Hitelkártya ajánlatok 2024

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
OTP

OTP Bonus hitelkártya

1% visszatérítés vásárlásai, csoportos beszedései után

Hitelkeret maximum értéke 1500000 Ft
THM 47,8%
Főkártya első éves díja 6340 Ft
Igénylési feltételek
Hitelkártya részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

OTP

OTP BonusGold hitelkártya

Évente 50 000 forintot is visszakaphat

Hitelkeret maximum értéke 3000000 Ft
THM 50,2%
Főkártya első éves díja 13146 Ft
Igénylési feltételek
Hitelkártya részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Mi az a hitelkártya?

A hitelkártya különbözik a betéti kártyától. A betéti kártyáról csak a saját pénzünket költhetjük el, hitelkártyáról viszont a pénzintézet által a rendelkezésünkre bocsátott hitelkeret erejéig költhetünk. Ilyenkor a bank pénzét költjük el, nem a sajátunkat. A betéti kártyák mindig egy adott folyószámlánkhoz kapcsolódnak. Erről a folyószámláról tudunk elektronikusan pénzt költeni. A hitelkártya nincs összekötve a saját számlánkkal. A hitelkártya egy elektronikus hitelfajta. A hitelt azonban nem egy összegben kapjuk meg, hanem egy olyan hitelkeret áll a rendelkezésünkre, amit ha visszafizettünk, újra felhasználhatjuk azt.

Betéti kártya, hitelkártya – számít, hogy melyikkel fizetünk?

Amikor a valahol fizetünk, mindegy, hogy a hitelkártyánkat vagy a betéti kártyánkat vesszük elő. Az üzlet nem is tudja, hogy hitelkártyával fizetünk vagy betéti kártyával. A hitelkártya ugyanolyan, mint a betéti kártya. A kártya mintázata lehet más, de a betéti kártyák sem ugyanúgy néznek ki. Ennek semmi jelentősége nincs a bolt számára, mert nekik mindegy, hogy a saját pénzünkből vagy hitelből vásárolunk.

Fizetésnél nincs különbség a kártyák között, a működésük a háttérben azonban egészen más. A hitelkártyáknál a pénzintézet által biztosított hitelkeretet költhetjük el. A pénzintézet egy hitelbírálat után dönt arról, hogy mekkora lesz a hitelkeretünk. Ez a hitelkeret pedig a hitelkártya-szerződés megszűnéséig a rendelkezésünkre áll majd. A forduló napon mindig vissza kell fizethetnünk a felhasznált hitelkeretet, vagy annak egy részét.

Mire jó a hitelkártya?

A hitelkártya nagyon sok esetben lehet áthidaló segítség, ha anyagi probléma van, de az élet megrontója is lehet. Ha óvatlanul használjuk. A hónapról hónapra görgetett adósság és a kamatok nagyon gyorsan válhatnak kezelhetetlenné. Aki járt már így egy hitelkártyával, azt nem biztos, hogy meg tudjuk győzni a hasznosságáról, pedig alaposan átgondolva a benne rejlő lehetőségeket, elmondható, hogy az egyik legtöbb előnyt rejtő hiteltermék. A hitelkártya nem való mindenkinek. Ha nem tudjuk helyesen használni, akkor veszélyes, ellenkező esetben viszont még pénzt is lehet vele keresni. Tudatossággal és mértékletességgel a hitelkártya tökéletes kiegészítője lehet a mindennapi pénzügyeknek.

A hitelkártyához gyakran csatlakozik valamilyen pontgyűjtő, vagy pénz-visszatérítési program, tehát a vásárlások után gyakorlatilag pénzt kereshetünk vele. Különböző előnyök is társulnak mellé, mint az utasbiztosítás, vagy a reptereken az exkluzív váró használata, illetve többféle kedvezmény is kapható a partnerüzletekben, de a legfontosabb előny az, hogy kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét, ha időben törlesztjük vissza a felhasznált összeget. A hitelkártyákat elfogadják a világ minden pontján, és biztonságosan fizethetünk vele az interneten is. Bőven van tehát előnye a hitelkártya használatának a mindennapi tranzakciók során a klasszikus bankkártya helyett.

Készpénzfelvétel hitelkártyával

Fontos, hogy a hitelkártyával is lehet készpénzt felvenni, de ennek a díja általában nagyon magas, így ezt nem ajánljuk. A készpénzfelvétel után azonnal kell kamatot fizetni, nem jár rá az akár 45 napos kamatmentesség. Ennél azonban fontosabb, hogy a tartozást érdemes visszafizetni a türelmi időszak végéig, és ez alatt a teljes felhasznált összeget értjük. Ha ez nem történik meg, akkor ráterhelik a kamatot, adott esetben a késedelmi díjat is, és mindkettő nagyon magas. A hitelkártya a legmagasabb kamatozású fogyasztási hitel. Egy személyi kölcsönt már alacsony THM-mel is fel lehet venni, de a hitelkártyák magas (magasabb) kamattal dolgoznak. És ez csak a kamat.

A hitelkártya költségei – díjak és kamatok

Többféle költségünk is lesz, ha hitelkártyát használunk. Az egyik állandó, ez az éves díj. Ez nem változik, nem függ a felhasznált hitel összegétől, ezért a díjért egy évig használhatjuk a hitelkártyánkat. Az éves díj néhány ezer forint és több tízezer forint is lehet, a kártya kibocsátójától, a felhasználható területektől, a nyújtott szolgáltatásoktól és a kártya presztízsétől függően.

A hitelkártya kamata

A kamat nem állandó kiadás lesz számunkra. A felhasznált keret után kamatot kell fizetnünk a kártya kibocsátójának. A kamatot mindig csak a felhasznált, és vissza nem fizetett hitelkeret után kell fizetnünk. Lehetőségünk van arra is, hogy az egy hónap alatt elköltött összeget tizenöt napon belül teljes egészében kamatmentesen visszafizessük. Így, ha a fordulónap utáni első napon vásárlunk, akár 45 napig is kamatmentesen használhatjuk a pénzt. Ez a legjobb megoldás. A tudatos felhasználok élnek is ezzel a lehetőséggel. Így a kártya éves díján kívül ugyanis semmilyen más költségünk nem lesz. (ha nem veszünk fel készpénzt) Megtehetjük persze azt is, hogy a felhasznált összegnek csak egy részét fizetjük vissza, a többit pedig később, akár hónapok múlva fizetjük csak ki. Addig viszont kamatozik az összeg, és a kamatokat is vissza kell majd fizetnünk. Ez a megoldás viszont egyáltalán nem pénztárcabarát, hiszen a hitelkártyák kamata az egyik legmagasabb a hiteltermékek közül. A tudatos hitelkártya-használat megéri, a hitelkeret pénzügyi biztonságot ad, mert akkor használjuk fel, amikor akarjuk vagy szükségünk van rá.

Hitelkártya visszatérítés

Egyes hitelkártyák költése után visszatérítést ad a kibocsátó hitelintézet. Ennek a mértéke változó, és az a jellemző, hogy bizonyos vásárlásokra adnak visszatérítést, például tankolásra. Gyakori az is, hogy egy bolthálózatban kaphatunk visszatérítést. Ez fontos lehet, amikor hitelkártyát választunk.

Kamatmentes költés hitelkártyával

Akár 45 napig is kamatmentesen költhetünk a hitelkártyánkról. A hónapforduló után 15 nap áll rendelkezésre a teljes összeg visszafizetésére, és ha ez megtörténik, akkor az első napon történő vásárlás is kamatmentes lesz, ez pedig éppen 45 nap.

Visszafizetési határidő

A forduló nap után 15 napon belül kell fizetni. Vissza lehet fizetni a teljes felhasznált összeget, de lehet kisebb összeget is befizetni, ha az eléri vagy meghaladja a meghatározott minimális fizetendő összeget.

A hitelkártya hitelkerete

A hitelkeret nagyságát a pénzintézet hitelbírálat után határozza meg. Ez nagyban függ a jövedelmünktől. A hitelkeretet egy évre határozza meg a bank, és gyakran előfordul, hogy a bank ajánlja fel később a hitelkeret emelését.

A hitelkártya igénylése

A hitelkártya igénylése hasonló a hitelekéhez. Kell, hogy legyen rendszeres, igazolható jövedelmünk, rendelkeznünk kell munkahellyel, és megfelelő ideje tartó munkaviszonnyal is. Kell, hogy legyen bankszámlánk, és annak már több hónapja meg kell lennie. A hitelbírálat ugyanúgy zajlik, mint más esetekben, ha megfelelünk az alapfeltételeknek, és beadtuk a kért dokumentumokat, elbírálják a hitelkérelmünket.

Gyakori megoldás a hitelkártya kibocsátóknál, hogy a kezdetben felajánlott hitelkeretet felemelik. Ennek az emelésnek az addigi számlamúltunk az alapja, megnézik, hogy mennyi hitelt vettünk fel, és azt milyen módon fizettük vissza. Ez alapján új hitelkeretet kalkulálnak, és ha mi elfogadjuk a felajánlott emelést, máris nagyobb összeg áll majd a rendelkezésünkre. Ezt aztán bármire elkölthetjük, persze úgy, hogy közben betartjuk a szerződésben rögzített szabályokat.

Miért jó a hitelkártya? A tudatos használat előnyei

A tudatosan felhasznált hitelkártya nem okoz jelentős plusz költséget a számunkra. Ehhez a kamatmentes időszakon belül vissza kell fizetni a teljes felhasznált hitelkeretet. A hitelkártya lehet egy biztosíték számunkra, amihez váratlan helyzetben hozzányúlhatunk. Ez biztonságot ad, hiszen egy nem várt eseménynél azonnal kéznél van a segítség, és nem kell gyorshitelt igényelnünk, ha nincs megtakarításunk.

A hitelkártyák egyik fő jellemzője, hogy a költéseink után a bank visszatérítést adhat. Ez egyben a legnagyobb vonzereje is a hitelkártyáknak. A visszatérítés többnyire egy százalékot jelent, és éves szinten maximalizálva van. A hitelkártyákat a kibocsátók úgy igyekeznek vonzóvá tenni, hogy az egy százalékos visszatérítésen felül további visszatérítéseket is adnak, jellemzően valamilyen konkrét területre. Ez lehet tankolás vagy valamilyen utazással kapcsolatos költés, de a kínált pénzvisszatérítések széles skálán mozognak, és egyes esetekben a tíz százalékot is elérhetik. A hitelkártya kiválasztásakor arra kell törekednünk, hogy a költési szokásainknak a leginkább megfelelőt válasszuk. Ha például sokat vezetünk, olyan kártyát érdemes választanunk, ami a tankolások összege után ad visszatérítést. Ha sokat utazunk, akkor pedig azt kell választanunk, ami lehetőséget biztosít a repülőtereken a VIP szolgáltatások igénybevételére, és jár hozzá utasbiztosítás.

hitelkártya kalkulátor

A hitelkártya használat veszélye

A szakértők gyakran figyelmeztetnek arra, hogy kellő figyelemmel járjunk el, amikor hitelkártyát használunk.

A hitelkártyán lévő összeg nem a mi pénzünk, erről nem szabad megfeledkeznünk, és arról sem, hogy minden hónapban lesz egy minimálisan elvárt összeg, amit vissza kell fizetnünk. A szakértők arra jutottak az elemzéseik során, hogy a teljesen kimerített hitelkeret, és csak az elvárt minimum visszafizetése hosszú távon nagyon sokba kerülhet. A hitelkártyák kamata ugyanis rendkívül magas. A hiteltermékek közül a kamat mértékében a folyószámlahitel mellett a hitelkártya kamata az, ami kiemelkedik. Ez viszont azzal jár, hogy egy többszázezer forintos teljesen kimerített hitelkeret esetén a minimális visszafizetendő összeg alig csökkenti a tőketartozásunkat. Így az is előfordulhat, hogy hónapokig, sőt, akár évekig is egy hatalmas adósságot görgetünk magunk előtt. Ez nemcsak frusztráló, de rendkívül gazdaságtalan is. Ezt csak úgy tudjuk elkerülni, ha az elvárt minimumnál magasabb összeget fizetünk vissza havonta. A legideálisabb megoldás persze az, ha mindig visszafizetjük a teljes felhasznált hitelkeretet, de kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor erre nincs módunk. Rendkívüli körültekintést és önfegyelmet igényel tehát a hitelkártya használata. Ezzel mindenképpen számoljunk, mielőtt igényelünk egyet.

Miben más a betéti kártya és a hitelkártya?

A betéti kártyák esetében a saját bankszámlánkra befizetett összeget költhetjük el. A hitelkártyánál a bank pénzét költjük, egy hitelbírálatot követően megállapított összeg áll rendelkezésünkre a számlánkon. Ezt a pénzt költjük el, majd fizetjük vissza, akár kamatmentesen is. A pénz visszafizetésére a fordulónaptól tizenöt nap áll a rendelkezésünkre.

Mekkora a hitelkeret a hitelkártyán?

A hitelkeret összege függ a nettó jövedelmünktől és a meglévő hiteleinktől is. A bankok gyakran követik azt a gyakorlatot, hogy a hitelképesség vizsgálatot követően egy alacsonyabb hitelkeretet ajánlanak fel. Ezután figyelik a költéseinket, és azt, hogy hogyan fizetjük vissza az igénybe vett hitelt. Jellemzően bizonyos idő múlva a bank maga ajánl fel részünkre a hitelkeret emelését.

Mennyire fontos a visszatérítés?

Hitelkártya kiváltásánál sokat számít, hogy a költésink után a bank visszatérítést ad. Az többnyire egy százalékot jelent, és éves szinten maximalizálva van. A hitelkártyákat a bankok úgy igyekeznek vonzóvá tenni, hogy az egy százalékos visszatérítésen felül további visszatérítést is adnak, jellemzően valamilyen speciális területre. Ez lehet tankolás vagy valamilyen utazással kapcsolatos költés, de a kínált pénzvisszatérítések széles skálán mozognak. A hitelkártya kiválasztásakor arra kell törekednünk, hogy a költési szokásainknak legmegfelelőbbet válasszuk ki. A visszatérítés fontos lehet, de ne csak ezt vegyük figyelembe.

A minimális visszafizetendő összeg

Az, hogy mennyi kamatot fizetünk a hitelkártyánkon felhasznált hitelkeret után, jórészt tőlünk függ. Ha az úgynevezett kamatmentes perióduson belül a teljes összeget visszafizetjük, akkor kamatmentesen jutottunk hozzá a kölcsönhöz. Erre tizenöt nap áll a rendelkezésünkre. Ez azt jelenti, hogyha az adott időszak első napján vásárolunk, az negyvenöt napig kamatmentes lesz. Figyelnünk kell azonban a készpénzfelvételre, mert az már azonnal kamatozni kezd. Épp ezért a készpénzfelvételt célszerű más módon, mondjuk egy betéti kártyával megoldani.

Hol tudjuk a hitelkártyát használni?

Mindenhol. A hitelkártyákat ugyanúgy elfogadják, mint a betéti kártyákat. Nincs különbség.

A hitelkártya kiválasztása – melyik a legjobb?

A hitelkártya használatakor nem a saját pénzünket költjük. A bank biztosítja számunkra a hitelkeretet. Ez jól jöhet átmeneti pénzzavar esetén, hónap végén vagy egy nagyobb, váratlan kiadás esetén is. A hitelkártyák rendelkeznek egy kamatmentes periódussal, abban az esetben ugyanis, ha a bank által meghatározott határidőig visszafizetjük az addig elköltött összeget, a bank nem számol fel kamatot. A kártyának azonban van éves díja, ami sokszor elég magas. Ez főleg a presztízskártyákra jellemző. Ha hitelkártyát szeretnénk, van néhány dolog, amire érdemes figyelni a választásnál.

Mi alapján válasszuk ki a hitelkártyánkat?

Több pénzintézetnél is hozzájuthatunk hitelkártyához. Mivel egy hiteltermékről van szó, hitelbírálattal kell számolnunk. A hitelkártya kiválasztásakor célszerű figyelembe venni a vásárlási szokásainkat. A bankok az ügyfelek megszerzése céljából visszatérítéseket is ajánlanak az ügyfeleiknek a vásárlásaik után. Ez általában néhány százalékot jelent, de kiugróan magas kedvezményekkel is találkozhatunk. A visszatérítés lehet specifikus is, például tankolás után nagyobb százalékot kapunk vissza, mint élelmiszer vásárlás esetén.

A hitelkeret nagysága fontos lehet

A hitelkeret nagyságát a bank egy gyors bírálattal dönti el. A bankok jellemzően néhány éves kártyahasználat után maguktól hitelkeret-növelést ajánlanak. Ha ez nem történik meg, és nekünk több pénzre van szükségünk, természetesen mi is kérhetjük a hitelkeretünk emelését. A bankok a kártya átadásakor tájékoztatnak bennünket a kamatmentes periódus működéséről, és felhívják a figyelmünket arra, hogy a kamatmentesség a készpénzfelvételre nem vonatozik. Általánosan elmondható, hogy hitelkártyával nem célszerű készpénzt felvenni.

A hitelkártya egyszerűen igényelhető

A hitelkártya igénylése nem bonyolult, elképzelhető, hogy a saját számlavezető bankunk is megkeres bennünket egy ilyen ajánlattal. Az, hogy hogyan válasszunk hitelkártyát, egyszerű dolog. Szakértő oldalakon hasonlíthatjuk össze az ajánlatokat. Megnézhetjük a THM-et, a maximális hitelkeretet, és hogy jár-e a kártyához pénzvisszatérítés, és ha igen, milyen módon. A hitelkártyánkkal felhasznált összeget mindig érdemes a megadott határidőig visszafizetni, hiszen így a felvett hitel kamatmentes marad. Előfordulhat persze, hogy nem tudjuk, vagy nem akarjuk visszafizetni az összeget, ilyenkor az kamatozni kezd, de tudnunk kell, hogy bármikor vissza is fizethetjük azt.

Hitelkártyával kiegészíthetjük a meglévő bankkártyáinkat, és szükség esetén bármikor igénybe vehetjük a hitelkeretünket.

A hitelkártya igénylésének akadályai

Több olyan eset is lehet, ami meghiúsíthatja a hitelkártya igénylés beadását.

A bank nem fogadja be a hitelkártya igénylést, ha az igénylő nem tud igazolni telefonos elérhetőséget. Az érvénytelen, lejárt személyazonosító okmány is kizáró ok. Érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkezni az igényléshez. Vagy kártya formátumú jogosítvánnyal vagy útlevéllel. Az állandó bejelentett magyarországi lakcím is kötelező az igényléshez. A munkaviszony hossza is döntő. Az előírt munkaviszonynál rövidebbet nem fogad el a pénzintézet. A KHR negatív adóslistáján szereplők nem kapnak hitelt, ez kizáró ok. A megfelelő nagyságú jövedelem igazolása is elvárt. Hiába keres valaki sokat, ha a jövedelme után nem fizetik meg a közterheket, akkor azt a pénzintézet nem veszi figyelembe.

Jövedelemigazolások hitelkártya igényléskor

Jövedelemigazolás alkalmazott esetén: munkáltatói igazolás, amely 30 napnál nem lehet régebbi. A munkáltatói igazolás helyett NAV online kereset kimutatás is megfelelő.

Fizetési számla 2 hónapnál nem régebbi kivonata (bankszámlakivonat) minden oldalának másolata.

Nyugdíjasként: nyugdíj éves elszámoló lap másolata. Rokkantsági ellátás esetén, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított határozat fénymásolata is kell.

Egyéni vállalkozóknak: előző évi NAV jövedelemigazolás.

A THM – A Teljes Hiteldíj Mutató

Ha hitelkártya van szükségünk, a THM lesz az a százalék, amit figyelni kell.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ne a kamatot figyeljék az igénylők a legkedvezőbb hitelkártya kiválasztásakor, hanem a THM-et. A THM ugyanis a hitelkártya majdnem minden költségét tartalmazza, ezért alkalmas az összehasonlításra. A THM ezért jött létre, hogy a hitelkártyák egyszerűen összehasonlíthatók legyenek. A kamatot sem kell azonban elvetni, de a hozzáadódó költségek kiszámolása még egy szakértőnek is nehéz feladat. Ezt végzi el az ügyfél helyett a THM. A THM egy igazi segítség, ami a tájékozódást segíti, nem hagyja, hogy elvesszünk a rengeteg adat között.

Hitelkártya igénylés – egyszerűen igényelhető

Ha már hitelkártyát igényelünk, az legyen egyszerű. Az egyszerű igénylési folyamat, a kisebb számú elvárt dokumentum vonzóvá tesz egy hitelterméket. Nagyon nem mindegy, hogy mennyi időt és energiát kell fordítani egy hiteldokumentáció benyújtására. Minél kevesebb dokumentumot vár el a pénzintézet, annál gyorsabban és könnyebben beadható az igénylés. Ráadásul, ha ezek a dokumentumok kéznél vannak, és nem kell a beszerzésükkel bajlódni, az további érv a hitel mellett.

Az egyszerűség abban is megnyilvánulhat, hogy nem kell heteket várni a bírálatra. A hitelkártya igénylést néhány napon belül jóváhagyhatják, szemben más hitelekkel, ahol heteket vagy akár hónapokat is kell várni egy bírálatra. Ez tervezhetővé teszi a kiadásokat, és a cél megvalósításával sem kell várni. A megálmodott, vágyott célt azonnal meg lehet valósítani. Az igazán gyors elbírálás nem gördít akadályt a megvalósítás elé.

Központi Hitelinformációs Rendszer – mi történik, ha nem fizetjük vissza a hitelkártyáról elköltött összeget?

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfelekkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelhessék, és más bankokkal is megoszthassák. Ha jó ügyfélnek számít valaki, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a negatív adóslistára kerülnek.

A negatív adóslista negatív hatással van a rajta szereplőkre. A listán szereplők igénylését elutasítják a bankok. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit az adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza.

Központi Hitelinformációs Rendszer – ne kerüljünk bele

Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével nézhet szembe, de azzal is, hogy többet nem fog hitelt kapni. A listán évekig szerepelhet egy rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak jóval magasabb kamattal kínálnak majd neki hitelt a bankok, mivel kockázatos ügyfélnek tartják.

Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy elkerülhető legyen a negatív adóslistára kerülés, mert olyan hátrányokat okoz, ami később rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhatja az igénylőt. Amikor felmerül annak a lehetősége egy váratlan élethelyzetben, hogy nehézzé válik a részletek kifizetése, érdemes mindent megtenni ennek elkerülésére, hogy így kivédhetőek legyenek a hosszú távú negatív hatások.

Mikor kell a munkáltatói igazolás hitelkártya igényléshez?

A jövedelmet minden hitelkártya igénylésénél igazolni kell. Ha valaki alkalmazott, akkor munkáltatói igazolást kell bemutatnia. A munkáltatói igazolás tartalmazza a havi nettó jövedelmet, azt, hogy mióta dolgozik valaki az adott cégnél, és az is fontos, hogy nincs már próbaidőn, és nem áll felmondás alatt sem. A bank ezen adatok alapján dönt arról, hogy az igénylőt hitelképesnek találja vagy sem.

A bankok jellemzően a saját munkáltatói igazolás formátumukat kérik, de gyakran az azzal megegyező tartalmú munkáltatói igazolást is elfogadják. A munkáltatói igazolást cégszerűen alá kell íratni, és le kell pecsételtetni.

Mit mutat meg a hitelkártya kamata?

A kamat a hitelkártya egyik legfontosabb mutatószáma. A kamat azt mutatja meg, hogy egy év alatt mennyivel kell többet fizetni a felvett hitelért. A kamatot százalékban határozzák meg, és egy évre vonatkozik. Minél magasabb egy hitelkártya kamata, annál magasabb lesz az összeg, amit vissza kell fizetni. Érdemes tehát alacsonyabb kamatozású hitelkártyát választani.

Mit nem mutat meg a hitelkártya kamata?

Tudnunk kell azonban, hogy kamat nem a hitelkártya teljes költsége. Mivel más költségek is vannak, azokat is figyelembe kell venni a döntéskor. Előfordulhat ugyanis, hogy egy kedvezőbb kamatozású hitelkártya többe kerül a hiteligénylőnek, mint egy magasabb kamatozású, mert a kamaton kívül felmerülő díjak annyira megdrágítják a hitelkártyát, hogy hiába az alacsonyabb kamat, az összköltség mégis magasabb lesz.

Jól látható, hogy bár a kamat egy fontos, iránymutató adat, a hitelkártya kiválasztáskor mégsem szabad csupán a kamat nagyságára hagyatkozni. De mit kell akkor figyelembe venni a választáskor? Mi az az adat, ami valóban összehasonlíthatóvá teszi a hitelkártyákat? Ez az adat a THM.

A hitelkártya kamata fontos, de az igazán lényeges: a THM

Ha hitelkártyára van szükségünk, a THM lesz az a százalék, amit figyelni kell.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ne a kamatot figyeljék az igénylők a legkedvezőbb hitelkártya kiválasztásakor, hanem a THM-et. A THM ugyanis a hitelkártya majdnem minden költségét tartalmazza, ezért alkalmasabb az összehasonlításra. A THM-et épp ezért alkották meg, hogy a hitelkártyák egyszerűbben összehasonlíthatók legyenek. A kamatot sem kell teljesen elvetni, de a hozzáadódó költségek kiszámolása még egy szakembernek is nagy feladat. Ezt végzi el az ügyfél helyett a THM. A THM egy igazi segítség, ami az ügyfelek tájékozódását segíti, nem hagyja, hogy rossz döntést hozzanak. Magyarországon az egyik legnépszerűbb hiteltermék a hitelkártya. Hitelkártyát szinte minden pénzintézet kínál nekünk, kedvünkre választhatunk.

Hitelkártya – bármit vehetünk

Azért annyira népszerűek a hitelkártya, mert bármire felhasználhatjuk. A felhasználást pedig semmilyen módon nem kell igazolnunk, nem lesz szükség szerződésekre és számlákra sem. A hitelkeretet elköltjük, és visszafizetjük. Ennyi. Nincs más teendő. És nem elég, hogy ez a kölcsönfajta szabadon felhasználható, még ingatlanfedezetet sem kérnek hozzá.

Hitelkártya – gyorsan igényelhető

A terveinket azonnal meg akarjuk valósítani, nem szeretnénk heteket várni a pénzre. Hitelkártya esetén nem is kell, hiszen a hitelbírálatot követően akár azonnal elkölthetjük a hitelkeretet.

Hitelkártya – magas lehet a hitelkeret

Kis túlzással bármekkora összeget kérhetünk. Jellemzően a havi jövedelmünk többszöröse a hitelkeret. Ez pedig sok mindenre elég lehet.

Hitelkártya – gyorsan, könnyen, egyszerűen

Hitelkártyához jutni könnyű. Többek között folyamatos munkaviszonyra lesz szükség, megfelelő nagyságú jövedelemre, és nem lehet kifizetetlen tartozásunk, mert az kizáró ok. Még néhány dokumentum, és következik a hitelbírálat, ami gyakran csak napokat vesz igénybe. Néhány napos hitelbírálat. Szeretjük ezt. És hogy milyen dokumentumok kellenek általában? Személyi igazolvány, lakcímkártya, jövedelemigazolás, bankszámlakivonat.

Az elvárt dokumentumok, a minimális jövedelem és a hitelkeret pénzintézetenként eltérő lehet. Van célod, de pénzed nincs? A hitelkártya megoldás lehet. Jöhet az új bútor, vagy épülhet a kertben a medence. Azonnal.

A hitelkártya hitelkerete bármire elkölthető – szabad felhasználás

A szabad felhasználású hitelek, ahogy a nevük is jelzi, szabadon felhasználhatóak, bármire elkölthetőek. Akár egy hétvégi nagybevásárlást is finanszírozhatunk szabad felhasználású hitelből. A szabad felhasználású kölcsön elköltésének nincsenek szabályai. Semmiféle számlát nem kell utólag a pénzintézetnek bemutatnunk. Így akár a napi kiadásainkra is fordíthatjuk. A szakértők azt mondják, hogy a szabad felhasználású hiteleket konkrét célra használják fel az igénylők. Ez gyakran autó, bútor vagy egy nagyobb értékű elektronikai cikk megvásárlását jelenti. Ezek azonban csak példák. Nincs olyan cél, amire ne lehetne felhasználni a hitelkártyát. Csak ki kell találnunk, hogy mit szeretnénk, és megvalósíthatjuk. Azonnal.

Mi az a hitelkártya kalkulátor? – A hitelkártya kiválasztása

A hitelkártya kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a hitelkártyák összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető hitelkártyák adatait. Az igénylő láthat minden összeget, amiből kiszámítható, hogy mennyibe fog kerülni a hitelkártya. A kamat mellett a THM is látható lesz, és mivel az adatok egy oldalon, egymás alatt jelennek meg, könnyen kiválaszthatóvá válik a legideálisabb hitelkártya.

A hitelkártya kalkulátor használat minden hitelkártya igénylés előtt javasolt. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a hiteleket. Hanem azért is, mert a hiteligénylők többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb hitelkártyát válassza ki.

A legjobb hitelkártya egy hitelkártya kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben. Nincs akadálya persze annak sem, hogy a nyakunkba véve a várost, minden bankfiókban kikérdezzük az ügyintézőket. Néhány évtizede az volt a bevett módszer, de akkor még hírből sem ismerték az internetet, okostelefon pedig csak a filmekben volt látható. Ma már nincs erre szükség. És nem is ajánlható. Miért? Mert az összehasonlítás egy komplex folyamat. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy professzionális program a legalkalmasabb. Amellett tehát, hogy egy otthonról, a nappaliból érhető el a hitelkártya kalkulátor, pontos eredményt is hoz.

Használjuk a hitelkártya kalkulátort! A legjobb segítség a legjobb döntéshez.

Hitelkártya biztosítással

A hitelkártyák mellé gyakran jár extra szolgáltatásként utasbiztosítás. Egy sokat utazó kártyabirtokosnak ez nagy segítség lehet. Nem kell minden út előtt biztosítást kötni.

Az utasbiztosítás persze akkor a legjobb, ha úgy jövünk haza a nyaralásból, hogy nem volt rá szükség. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem voltunk betegek, és nem ért bennünket baleset sem. A biztosítás megkötése mindig az előrelátás egyik módja, hiszen így felkészülhetünk egy nem várt esemény negatív anyagi vonzataira. Az utasbiztosítás a biztosítások között az egyik legelfogadottabb. Nem véletlenül. Külföldön, idegen környezetben kell probléma esetén cselekednünk. Jól jön ilyenkor egy szakértő segítsége. Nagyon jól. És ezt megkaphatjuk a hitelkártyánk mellé.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Hitelkártya ajánlatok 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Hitelkártya ajánlatok 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Hitelkártya ajánlatok 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Hitelkártya ajánlatok 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Legegyszerűbben egy csoportos beszedési megbízással fizethetjük vissza a havi költéseinket. Ebben az esetben mindig a teljes igénybe vett hitelkeret visszafizetésre kerül. Ha nem szeretnénk a teljes összeget visszafizetni, akkor egyedi átutalással egyenlíthetjük ki a kívánt összeget.

A hitelkártyának van éves díja, és a felhasznált hitelkeret után kamatot is kell fizetnünk. Az éves díjat minden esetben ki kell fizetnünk, a kamatfizetést azonban tudatos kártyahasználattal elkerülhetjük. Ha ugyanis a fordulónapig a teljes költésünket minden hónapban visszafizetjük, akkor nem kell kamatot fizetnünk a vásárlásaink után.

Igen. Amennyiben a bank a hitelbírálat során hitelképesnek talál egy ügyfelet, annak akár több hitelkártyája is lehet. A hitelbírálatnál azonban figyelembe veszik azt, hogy már rendelkezünk hitelkerettel.

Míg a betéti kártyák esetében a saját pénzünket költjük, addig hitelkártyáknál a bank által biztosított hitelkeretet költhetjük el. Nem is kell bankszámlával rendelkeznünk az adott banknál ahhoz, hogy hitelkártyánk legyen.

A hitelkártyával a bank pénzét díjmentesen használhatod, az elköltött összeg után ugyanis nem kell kamatot fizetned, ha a felhasznált hitelkeret összegét a megadott határidőre visszafizeted. Fontos, hogy a kamatmentesség nem érvényes a készpénzfelvételre.

Akár aktív, akár passzív státuszban szerepelsz a KHR listán, szinte semmilyen hitelt nem vehetsz fel (kivételt képez néhány gyorskölcsön, ahol a passzív státuszt már nem veszik figyelembe), így hitelkártyát sem.

A hitelkeret mértéke hitelbírálat során derül ki, és általában a havi nettó jövedelem két-háromszorosa, ha a bank ügyfele vagy. Ha nem, akkor a minimális hitelkeretet hagyják jóvá, ami bankonként változó. Ez azonban csak a kezdeti állapot; pár hónap elteltével már a bank fog értesíteni, hogy emelni szeretné a hitelkeretedet!

Általában akár 45 napig használhatod ingyenesen a hitelkeretet, de ezt a bank a szerződésben pontosítja. Ezt nevezzük kamatmentes időszaknak, ami 1 hónap költési időszak és 15 nap türelmi idő. Az utóbbi ideje alatt történik meg az adott hónap költéseinek összesítése, és ha ezalatt visszafizeted a teljes, felhasznált hitelkeretet, akkor gyakorlatilag kamatmentesen használtad a bank pénzét.

Mindig olyan hitelkártyát érdemes választani, ami illeszkedik a vásárlási szokásaidhoz. Ez már csak azért is lényeges, mert a megfelelő hitelkártyával olyan kedvezményekre tehetsz szert, amivel gyakorlatilag csökkentheted a költségeidet.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

7 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

Ha arra törekszel, hogy pénzügyi terveidet stabil alapokra helyezd, elkerülhetetlenül találkozol olyan kihívásokkal, amelyek könnyen vezethetnek hibákhoz. A sikeres pénzügyi menedzsment kulcsa azonban nem csak a jövedelem növelése, hanem az is, hogy elkerüld az általános hibákat, amelyek akár hosszú távon is hátráltathatják pénzügyi növekedésedet. Mutatunk 7 gyakori pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni.

Tovább olvasom
Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával