Személyi kölcsön és hitel kalkulátor 2024 – Ajánlatok összehasonlítása

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
Provident

Provident Tervező kölcsön

Igényelje új ügyfélként*

THM12,9%Kamat: 12,19%
Futamidő22 hó
Hitelösszeg450.000 Ft - 1.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

ERSTE

Erste Most Személyi Kölcsön

Szabad felhasználású hitel akár 12 millió forintig

THM15,4% - 20,7%Kamat: 14,29% - 18,49%
Futamidő36 - 96 hó
Hitelösszeg500.000 Ft - 12.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

K&H

K&H személyi kölcsön

Fix törlesztőrészlet

THM14,5% - 22,4%Kamat: 18,99%
Futamidő24 - 84 hó
Hitelösszeg300.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Cetelem

Cetelem Személyi kölcsön

50 000 Ft kamatjóváírással*

THM14,77% - 25,29%Kamat: 13,55% - 21,70%
Futamidő24 - 96 hó
Hitelösszeg400.000 Ft - 9.900.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

magnet

MagNet Személyi kölcsön

A teljes futamidőre fix kamattal

THM16,9% - 24,1%Kamat: 15,50% - 21,50%
Futamidő12 - 96 hó
Hitelösszeg500.000 Ft - 5.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Cofidis

Fapados Kölcsön

100% online, számlanyitás nélkül, 10 millió Forintig

THM16,06% - 33,40%Kamat: 14,99% - 29,17%
Futamidő36 - 84 hó
Hitelösszeg800.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Cofidis

Megújuló Hitel

Akár nettó 100 000 Ft igazolt jövedelemtől

THM29,24% - 33,79%Kamat: 29,24% - 33,79%
Futamidő14 - 54 hónap
Hitelösszeg100.000 - 1.500.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

OTP

OTP Személyi kölcsön

Online igénylés akár 15 perc alatt

THM14,9% - 29,5%Kamat: 14,99% - 24,99%
Futamidő24 - 84 hó
Hitelösszeg500.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

A személyi kölcsön előnyei

A személyi kölcsön nem véletlenül az egyik legnépszerűbb hitelfajta, hiszen szabad felhasználású, nem kell hozzá ingatlanfedezet, és ezek mellett gyorsan és viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni. A gyorsaság a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár néhány óra alatt a számlánkon lehet az igényelt összeg, de legfeljebb néhány napon belül biztos hozzájutunk a pénzhez. Persze ehhez a szükséges feltételeknek meg kell felelni, időben le kell adni a megfelelő dokumentumokat és át kell menni a hitelbírálati folyamaton.

A felhasználás tényleg szabad

A személyi kölcsön keretében igényelt összeg tényleg bármire felhasználható, azaz a hitelező bank nem kér előre hitelcélt és igazolást sem kell leadnunk a pénz elköltéséről. Ez azért nagy előny, mert életünk során többször kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy olyan szabad felhasználású hitelre van szükségünk, amely gyorsan, könnyedén igényelhető, emellett minimális kötöttséggel jár. Ez a terméktípus pedig éppen ennek az igénynek felel meg.

A gyorsaság az egyik legfontosabb tényező

A versenyhelyzetben lévő bankok természetesen érdekeltek abban, hogy minél hatékonyabb szolgáltatást tudjanak ügyfeleiknek nyújtani. Az ügyfelek számára pedig egy személyi kölcsön esetében nagyon fontos a gyorsaság. A legtöbb pénzintézetnél ezért igen gördülékeny az ügymenet: a hitelbírálat, és a személyi kölcsön összegének folyósítása néhány nap alatt létrejön. Az online ügyintézés elterjedése és fejlődése pedig új távlatokat nyit, hiszen azzal, hogy ki sem kell mozdulnunk otthonról, még több időt és energiát spórolhatunk meg.

Mekkora összeget lehet felvenni személyi kölcsönként?

Ebben a hitelkonstrukcióban legfeljebb 10 millió forint igényelhető, de a hitelezők nagy része ennél lejjebb húzza meg a határt. A felvehető összeg nagysága az igazolt jövedelmünktől, illetve kiadásainktól (például esetlegesen meglévő hiteleinktől) is függ.

A futamidő variálható

A személyi kölcsön piacán rengetegféle termék található, és a futamidők is változatosak. Van egy maximum időtartam, általában nyolc év, ám ennél kevesebb idő alatt, rugalmas keretek között is visszafizethetjük tartozásunkat.

Mi a személyi kölcsön igénylésének a feltételei?

Elő körben személyazonosításra van szükség, majd ha ezzel megvagyunk, a pénzintézettől megkapjuk azokat a dokumentumokat, amelyeket ki kell töltenünk. A folyamat több hitelezőnél online, vagy nagyrészt online elvégezhető. Ami a feltételeket illeti, a bankok elsősorban az igazolt havi jövedelemre, a meglévő kölcsönökre, illetve a hiteltörténetre kíváncsiak. Lényeges lehet, hogy rajta vagyunk-e, és minként (aktív, passzív) a központi hitelinformációs (KHR) listán. Ezután következik a hitelbírálat, s ha azon megfeleltünk, már minden sínen van.

Fontosak a kamatok, de érdemes a THM-et figyelni

A személyi kölcsön kamatai az utóbbi időszakban estek hazánkban, ami tovább növelte az ilyen termékek népszerűségét. A kamat fontos mutató, de nem az egyetlen, amelyet érdemes megvizsgálni egy hitelfelvétel előtt. Ott van a teljes hiteldíj mutató (THM), amely a kamat mellett a folyósítási díjat és az egyszeri költségeket is tartalmazza, így használatával remekül összehasonlíthatóak a különböző bankok különböző hiteltermékei.

Melyik személyi kölcsönt válasszuk?

Nem könnyű kérdés, de szerencsére van segítség. Például hitelkalkulátor segíthet az alapos összehasonlításban és a körültekintő választásban. A hitelintézetek kínálata igen széles, sokszor bonyolult, ugyanakkor a kölcsönök részleteit feltáró kalkulátor használatával tisztul a kép. Amire még érdemes odafigyelni: a bankok sokszor akcióznak, azaz az átlagosnál kedvezőbb feltételekkel kínálják hiteltermékeiket. Ez a személyi kölcsön termékre is igaz, ha sikerül jó kedvezményeket kifognunk, alaposan csökkenthetjük költségeinket. A választásnál legyen szempont, hogy mire szeretnénk felhasználni a személyi hitelt, hiszen a különböző célokhoz másfajta termékek passzolhatnak. Ha jól választunk személyi kölcsönt, az hasznunkra válhat, de ha nem, akkor nem biztos, hogy megéri majd a konstrukció, sőt akár bajba is kerülhetünk a törlesztéssel.

Személyi kölcsön családi pótlékra

A családi pótlékot nem fogadják el elsődleges jövedelemnek a bankok, azaz ez a bevételi forrás önmagában nem elegendő a hitelfelvételhez. A pozitív hitelbírálathoz szükséges elsődleges, önálló bevételi kategóriába a munkabér, a vállalkozói jövedelem, vagy például a nyugdíj tartozik bele. Ugyanakkor a családi pótlék másodlagos, kiegészítő jövedelemnek megfelel, tehát lehet vele számolni a hitelkérelemnél, önállóan azonban nem állja meg a helyét.

Milyen költségekkel kell számolni?

A folyósítási díj (amelyet általában a hitelösszeg 1 százalékában határoznak meg) mellett további teherként jelentkezhetnek a különböző ügyintézéssel kapcsolatos díjak, az elő-, és végtörlesztés díja, szerződésmódosítási díj, számlavezetési díj. Ezek részleteiről mindenképpen érdemes előre tájékozódni a személyi kölcsön és az egyéb hitelfelvétel esetében, a pénzintézetek hirdetményeiben meg lehet tenni az ezekre a költségekre vonatkozó előírásokat, szabályokat.

Ezeket a dolgokat vizsgálja a hitelező bank

A legfontosabb a rendszeres, igazolt jövedelem, hiszen a személyi kölcsön esetében nincs (legalábbis kötelezően) ingatlanfedezet és önerő. A banknak biztosítékra van szüksége, hogy vissza tudjuk fizetni az igényelt összeget a további költségekkel együtt. Ezért vizsgálja meg az igazolt, havi munkabérünket és kér munkáltatói igazolást. A vállalkozókat a NAV-on keresztül ellenőrzik a hitelezők. Ha nyugdíjas a kérelmező, természetesen az erre az ellátásra való jogosultságát és a nyugdíjának mértékét kell igazolnia. A különböző jövedelemigazolásoknak persze frissnek kell lenniük, 30 napnál nem régebbieknek, és a munkahelyen eltöltött időnek általában többnek kell lennie, mint három hónap. Az elsődleges jövedelem mellé „oda lehet tenni” kiegészítő bevételi forrásokat is, úgy, mint: GYES, GYED, családi pótlék, ösztöndíj, valamint egyéb járandóságok. A bevételek mellett a kiadásinkra is kíváncsi a hitelező pénzintézet, ezért szükség lehet a korábbi bankszámlakivonatainkra is. A személyi kölcsön és egyéb hitelek esetében a bankok csak akkora törlesztőrészletet határozhatnak meg számunkra, amelyet a számításoknak megfelelően képesek vagyunk gond nélkül, hosszabb távon kifizetni. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, a JTM szabályozása szerint havi nettó 600 000 forint jövedelem alatt a hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb a jövedelem 50 százalékánál, afelett pedig nem lehet magasabb a jövedelem 60 százalékánál.

A hiteltörténet és ami mögötte van

Egy személyi kölcsön bírálatánál a hiteltörténetünk minősége is fontos szempont lehet. A hiteltörténet megmutatja, hogy volt-e korábban kölcsönünk, és ha igen, hogyan fizettük hitelünket/hiteleinket vissza. A bankok kiindulópontja ezen a téren a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) listája. Ezen a listán aktív státuszban leszünk fent akkor, ha nem tudjuk fizetni kölcsönünk törlesztőrészlét, és 90 napot meghaladó, minimálbérnél nagyobb összegű lejárt tartozásunk halmozódik fel. Amennyiben tartozásunkat sikerül kiegyenlítenünk valahogyan, akkor a státuszunk passzívvá válik és még egy évig így szerepelünk a KHR listán.

Használjunk személyi kölcsön hitelkalkulátort!

A hitelkalkulátor természetesen működik és hasznos. Segítségével részletes információkhoz juthatunk a pénzintézetek különböző termékeivel kapcsolatban. A hitelkalkulátor egyszerűen használható, a legnagyobb előnye pedig az, hogy könnyedén össze lehet vele hasonlítani a kiszemelt kölcsönöket. A kalkulátor használatával azonnal hozzájutunk a hiteltermékek legfontosabb részleteihez, így könnyedén össze tudjuk vetni egymással a bankok által kínált termékeket. A kalkulátor úgy működik, hogy először is megadjuk a felvenni kívánt hitel összegét, a program pedig megmutatja nekünk a részleteket. Általában a következő információkat kapjuk: a lehetséges futamidő, a törlesztőrészlet összege és gyakorisága, THM, kamat, a teljes visszafizetendő összeg nagysága, és a különböző (plusz) szolgáltatások díjai. Ezen adatok birtokában könnyebbé válik a választás, jobban látjuk, hogy melyik hiteltermék felel meg leginkább az igényeiknek, melyikkel érhetjük el célunkat.

személyi kölcsön kalkulátor

Ezekre a dokumentumokra van szükség az igényléshez

A személyi kölcsön igényléséhez többféle dokumentumra van szükség, s ezeket előre is be lehet szerezni, úgy még gyorsabbá válik az ügyintézés. A következők kellenek/kellhetnek: fényképes, személyünket azonosító igazolvány, lakcímkártya, jövedelemigazolás, bankszámlakivonatok, vállalkozással kapcsolatos dokumentumok, őstermelői igazolvány, társadalombiztosítási igazolvány. A különböző bankok hitelbírálati igényei eltérhetnek.

Mik a legfontosabb teendők az igénylés előtt?

Elsőként érdemes meghatározni a célunkat, pontosan mit szeretnénk kezdeni az igényelt összeggel. Aztán azt kell átgondolni, hogy a személyi kölcsön felvétele nem jelent-e túl nagy terhet számunkra. Hosszabb távon, akár anyagi problémák esetén is tudjuk majd fizetni a törlesztőket? Ha a válasz igen, lehet böngészni az ajánlatokat, összehasonlítani a hasonló, de részleteiben mégis más termékeket. Miután választottunk, meg kell néznünk, hogy minden feltételnek megfelelünk-e, felesleges úgy nekifutni egy hitelbírálatnak, ha alapvető hiányosságaink vannak mondjuk a jövedelemre, vagy a munkáltatói viszonyra vonatkozóan. Ha ez mind megvan, érdemes felvenni a kapcsolatot a bankkal és ezzel párhuzamosan beszerezni/összekészíteni az igényléshez szükséges dokumentumokat. Az igénylés leadása után már a pénzintézet térfelén pattog a labda: pozitív elbírálás esetén a bank ad nekünk egy ajánlatot. Ezt nem kötelező elfogadni, kereshetünk másik hitelezőt is. Ha elfogadjuk, megköthető a szerződés és hamarosan hozzá is jutunk a kívánt összeghez.

Online is intézhetjük a személyi kölcsön felvételét

Az utóbbi években sokat fejlődött, modernizálódott a hitelekkel kapcsolatos ügyintézés. A hitelezés egy olyan szolgáltatássá vált, amelyet részben, vagy akár teljes körűen az internet segítségével, otthonról is lehet intézni. A pénzintézetek sok energiát fektetnek abba, hogy termékeik minél több csatornán eljussanak az ügyfelekhez és az ügyintézés is egyszerű, illetve gyors legyen. Ebben élen járnak a személyi kölcsönök, amelyeknél már több esetben az első lépéstől az utolsóig is működik az online ügyintézés. Az internetes hiteligénylés gyakorlata általánosságban úgy működik, hogy a termék kiválasztását és adataink megadását követően a bank videóchat segítségével végzi el azonosításunkat. Természetesen a szükséges dokumentumokat is digitális formában adjuk le. Ha megfelelünk a hitelbírálaton, a bank küldi egy szerződéstervezetet, amelyet – ha megfelelőnek találunk – digitális aláírással láthatunk el. A folyamat végén az általunk igényelt összeg rövid időn belül ott lesz a számlánkon.

Csak 18 év fölött

A személyi kölcsönnek vannak életkort érintő szabályozásai. Ezek szerint ilyen hitelt csak 18 feletti személy kaphat, illetve az, aki nem tölti be a 70. életévét a futamidő lejárta előtt. A gyakorlat kicsi más mutat, a pénzintézetek sokszor inkább 22-23 éves kornál húzzák meg az alsó határt.

Szükség van adóstársra?

Előfordulhat, hogy a bank adóstárs bevonását kéri. Adóstársunk lehet házastársunk, élettársunk, valamelyik rokonunk. Ha a hitelező ragaszkodik az adóstárshoz, annak az az előnye, hogy az igénylésnél az ő jövedelme is számít, azaz a hitelbírálatnál azzal is számol a bank.

Hitelkiváltásra is igényelhető

A személyi kölcsön használható hitelkiváltásra is, de akadnak kötöttségek. A kiváltandó hitelünknél nem lehetünk olyan mértékű elmaradásban, hogy az már a KHR listán is jelentkezik, illetve a hitelező által (nem fizetés miatt) felmondott szerződések esetében sem lehetséges egy hitel személyi kölcsönnel való kiváltása.

A személyi kölcsön nem lehet önerő

A személyi kölcsön elvileg nem használható fel önerőként lakáshitelhez. Az állam óvatos ezen a téren és ez a szabályozáson is érződik, nem szeretnék növelni a lakáshiteleket érintő kockázatokat, illetve szeretnék elkerülni a lakásvásárlók túlzott eladósodását. Emiatt a hitelező bankoknak erre (a személyi kölcsön és a lakáshitelek párhuzamosságára) figyelniük kell.

Személyi kölcsön – mire használható?

Személyi kölcsön esetén nem kell azon gondolkozni, hogy mire lehet elkölteni. Mert bármire el lehet költeni. Személyi kölcsön esetén nincsenek határok. Bármire felhasználható a hitelösszeg.

A szabad felhasználású kölcsönök előnye a hitelcél meghatározásához kötött kölcsönökkel szemben az, hogy gyakorlatilag nincs szükség sem a hiteligénylés alatt, sem utána adminisztrációra. Nem kell számlákat bemutatni a hitelt nyújtó pénzintézetnek, nem kell semmilyen módon igazolni a pénz elköltését. Ez egyszerűbbé teszi a felhasználást. Az egyszerűség pedig fontos tényező egy hiteltípus kiválasztásánál. A személyi kölcsönnek ráadásul nem csak a felhasználása, de az igénylése is egyszerű.

A szabad felhasználást szó szerint lehet venni. Nincs olyan dolog, amire ne lehetne elkölteni a felvett összeget. Persze vannak szokásosnak nevezhető felhasználási módok. Ilyen a lakásfelújítás vagy az autóvásárlás. (az autóvásárlásról bővebben is olvashat majd, akit érdekel a téma) Ezek olyan, szinte minden családban felmerülő események, amiknél felmerülhet a személyi kölcsönből történő megvalósítás. Az ingatlant időnként fel kell újítani, az állagát meg kell óvni, festeni kell, de a fürdőszobát vagy a konyhát is át lehet alakítani. Az autóvásárlás is ilyen, hiszen az autó öregszik, a család új tagokkal bővülhet, vagy egy hobbi miatt lehet szükség nagyobb autóra. A személyi kölcsönt fel lehet használni persze másra is. Lehet belőle bútort vagy elektronikai cikket venni, de egy új telefon is szóba jöhet. Mivel nincs korlátozva a személyi kölcsön felhasználása, adott, hogy az éppen felmerülő költséget finanszírozza belőle az igénylő.

A személyi kölcsön felhasználásának más területei is vannak. Ez lehet egy utazás, egy hobbihoz szükséges eszköz, vagy egy történés, és a nem várt, nem tervezett eseményekről még nem is beszéltünk. Gyakori ugyanis, hogy egy nem várt esemény átmeneti pénzzavart okoz a családban. Ez lehet betegség, munkanélküliség, egy hirtelen elromló hűtőszekrény vagy egy lerobbanó autó. Ilyenkor, ha az igénylő nem rendelkezik megtakarítással, vagy nem elegendő a megtakarítása, esetleg a megtakarítását nem akarja elkölteni, akkor a személyi kölcsön megoldást nyújthat a kialakult helyzetre. Nem kell persze váratlan esemény, az is lehet, hogy egy régóta dédelgetett álom megvalósításának jött el az ideje. Irány Peru két hónapra! Vagy bárhova. Bármikor. Bárhogyan. Nincs határ.

A személyi kölcsön egy fogyasztási hitel, amit az igénylők többnyire a mindennapjaik megszépítéséhez vesznek igénybe. Új TV, új telefon, új kanapé. Nem csak fogyasztásra lehet azonban felhasználni a hitelt. Be lehet azt fektetni, vállalkozást lehet indítani belőle. A szabad felhasználás lehetővé teszi, hogy a kölcsönt bármire elköltse az igénylő. Ha van egy jó ötlet egy vállalkozás indításához, és csak a tőke hiányzik az induláshoz, a személyi kölcsön megoldás lehet erre is. És a kölcsönösszeget be is lehet fektetni. Azt tudni kell, hogy nem ezek a leggyakoribb felhasználási módok, leggyakrabban fogyasztásra igényelnek személyi kölcsönt. De ez is hozzájárulhat az igénylő és szerettei életéhez. Egy beindított vállalkozás, ami sikeressé válik, jó befektetésnek tűnik. Erre is van lehetőség, ahogy arra is, hogy Ázsiában utazzunk hátizsákkal, vagy megvegyük a negyedik csónakmotort.

A szabad felhasználás felelősséggel is jár. Nem biztos, hogy jó ötlet elszórni a pénzt a semmibe. A megfontolt hitelfelvétel a szabad felhasználású hiteleknél fokozottan lényeges.

Személyi kölcsön – személyautó vásárlásához

Autóhitel nem érhető el hazánkban. Aki személygépkocsit szeretne vásárolni, az az autólízinget vagy a személyi kölcsönt választhatja. Előnyös lehet egy autó megvásárlása személyi kölcsönből. Nem lesz szükség önerőre, ezért az autó ára kifizethető a kölcsönből. Az autó azonnal a vevő tulajdonába kerül, és akár az átírás költségét is ki lehet fizetni a kölcsönből. Nem okoz problémát az autó életkora sem, mert nem kell hitelcélt megadni a személyi kölcsön igénylésekor. (autólízingnél maximalizálják az a megvásárolható autó életkorát) Casco-t is csak akkor kell kötni, ha az új tulajdonos szeretne, míg az autólízingnél ez mindig kötelező.

személyi kölcsön

Mi a személyi kölcsön igénylés előnye?

A személyi kölcsön igénylés egyik, talán a legnagyobb előnye, hogy az igényléshez nincs szükség biztosítékra. Egyes hiteleknél a bankok kötelezően előírják azt, hogy biztosítékot kell az igénylőnek felajánlania. Ilyenkor legtöbben az ingatlanfedezetre gondolnak, de a biztosíték lehet egy számlán elhelyezett összeg, részvény, kötvény, de egy értékesebb tárgy is. A személyi kölcsön igényléséhez egyikre sincs szükség, a bank nem fog kérni biztosítékot. Így azok, aki nem rendelkeznek biztosítékkal, vagy azt nem akarják a hitelügyletbe bevonni, azok is igényelhetnek személyi kölcsönt. Az, hogy erre nincs szükség, azért jó, mert könnyebb az ügyintézés, gyorsabb az elbírálás, és a hitelfelvétel költségei is alacsonyabbak. A biztosítéknak felajánlott ingatlant ugyanis fel kell értékeltetni, és ez időbe és pénzbe kerül. Az ingatlanfedezetre jelzálog bejegyzés kerül, és egy közjegyző is szükséges a szerződés megkötéséhez. Mindezekre egy személyi kölcsön igénylésekor nincs szükség.

A személyi kölcsön igénylés másik nagy előnye a gyorsaság. Egy személyi kölcsönt akár egy napon belül is meg lehet kapni, de néhány napon belül mindegyik elérhető. Ez azt jelenti, hogy ha az ügyfél eldönti, hogy személyi kölcsönt igényel, mindössze néhány napot kell arra várnia, hogy a hitelösszeget felhasználhassa. Egy átmeneti pénzavarban ez döntő érv, hiszen azonnal fel lehet használni a kívánt célra a hitelt. Nem kell várni heteket, esetleg hónapokat arra, hogy a bank utalja a pénzt. Ez nem csak egy pénzavarnál fontos, hanem minden igénylésnél. Az ügyfélben született egy döntés, van célja, vágya, álma, amit meg akar valósítani. És nem akar várni. Menni akar, csinálni akarja. Nem akar várni. Az, hogy a személyi kölcsön ilyen gyorsan az igénylő rendelkezésére áll, első helyen van az érvek között, ami alapján a hitelfelvevők a döntésüket meghozzák. A gyorsaság azért is fontos, mert szinte azonnal kiderül, hogy az ügyfél hitelképes-e. Nincsenek álmatlanul, forgolódva töltött éjszakák. Az előminősítés gyakran csak perceket vesz igénybe. Az előminősítés után pedig szinte azonnal a hitelbírálat következik. És ha az pozitív, tehát az ügyfelet hitelképesnek találta a pénzintézet, már csak a szerződés megkötése, és a kiutalás van hátra. És persze a legfontosabb: a hitelösszeg felhasználása a cél eléréséhez.

A személyi kölcsön harmadik fontos előnye az, hogy szabadon felhasználható. Erről fent bővebbe írtunk már. A szabad felhasználás nem jelent mást, mint hogy semmi nem szab határt a felhasználásnak. Még a képzelet sem. Még a képzelet sem, mert amit az igénylő elképzelt, azt meg is valósíthatja. A hitelt nyújtó pénzintézet ugyanis nem korlátozza semmilyen módon a hitel felhasználását. Az igénylő arra költi, amire akarja. Ingatlanvásárlás, lakásfelújítás, új autó, kanapé. TV, utazás, lakodalom? Bármire elkölthető a hitelösszeg. A szabad felhasználás nagy előny. Ahogy a gyorsaság is. És az, hogy nincs szükség fedezetre. Ez a három dolog az, ami miatt a személyi kölcsön a legnépszerűbb hitelfajta.

A Központi Hitelinformációs Rendszerről röviden

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a hazai pénzintézetek adatbázisa. A hiteligényléskor aláírt hozzájáruló nyilatkozat teszi lehetővé a bankoknak, hogy fenntartsák ezt a rendszert. Negatív és pozitív listát is tartalmaz, a hitelek és a hitelfelvevők minden adatával. Egy jó ügyfél számára előnyös, de a rosszul fizetőkről minden bank tudni fogja, hogy mikor, mennyit nem fizetetek vissza. A negatív adóslista negatív hatású a lista szereplőire. A rossz adósok igénylése ugyanis később elutasításra kerül.

A negatív adóslistán szereplők ellen végrehajtást kezdeményezhettek, ráadásul többször nem fog kölcsönt kapni. A negatív listán sok évig marad fenn a rossz adós, és hiába évül el ez, a pénzügyi múltja mindig fekete marad. A bankok nem felejtenek. Nincs bocsánat.

Minden lehetőséget ki kell használni, és el kell kerülni a negatív listára való felkerülést. A hátrányok ugyanis súlyosak. Ha adódik egy váratlan élethelyzet, nehezebbé válik a törlsztőrészletek fizetése, akkor még lehet tenni annak érdekében, hogy a hitel visszafizetésre kerüljön, és így az igénylő elkerülheti a negatív adóslistát.

Hogy lehet olcsóbb személyi kölcsönt igényelni?

Alacsonyabb lehet a személyi kölcsönünk THM-e, ha teljesítünk néhány megadott feltételt. Bár a bankok eltérő gyakorlatot folytatnak a hitelek nyújtása során, vannak olyan kedvezmények, ami több banknál is elérhető. Ha körültekintőek vagyunk, több százalékos kedvezményt is elérhetünk. Ez nagyobb hitelösszegnél, és hosszabb futamidőnél nagymértékben csökkentheti a havi kiadásunkat, és alacsonyabb kölcsönnél, és rövid futamidőnél is számottevő megtakarítást hozhat. Ezek a sűrű fillérek a zsebünkben maradnak, ezeket magunkra és a szeretteinkre költhetjük ahelyett, hogy kifizetnénk azokat költségként egy pénzintézetnek.

Amikor nem a saját számlavezető bankunknál igényelünk a személyi kölcsönt, a pénzintézet kedvezményt adhat nekünk bizonyos számlacsomagra. Ezzel a személyi kölcsönünk nem lesz ugyan olcsóbb, de a hozzá tartozó kiadásaink alacsonyabbak lesznek, így kevesebb költséggel jár a hitelünk. Fontos azonban megvizsgálnunk, hogy ez megéri-e, mert a számlaváltásnak is lehetnek költségei. Akkor éri meg élni ezzel a lehetőséggel, ha az általunk megnyitott új folyószámla havi költsége alacsonyabb lesz.

Magasabb havi jövedelem esetén a pénzintézetetek többnyire kedvezőbb THM-mel kínálják a személyi kölcsönüket. Az igaz, hogy a jövedelmünk nagyságát nem tudjuk befolyásolni, de lehetőségünk van adóstárs bevonására. Ha megtehetjük, éljünk ezzel, mert a kedvezőbb THM alacsonyabb törlesztő részletet is jelent. És a célunk éppen ez: minél alacsonyabban tartani a személyi kölcsönünkkel kapcsolatban felmerülő költségeket. Ehhez mindössze be kell vonnunk egy ismerősünket a hitelünkbe adóstársként. Ez egyszerű és kézenfekvő megoldás, mégis sokan megfeledkeznek erről a lehetőségről.

A fizetendő teljes összegről részletesen

A fizetendő teljes összeg az a szám, ami azt mutatja meg, hogy mennyit kell fizetni egy hitelért. Tartalmazza a tőkén kívül összes kamatot, minden felmerülő díjat és költséget. A teljes összeg azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyibe kerül egy hitel az igénylőnek. Kétmillió forintos hiteligényléskor, ha a teljes összeg kétmillió kétszázötvenezer forint, Akkor a költségek összesen kétszázötvenezer forintból jönnek ki, a tőke pedig kétmillió forint. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt ekkora összeget kell visszafizetni.

A teljes fizetendő összeg minden díjat tartalmaz, azokat is, amik a hiteligényléskor merülnek fel, például az elbírálás díját és a folyósítási díjat. (ha van ilyen, sok pénzintézet ugyanis elengedi ezeket a költségeket)

Fontos információ a teljes összeg, hiszen befolyásolhatja a döntésében a hiteligénylőt. Ha túl magas az összeg, és az igénylő úgy gondolja, hogy ennyit nem ér meg neki a hitel felvétele, elállhat a hitelfelvételtől. Ezért fontos, hogy még a szerződés aláírása előtt tisztában legyen vele az igénylő, hogy mekkora lesz az az összeg, amit vissza kell fizetnie.

Néhány igénylő csak a havi részlet nagyságára koncentrál. Ha azt ki tudja fizetni, akkor úgy gondolja, hogy a hitel rendben van, mehet az igénylés. Ez is egyfajta hozzáállás, de a hitelfelvevő érdeke az, ha olyan hitelt tud igényelni, ami nem lehetetlenül nagy költségekkel terheli meg. Ha egy négyszázezer forintos hitel összköltsége százötvenezer forint, alaposan meg kell fontolni az igénylést, hiszen a hitel költségeire fordított összeget az igénylő másra is fordíthatná. A szakemberek mindig kiemelik a teljes összeg fontosságát.

A fizetendő teljes összeg a személyi kölcsön kalkulátorban

Annyira fontos a teljes összeg, hogy az a személyi kölcsön kalkulátorokban is megjelenik. Ez a szám az, ami tökéletesen és egyszerűen összehasonlíthatóvá teszi a hitelajánlatokat. Erre sem a kamat, sem a THM nem alkalmas. A kamat és a THM persze egy fontos mutató szám, de a teljes összeg közérthető. Minél alacsonyabb a teljes összeg egy adott igénylésnél, annál jobban megéri az ügyfélnek. Mivel komoly eltérések is lehetnek, körültekintően kell eljárni.

Ebben lehet segítségre a személyi kölcsön kalkulátor. A kalkulátorral otthonról, egyszerűen és gyorsan összehasonlíthatóak az ajánlatok, és biztosan tudható, hogy a legjobb döntés született. A legjobb döntés a családnak és az igénylőnek. Használni kell a személyi kölcsön kalkulátort!

Személyi hitel vagy személyi kölcsön? Mi a különbség?

Személyi kölcsön vagy személyi hitel? Különböznek? A válasz röviden az, hogy nem. Csak az elnevezés különbözik, a tartalom változatlan, ugyanarról a termékről beszélünk, akár a személyi kölcsön, akár a személyi hitel elnevezést használjuk. Személyi kölcsön igénylése esetén lényegtelen az is, hogy azt személyi hitelnek vagy minősített fogyasztóbarát személyi hitelnek nevezik. Mindegyik ugyanazt a banki hitelterméket takarja, egy szabadon felhasználható, ingatlanfedezet nélkül igényelhető, rendkívül népszerű hitelterméket. A minősített fogyasztóbarát személyi hitel elnevezésről azt kell tudnunk, hogy egy fogyasztóbarát, a Magyar Nemzeti Bank által előírt feltételeknek teljesen megfelelő hitelről van ilyenkor szó. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel előnyeiről később még bővebben is írunk majd.

Nem kell tehát foglalkozni a névvel, nem számít az elnevezés, a hitelek feltételeire viszont oda kell figyelnünk, mert bár a hitel neve nem lesz fontos, a feltételekben azonban lehetnek és vannak is különbségek. Odafigyeléssel és utánajárással egyszerűen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Ez lesz a lényeges, és nem a kölcsön elnevezése. Ahogy az sem fontos, hogy melyik banktól igényeljük a személyi kölcsönünket vagy a személyi hitelünket.

A személyi kölcsön előtörlesztése

Azt érdemes kiszámolnunk, hogy valóban megéri-e a személyi kölcsön előtörlesztése. Ehhez tudnunk kell, hogy hány hónap van még hátra a futamidőből, és hogy mekkora a tőketartozásunk. A tőketartozás nagyságából tudhatjuk meg, hogy mi az az összeg, amit vissza kell fizetnünk. Ehhez azonban még más költségek is hozzáadódhatnak, ilyen az előtörlesztés díja is. Az elő és végtörlesztésnek szinte mindig van díja, bár ez néhány esetben nulla forint. Mégsem ez a jellemző, a bankok a legtöbbször kifizettetik velünk, ha le akarjuk zárni a személyi kölcsönünket. Kérdés, hogy megéri-e feláldoznunk erre a megtakarításunkat, mert lehet, hogy jobban járunk, ha például befektetjük azt. Lehetséges, hogy a befektetés által elért nyereségünk kiegyenlíti, vagy épp meg is haladja azt a többletkiadást, amit az előtörlesztéssel el szeretnénk kerülni.

Ha hozzájutunk egy nagyobb összeghez egy jutalomból a munkahelyünkről, vagy örökölünk némi pénzt, vagy bármilyen módon pénzhez jutunk, akkor elgondolkodhatunk a személyi kölcsönünk előtörlesztésén. A saját forrásból történő előtörlesztésnek az az előnye, hogy ha saját forrást használunk fel, annak nem lesznek kamatköltségei. Az összeg már a rendelkezésünkre áll, nem kell fizetnünk azért, hogy azt megszerezzük. Ilyenkor egyszerűen kiszámolható, hogy megéri-e az előtörlesztés. Az előtörlesztéssel a személyi kölcsönünk jövőbeni kamatait takaríthatjuk meg. Ha ez az összeg magas, akkor érdemes megfontolni az az előtörlesztést. Ilyenkor csökken a tőketartozásunk, és mivel a bank erre számolja a kamatot, így a teljes visszafizetendő összeg is alacsonyabb lesz.

Egy másik hitelből is elő tudjuk törleszteni a személyi kölcsönünket. A felvett hiteleknek is lesz persze kamata és más költsége, mint a jelenlegi hitelünknek, így előfordulhat, hogy nem lesz kedvező számunkra a hitelkiváltás. Az előtörlesztés szempontjából fontos, hogy a személyi kölcsönünk törlesztése annuitásos, vagyis az első hónapokban magasabb a kamat, mint a tőkerész. A futamidő végén ez már fordítva van, akkor már a tőkerész a magasabb. Ha hitelkiváltással szeretnénk megoldani a személyi kölcsönünk előtörlesztését, előtte mindenképpen számoljunk, és hozzunk jó döntést.

Az elő vagy végtörlesztést adósságrendező hitel segítségével is végrehajthatjuk. Ilyenkor nem csak a személyi kölcsönünket, de minden fennálló hitelünket cseréljük le egyetlen hitelre. Bár ilyenkor még bonyolultabb a számítás, a várható megtakarítás, és az egyszerűség, hogy csak egy törlesztőrészletünk lesz, mégis megérheti számunkra. Bármennyire is körültekintően jártunk el a hiteleink hitelfelvételénél, a gazdasági környezet megváltozása miatt elképzelhető, hogy a hitelfelvételünk óta kedvezőbb kamatozású hitelek is elérhetők lettek. Ilyenkor érdemes rászánni az időt, és adósságrendező hitellel kiváltani a hiteleinket.

A személyi kölcsönök előtörlesztése évente 200 ezer forintig ingyenes. Ezt jól használva jelentős kamatköltségtől kímélhetjük meg magunkat. Főként a futamidő első éveiben éri meg előtörleszteni, a fent már említett annuitásos törlesztés miatt.

Amikor személyi kölcsönt igénylünk, és már tudjuk, hogy elő tudunk és akarunk majd törleszteni, fontos, hogy tájékozódjunk az előtörlesztés aktuális díjairól. Vannak olyan konstrukciók, ahol az elő és végtörlesztésért kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetnünk. Ez kiemelten fontos akkor, ha már a kölcsön felvételekor tudjuk, hogy élni fogunk ezzel a lehetőséggel.

Az előterjesztés az időnkbe kerül. Utána kell járnunk annak, hogy mennyit, és hogyan kell fizetnünk, ha elő akarjuk törleszteni a személyi kölcsönünket. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az időnket végtelennek és ingyenesnek gondoljuk, de ahogy a mondás tartja: az idő pénz. Nehezen meghatározható az ügyintézéssel töltött idő értéke, de ne feledkezzünk meg arról, hogy azért ez sincs ingyen. Nem kis energia-befektetésre is szükségünk lesz, lehet, hogy többször kell telefonálnunk, de akár a bankfiókba is be kell mennünk, ha előtörlesztés mellett döntöttünk. És persze ott lesz a pénz is. Ha az előtörlesztésnek van díja, azt bizony ki kell fizetnünk. Az előtörlesztés utánajárással, energia-befektetéssel jár, és konkrét kiadásaink is lehetnek. Mérlegeljünk mindent, és ha jól járunk vele, törlesszük elő a személyi kölcsönünket.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

A fogyasztóbarát minősítés évekkel ezelőtt jelent meg a lakáshitelek és lakásbiztosítások piacán. Az MNB többször is hangsúlyozta, hogy az újfajta kölcsön bevezetése előtt minden piaci szereplő véleményét kikérte, és figyelembe vett minden lehetőséget a személyi kölcsön különböző típusainak a megújítására. Célja nem volt más, minthogy erősödjön a piaci verseny, és a felhasználók igényihez leginkább igazodó termékek jöjjenek létre. Nem mellékes, hogy egyszerűbbé vált a hitelfelvétel, a különböző termékek között könnyebb eligazodni, hiszen könnyebb összehasonlítani őket.

Amikor összehasonlítjuk a hagyományos személyi kölcsönökkel, ennek az új terméknek számos előnye van. Az egyik legnagyobb előny, hogy a hagyományos konstrukcióknál a kamatok alakulása az átlagos igénylő számára követhetetlen, így az egyes termékek között alig lehet különbséget tenni. Ennél a hitelnél azonban a kamatfelárat központilag maximalizálták. Így követhetővé váltak az addig alig megkülönböztethető díjak, előtérbe került a lakosság tájékoztatása, a pénzintézetek nagyobb hangsúlyt fektettek a felvilágosításra. Az Magyar Nemzeti Bank által üzemeltetett oldal pedig segít, hogy mindenki megtalálja az optimális megoldást, még az is, aki nem tartja magát pénzügyi szakembernek. És ezzel elég sokan vagyunk így.

3 nap. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt három munkanapon belül utalják nekünk az igényléstől számítva, és ha a hitelfelvétel teljes körűen online történik, akkor a folyósítási határidő 2 munkanapra csökken.

A futamidő végéig fix kamatozás. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel nem lehet változó kamatozású. Ezen tehát nem tud változtatni az adott pénzintézet. A Magyar Nemzeti Bank előírása szerint ez egy Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnél a futamidő végéig tart, ami maximum 7 év lehet. Fontos tudni a még kamatfelárról. Ez 500 ezer forintos hitelösszegig nem lépheti át a 15 százalékot. 500 ezer forint felett pedig nem lehet magasabb tíz százalékpontnál.

Folyósítási díj. A folyósítási díjnál is elérhető némi kedvezmény a hagyományos személyi kölcsönökkel szemben. Ez nem lehet magasabb 0,75 százaléknál, online igénylés esetén pedig nem kell semmit fizetnünk a kiutalásért. Ráadásul az Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleknél az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát. És ha egy évnél rövidebb a futamidő, akkor pedig díjmentesen élhetünk ezzel a lehetőséggel.

Hitelfedezeti biztosítás

Személyi kölcsönre is lehet biztosítást kötni. A személyi kölcsönt az igénylők többnyire a családjuk, szeretteik életének jobbá tételére fordítják. Azt akarják, hogy jobban és boldogabban éljenek. és a boldogság egyik alapköve a biztonság. Egy hitelfelvétel, bármennyire is körültekintően történik, kockázatos lehet. Történhet olyan, előre nem látott esemény, ami megnehezítheti vagy teljesen el is lehetetlenítheti a kölcsön visszafizetését. Ez pedig súlyos következményekkel járhat. A hitelfedezeti biztosítás biztonságot adhat, hiszen keresőképtelenség, tartós táppénz vagy munkanélküliség esetén is fizetheti egy ideig a részleteket a biztosító az igénylő helyett.

Az emberek egy része akkor érzi biztonságban a javait, ha biztosítja azokat. Biztosítják az autójukat, lakásbiztosítást kötnek az ingatlanjukra. Ha elutaznak, utasbiztosítást kötnek, poggyászbiztosítással kiegészítve. Tudják, hogy az értéket nem csak megteremteni kell, de meg is kell óvni azt. A személyi kölcsön is egy ilyen érték, azt is meg kell óvni. Ha az igénylő olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja fizetni a részleteket, akkor büntetőkamatokkal és végrehajtással kell számolnia, és azzal, hogy felkerül a KHR negatív adóslistájára. A személyi kölcsön biztosítása a hitelfedezeti biztosítás. A megkötése nem kötelező. De érdemes megfontolni az előnyeit.

Már a hitelszerződés megkötésekor is igényelhető a hitelfedezeti biztosítás. Abban az esetben pedig, ha akkor nem kerül megkötésre, később, bármikor a futamidő alatt lehetőség van az igénybevételére. A biztosítás egy furcsa termék. Akkor a legjobb, ha nincs rá szükség. Ha azonban szükség lenne rá, de nincs, az nagyon nem jó, és akkor már késő azon gondolkozni, hogy bizony meg kellett volna kötni azt a biztosítást. Amikor valaki elgondolkodik a hitelfedezeti biztosítás megkötésén, a fenti érveket veheti figyelembe a döntésnél. Meg kell fontolni azt a döntést is, és ha úgy látja jónak az igénylő, akkor köthet egy biztosítást a személyi kölcsöne mellé.

A felelős hitelfelvétel fontossága

A felelős hitelfelvétel fontos, hogy elkerülhető legyen a túlzott eladósodottság. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményben figyelmezeti a polgárokat arra, hogy alapos utánjárás után vegyenek csak fel hitelt. Miért? Mert a túlzott eladósodottság veszélyeztetheti a hitelfelvevő és környezete életvitelét. Veszélybe sodorhatja az egzisztenciáját azáltal, hogy magasabb törlesztőrészletet választ, mint amit biztonsággal ki tud fizetni. Veszélybe kerülhetnek a vagyontárgyai, a megtakarítása, és munkabérének egy része is. Egy felelőtlen hitelfelvétel ugyanis azzal járhat, hogy az igénylő fizetésképtelen lesz, és végrehajtás indul ellene nemfizetés miatt. Ilyenkor nem csak az ingó és ingatlanvagyona kerülhet lefoglalásra, de a munkabérének egy részét is letilthatják. Hogy lehet ezt elkerülni? Mit lehet tenni a hitelfelvétel előtt?

A hitelfedezeti biztosítás jó ötlet lehet arra, hogy biztosítva legyen egy hitel. Ennél is fontosabb azonban, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan tájékozódni kell a feltételekről és az esetleges buktatókról.

Az első lépés mindig annak eldöntése, hogy valóban szükség van-e a hitelre. Van értelme, célja a hitelfelvételnek? Fogyasztásra igénylik a legtöbb személyi kölcsönt, de nem általános fogyasztásra. Van egy konkrét cél, például egy profi hangrendszer, amit meg akarnak vásárolni. Nem először igényelnek, aztán találják ki, hogy mi legyen a pénzzel. Először jön a cél, aztán a hiteligénylés. Persze a hétvégi nagybevásárlást is lehet hitelből fedezni, de nem biztos, hogy érdemes.

A második lépés a megfelelő hiteltípus kiválasztása. Ebben szakértő weboldal és a személyi kölcsön kalkulátor segíthetnek. Számtalan szakértő cikket olvashat az érdeklődő a hitelekről, köztük a személyi hitelről is. Az igénylőnek el kell döntenie, hogy milyen hitelt szeretne, és aztán az adott hiteltípusból elérhető konstrukciók közül kell választania. Ez egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Józan ész és egy kis idő kell csak hozzá. A legjobb konstrukció megtalálása után pedig jöhet az igénylés.

Ami még fontos lehet. Fel kell készülni a váratlan helyzetekre. Egy felelős hiteligénylő akkora törlesztőrészletet választ, amit ki tud fizetni. De mi van, ha egy nem vért esemény következik be? A szakemberek azt mondják, hogy azok, akik a váratlan helyzetekre kész tervvel készülnek, jobban helyt tudnak állni a nehéz helyzetben. Készüljünk fel a nem várt eseményekre is!

Szerencsére nem vagyunk egyedül ebben a harcban. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) ugyanis pontosan szabályozza, hogy egy adott hiteltípusnál, és egy adott jövedelemnél mekkora százalékban terhelhető a nettó havi jövedelem. Ez egy olyan szabály, ami a hitelfelvevőt védi a túlzott eladósodottságtól.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Személyi kölcsön és hitel kalkulátor 2024 – Ajánlatok összehasonlítása - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Személyi kölcsön és hitel kalkulátor 2024 – Ajánlatok összehasonlítása - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Személyi kölcsön és hitel kalkulátor 2024 – Ajánlatok összehasonlítása - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Személyi kölcsön és hitel kalkulátor 2024 – Ajánlatok összehasonlítása - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A személyi kölcsön egy hitelkonstrukció, ami alá nem szükséges fedezetet bevonni, és szabadon felhasználhatod bármire, amire szükséged van. Szinte az összes banknál vehetsz fel személyi kölcsönt, és ezt gyors igényléssel és minimális dokumentációval oldhatod meg.

Az igényelhető hitelösszeg minden bank esetében más és más; általánosságban elmondható, hogy néhány százezer forinttól 10.000.000 forintig gyakorlatilag bármi lehet.

Bankonként eltérő, de általában 1-8 év. A megadott kereteken belül viszont féléves lépésenként szabadon választható.

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítése; azt mutatja meg az ügyfél számára, hogy egy év alatt a tőketartozáson túl mekkora összeget kell visszafizetni az adott hitelnél. A THM tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, az értékbecslés, az ingatlan-nyilvántartási eljárás, a helyszíni szemle és a bankszámlavezetés díját. THM jelentéséről bővebben itt olvashatsz.

A kölcsönhöz csupán jövedelemigazolásra van szükség, és önerőt sem kell felmutatnod.

Valamilyen személyazonosító okmányra, ami lehet személyi igazolvány, jogosítvány, illetve útlevél, lakcímkártyára, jövedelemigazolásra a munkáltatótól, vagy vállalkozók esetében a NAV-tól, illetve bankszámlakivonatokra, de ezeken felül egyéb igazolásokat is bekérhetnek; ilyen például a bankszámlakivonat, vagy az adóigazolás.

Ha megvannak a megfelelő dokumentumok, akkor azokat be kell adni a kiválasztott banknak. Ez után zajlik a hitelbírálat, és amennyiben pozitív, rövidesen folyósításra kerül az igényelt hitelösszeg. Az igénylést be lehet adni bankfiókban és online is.

  • A KHR negatív adóslistán való szereplés esetén.
  • Ha a jövedelem nem éri el az elvárt szintet.
  • Ha a jövedelem nem igazolható.
  • Ha nincs meg az elvárt munkaviszony.
  • Ha az életkor nem megfelelő a bank számára.
  • Ha az igénylőnek nincs állandó, bejelentett, magyarországi lakcíme.

Ha úgy látod, hogy nem fogsz tudni fizetni, értesítsd a bankodat, mert többnyire tudnak segíteni, de az is lehet, hogy szüneteltetik a hiteled törlesztését. Ha viszont csak késel a befizetéseiddel, az késedelmi kamatot jelent, ha viszont a szerződésben meghatározott ideig nem fizetsz, akkor a bank felmondja a hitelszerződésedet, és a teljes hitelösszeget fogja behajtani.

Az első a személyazonosítás, majd ki kell tölteni és benyújtani a pénzintézet által meghatározott dokumentumokat. Előny, hogy a folyamat több banknál online is elvégezhető. Ezután jön a hitelbírálat, amely során a következő dolgokra koncentrálnak a a pénzintézetek: igazolt havi jövedelem, jelenlegi kölcsönök, és a hiteltörténet, azaz rajta vagyunk-e a KHR listán aktívan, vagy passzívan. Ha a bank mindent rendben talált, és pozitívan bírálja el a beadott kérelmet, máris folyósítja a hitelösszeget.

A banki hitelbírálat általában néhány napig tart, de kisebb összegű kölcsönöknél akár egy napon belül is hozzájuthatunk a kívánt pénzösszeghez.

A személyi kölcsönöknél a bankok kínálata rendkívül bő, nem könnyű kiválasztani a megfelelő terméket, a hitelkalkulátor használata jó segítség lehet ebben. A kalkulátor megmutatja az adott hitel részleteit. Tudni kell, hogy a pénzintézetek gyakran hirdetnek akciókat, amelyek keretein belül az átlagosnál kedvezőbb feltételekkel ajánlanak termékeket. Érdemes átgondolni azt, hogy milyen céllal szeretnénk hitelt felvenni, és annak megfelelően válogatni a szolgáltatások között.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mennyibe kerül egy bankszámla valójában? Ismerd meg a költségeit!

A bankszámla fenntartása ma már alapvető pénzügyi szükséglet a modern világban. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyibe is kerül. A bankszámla költségei számos tényezőtől függnek, beleértve a bankot, a számla fajtáját és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Szakértőink részletesen bemutatják a bankszámlákhoz kapcsolódó leggyakoribb díjakat és költségeket, hogy jobban megértsd, mire számíthatsz.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön alacsony THM-mel: Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Ha már személyi kölcsön, legyen alacsony a THM. Miért? Mert az alacsony THM alacsony törlesztőt eredményezhet. És ezt tudja a Provident is, ezért megalkotta a Tervező kölcsönét. És erről jobb, ha tudsz. Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Tovább olvasom
Mire figyeljünk a diákszámla kiválasztása során?

A diákszámla egy speciális bankszámla, amit tanulók vehetnek igénybe. Számos kedvezmény és testreszabott szolgáltatások várják a diákokat. De hogy lehet megtalálni a diákszámlák között a legjobbat? Mutatjuk, hogy mire figyeljünk a diákszámla kiválasztása során.

Tovább olvasom
Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

Mi az az otthonfelújítási támogatás? Milyen új formában érhető el? Kik vehetik igénybe? Milyen munkálatokra használható fel az otthonfelújítási támogatás? Minden a részletekről egy helyen.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával