Minősített fogyasztóbarát személyi hitel 2021

Cofidis

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM8,90% - 10,90%Kamat: 8,56% - 10,39%
Futamidő36 - 84 hó
Hitelösszeg3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

OTP

OTP Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM8,2% - 13,2%Kamat: 7,99% - 11,99%
Futamidő61 - 84 hó
Hitelösszeg2.000.000 Ft - 8.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Három munkanapon belül

Az Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a minősített fogyasztóbarát személyi hitel keretében igényelt összeg folyósítása 3 munkanapon belül megtörténik a befogadást követő naptól számítva.

Rögzített a kamat

A minősített fogyasztóbarát személyi hitel esetében a kamat fix, a futamidő végéig rögzített. A Magyar Nemzeti Bank a kölcsönszerződés futamidejét 7 évben maximalizálta. A folyósítási határidővel kapcsolatban említettük már, hogy a befogadást követő naptól számított legfeljebb 3 munkanapon belül az igénylő számlájára kerül az összeg, ugyanakkor, ha a hitelfelvétel teljeskörűen online történik, akkor a folyósítási határidő 2 munkanapra csökken.

További tudnivalók a minősített fogyasztóbarát személyi hitelről

Az OTP Bank volt az első

Az OTP Bank volt az első pénzintézet, amely – 2020 novemberében – elnyerte a minősített fogyasztóbarát személyi hitel minősítését a Magyar Nemzeti Bank pályázatán. A személyi kölcsön, amelyet az OTP Bank kínál, megfelelt a kiírt pályázati feltételeknek. Az OTP-t követően több bank is sikerrel pályázott a minősítésre és mára jó néhány hitelező áll készen arra, hogy értékesítse termékét minősített fogyasztóbarát személyi hitel elnevezés alatt. 2021 január hónapban már több ilyen termék elérhető.

A minősítés célja

A fogyasztóbarát minősítés korábban már megjelent a lakáshiteleknél és a lakásbiztosítások piacán. A személyi kölcsön piaca a harmadik terület, ahol a Magyar Nemzeti Bank bevezeti a terméktípust. Az MNB a pályázati kiírás megalkotása előtt természetesen egyeztetett a piaci szereplőkkel, és áttekintette a lehetőségeket a személyi kölcsön csomagok megreformálására. A legfőbb cél az volt, hogy a piaci verseny felerősítésével elégítsék ki a fogyasztói igényeket, valamint elősegítsék a hitelfelvételhez kapcsolódó digitális folyamatok elterjedését. Az MNB 2020 nyarán tette közzé pályázati kiírását, amelynek feltételei alapján pályázhatnak a bankok és más pénzintézetek a minősítés elnyerésére. Az értékesítés kezdete: 2021 január.

A fogyasztóbarát személyi kölcsön további előnyei

A fogyasztóbarát termékkoncepció fő elképzelése – a piaci szereplők versenyének felerősítése mellett – az volt, hogy korszerűbb legyen a hitelfelvétel folyamata, a törlesztőrészletek kiszámíthatóbbá váljanak, valamint a termékek jobban összehasonlíthatóak legyenek.

Központi online kalkulátor

A MNB egy saját online kalkulátort hozott létre a minősített fogyasztóbarát kölcsönök minél pontosabb és átláthatóbb összehasonlítására. Az ingyenes program lehetővé teszi, hogy a minősített terméket árusító bankok ajánlatait egyénre szabva, táblázatos formában megjelenítsük. Ez az összehasonlító internetes oldal később lehetővé teszi majd azt is, hogy az ügyfelek kezdeményezzék a kiválasztott ajánlat megkötését. Elérhető lesz ugyanis az, hogy átnavigáljunk a hitelező online felületére. Ez azért is lesz kényelmesebb, mert az összehasonlításhoz már megadott adatokat nem kell újra begépelni. A pénzintézeteknek, amelyek minősített fogyasztóbarát személyi hitelek értékesítésével foglalkoznak, biztosítaniuk kell az online ügyintézés lehetőségét, méghozzá a teljes hitelezési folyamatot lefedve, az azonosítástól kezdve a hitelbírálaton és a folyósításon át egészen az előtörlesztési szándék bejelentéséig. Online hitelfelvételnél a bankok nem számolhatnak fel folyósítási díjat. Az MNB fontos feltétele a pénzintézetek felé, hogy a minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető, vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb 2021. július 1-től kell biztosítaniuk a teljeskörű online hitelnyújtás szolgáltatását.

OTP minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön

Említettük, az OTP volt az első, amely elnyerte a minősített jelzőt, és elkezdte a személyi hitelt értékesíteni 2021 január elején.

AZ OTP minősített személyi kölcsönének főbb jellemzői:

Az első minősített fogyasztóbarát személyi hitelt a következő paraméterek jellemzik.

Felvehető kölcsönösszeg

Futamidő

Éves kamat, fix

THM

Folyósítási jutalék

A minősített fogyasztóbarát személyi hitelek előnyei

Az új típusú hitelterméknek több előnye is van a hagyományos személyi kölcsönökkel szemben, amellett, hogy piaci versenyt teremt. Míg a hagyományos személyi kölcsönök esetében a kamatok nagy szórást mutattak a bankok és termékek között, az új hiteltípusnál maximalizált a kamatfelár. Az olykor követhetetlenül bonyolult díjstruktúra egyszerűsödik és egységessé válik, ahogyan a lakossági figyelemfelhívás, felvilágosítás is nagyobb hangsúlyt kap. Az online hitelnyújtás előtérbe kerül, a Magyar Nemzeti Bank összehasonlító oldala pedig világos sorrendet tud felállítani a termékek között.

Így érhető el kamatkedvezmény

A minősített fogyasztóbarát személyi hitel esetében többféleképpen érhető el kamatkedvezmény. Az ügyfél köthet példéul hitelfedezeti biztosítást, nyithat számlát az adott banknál, illetve vállalhatja, hogy az adott számlára érkezik majd rendszeresen a jövedelme, vagy annak egy meghatározott része. A hitelt nyújtó pénzintézetnek ajánlatában transzparensen be kell mutatnia a különböző kedvezményekre jogosító szolgáltatások díját, költségét. A kamatkedvezményt nem lehet véglegesen megvonni. Mint említettük, a teljesen online hiteligényléssel a folyósítási díj spórolható meg ezekben a kontrukciókban.

Ők forgalmazzák jelenleg a minősített személyi kölcsönt

A Magyar Nemzeti Bank kiírására továbbra is pályázhatnak a pénzügyi szolgáltatók.

Így kaphatod meg a hitelt

Minősített fogyasztóbarát személyi hitel 2021 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Minősített fogyasztóbarát személyi hitel 2021 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Minősített fogyasztóbarát személyi hitel 2021 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Minősített fogyasztóbarát személyi hitel 2021 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A személyi kölcsön egy hitelkonstrukció, ami alá nem szükséges fedezetet bevonni, és szabadon felhasználhatod bármire, amire szükséged van. Szinte az összes banknál vehetsz fel személyi kölcsönt, és ezt gyors igényléssel és minimális dokumentációval oldhatod meg.

Az igényelhető hitelösszeg minden bank esetében más és más; általánosságban elmondható, hogy néhány százezer forinttól 10.000.000 forintig gyakorlatilag bármi lehet.

Bankonként eltérő, de általában 1-8 év. A megadott kereteken belül viszont féléves lépésenként szabadon választható.

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítése; azt mutatja meg az ügyfél számára, hogy egy év alatt a tőketartozáson túl mekkora összeget kell visszafizetni az adott hitelnél. A THM tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, az értékbecslés, az ingatlan-nyilvántartási eljárás, a helyszíni szemle és a bankszámlavezetés díját. THM jelentéséről bővebben itt olvashatsz.

A kölcsönhöz csupán jövedelemigazolásra van szükség, és önerőt sem kell felmutatnod.

Valamilyen személyazonosító okmányra, ami lehet személyi igazolvány, jogosítvány, illetve útlevél, lakcímkártyára, jövedelemigazolásra a munkáltatótól, vagy vállalkozók esetében a NAV-tól, illetve bankszámlakivonatokra, de ezeken felül egyéb igazolásokat is bekérhetnek; ilyen például a bankszámlakivonat, vagy az adóigazolás.

Ha megvannak a megfelelő dokumentumok, akkor azokat be kell adni a kiválasztott banknak. Ez után zajlik a hitelbírálat, és amennyiben pozitív, rövidesen folyósításra kerül az igényelt hitelösszeg. Az igénylést be lehet adni bankfiókban és online is.

  • A KHR negatív adóslistán való szereplés esetén.
  • Ha a jövedelem nem éri el az elvárt szintet.
  • Ha a jövedelem nem igazolható.
  • Ha nincs meg az elvárt munkaviszony.
  • Ha az életkor nem megfelelő a bank számára.
  • Ha az igénylőnek nincs állandó, bejelentett, magyarországi lakcíme.

Ha úgy látod, hogy nem fogsz tudni fizetni, értesítsd a bankodat, mert többnyire tudnak segíteni, de az is lehet, hogy szüneteltetik a hiteled törlesztését. Ha viszont csak késel a befizetéseiddel, az késedelmi kamatot jelent, ha viszont a szerződésben meghatározott ideig nem fizetsz, akkor a bank felmondja a hitelszerződésedet, és a teljes hitelösszeget fogja behajtani.

Az első a személyazonosítás, majd ki kell tölteni és benyújtani a pénzintézet által meghatározott dokumentumokat. Előny, hogy a folyamat több banknál online is elvégezhető. Ezután jön a hitelbírálat, amely során a következő dolgokra koncentrálnak a a pénzintézetek: igazolt havi jövedelem, jelenlegi kölcsönök, és a hiteltörténet, azaz rajta vagyunk-e a KHR listán aktívan, vagy passzívan. Ha a bank mindent rendben talált, és pozitívan bírálja el a beadott kérelmet, máris folyósítja a hitelösszeget.

A banki hitelbírálat általában néhány napig tart, de kisebb összegű kölcsönöknél akár egy napon belül is hozzájuthatunk a kívánt pénzösszeghez.

A személyi kölcsönöknél a bankok kínálata rendkívül bő, nem könnyű kiválasztani a megfelelő terméket, a hitelkalkulátor használata jó segítség lehet ebben. A kalkulátor megmutatja az adott hitel részleteit. Tudni kell, hogy a pénzintézetek gyakran hirdetnek akciókat, amelyek keretein belül az átlagosnál kedvezőbb feltételekkel ajánlanak termékeket. Érdemes átgondolni azt, hogy milyen céllal szeretnénk hitelt felvenni, és annak megfelelően válogatni a szolgáltatások között.

Legutóbbi blogbejegyzések

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Tovább olvasom
Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

2021.11.26.

Babaváró hitel gyermekvállalás nélkül? Furcsán hangzik a kérdés, hiszen ez a hiteltípus alapvetően – ahogyan azt a neve is mutatja – családalapítást, gyermekvállalást igyekszik elősegíteni. Ennek ellenére előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki gyermekvállalás nélkül igényli és akár meg is érheti neki a dolog.

Tovább olvasom
Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

2021.11.24.

Mit jelent a zöld hitel, és érdemes-e azt választani a többi lakáshitel helyett? Utóbbi kérdést nyilvánvalóan nagyobbrészt az dönti el, hogy a zöld hitel milyen feltételek mellett igényelhető és mennyibe is kerül a piaci lakáshitelhez képest.

Tovább olvasom