitelösszeg a rendelkezésére áll. A bankszámlakivonaton a számlavezető bank mindig feltünteti az aktuális egyenleget, és az elérhető egyenleget is. Az elérhető egyenleg a valós egyenleg és a folyószámlahitel összege. Egy időszakos pénzzavar könnyen megoldható, ha van folyószámlahitelünk. A folyószámlahitel a számla segítségével igénybe vehető hitel. Amikor nincs pénz a számlán, a folyószámlahitel keretösszege tovább költhető, egészen a folyószámlahitel-szerződés lejártának napjáig. A folyószámlahitel-szerződés lejáratának napján viszont a teljes összeget vissza kell fizetni.

A folyószámlahitel szabad felhasználású hitel

A folyószámlahitel szabad felhasználású, azaz nincs meghatározott célja. Bármire elkölthető. Eldönthető, hogy mikor és mennyit használ fel belőle az igénylő, és az is, hogy mire fordítja. Ez lehet napi kiadás vagy akár befektetés is. A folyószámlahitel vagy a hitel a jobb? A folyószámlahitel igénylése pozitívan hathat egy családra. Meg kell azonban gondolni, hogy mire költi el a család a folyószámlahitelt. Lehetséges, hogy egy nagyobb beruházás vagy egy másik nagyobb kiadás kedvezőbb kondíciójú hitellel is finanszírozható. Fontos a tájékozódás, és megfontolt hitelfelvétel egy nagyobb hitelösszegnél. Másfajta hitellel kedvezőbb feltételű lehet a finanszírozás.

Bankszámla bankkártyával

Bankkártyát is kérhetünk a bankszámlához. Ez ma már alapszolgáltatás, amiért éves kártyadíjat kell fizetnünk. Bizonyos bankszámláknál lehetőség van a bankkártya okos órával vagy telefonnal történő összehangolására. Ha fontos nekünk ez a lehetőség, mindenképpen erre alkalmas bankszámla mellett tegyük le a voksunkat, nem minden számlához jár ugyanis ez a szolgáltatás. A bankkártyánkkal vásárolhatunk, és készpénzt is vehetünk fel róla automatából. A törvény szerint havonta kétszer egy számláról maximum százötvenezer forintot díjmentesen vehetünk fel. Ezt írásban kell majd kérnünk a számlanyitással egy időben. Bár ezt később is megtehetjük, célszerű azonnal beállítatni ezt a lehetőséget. Érdemes a bankszámla mellé bankkártyát is igényelni.

A hitelkártya nem bankkártya

A legjobb hitelkártya a legolcsóbb, vagyis a legalacsonyabb THM-mel érhető el, az első éves díja alacsony, és olyan egyéb szolgáltatásokkal is rendelkezik, amik hasznosak számunkra. Ilyen a hitelkártya visszatérítés is. A hitelkártya visszatérítés egy olyan lehetőség, amivel élhetünk, ha szeretnénk. Hitelkártya visszatérítés esetén vásárlásaink adott százalékát visszakapjuk. Ez lehet egy általános visszatérítés, ami minden vásárlás után visszaad egy meghatározott százalékot. Fontos, hogy a hitelkártya nem ad visszatérítést készpénzfelvétel után. Csak a vásárlások után. A vásárlások után azonban adhat az általános visszatérítésen felül is. Ezek a speciális visszatérítések valamilyen konkrét szolgáltatás vagy áru megvásárlása esetén járnak. A tankolás, vagyis a benzinvásárlás után járó visszatérítés a legismertebb, de visszatérítés járhat más termék vagy szolgáltatás megvásárlásáért is, sőt, akár egy adott üzletben vagy üzlethálózatban történő vásárlás után is. A pénzvisszatérítés hitelkártyák esetén a legvonzóbb lehet, ha minden vásárlásunk után visszatérítést kapunk, hiszen az hosszú távon jelentős megtakarítást hozhat. Pénzvisszatérítéssel több tízezer forintot is visszakaphatunk. Ez akár a kártya éves díjánál is magasabb lehet.

A hitelkártya hitelkerete

A hitelkeret nagyságát a pénzintézet hitelbírálattal dönti el. A pénzintézetek jellemzően néhány hónapos kártyahasználat után hitelkeret növelést ajánlanak fel. Ha ez nem történik meg, és nekünk több pénzre van szükségünk, akkor mi is kérhetjük a hitelkeretünk emelését. A bankok a kártya átadásakor tájékoztatnak bennünket a kamatmentes periódus működéséről, és felhívják a figyelmünket arra, hogy a kamatmentesség a készpénzfelvételre nem vonatozik. Általánosan elmondható, hogy hitelkártyával nem célszerű készpénzt felvenni. A hitelkártya kiváltása nem bonyolult, elképzelhető, hogy a saját számlavezető bankunk is megkeres bennünket egy ilyen ajánlattal. Az, hogy hogyan válasszunk hitelkártyát, egyszerű dolog. Szakértő oldalakon hasonlíthatjuk össze az ajánlatokat. Megnézhetjük a THM nagyságát, a maximális hitelkeretet, és hogy jár-e a kártyához pénzvisszatérítés, és ha igen, milyen módon. A hitelkártyánkkal felhasznált összeget mindig érdemes a megadott határidőig visszafizetni, mert így a felvett hitel kamatmentes marad. Előfordulhat persze, hogy nem tudjuk, vagy nem akarjuk visszafizetni az összeget, ilyenkor az kamatozni kezd, de tudnunk kell, hogy bármikor vissza is fizethetjük azt. Hitelkártyával kiegészíthetjük a meglévő bankkártyáinkat, és szükség esetén bármikor igénybe vehetjük a hitelkeretünket.

Amikor a hitelkártyánkat használjuk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy egy hitelt veszünk igénybe. A hitelkártya nem más, mint egy egyszer igényelt, többször felhasználható, szabad felhasználású hitel. De miért jó egy szabad felhasználású hitel, amit bankkártyával költhetünk el? Mik a szabad felhasználás előnyei? Mert bármire felhasználható a hitelösszeg. A szabad felhasználású kölcsönök előnye a hitelcél maghatározásához kötött kölcsönökkel szemben az, hogy nincs szükség sem a hiteligénylés alatt, sem utána, papírmunkára. Nem kell számlákat leadni, nem kell semmilyen módon igazolni a pénz felhasználását. Ez egyszerűvé teszi a felhasználást. Az egyszerűség pedig fontos tényező a kiválasztásnál. Ráadásul a hitelkártyának nem csak a felhasználása, de az igénylése is egyszerű. És nincs olyan dolog, amire ne lehetne elkölteni a hitelösszeget. Ezek szinte minden családban felmerülő események. De a hitelkártyát fel lehet használni másra is. Mivel nincs korlátozva a hitelkártya felhasználása, adott, hogy a felmerülő költségeket finanszírozza belőle az igénylő.

A hitelkártya felhasználásának többféle területe van. Ez lehet egy nem tervezett esemény is. Egy nem várt esemény átmeneti pénzzavart okozhat. Ez lehet betegség, munkanélküliség, egy elromló használati tárgy. Ilyenkor, ha az igénylő nem rendelkezik megtakarítással, vagy nem elegendő a megtakarítása, esetleg a megtakarítását nem akarja elkölteni, akkor a hitelkártya megoldást nyújthat a kialakult helyzetre. A hitelkártya egy hitel, amit az igénylők többnyire a mindennapjaikhoz használnak fel. Nem csak fogyasztásra lehet azonban felhasználni egy hitelkártyát. Be lehet azt fektetni, vállalkozást lehet indítani belőle. A szabad felhasználás lehetővé teszi, hogy a hitelkártya keretét bármire elköltse az igénylő. Ha van egy jó ötlet egy vállalkozás elindításához, és csak a tőke hiányzik az induláshoz, a hitelkártya megoldás lehet erre is.

Deviza bankszámla

A devizaszámla elérhető devizanemei: EUR, USD, GBP, CHF és CAD. (ez bankonként eltérhet) Korlátlan számú devizaszámlát nyithatunk, és a devizaszámlánkhoz kérhetünk bankkártyát is.

Utalás azonnal – AFR

Az Azonnali Fizetési Rendszerrel (AFR) történő utalás olyan, mintha készpénzt adnánk át, és nem lennének térbeli és időbeli akadályok. A mindenki által csak azonnali utalásnak nevezett szolgáltatás egy igazi huszonegyedik századi megoldás. Az elindított utalás ugyanis öt másodpercen belül megérkezik a fogadó bankszámlaszámára. Vagyis azonnal. Ez a pénzügyi megoldás sok esetben jöhet jól. Hiszen egy nagyobb vásárlásnál nem kell készpénzt vinni, vagy a másik félnek az utalásra várni. Bár az azonnali utalás csak 10 millió forint alatt működik, a Magyar Nemzeti Bank további fejlesztéseket ígér az elkövetkező években. A rendszer nagy előnye, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában működik. Nem csak munkanapokon munkaidőben. Éjszaka és hétvégén is lehet azonnal utalni. Akár ünnepnapokon is. Az azonnali utalás elektronikusan indítható és fogadható, két magyarországi bankszámla között, forintban. Külföldre egyelőre nem lehet utalni, ahogy papír alapon sem lehet azonnali utalást indítani. Ráadásul az utalások száma nincs korlátozva. Akárhányszor lehet azonnal utalni. Az azonnali utalást csak technikai hiba akadályozhatja, vagy az, ha nincs elegendő fedezet a bankszámlán. E-mail címre és telefonszámra is lehet azonnal utalni. Ezek az úgynevezett másodlagos azonosítók. Az utalás fogadásához előzetes regisztráció szükséges. Akár az adószámot is meg lehet adni másodlagos azonosítóként. A másodlagos azonosítók működése egyszerű. Ugyanúgy a bankszámlához tartoznak, mint a bankszámlaszám. Egy számlaszámhoz több másodlagos azonosító is megadható, azonban ha például egy telefonszám már meg van adva egy számlaszámhoz, azt már nem lehet egy másik számlaszámhoz rendelni. A másodlagos azonosító megadása biztonságos. Az utaló fél csak utalhat, a számla adataihoz nem férhet hozzá. És egyszerűsíti is az életet, hiszen nem kell 24 számjegyből álló bankszámlaszámot megadni az utaláshoz. Elég egy telefonszám. Ami úgyis el van mentve a telefonba. A fizetési kérelem egy új lehetőség. Nem kell a partnerre várni, el lehet küldeni neki a szükséges adatokat, neki csak jóvá kell hagynia azt. Ezzel csökkennek a partner terhei, és nincs hibalehetőség sem. Nincs hibalehetőség a QR-kódos fizetésnél sem. A QR-kód ugyanis minden, az utaláshoz szükséges adatot tartalmazza. A QR-kódos fizetés még nem elterjedt, de nagy jövő előtt áll. Az, hogy ezeknél a fizetési módoknál nincs hibalehetőség, az biztonságossá teszi a fizetést. Az azonnali utalásnál ugyanis felmerülhet, hogy mi van akkor, ha az utalás rossz számlára érkezik. Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az utalást a küldő visszautaltassa a saját számlájára. Az ilyen hibák ugyanakkor kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Miért jó az Azonnali Fizetési Rendszer?

Mikor lehet jó az azonnali utalás egy bankszámlanál? Mikor érdemes használni? Sok olyan élethelyzet van, amikor az azonnali utalás kényelmes és gyors megoldást nyújt. Ilyen az autó vagy motor vásárlás, ingatlanvásárlás, fizethetünk ilyen módon étteremben vagy szállodában, és a gyereknek is lehet küldeni pénzt a bankkártyájára, ha éppen elfogyott a pénze a fesztiválon. A felhasználás lehetőségei végtelenek. Hiszen bárhol használható az Azonnali Fizetési Rendszer, ahol korábban nagyobb összegű készpénzes fizetésre volt szükség.

Az Országos Betétbiztosítási Alap

Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Fontos szabály, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező pénzintézetek kötelesek csatlakozni az OBÁ-hoz. Így bármelyik magyar bankban tartjuk a pénzünket, az védve lesz. Az OBA feladata, hogy egy bank tevékenységi engedélyének visszavonásakor a szabályozásban előírt 10 napon belül kártalanítsa az érintetteket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször volt példa. Az OBA szakemberei nem csak a kártalanításban, a végelszámolásban is részt vesznek. A kártalanításnak nincs saját ereje, tehát a teljes összeget megkapjuk, és ezt kérnünk sem kell, mert a kártalanítás automatikus. Ez a védelem ingyenes, ügyfélként ezért fizetnünk nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke volt, hiszen egy ilyen intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami tagszervezetek érdeke is. A hatályos jogszabályok miatt a pénzünk minden magyarországi pénzintézetnél védve van. Az OBA megalakulásáig a betéteket az állam garantálta. Azóta az OBA garantálja azokat. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyeztük el a pénzünket, arra a szabályok szerint továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzünkhöz nem férünk hozzá, akkor az OBA 10 munkanapon belül kártalanít bennünket 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére növekedhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi bankban védve van a pénzünk. Ha egy bank fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanít bennünket. A kártalanítás összege legfeljebb 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy a biztosítás minden bankra külön-külön érvényes. Ha több bankban helyezzük el a pénzünket, akkor mindegyik betétünk biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy bankban van több számlánk, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Az OBA a betéteink tőkéje és kamata után maximum 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval emelkedhet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betétünk, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, esetleg biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, annak ellenére, hogy az összeghatár euróban van meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítja. Így jön ki a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlánkra befizetett összeg, a lekötött betétünk, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik nekünk. Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezettünk számlát, akkor mindkét számlánkra érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak bennünket, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza. A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztatni fog bennünket. A kártalanítással kapcsolatos kérdéseinkre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is választ kaphatunk. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, ha nekünk mégis van kérdésünk, keressük a fent említett lehetőségeket, és kérdezzünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Bankszámla ajánlatok 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Bankszámla ajánlatok 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Bankszámla ajánlatok 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Bankszámla ajánlatok 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A bankok szolgáltatáscsomagtól függően számolnak fel díjakat. Ezek a leggyakrabban a következők: számlavezetési díj, utalási díj, készpénzfelvételi díj, SMS-szolgáltatás díja, kártyadíj. A felsoroltakon kívül további díjak is akadhatnak, ugyanakkor egy jól megválasztott típus esetében, megfelelő kedvezményekkel alaposan lecsökkenthetők, akár nullázhatóak is a költségek.

Nem könnyű kiválasztani a számunkra megfelelő bankszámla-típust, elsőre bonyolultnak tűnik eligazodni a kínálatdömpingben. Erre találták ki a bankszámla-kalkulátort, amely megkönnyítheti a választást. Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy milyenek a pénzügyi szokásaink, mert annak megfelelő ajánlatokat kaphatunk a különböző pénzintézetektől.

Alapesetben személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség, ez a két dokumentum elegendő a számlanyitáshoz, de további szolgáltatások igénybevételéhez más dolgokra is szükségünk lehet. Ezekről az adott bank tájékoztatja ügyfeleit.

Erre bármelyik kereskedelmi banknál van lehetőség. Érdemes tudni, hogy egy személynek több pénzintézetnél is lehet számlája egyszerre.

Voltaképpen bárki, de 18 éves kor alatt a szülők beleegyezése is szükséges. Elsősorban akkor érdemes bankszámlát nyitni, ha már van saját jövedelmünk, esetleg hitelünk, szívesen vásárolunk online, illetve máskor sem preferáljuk a készpénz használatát.

A bankszámla ma már talán több is hasznos dolognál, egy olyan alapszolgáltatásnak mondhatjuk, amely az esetek túlnyomó többségében elengedhetetlen a 21. századi léthez. A jövedelmünket általában bankszámlára kapjuk és a kiadásainkat is intézhetjük a bankszámlánkon keresztül. Például fizethetjük csekkeinket és bankkártya segítségével vásárolhatunk. Fontos dolog, hogy egy sor pénzügyi szolgáltatás (például a különböző hitelek: személyi kölcsönök, lakáshitelek, babaváró kölcsön, stb…) csak akkor elérhető (vagy elérhető kedvezményesen), ha rendelkezünk bankszámlával.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

7 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

Ha arra törekszel, hogy pénzügyi terveidet stabil alapokra helyezd, elkerülhetetlenül találkozol olyan kihívásokkal, amelyek könnyen vezethetnek hibákhoz. A sikeres pénzügyi menedzsment kulcsa azonban nem csak a jövedelem növelése, hanem az is, hogy elkerüld az általános hibákat, amelyek akár hosszú távon is hátráltathatják pénzügyi növekedésedet. Mutatunk 7 gyakori pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni.

Tovább olvasom
Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával