NHP Hajrá – Minden információ amit tudni érdemes

Az NHP Hajrá program keretében a Magyar Nemzeti Bank 1500 milliárdos forrást biztosít a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások hitelezésének elősegítésére. A forgalmazó bankok hitelajánlatai maximum 2,5 százalékos kamatúak lehetnek.

Az NHP Hajrá a feltételeknek megfelelő cégek működésének, valamint beruházásainak finanszírozását igyekszik segíteni a jelenlegi gazdasági helyzethez igazodva. Az év elején meghirdetett konstrukció keretében a bankok legfeljebb 2,5 százalékos kamatú hiteltermékeket árulhatnak, és két hét áll rendelkezésükre a hitelkérelmek elbírálására.

Az NHP Hajrá programban felvehető összeg legalább egy millió, maximum 20 milliárd forint. A hitel futamideje szintén rugalmas, három és 20 év között mozoghat, a kamat viszont végig fix. A vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül igényelhetik ezeket a hiteltípusokat. A program célja az, hogy a cégek kedvezményes, kiszámítható hitelkonstrukciókat használhassanak fel működésükhöz, illetve fejlődésükhöz.

Az NHP Hajrá program keretében igényelt kölcsönök kizárólag az adott vállalkozás üzleti tevékenységéhez kapcsolódóan használhatóak fel. Ugyanakkor a hitelösszeg széleskörűen költhető el, többek között új és használt tárgyi eszközök is vásárolhatóak belőle, valamint korszerűsítésre, fejlesztésre, munkabér finanszírozásra, hitelkiváltásra, forgóeszköz finanszírozásra, vagy cégvásárlásra is lehet használni a kapott összeget.

A hiteligénylésnél fontos kritérium, hogy csak belföldi székhelyű vállalkozások vehetnek részt a programban, és a cégeknek meg kell felelniük a kkv-ékról szóló törvényben meghatározott feltételeknek. Az NHP Hajrá hiteleit kereskedelmi bankoknál, illetve más pénzügyi szolgáltatóknál lehet igényelni. Ezen szolgáltatók kínálata eltérő lehet, ezért érdemes válogatni közöttük és a számunkra, vállalkozásunk számára a leginkább megfelelőt választani.

A Magyar Nemzeti Bank hét évvel ezelőtt indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely célja az volt, hogy enyhítse a kis- és középvállalkozások hitelezésében tapasztalható zavarokat, erősítse a pénzügyi stabilitást, valamint csökkentse az ország külső sérülékenységét. Az NHP Hajrá konstrukció (amely az NHP része) életre hívását a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai kényszerítették ki. Az MNB a hitelpiaci zavarok elkerülése érdekében 2020 áprilisának végén indította el a programot, melynek keretösszegét 1500 milliárd forint összegben határozták meg.

A program keretében a jegybank 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 20 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit azok egyrészt egy felülről korlátozott éves költség mellett kölcsön, vagy pénzügyi lízing formájában továbbhiteleznek a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, másrészt ugyanezen cél érdekében refinanszíroznak pénzügyi vállalkozásokat.

Így kaphatod meg a hitelt

NHP Hajrá – Minden információ amit tudni érdemes - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

NHP Hajrá – Minden információ amit tudni érdemes - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

NHP Hajrá – Minden információ amit tudni érdemes - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

NHP Hajrá – Minden információ amit tudni érdemes - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az NHP Hajrá keretében felvett összeget tilos magáncélra fordítani. Emellett a kölcsönből nem lehet vásárolni saját cégcsoporton belül, ahogyan a vállalkozás vezetőitől, tulajdonosaitól, tisztségviselőitől, és azok hozzátartozóitól sem. A felhasználást a folyósító bank ellenőrzi.

Az éves kamat fix 2,5 százalékos, legfeljebb. A bankok ezen felül nem számolhatnak fel más díjakat. Ugyanakkor további (nem a pénzintézetnek fizetendő) költségek még akadnak, ezek a következők lehetnek: közjegyzői díj, földhivatali ügyintézés díja, értékbecslés díja, biztosítási díj, garanciaintézményeknek fizetendő kezességvállalási díj fedezetmódosítási díj. A mértékük bankonként és konstrukcióként eltérő lehet.

A Magyar Nemzeti Bankkal szerződött kereskedelmi bankoknál lehet érdeklődni a megfogalmazott hitelcélnak megfelelő konstrukció felől. Náluk kell leadni az igénylést a kitöltött dokumentumokkal és a megfelelő igazolásokkal. A feltételek, részletek bankonként eltérőek, de a pénzintézeteknek – 300 millió forintos kölcsönösszegig – 10 munkanap alatt el kell bírálniuk az igénylést.

A hitel felhasználása rendkívül sokrétű, a fő kikötés az, hogy kizárólag az adott cég/vállalkozás tevékenységével kapcsolatos célokra lehet elkölteni az igényelt összeget. Például finanszírozható belőle új beruházás (amely lehet tárgyi eszköz, ingatlan, vagy akár bizonyos esetekben gépjármű is), illetve céges forgóeszköz (árukészlet, alapanyag, vevőkövetelés, értékpapír, pénzeszköz). Továbbá előfinanszírozható a segítségével állami, vagy európai uniós támogatás, és akár hitelt is lehet kiváltani vele.

A programban belföldi székhelyű mikro-, kis-, és középvállalkozások igényelhetnek kölcsönt. A hitel ugyanakkor egyéni vállalkozók, egyéni cégek, őstermelők, családi gazdálkodók és a szövetkezetek számára is elérhető.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Fordulat a lakáspiacon: 9 év után először csökkentek az árak

Az Expresszkölcsön szakértői annak jártak utána, hogy milyen irányban változnak a lakásárak, és annak, hogy ez hogyan hat a vásárlókra, az eladókra és a lakástulajdonosokra. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy ne csak az ingatlant eladók és vevők, de az ingatlan tulajdonosai is tisztában legyenek azzal, hogy milyen hatással van rájuk egy lakáspiaci fordulat. Mutatjuk, mire jutottunk.

Tovább olvasom
Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom
A leggyakoribb buktatók: ezeket a hibákat kerüld el, ha lakáshitelt veszel fel!

A lakáshitel igénylés előrelátást igényel. Az Expresszkölcsön szakértői szerint vannak tipikus hibák, amiket jobb elkerülni. Egy-egy hiba nem csak kellemetlen lehet, de akár súlyos anyagi hátrány is érheti az igénylőt. A megfelelő felkészülés azonban segíthet abban, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végig. Segítünk néhány tippel.

Tovább olvasom