NHP Hajrá

Az NHP Hajrá program keretében a Magyar Nemzeti Bank 1500 milliárdos forrást biztosít a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások hitelezésének elősegítésére. A forgalmazó bankok hitelajánlatai maximum 2,5 százalékos kamatúak lehetnek.

Az NHP Hajrá a feltételeknek megfelelő cégek működésének, valamint beruházásainak finanszírozását igyekszik segíteni a jelenlegi gazdasági helyzethez igazodva. Az év elején meghirdetett konstrukció keretében a bankok legfeljebb 2,5 százalékos kamatú hiteltermékeket árulhatnak, és két hét áll rendelkezésükre a hitelkérelmek elbírálására.

Az NHP Hajrá programban felvehető összeg legalább egy millió, maximum 20 milliárd forint. A hitel futamideje szintén rugalmas, három és 20 év között mozoghat, a kamat viszont végig fix. A vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül igényelhetik ezeket a hiteltípusokat. A program célja az, hogy a cégek kedvezményes, kiszámítható hitelkonstrukciókat használhassanak fel működésükhöz, illetve fejlődésükhöz.

Az NHP Hajrá program keretében igényelt kölcsönök kizárólag az adott vállalkozás üzleti tevékenységéhez kapcsolódóan használhatóak fel. Ugyanakkor a hitelösszeg széleskörűen költhető el, többek között új és használt tárgyi eszközök is vásárolhatóak belőle, valamint korszerűsítésre, fejlesztésre, munkabér finanszírozásra, hitelkiváltásra, forgóeszköz finanszírozásra, vagy cégvásárlásra is lehet használni a kapott összeget.

A hiteligénylésnél fontos kritérium, hogy csak belföldi székhelyű vállalkozások vehetnek részt a programban, és a cégeknek meg kell felelniük a kkv-ékról szóló törvényben meghatározott feltételeknek. Az NHP Hajrá hiteleit kereskedelmi bankoknál, illetve más pénzügyi szolgáltatóknál lehet igényelni. Ezen szolgáltatók kínálata eltérő lehet, ezért érdemes válogatni közöttük és a számunkra, vállalkozásunk számára a leginkább megfelelőt választani.

A Magyar Nemzeti Bank hét évvel ezelőtt indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely célja az volt, hogy enyhítse a kis- és középvállalkozások hitelezésében tapasztalható zavarokat, erősítse a pénzügyi stabilitást, valamint csökkentse az ország külső sérülékenységét. Az NHP Hajrá konstrukció (amely az NHP része) életre hívását a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai kényszerítették ki. Az MNB a hitelpiaci zavarok elkerülése érdekében 2020 áprilisának végén indította el a programot, melynek keretösszegét 1500 milliárd forint összegben határozták meg.

A program keretében a jegybank 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 20 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit azok egyrészt egy felülről korlátozott éves költség mellett kölcsön, vagy pénzügyi lízing formájában továbbhiteleznek a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, másrészt ugyanezen cél érdekében refinanszíroznak pénzügyi vállalkozásokat.

Így kaphatod meg a hitelt

NHP Hajrá - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

NHP Hajrá - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

NHP Hajrá - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

NHP Hajrá - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az NHP Hajrá keretében felvett összeget tilos magáncélra fordítani. Emellett a kölcsönből nem lehet vásárolni saját cégcsoporton belül, ahogyan a vállalkozás vezetőitől, tulajdonosaitól, tisztségviselőitől, és azok hozzátartozóitól sem. A felhasználást a folyósító bank ellenőrzi.

Az éves kamat fix 2,5 százalékos, legfeljebb. A bankok ezen felül nem számolhatnak fel más díjakat. Ugyanakkor további (nem a pénzintézetnek fizetendő) költségek még akadnak, ezek a következők lehetnek: közjegyzői díj, földhivatali ügyintézés díja, értékbecslés díja, biztosítási díj, garanciaintézményeknek fizetendő kezességvállalási díj fedezetmódosítási díj. A mértékük bankonként és konstrukcióként eltérő lehet.

A Magyar Nemzeti Bankkal szerződött kereskedelmi bankoknál lehet érdeklődni a megfogalmazott hitelcélnak megfelelő konstrukció felől. Náluk kell leadni az igénylést a kitöltött dokumentumokkal és a megfelelő igazolásokkal. A feltételek, részletek bankonként eltérőek, de a pénzintézeteknek – 300 millió forintos kölcsönösszegig – 10 munkanap alatt el kell bírálniuk az igénylést.

A hitel felhasználása rendkívül sokrétű, a fő kikötés az, hogy kizárólag az adott cég/vállalkozás tevékenységével kapcsolatos célokra lehet elkölteni az igényelt összeget. Például finanszírozható belőle új beruházás (amely lehet tárgyi eszköz, ingatlan, vagy akár bizonyos esetekben gépjármű is), illetve céges forgóeszköz (árukészlet, alapanyag, vevőkövetelés, értékpapír, pénzeszköz). Továbbá előfinanszírozható a segítségével állami, vagy európai uniós támogatás, és akár hitelt is lehet kiváltani vele.

A programban belföldi székhelyű mikro-, kis-, és középvállalkozások igényelhetnek kölcsönt. A hitel ugyanakkor egyéni vállalkozók, egyéni cégek, őstermelők, családi gazdálkodók és a szövetkezetek számára is elérhető.

Legutóbbi blogbejegyzések

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Tovább olvasom
Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

2021.11.26.

Babaváró hitel gyermekvállalás nélkül? Furcsán hangzik a kérdés, hiszen ez a hiteltípus alapvetően – ahogyan azt a neve is mutatja – családalapítást, gyermekvállalást igyekszik elősegíteni. Ennek ellenére előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki gyermekvállalás nélkül igényli és akár meg is érheti neki a dolog.

Tovább olvasom
Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

2021.11.24.

Mit jelent a zöld hitel, és érdemes-e azt választani a többi lakáshitel helyett? Utóbbi kérdést nyilvánvalóan nagyobbrészt az dönti el, hogy a zöld hitel milyen feltételek mellett igényelhető és mennyibe is kerül a piaci lakáshitelhez képest.

Tovább olvasom