Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
OTP

OTP Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

Bármire szabadon felhasználhatja

THM15,7% - 18,6%Kamat: 14,99% - 16,59%
Futamidő61 - 84 hó
Hitelösszeg2.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Három munkanapon belül

Az Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön keretében igényelt összeg folyósítása 3 munkanapon belül megtörténik a befogadást követő naptól számítva.

Rögzített a kamat

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön esetében a kamat fix, a futamidő végéig rögzített. A Magyar Nemzeti Bank a kölcsönszerződés futamidejét 7 évben maximalizálta. A folyósítási határidővel kapcsolatban említettük már, hogy a befogadást követő naptól számított legfeljebb 3 munkanapon belül az igénylő számlájára kerül az összeg, ugyanakkor, ha a hitelfelvétel teljeskörűen online történik, akkor a folyósítási határidő 2 munkanapra csökken.

További tudnivalók a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönről

 • A hiteltermék legkésőbb 2021. július 1-től elérhető online, ami azt jelenti, hogy az ügyintézés teljes folyamata elvégezhető lesz az internet használatával.
 • A fogyasztóbarát személyi kölcsönnél kizárólag olyan törlesztés megengedett, ahol egyenlőek a havi törlesztőrészletek (annuitásos törlesztés).
 • A hitelező által választott referencia-értékhez viszonyított kamatfelár szabályozott: 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forintos összeg fölött pedig nem haladhatja meg a 10 százalékpontot.
 • Ennél a terméknél a folyósítási díj nem haladhatja meg az igényelt összeg 0,75 százalékát. Ha a hitelfelvétel online történik (online igénylés), a bank nem számolhat fel folyósítási díjat. A személyi hitelek ezen típusánál az előtörlesztési díj nem lehet magasabb az előtörlesztett összeg 0,5 százalékánál. Az 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén, az előtörlesztés díjmentes.

Az OTP Bank volt az első

Az OTP Bank volt az első pénzintézet, amely – 2020 novemberében – elnyerte a minősített fogyasztóbarát személyi hitel minősítését a Magyar Nemzeti Bank pályázatán. A személyi kölcsön, amelyet az OTP Bank kínál, megfelelt a kiírt pályázati feltételeknek. Az OTP-t követően több bank is sikerrel pályázott a minősítésre és mára jó néhány hitelező áll készen arra, hogy értékesítse termékét minősített fogyasztóbarát személyi hitel elnevezés alatt. 2021 január hónapban már több ilyen termék elérhető.

A minősítés célja

A fogyasztóbarát minősítés korábban már megjelent a lakáshiteleknél és a lakásbiztosítások piacán. A személyi kölcsön piaca a harmadik terület, ahol a Magyar Nemzeti Bank bevezeti a terméktípust. Az MNB a pályázati kiírás megalkotása előtt természetesen egyeztetett a piaci szereplőkkel, és áttekintette a lehetőségeket a személyi kölcsön csomagok megreformálására. A legfőbb cél az volt, hogy a piaci verseny felerősítésével elégítsék ki a fogyasztói igényeket, valamint elősegítsék a hitelfelvételhez kapcsolódó digitális folyamatok elterjedését. Az MNB 2020 nyarán tette közzé pályázati kiírását, amelynek feltételei alapján pályázhatnak a bankok és más pénzintézetek a minősítés elnyerésére. Az értékesítés kezdete: 2021 január.

A fogyasztóbarát személyi kölcsön további előnyei

A fogyasztóbarát termékkoncepció fő elképzelése – a piaci szereplők versenyének felerősítése mellett – az volt, hogy korszerűbb legyen a hitelfelvétel folyamata, a törlesztőrészletek kiszámíthatóbbá váljanak, valamint a termékek jobban összehasonlíthatóak legyenek.

Központi online kalkulátor

A MNB egy saját online kalkulátort hozott létre a minősített fogyasztóbarát kölcsönök minél pontosabb és átláthatóbb összehasonlítására. Az ingyenes program lehetővé teszi, hogy a minősített terméket árusító bankok ajánlatait egyénre szabva, táblázatos formában megjelenítsük. Ez az összehasonlító internetes oldal később lehetővé teszi majd azt is, hogy az ügyfelek kezdeményezzék a kiválasztott ajánlat megkötését. Elérhető lesz ugyanis az, hogy átnavigáljunk a hitelező online felületére. Ez azért is lesz kényelmesebb, mert az összehasonlításhoz már megadott adatokat nem kell újra begépelni. A pénzintézeteknek, amelyek minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök értékesítésével foglalkoznak, biztosítaniuk kell az online ügyintézés lehetőségét, méghozzá a teljes hitelezési folyamatot lefedve, az azonosítástól kezdve a hitelbírálaton és a folyósításon át egészen az előtörlesztési szándék bejelentéséig. Online hitelfelvételnél a bankok nem számolhatnak fel folyósítási díjat. Az MNB fontos feltétele a pénzintézetek felé, hogy a minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető, vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb 2021. július 1-től kell biztosítaniuk a teljeskörű online hitelnyújtás szolgáltatását.

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök előnyei

Az új típusú hitelterméknek több előnye is van a hagyományos személyi kölcsönökkel szemben, amellett, hogy piaci versenyt teremt. Míg a hagyományos személyi kölcsönök esetében a kamatok nagy szórást mutattak a bankok és termékek között, az új hiteltípusnál maximalizált a kamatfelár. Az olykor követhetetlenül bonyolult díjstruktúra egyszerűsödik és egységessé válik, ahogyan a lakossági figyelemfelhívás, felvilágosítás is nagyobb hangsúlyt kap. Az online hitelnyújtás előtérbe kerül, a Magyar Nemzeti Bank összehasonlító oldala pedig világos sorrendet tud felállítani a termékek között.

Így érhető el kamatkedvezmény

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön esetében többféleképpen érhető el kamatkedvezmény. Az ügyfél köthet példéul hitelfedezeti biztosítást, nyithat számlát az adott banknál, illetve vállalhatja, hogy az adott számlára érkezik majd rendszeresen a jövedelme, vagy annak egy meghatározott része. A hitelt nyújtó pénzintézetnek ajánlatában transzparensen be kell mutatnia a különböző kedvezményekre jogosító szolgáltatások díját, költségét. A kamatkedvezményt nem lehet véglegesen megvonni. Mint említettük, a teljesen online hiteligényléssel a folyósítási díj spórolható meg ezekben a kontrukciókban.

Ők forgalmazzák jelenleg a minősített személyi kölcsönt

 • OTP Bank Nyrt.
 • Takarékbank Zrt.
 • Erste Bank Hungary Zrt.
 • Cofidis Magyarországi Fióktelepe
 • Magyar Cetelem Bank Zrt.
 • MKB Bank Nyrt.

A Magyar Nemzeti Bank kiírására továbbra is pályázhatnak a pénzügyi szolgáltatók.

MNB online kalkulátor

A Magyar Nemzeti Bank egy saját online kalkulátort hozott létre a minősített fogyasztóbarát kölcsönök összehasonlítására. A program ingyenes, és lehetővé teszi, hogy a minősített terméket kínáló pénzintézetek ajánlatait a saját igényünkre szabva jelenítsük meg. Az adatok egy táblázatban jelennek meg, jól áttekinthető módon. Ez az összehasonlító internetes oldal a tervek szerint rövidesen lehetővé teszi majd azt is, hogy ügyfélként kezdeményezzük a kiválasztott ajánlat megkötését. Átnavigál majd bennünket a választott bank online felületére. Az összehasonlításhoz már megadott adatokat pedig nem kell majd újra megadni, azok egyből megjelennek a pénzintézet oldalán. A bankoknak, amelyek minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök értékesítésével foglalkozhatnak, biztosítaniuk kell az online ügyintézés lehetőségét, méghozzá a teljes hitelezési folyamatra, az azonosítástól kezdve a hitelbírálaton és a folyósításon át egészen az előtörlesztési szándék bejelentéséig. A teljes folyamatot otthonról intézhetjük, sorban állás nélkül.

Online hitelfelvételnél a bankok nem számolhatnak fel folyósítási díjat sem. Az Magyar Nemzeti Bank fontos feltétele volt, hogy a minősítést elnyerő pénzintézetek a náluk már számlát vezető, vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb 2021. július 1-től kell biztosítaniuk a teljes körű online hitelnyújtás szolgáltatását. Így ma már minden minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt igényelhetünk online is.

minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön

Miért jobb a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel más személyi kölcsönöknél?

Ha összehasonlítjuk a hagyományos személyi kölcsönökkel a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt, sok előnyt találhatunk. Az egyik legnagyobb, hogy az úgynevezett hagyományos konstrukcióknál a kamatok meghatározása a hitel igénylője számára sokszor követhetetlen, míg a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök átláthatóak. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél meghatározták a maximális kamatfelárat, ezért összehasonlíthatóvá váltak az addig megkülönböztethetetlen díjak. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönnél fontos lett az ügyfelek tájékoztatása, a bankok ezért nagyobb hangsúlyt fektetnek a felvilágosításra.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel – a legfontosabb adatok

 • a kamata nem lehet magasabb, mint tizenhét százalék, ötszázezer forintnál nagyobb hitelösszeg esetén pedig tizenkét százalék
 • a futamidő nem haladhatja meg a 7 évet
 • fix kamatozású
 • változatlan törlesztő részletek a futamidő végéig
 • szabad felhasználásra vagy már meglévő hitel kiváltására igényelhető
 • 2021. áprilistól a meglévő ügyfeleknek teljesen online is igényelhető, 2021. júliustól pedig már minden ügyfél számára elérhető az online igénylés
 • a folyósítás díja nem lehet több, mint a hitelösszeg 0,75%-a, teljesen online hitelfelvétel esetén a folyósítási díj nulla forint
 • a folyósított összegnek maximum három munkanapon belül, online igénylés esetén pedig két munkanapon belül meg kell érkeznie az igénylő bankszámlájára
 • Az előtörlesztési díj a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleknél nem lehet magasabb, mint az előtörlesztett összeg fél százaléka. Amennyiben a futamidőből kevesebb, mint egy év van hátra, akkor az előtörlesztésért már semmit sem kérhet a bank, annak a díja nulla forint lesz.

Amiért még biztos érdemes a Fogyasztóbarát Személyi Hitelt választani

A Magyar Nemzeti Bank nem csak azt írja elő, hogy a hitel online is elérhető legyen (természetesem bankfiókban is igényelhetjük), és hogy a kiutalás extra gyors legyen, egyéb fontos részletekre is ügyelniük kell a bankoknak, ha használni akarják ezt a nevet.

A hitelnek szabad felhasználásúnak kell lennie, nem korlátozhatják, hogy mire költsük el az igényelt összeget. Fix kamatozást is előírnak, így a törlesztő részletek nem változhatnak az évek alatt, tervezhetővé téve ezzel a kiadásainkat. A hitel maximum hét éves futamidőre adható, hosszabbra nem. Pontosan szabályozzák a költségeket is. Online igénylés esetén például a bank nem kérhet folyósítási díjat, de ha befáradunk a fiókba, és ott igényeljük a hitelt, akkor sem kérhetnek többet a hitelösszeg 0,75%-ánál. A bankoknak joguk van kamatfelárat alkalmazni, de ez tizenöt százaléknál nem lehet több, sőt ha félmillió forintnál nagyobb összegre van szükségünk, akkor tíz százalék alatt kell maradnia.

Alakulhat úgy az életünk, hogy a hitelt valamilyen oknál fogva előbb akarjuk visszafizetni. Ebben az esetben sem nyúzhatják le a bőrünket, maximum fél százalék előtörlesztési díjat kérhetnek, ha pedig már nincs egy év sem hátra a futamidőből, akkor az előtörlesztési díjat teljes egészében el kell, hogy engedjék.

Online és gyorsan. Ez jellemzi leginkább a Minősített Fogyasztóbarát Hitelt. Minden ötödik honfitársunk már ezt választja. Biztos, nem véletlenül.

Miért jó a fix kamat?

A fix törlesztőrészlet legnagyobb előnye az, hogy kiszámítható. A fix kamatozású hitelek éppen ezért rendkívül kedveltek. A biztonságot ad az az érzés, hogy mindent megtettünk a környezetünk pénzügyi helyzetének állandóságáért. A biztonság a döntéskor mindig az elsők között van. És a fix törlesztőrészlet hozzájárulhat a biztonsághoz. Hiszen a futamidő alatt végig tudni lehet, hogy mekkora havi kiadással kell számolni.

A legmegfelelőbb fix hitelt könnyű kiválasztani. Egy Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kalkulátor kell hozzá. A hitelkalkulátor felsorolja az aktuális hiteleket, megmutatva azok paramétereit. Megmutatja a kamatot, a Teljes Hiteldíj Mutatót és a teljes visszafizetendő összeget is. Látni lehet, hogy melyik hitel kerül kevesebbe a kiválasztott futamidőre. A futamidő és a hitelösszeg megadása után tudni lehet, hogy mennyit kell havonta fizetni. Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kalkulátorral gyorsan és egyszerűen, otthonról hozható meg a felelős döntés. Használni kell az Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kalkulátort!

A fix kamatozású kölcsön előnyös. Miért? A törlesztőrészlet nem változik a futamidő végéig, a kölcsönt forintban folyósítja a bank, ezért tervezhető kiadással vehető fel a kölcsön. Nem érhet meglepetés. Meglepetés helyett fix kamatozású kölcsön. Ez a megoldás. A megoldás arra, hogy tudjuk, mikor és mennyit fizetünk. És ezt tudni kell!

A fix kamatozású kölcsön törlesztő részlete állandó. Ez biztonságot ad, kiszámítható lesz a kölcsön az egész futamidő alatt. A kölcsönök futamideje többnyire hosszú. És a hitelösszeg is magas. Lehet több millió forintot is igényelni a kölcsönből, de általában alacsony összeget igényelnek. Ez a gyorsan és egyszerűen igényelhető hitel különösen népszerű. És fix törlesztőrészletekkel biztonságos is.

A Központi Hitelinformációs Rendszerről

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a hazai pénzintézetek adatbázisa. A hiteligényléskor aláírt hozzájáruló nyilatkozat teszi lehetővé a bankoknak, hogy fenntartsák ezt a rendszert. Negatív és pozitív listát is tartalmaz, a hitelek és a hitelfelvevők minden adatával. Egy jó ügyfél számára előnyös, de a rosszul fizetőkről minden bank tudni fogja, hogy mikor, mennyit nem fizettek vissza. A negatív adóslista negatív hatású a lista szereplőire. A rossz adósok igénylése ugyanis később elutasításra kerül.

A negatív adóslistán szereplők ellen végrehajtást kezdeményezhettek, ráadásul többször nem fog kölcsönt kapni. A negatív listán sok évig marad fenn a rossz adós, és hiába évül el ez, a pénzügyi múltja mindig fekete marad. A bankok nem felejtenek.

Minden lehetőséget ki kell használni, és el kell kerülni a negatív listára való felkerülést. A hátrányok ugyanis súlyosak. Ha adódik egy váratlan élethelyzet, nehezebbé válik a törlesztő részletek fizetése, akkor még lehet tenni annak érdekében, hogy a hitel visszafizetésre kerüljön, és így az igénylő elkerülheti a negatív adóslistát.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel igénylésének akadályai

Több olyan eset is van, ami meghiúsíthatja az igénylés beadását.

A bank nem fogadja be az igénylést, ha az igénylő nem tud igazolni telefonos elérhetőséget. Az érvénytelen, lejárt személyazonosító okmány is kizáró ok. Érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkezni az igényléshez. Vagy kártya formátumú jogosítvánnyal vagy útlevéllel. Az állandó bejelentett magyarországi lakcím is kötelező az igényléshez. Az életkor is döntő lehet. Bizonyos kor alatt, és bizonyos kor felett nem fogadják el az igénylést. A munkaviszony hossza is döntő. Az előírt munkaviszonynál rövidebbet nem fogad el a pénzintézet. A KHR negatív adóslistáján szereplők nem kapnak hitelt, ez kizáró ok. A megfelelő nagyságú jövedelem igazolása is elvárt. Hiába keres valaki sokat, ha a jövedelme után nem fizetik meg a közterheket, akkor azt a pénzintézet nem veszi figyelembe.

A havi törlesztőrészlet nagysága – mire figyeljünk?

Az ideális törlesztőrészlet megfelel az előírásoknak, és az ügyfél számára is elfogadható. A részlet nem lehet magasabb annál, amit a költségvetés gond nélkül elbír, és arra is érdemes gondolni, hogy előre nem látható, nem várt események miatt nehézséget jelenthet kifizetni az aktuális részletet. Az ideális havi törlesztőrészlet kiválasztásakor gondolni kell mindenre. Arra, hogy ez a teher hónapokig vagy évekig minden hónapban jelentkezni fog, és arra is, hogy a nemfizetésnek beláthatatlan következményei lehetnek az igénylőre és szeretteire. Mindenre nem lehet felkészülni. Mégis érdemes végiggondolni a kellemetlenebb forgatókönyveket is. Ha egy váratlan helyzetre kész ötlete van az igénylőnek, akkor az könnyebbé teheti a probléma megoldását.

A Magyar Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok is figyelmeztetik az ügyfeleket a felelős hitelfelvétel fontosságára. Ez furcsának tűnhet, hiszen a bankok érdeke az, hogy minél több hitelt helyezzenek ki, és így minél több profitot termeljenek, mégsem az. Egy nemfizetés esetén ugyanis a pénzintézetnek kára keletkezhet, és még ha meg is próbálja csökkenteni a veszteségét, ez időbe, erőforrások felhasználásba, és nem utolsósorban pénzbe kerül neki. A bankoknak az az érdeke, hogy aki felvette a hitelt, az vissza is fizesse azt. És az ügyfélnek is ez az érdeke. Az érdek tehát közös, érdemes megfogadni a bankok tanácsait ebben a kérdésben, hiszen nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek. A megfelelő nagyságú havi törlesztőrészlet elfogadása, és a felkészülés a nem várt helyzetekre, segíthet abban, hogy a hitelfelvétel segítse a hiteligénylőt a vágyai elérésében.

fogyasztóbarát személyi hitel

A törlesztőrészletekről

Konkrét elképzeléssel rendelkezhet a hiteligénylés benyújtásakor, aki kölcsönt szeretne. Nem csak a futamidő hossza, de a havi törlesztőrészlet nagysága is konkrét elvárás lehet. De mit szól ehhez a kölcsönt nyújtó bank? A bankok mindig pozitívan állnak hozzá az ügyfeleik kéréséhez, de azt is tudni kell, hogy bizonyos döntésekben a szabályok megkötik őket. Jogszabály írja elő azt is, hogy egy jövedelem mekkora mértékben terhelhető. Hiába gondolja az igénylő, hogy ennél többet is ki tudna fizetni, a pénzintézet nem engedélyez majd magasabb törlesztőrészletet. Ez a jogszabály a hiteligénylőt védi a túlzott eladósodottságtól.

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

A pénz addig van biztonságban egy bankban, amíg az megfelelően működik. De mi a helyzet akkor, ha bank csődöt jelent? Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek nem tudnak a pénzükhöz jutni. Azért, hogy az ebből adódó bizalmatlanságot csökkentsék, a magyar pénzintézetek életre hívták az Országos Betétbiztosítási Alapot. Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Lényeges információ, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező bankok kötelesek csatlakozni hozzá. Akármelyik magyar pénzintézetben van bankszámlánk, az védve lesz. Az OBA egy pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása után az előírt 10 napon belül kártalanítja az érintett ügyfeleket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször is szükség volt. Az OBA munkatársai a kártalanításban, és a pénzintézet végelszámolásában is részt vesznek. A kártalanításnak nincs önrésze, ezért a teljes összeg jár, és ezt kérni sem kell, hiszen a kártalanítás folyamata automatikusan elindul. Ez a biztosítás nem kerül pénzbe, számlatulajdonosként ezért fizetni nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke, mert ez az intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami minden tagszervezet érdeke.

Az érvényben lévő szabályok miatt a betét minden magyarországi banknál védve van. Az OBA megalakulásáig a betétekben elhelyezett összeget az állam garantálta. Már az OBA vállalja ezt a garanciát. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyezték el a pénzt, arra a jogszabályok miatt továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzhez nem fér hozzá a tulajdonosa, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kártalanít 100 ezer eurónak megfelelő összegig, mindig forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére is nőhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi pénzintézetben védve van a betét összege. Ha egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanítani fog. A kártalanítás összege maximum 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy ez minden bankra külön-külön érvényes. Ha több pénzintézetnél is van betét, akkor mindegyik betét biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy pénzintézetben van több számla, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval több lehet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betét, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, vagy biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, akkor is, ha az összeghatár euróban lett meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdődik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámolja. Ez lesz a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlára befizetett összeg, a lekötött betét, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik. Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezet valaki számlát, akkor mindkét számlára érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza.

A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztat minden érintette. A kártalanítással kapcsolatos kérdésekre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is válaszolnak. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, de ha kérdés merül fel, akkor érdemes felkeresni a fent említett lehetőségeket.

Mi történik a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel hitelbírálata után?

Ha pozitív a hitelbírálat, akkor az igénylő megkapja a hitelt. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön azonnal felhasználható lesz. És elkölthető. Bármire. A hiteligénylés folyamatának ez a legvége. Ezt megelőzi a kapcsolatfelvétel, az alapfeltételeknek való megfelelés ellenőrzése, és a dokumentumok benyújtása vagy átadása. A bírálat után már csak a folyósítás hátra. A bírálat gyorsan megtörténik, nem kell hosszú ideig várni. És a pénz kiutalása után? Az már csak az ügyfélen múlik. Utazhat, vehet autót vagy egy új konyhabútort. Bármit. Amit csak szeretne. Nem kell a hitelcélt megjelölni. És persze a részleteket fizetni kell majd. Közben pedig már használható a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönből vásárolt szolgáltatást vagy terméket.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt mire lehet igényelni?

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetén nem kell azon gondolkozni, hogy mire lehet elkölteni. Mert bármire el lehet költeni. Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetén nincsenek határok. Bármire felhasználható a hitelösszeg.

A szabad felhasználású kölcsönök előnye a hitelcél maghatározásához kötött kölcsönökkel szemben az, hogy nincs szükség sem a hiteligénylés alatt, sem utána adminisztrációra. Nem kell számlákat bemutatni a hitelt nyújtó pénzintézetnek, nem kell semmilyen módon igazolni a pénz elköltését. Ez egyszerűbbé teszi a felhasználást. Az egyszerűség pedig fontos tényező egy hiteltípus kiválasztásánál. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönöknek  ráadásul nem csak a felhasználása, de az igénylése is egyszerű.

A szabad felhasználást szó szerint lehet venni. Nincs olyan dolog, amire ne lehetne elkölteni a felvett összeget. Persze vannak szokásosnak nevezhető felhasználási módok. Ilyen a lakásfelújítás vagy az autóvásárlás. Ezek olyan, szinte minden családban felmerülő események, amiknél felmerülhet a személyi kölcsönből történő megvalósítás. Az ingatlant időnként fel kell újítani, az állagát meg kell óvni, festeni kell, de a fürdőszobát vagy a konyhát is át lehet alakítani. Az autóvásárlás is ilyen, hiszen az autó öregszik, a család új tagokkal bővülhet, vagy egy hobbi miatt lehet szükség nagyobb autóra. De a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt fel lehet használni másra is. Lehet belőle bútort vagy elektronikai cikket venni, és egy új telefon is szóba jöhet. Mivel nincs korlátozva a személyi kölcsön felhasználása, adott, hogy az éppen felmerülő költséget finanszírozza belőle az igénylő.

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön felhasználásának más területei is vannak. Ez lehet egy utazás, egy hobbihoz szükséges eszköz, vagy egy a nem várt, nem tervezett esemény. Gyakori ugyanis, hogy egy nem várt esemény átmeneti pénzzavart okoz a családban. Ez lehet betegség, munkanélküliség, egy hirtelen elromló hűtőszekrény vagy egy lerobbanó autó. Ilyenkor, ha az igénylő nem rendelkezik megtakarítással, vagy nem elegendő a megtakarítása, esetleg a megtakarítását nem akarja elkölteni, akkor a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel megoldást nyújthat a kialakult helyzetre. Nem kell persze váratlan esemény, az is lehet, hogy egy régóta dédelgetett álom megvalósításának jött el az ideje.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel egy fogyasztási hitel, amit az igénylők többnyire a mindennapjaik megszépítéséhez vesznek igénybe. Nem csak fogyasztásra lehet azonban felhasználni a hitelt. Be lehet azt fektetni, vállalkozást lehet indítani belőle. A szabad felhasználás lehetővé teszi, hogy a kölcsönt bármire elköltse az igénylő. Ha van egy jó ötlet egy vállalkozás indításához, és csak a tőke hiányzik az induláshoz, a személyi kölcsön megoldás lehet erre is. És a kölcsönösszeget be is lehet fektetni. Azt tudni kell, hogy nem ezek a leggyakoribb felhasználási módok, leggyakrabban fogyasztásra igényelnek személyi kölcsönt. De ez is hozzájárulhat az igénylő és szerettei életéhez. Egy beindított vállalkozás, ami sikeressé válik, jó befektetésnek tűnik. Erre is van lehetőség

Rövidítésekről röviden

MNBMagyar Nemzeti Bank
THM – Teljes Hiteldíj Mutató
JTM – Jövedelemarányos Törlesztési Mutató
CSOK – Családi Otthonteremtési Támogatás
NHP ZOP – Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon program
KHR – Központi Hitelinformációs Rendszer
NHP – Növekedési Hitelprogram

Személyi hitel vagy személyi kölcsön? Mi a különbség?

Személyi kölcsön vagy személyi hitel? Különböznek? A válasz röviden az, hogy nem. Csak az elnevezés különbözik, a tartalom változatlan, ugyanarról a termékről beszélünk, akár a személyi kölcsön, akár a személyi hitel elnevezést használjuk. Személyi kölcsön igénylése esetén lényegtelen az is, hogy azt személyi hitelnek vagy minősített fogyasztóbarát személyi hitelnek nevezik. Mindegyik ugyanazt a banki hitelterméket takarja, egy szabadon felhasználható, ingatlanfedezet nélkül igényelhető, rendkívül népszerű hitelterméket. Nem kell tehát foglalkozni a névvel, nem számít az elnevezés, a hitelek feltételeire viszont oda kell figyelnünk, mert bár a hitel neve nem lesz fontos, a feltételekben azonban lehetnek és vannak is különbségek. Odafigyeléssel és utánajárással egyszerűen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Ez lesz a lényeges, és nem a kölcsön elnevezése. Ahogy az sem fontos, hogy melyik banktól igényeljük a személyi kölcsönünket vagy a személyi hitelünket.

Elő és végtörlesztés – lényeges információk

A hitel költségei közé nem számítják be az elő és végtörlesztés díját. De mi van, ha személyi kölcsönre van szükség, de a futamidő vége előtt lehetőség nyílik a visszafizetésre? A hitelek többségénél megengedi a bank, hogy előtörlesztéssel csökkentse a hiteligénylő a fennálló tőketartozását. Ilyenkor az előtörlesztésért díjat kell fizetni. A végtörlesztés, vagyis a hitel teljes visszafizetése szintén költséggel jár. Ezzel a költséggel a hitel felvételekor mégsem kell számolni, hiszen ezek a költségek csak abban az esetben merülnek fel, ha részben vagy teljes egészében visszafizetésre kerül a felvett összeg. Az elő és végtörlesztésnek van díja, azt is tudni kell, hogy egyes esetekben ezt elengedi a bank.

A hitelfedezeti biztosítás Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelhez

A biztosítás szóról általában nem a hitel jut az ember eszébe. Gondolhat lakásbiztosításra, balesetbiztosításra, utazási biztosításra vagy életbiztosításra. A hitelekre is lehet biztosítást kötni. A hitelek nagy kiadást és terhet jelenthetnek, és ennek a tehernek a biztosítása ugyanolyan fontos lehet, mint egy gépjármű biztosítása. Egy nem várt esemény, ami lehetetlenné teszi a részletek fizetését, olyan anyagi terhet jelenthet, ami akár tönkre is teheti a családot. Ezt pedig mindenképpen el kell kerülni.

A hitelek biztosítása nem jelent mást, mint hogy a hitel visszafizetése garantált lesz akkor is, ha egy életesemény miatt ezt a hitelfelvevő nem tudja megoldani. A biztosítás megakadályozhatja, hogy visszafordíthatatlan károk érjék a hiteligénylőt.

A hitelfedezeti biztosítás előnyei

A hitelfedezeti biztosítás időszakosan vagy végleg átvállalja a részletek fizetését. Ezzel menetesítve a kötelezettsége alól a biztosítottat.

Biztosítás köthető halálesetre, munkanélküliségre, munkaképesség csökkenésére vagy keresőképtelenségre. Meglévő és új hitelhez is köthető hitelfedezeti biztosítás, vagyis ha valaki nem kötött biztosítást a hitel igénylésekor, azt utólag is egyszerűen és gyorsan megteheti. A biztosítás akkor a legjobb, ha soha nem kell igénybe venni. De ha szükség van rá, kell, hogy legyen. Kössünk hitelfedezeti biztosítást! Ezzel is növelhetjük a saját és szeretteink biztonságát. Azokét, akik a legfontosabbak nekünk.

Mi az a munkáltatói igazolás?

A jövedelmet minden hitel igénylésénél igazolni kell. Ha valaki alkalmazott, akkor munkáltatói igazolást kell bemutatnia. (az önfoglakoztatóktól nem fogadnak el munkáltatói igazolást a bankok, nekik NAV jövedelemigazolással kell a jövedelmüket igazolni)

A munkáltatói igazolás tartalmazza a havi nettó jövedelmet, azt, hogy mióta dolgozik valaki az adott cégnél, és az is fontos, hogy nincs már próbaidőn, és nem áll felmondás alatt sem. A bank ezen adatok alapján dönt arról, hogy az igénylőt hitelképesnek találja vagy sem.

A bankok jellemzően a saját munkáltatói igazolás formátumukat kérik, de gyakran az azzal megegyező tartalmú munkáltatói igazolást is elfogadják. A munkáltatói igazolást cégszerűen alá kell íratni, és le kell pecsételtetni.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel – nem kell hitelcélt megjelölni

A személyi kölcsön egyik nagy előnye, hogy minimális dokumentációval és könnyen igényelhető. Az igényléshez csupán a jövedelmet kell igazolni. És ez még nem minden. Mert nem csak hogy elég, ha igazoljuk a jövedelmet, de a pénz elköltését sem kell semmiféle módon dokumentálni hitelt nyújtó pénzintézet felé.

Mit jelent ez? Nézzünk egy lakáshitelt. Fedezetre van szükség, és a pénzt csak a lakás felépítésére vagy megvásárlására fordítható. És ezt dokumentumokkal igazolni is kell. És ez plusz költséget jelent, időt és energiát kell rá szánni. Időt? Igen. Néha még a hitelfelvételt követő sokadik is évben is igazolásokat és szerződéseket kell leadni a hitelező pénzintézetnek, hogy teljesüljenek a szerződéses feltételek. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönnél ilyen nincs. Nem kell hitelcélt megjelölni a szerződés megkötésekor, és igazolni sem kell a hitelösszeg megfelelő felhasználását.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel – nincs szükség biztosítékra

A könnyített dokumentációs elvárás mellett biztosítékra sem lesz szükséged a hitelfelvételhez. Nem kell fedezetként ingatlant felajánlani, nem kell valamilyen ingóságot vagy számlapénzt biztosítékként bevonni.

Ez több okból is előnyös. Ha nincs ingatlana az igénylőnek, vagy azt nem akarja fedezetként felajánlani a hitelhez, akkor is igényelhet Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt. Egy fedezet bevonása költséges és időigényes, ráadásul még az elbírálás ideje is jóval hosszabb egy fedezetes hitelnek.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön– mitől fogyasztóbarát?

A fogyasztóbarát kifejezés ebben az esetben szó szerint vehető. Ez a hitel barátja a fogyasztónak. Az ügyfelek igényeit a legmesszebbmenően figyelembe vevő hiteltermékről van szó. A kölcsön patamétereinek meghatározása előtt pontosan felmérték, hogy mit szeretnének az igénylők. Mi a jó nekik. Mit várnak el egy kölcsöntől. Milyen legyen? Mekkora kamattal lehessen igényelni? Legyen elérhető online is? Legyen egyszerűen és olcsón visszafizethető? Gyorsan bírálják el? Gyorsan utalják ki a kölcsönt?

Mindent megkérdeztek, és így hozták létre a fogyasztóbarát személyi kölcsönt.

Az igényléshez szükséges dokumentumokról

Minden hiteligénylésnél a pénzintézetek elvárnak bizonyos dokumentumokat az igénylőktől. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönnél sincs ez másképp.

A személyazonosságot minden esetben megfelelő módon kell igazolni. Erre az érvényes személyigazolvány, az útlevél, a kártya formátumú jogosítvány és a lakcímkártya alkalmas.

Az igénylést megelőző három havi bankszámlakivonatra is szükség lesz; eredetiben.

A jövedelmet egy alkalmazott munkáltatói igazoláson tudja igazolni. Ez lehet MKB Bankos formanyomtatvány, vagy annak tartalmával megegyező munkáltatói igazolás is. Egyéni vállalkozó NAV jövedelemigazolással, és NAV nullás igazolással igazolhat jövedelmet. Egy nyugdíjastól három havi nyugdíjszelvényt, NYUFIG igazolást, vagy egy olyan bankszámlakivonatot kérnek, ahova a nyugdíja érkezik.

A telefon tulajdonjogát is igazolni kell.

Összefoglalás

A fentiekből jól látható, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel egy ügyfélbarát, kiváló hiteltermék. Egy olyan termék, amit nyugodtan választhat az igénylő, hiszen az MNB folyamatosan felügyeli az előírt feltételek betartását. Ha személyi kölcsönt szeretne valaki, annak érdemes megfontolni a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel felvételét.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Igen. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel minden esetben igényelhető online is.

Igen. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kamata maximalizálva van, és a hitelbírálat nem tarthat tovább két munkanapnál.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel egy ügyfélbarát, kiváló hiteltermék. Egy olyan hitel, amit nyugodtan választhat az igénylő, hiszen az Magyar Nemzeti Bank folyamatosan felügyeli az általa előírt feltételek betartását.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mennyibe kerül egy bankszámla valójában? Ismerd meg a költségeit!

A bankszámla fenntartása ma már alapvető pénzügyi szükséglet a modern világban. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyibe is kerül. A bankszámla költségei számos tényezőtől függnek, beleértve a bankot, a számla fajtáját és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Szakértőink részletesen bemutatják a bankszámlákhoz kapcsolódó leggyakoribb díjakat és költségeket, hogy jobban megértsd, mire számíthatsz.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön alacsony THM-mel: Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Ha már személyi kölcsön, legyen alacsony a THM. Miért? Mert az alacsony THM alacsony törlesztőt eredményezhet. És ezt tudja a Provident is, ezért megalkotta a Tervező kölcsönét. És erről jobb, ha tudsz. Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Tovább olvasom
Mire figyeljünk a diákszámla kiválasztása során?

A diákszámla egy speciális bankszámla, amit tanulók vehetnek igénybe. Számos kedvezmény és testreszabott szolgáltatások várják a diákokat. De hogy lehet megtalálni a diákszámlák között a legjobbat? Mutatjuk, hogy mire figyeljünk a diákszámla kiválasztása során.

Tovább olvasom
Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

Mi az az otthonfelújítási támogatás? Milyen új formában érhető el? Kik vehetik igénybe? Milyen munkálatokra használható fel az otthonfelújítási támogatás? Minden a részletekről egy helyen.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával