Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2023

OTP

Kisvállalkozói E-számlacsomag

Kedvezményes pénzforgalmi kondíciók

Főkártya első éves díja 0 Ft
Főkártya éves díja a második évtől 0 Ft
Számlavezetési díj 5250 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Lakossági bankszámla, vállalkozói bankszámla – különbségek és hasonlóságok

Lakossági bankszámlát magánszemély nyithat, vállalkozói bankszámlát azonban csak vállalkozás. A vállalkozásoknak egy esetleges hitelfelvételhez, a kötelezettségeik teljesítéséhez, utalásokhoz, készpénzfelvételhez lesz szükségük vállalkozói bankszámlára. A vállalkozói bankszámla költségei szinte mindig magasabbak, mint a lakossági számla költségei. A vállalkozói számla számát kötelező bejelenteni a hatóságoknak, és erről a bankszámláról kell majd utalni az adókat és a járulékokat.

Mikor kötelező a vállalkozói bankszámlanyitás?

A társas vállalkozásoknak kötelező a vállalkozói bankszámla nyitás. Társas vállalkozás a Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft), a Betéti társaság (Bt), a Közkereseti társaság (Kkt), és a Részvénytársaság (Rt) is. Alaphelyzetben az általános forgalmi adó (Áfa) fizetésére kötelezett vállalkozásnak is kötelező számlát nyitni. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik áfát fizetnek, vállalkozói bankszámlával kell rendelkezniük, annak ellenére, hogy nem minősülnek társas vállalkozásnak. Adószámos magánszemélyként sem használhatjuk a lakossági bankszámlánkat, ha áfás adózást választunk. Adószámos magánszemélyként ingatlan bérbeadással vagy szálláshely szolgáltatással foglalkozhatunk. Ha áfát kell fizetnünk, akkor szükségessé válik a vállalkozói bankszámla számunkra is.

Nem kell vállalkozói számlát nyitni az áfa hatályán kívül eső egyéni vállalkozásoknak. Ők a pénzügyeiket a lakossági folyószámlájukon is intézhetik.

Mekkora havi költséggel számoljunk, amikor vállalkozói bankszámlát nyitunk?

Amikor a hónap végén megkapjuk a számlakivonatunkat (többnyire már elektronikusan), akkor az alábbi tételekkel találkozhatunk. A számlavezetés díjával, az utalások díjával, és a készpénzfelvétel, készpénzbefizetés díjával. Készpénzfelvételkor a pénzintézetek az ATM használatát részesítik előnyben, hiszen ilyenkor nincs szükség a fiókokban dolgozók munkájára. Ez a készpénzfelvételi mód általában olcsóbb is annál, mintha bankpénztárból vesszük fel ugyanazt az összeget. Csoportos átutalás esetén tételenként kell majd a díjakat fizetni, és amikor csoportos beszedési megbízást adunk meg, azért is fizetnünk kell. Az alszámláknak is van díja. Ahogy a nem kötelező kényelmi szolgáltatásoknak is. Ha igényelünk ilyet.

Milyen dokumentumokat kell bemutatnunk vállalkozói bankszámla nyitásához?

Társas vállalkozás vállalkozói bankszámláját az arra jogosult személy nyithatja meg. Ezt egy társasági szerződéssel és egy aláírási címpéldánnyal tudjuk igazolni. A számlanyitáshoz kell majd egy érvényes személyazonosító okmány és egy lakcímkártya is. (A számla megnyitásához szükség lehet a cégkivonatra is). Ha a vállalkozás engedélyköteles tevékenységet folytat, akkor a szükséges engedélyeket is be kell mutatnunk.

Egyéni vállalkozóként csak a vállalkozói igazolványunkat és az érvényes személyazonosító okmányunkat, valamint a lakcímkártyánkat kell bemutatnunk. Ha az egyéni vállalkozás engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedélyek bemutatására is szükséges, ugyanúgy, mint a társas vállalkozásoknál.

Hogy találjuk meg a számunkra legideálisabb vállalkozói bankszámlát?

A vállalkozói bankszámla és a lakossági bankszámla költségelemei azonosak. A vállalkozói bankszámlák díjai ugyanakkor magasabbak, mint a lakossági bankszámláké. Egy vállalkozói bankszámla éves költsége háromszázezer forint is lehet, ezért fontos, hogy körültekintően válasszunk. A szokásos költségek mellett számlanyitáskor figyelembe kell venni az akciókat és a kedvezményeket is, mert ezeknek köszönhetően kisebb költséggel intézhetjük majd a vállalkozásunk mindennapi pénzügyeit.

A bankszámla kalkulátor profi segítség a kiválasztásban. A kalkulátor könnyen átlátható módon mutatja meg a vállalkozói bankszámlák paramétereit és az éves költséget. A kalkulátor használata rendkívül egyszerű. Otthonról, akár egy okostelefonnal, kényelmesen választhatjuk ki a legjobb bankszámlát. Használjuk a bankszámla kalkulátort. A bankszámla kalkulátorral a legjobb bankszámlaszerződést köthetjük meg.

Speciális bankszámlák

Ha a vállalkozásunkban különleges tevékenységet folytatunk, akkor a bankok speciális pénzügyi termékekeit vehetjük igénybe. Ezek a specializált számlák alkalmasak az adott profil igényeinek kielégítésére, mert figyelembe veszik a tevékenység különlegességeit.

Az őstermelők különleges ügyfélnek számítanak. A mezőgazdaságban vállalkozók a tevékenységüknek legmegfelelőbb számlacsomagot kapják, akár a növénytermesztésben, akár az állattenyésztésben, akár az erdőgazdálkodásban, akár a halászatban működnek.

A könyvelőirodákat és a könyvvizsgálókat is a tevékenységüknek legmegfelelőbb vállalati bankszámlacsomagokat kaphatják. Ez kiegészülhet ingyenes online számlázó programmal és könyvelői felelősségbiztosítással is. Ezek a speciális bankszámlacsomagok az adótanácsadóknak és a pénzügyi tanácsadóknak is ajánlhatók.

Az ügyvédeknek és közjegyzőknek szintén különleges bankszámlával állnak a rendelkezésükre.

Gyógyszertárak, gyógyszerészek is egyedi bankszámlát kaphatnak, olyat, ami tökéletesen illeszkedik a vállalkozásuk igényeihez.

Bankszámla vezetés euróban

Ha a vállalkozás külföldi cégekkel is üzleti kapcsolatban áll, szükség lehet egy euró számlára. Az eurós vállalkozói bankszámlák ugyanúgy működnek: utalhatunk róluk, fogadhatjuk a számlánk ellenértékét, vagy pénzt is leköthetünk. Euróban. Ha a szükséges eszközöket, árukat, alapanyagokat külföldről vásároljuk, amikért euróban fizetünk, fontos lehet egy eurós bankszámla. Ha más devizában szeretnénk számlát vezetni, arra is találunk megoldást a bankoknál.

SEPA utalás – euró utalásához

A Single Euro Payments Area (SEPA) utalási mód, egy elektronikusan végrehajtott, euró alapon működő, automatikusan feldolgozásra kerülő átutalás. A SEPA utalás népszerűségét a rendkívüli gyorsasága mellett (egy banki munkanapon belül megtörténik) a biztonságossága adja. Emellett a költségei is kiszámíthatóak. SEPA utalásnál mindkét résztvevőnek csak a saját számlavezető pénzintézete által felszámított díjakkal kell számolnia. A SEPA utalás feltétele, hogy az utalást indító és fogadó pénzintézet is a tagja legyen a SEPA rendszernek. A SEPA az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül működik, néhány egyéb országgal kiegészülve.

Vállalkozói bankszámla induló vállalkozásoknak

Induló vállalkozásként kötelező számunkra a számlanyitás. Ez kötelesség és lehetőség is egyben. Az új ügyfeleknek ugyanis akár a teljes első éves számlavezetési díjat elengedhetik a bankok, és más kedvezményeket is kaphatunk. A pénzintézetek szeretnék, ha az ügyfeleikké válnánk, mi pedig azt akarjuk, hogy a kiemelkedő színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat minél olcsóbban érhessük el. Vegyük igénybe az induló vállalkozásoknak ajánlott kedvezményeket!

Ahhoz, hogy bankszámlaszerződést köthessünk, szükségünk lesz a társasági szerződésünkre és az aláírási címpéldányunkra. Be kell mutatnunk még az érkeztetett bejegyzési kérelmünket, valamint egy tanúsítvány, ami tartalmazza a vállalkozás nevét, székhelyét, adószámát, cégjegyzékszámát és a statisztikai számjelét is.

Vállalkozói bankszámla – online is nyitható

A modern pénzügyi megoldások szerencsére nem csak a lakossági ügyfelek számára elérhetőek. Online is tudunk ugyanis vállalkozói bankszámlát nyitni. Gyorsan és egyszerűen megnyithatjuk a bankszámlánkat. A vállalkozásunk pénzügyeit már főleg elektronikusan intézzük, adja magát a kérdés: miért ne nyissuk meg a számlánkat is így? Ha kedveljük az innovatív megoldásokat, akkor a vállalkozói pénzügyekben is használhatjuk azokat.

Így kaphatod meg a hitelt

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Abban az esetben, ha adószámos magánszemélyként az általános forgalmi adó hatálya alá esünk, kötelező a vállalkozói bankszámla megnyitása.

Egyéni vállalkozóknak a vállalkozói igazolványukra, és a személyazonosító okmányukra lesz szükség. (és a lakcímkártyára)

A vállalkozói bankszámla megnyitásához társas vállalkozásnak szüksége lesz az aláírási címpéldányra, a társasági szerződésre és a cégkivonatra. Ha a vállalkozás engedélyköteles tevékenységet folytat, akkor a működéshez szükséges engedély bemutatása is kötelező.

Igen. A számla megnyitásához be kell majd mutatni az érkeztetett bejegyzési kérelmet, valamint egy tanúsítvány, amely tartalmazza a vállalkozásunk nevét, a székhelyét, az adószámát, a cégjegyzékszámát és a statisztikai számjelét is.

Minden társas vállalkozásnak, és általános forgalmi adót fizető egyéni vállalkozásnak (és adószámos magánszemélynek) kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni.

A számlavezetési díjat meg kell fizetnünk A készpénzfelvételért és befizetésért, az utalásokért, és az igénybe vett kényelmi szolgáltatásokért kell fizetnünk. A vállalkozói bankszámla költségei magasabbak, mint a lakossági bankszámláé.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom
Mekkora törlesztőrészletre számíthatunk 5 millió forint személyi kölcsönnél?

Amikor pénzre van szükségünk, az összeggel többnyire tisztában vagyunk. Tudjuk, hogy egy, kettő vagy ötmillió forintra van szükségünk. Van azonban még egy fontos szempont, hiszen a hitelt havonta fizetnünk kell majd. Ez pedig nem más, mint a törlesztőrészlet nagysága. És ez lényeges lesz. Mi utánajártunk, és mutatjuk, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatunk 5 millió forint személyi kölcsön igénylésekor.

Tovább olvasom
Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

A lakáshitelek kamata erősen befolyásolja a hitelfelvételi kedvet. Minél drágábbak a hitelek, annál kevesebben akarnak lakáshitelt igényelni. A kamatokra több tényező is hatással van, az egyik a jegybanki alapkamat. Sokan várják a kamatok csökkenését, ezért utánajártunk, hogy mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek.

Tovább olvasom
Miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás?

Sokféle biztosítás van. Az életbiztosítás és a balesetbiztosítás is ismert a biztosítások között. Ez két biztosítás bár hasonló, más és más élethelyzetben nyújthat segítséget. Ha biztosítást akarunk kötni, fontos, hogy ismerjük őket, tudjuk, hogy milyen védelmet biztosítanak számunkra és szeretteink számára. Utánajártunk, hogy miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás. A különbségek nem nagyok, mégis fontosak. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom