Életbiztosítás kalkulátor 2024

Mi az az életbiztosítás?

Az életbiztosítás akkor fizet, ha bekövetkezik a biztosítási esemény, vagy a szerződés lejár. Az életbiztosítás lehet megtakarítási célú is. Ezzel a módozattal is foglalkozunk most, és megmutatjuk, hogy milyen adók terhelik a hozamunkat, és hogy azt mikor, és hogyan tudjuk mégis adómentesen felvenni. Fontos, hogy a szerződés megkötésekor tisztában legyünk az aktuális adószabályozással, ugyanis sok százezer forint is múlhat azon, hogy mikor vesszük fel a hozamot. A befektetési célú életbiztosítás hosszú távú döntés lehet. Úgy köteleződünk el, úgy vállalunk havi befizetést, hogy nem tudhatjuk, mit hoz számunkra a jövő. A megfelelő életbiztosítás kiválasztása segíthet abban, hogy biztosan jól járjunk. Köthetünk határozott időre is biztosítást, és olyat is, ami a házasságkötéskor vagy nyugdíj esetén fizet. Válasszunk mindig körültekintően életbiztosítást.

Mire jó az életbiztosítás?

Életbiztosítás kétféle van. Van kockázati és van megtakarítási célú életbiztosítás.

A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik. Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság.

Életbiztosítás megtakarítással

Az életbiztosítás lehet megtakarítási célú. A megtakarítással kombinált életbiztosítás egy megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosító. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. Ez egy olyan megtakarítás, mint bármely más megtakarítás, annyival több azonban, hogy a biztosító káresemény esetén is helyt áll. Tehát ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben.

Milyen érvek szólnak a biztosítás megkötése mellett?

A jövőt ismerni jó lenne, gondolhatjuk. Biztosra mehetnénk, nem kellene aggódnunk, hogy megváltozik az életünk. A nem várt negatív változások szorongást okozhatnak, nyugtalanok lehetünk. A világ azonban változik. De mit kezdhetünk ezzel a bizonytalansággal? Leírunk néhány gondolat a bizonytalanság kezelésére. A sikerek fontosak. A saját sikereink utat mutatnak. Életünk folyamán már megküzdöttünk jó néhány problémával. Ebből erőt meríthetünk, hiszen ha egyszer megoldottunk valamit, azt újra megtehetjük. Tanulhatunk a saját hibáinkból is, ha felismerjük, hogy eddig mit nem csináltunk jól, és azon változtatunk. Ha kevesebb az információ, akkor több lehet a nyugalom. A híreket olvasva ránk nehezedhet a világ. Földrengések, tragédiák, katasztrófák, gazdasági válság. Ezekről olvasva bizonytalannak érezhetjük a jövőnket. A napi hírolvasás, főleg lefekvés előtt, az esti órákba, terhet rak ránk. Olvassuk kevesebbet, és őrizzük meg a nyugalmunkat. A mi életünk fontosabb a világ borzalmainál. Az újdonságok is fontosak az életünkben. Amikor elkezdünk egy új sportot vagy csatlakozunk egy közösséghez, amihez már régóta szerettünk volna, ez mind jótékonyan hat az önbizalmunkra. Erősebb önbizalommal felvértezve jobban kezelhetjük a változásokat, csökkenthetjük a stresszt. Könnyebben vehetjük azokat az akadályokat, amik próba elé állítanak bennünket. Persze van, ami rajtunk múlik, és van, ami nem. Régi bölcsesség, hogy ne akarjunk azon változtatni, amin nem tudunk. Vannak rajtunk kívülálló események, amikre nincs ráhatásunk. Ezek persze hatnak az életünkre, de ha elfogadjuk a tényt, hogy ezeken nem változtathatunk, az segíthet bennünket abban, hogy elfogadjuk a történéseket. Nem tudunk mindent irányítani. Amit viszont tudunk, azt irányítsuk úgy, hogy számunkra a legjobb legyen. Segítség is kérhetünk másoktól és persze önmagunktól is. Segítséget, tanácsot bármikor kérhetünk. Gyakran vannak ötleteink, hogy másoknak mit kellene tenniük. De adhatunk tanácsot magunknak is. Ha ezt nem érezzük elegendőnek, fordulhatunk a barátainkhoz vagy szakemberhez is. Kérjünk segítséget, ha szükséges. Ne felejtsük el, hogy a párunk, a családunk és a barátaink mellettünk állnak. A változások pedig elkerülhetetlenek. A kiszámíthatatlanság mindig velünk marad. Bár a változást megállítani nem tudjuk, önmagunkért azért sokat tehetünk. Ismerjük magunkat, tudjuk, hogy mennyire vagyunk alkalmazkodóak.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A biztosítás teljesebbé teheti az életet

Hogyan kell átalakítani az életmódot, hogy boldogok legyünk? Tehetünk-e valamit egyáltalán? A boldogság általános témának tűnik, a róla szóló írások pedig tele vannak közhelyekkel. De mi van, ha ezeket megtöltjük tartalommal? A tudományos pszichológia már a boldogság szolgálatába állt. Évszázadok óta önjelölt guruk, vallási és filozófiai irányzatok próbálják meg definiálni a boldogság fogalmát, és a hozzá vezető egyetlen üdvözítő utat. A tudomány is beállt ebbe a sorba, és konkrét, nem túl meglepő megállapításokat tett közzé a boldogságkutatás eredményiről. Azt mondja, hogy mindenki tudja, hogy lehetünk tartósan boldogok. A számtalan cikk, tanulmány, film, ami a boldogsággal foglalkozik, egy általános tudás érzetét hozta el a mindennapjainkba. Mindannyian tudjuk, hogy lehetünk boldogok, bár a tudásunk gyakran felületes, néhány esetben talán téves is. A pénz, a sport, a szociális kapcsolataink és a céljaink is befolyásolják a boldogságunkat. Életmód témában is fontos a tájékozottság. Minél mélyebb a tudásunk, annál többet tehetünk önmagunkért és a környezetünkért. De mit tehetünk a boldogabb életért? A tudományos kutatások szerint a boldogságunk negyven százalékát befolyásolhatjuk, a többi eleve adott. Ez kevésnek tűnhet, mégis ez az a rész, ahol mi is hozzátehetünk a boldogabb életünkhöz. A testmozgás, a sport, ha heti legalább kétszer egy órás, boldogabbá tesz minket. Ennek hormonális okai is vannak, de a rendszeres testmozgás szükségességével mindenki egyetért. Ha önkéntes munkát végzünk, annak ugyanilyen hatása van. Hasznosnak érezzük magunkat, és szerezhetünk új barátokat is. Mindenféle társas aktivitás, közösségi élet szintén pozitív változásokat hoz. Eljárunk egy klubba? Nagyon jó. A szociális kapcsolatinknak szintén nagy a szerepe, a munkahelyen vagy a focicsapatban szerzett barátok is boldogabbá tesznek bennünket. A család, a párkapcsolat pedig elképzelhetetlenül sokat tesz hozzá egy boldog élethez. A boldog emberek a kutatások szerint egészségesebbek és tovább is élnek. Mi is tehetünk a boldogságunkért. Tegyünk érte. Rendszeres testmozgás, önkéntes munka, társas aktivitás. Ennyi az egész. És ott vannak a biztosítások is. Ezen is el kell gondolkodni.

Senki nem dönthet helyettünk

Nehéz persze tanácsot adni, ha valaki biztosítás megkötésén gondolkodik. Talán nem is lehet. Legyen szó bármilyen biztosításról. Biztosítással védhetjük az életünket, az életvitelünket, a vagyontárgyainkat és megtakarítási formaként is választhatunk biztosítást. A biztosító tanácsadói persze meg akarják győzni a leendő ügyfeleket, de a döntést egyedül kell meghozni. És ez nem egyszerű. A biztosítás kiadással jár, mégpedig rendszeres, akár az életünk végig tartó kiadással. És mit kapunk cserébe? A megtakarítási célú biztosításnál egyszerű a válasz. A biztosítási kötvény lejáratakor a biztosító kifizeti az addig felhalmozott összeget és a hozamait. Ez egyszerű. De mi a helyzet egy kockázati életbiztosítással vagy egy CASCO-val, esetleg egy lakásbiztosítással? A válasz ilyenkor már jóval összetettebb. A nem megtakarítású célú biztosításokkal ugyanis az a helyzet, hogy csak fizetjük és fizetjük, és bizony könnyen lehet, hogy soha nem rájuk szükség.

Okok, ami miatt érdemes biztosítás kötni

Érv lehet a biztosítás megkötése mellett, hogy a biztosított a saját nyugalmát vásárolja meg. Egy érzést, hogy előrelátó módon gondoskodott magáról és a szeretteiről. Ha bekövetkezik egy előre nem látható, nem várt esemény, és emiatt kár éri, akkor számíthat arra, hogy a biztosító megtéríti a kárát. Ez adhat egy olyan biztonságérzetet, ami miatt a gondolatai nem akörül forognak, hogy mi lesz, ha. Mi lesz, ha baleset éri? Mi lesz, ha ütközik az autóval? Mi lesz, ha elreped a vízvezeték? Mi lesz, ha betörnek hozzá? Ha a biztosított nem, vagy csak ritkán foglalkozik ezzel a kérdéssel vagy ezekkel a kérdésekkel, az nyugodtabb életet biztosíthat számára. Nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, nem fog aggódni és aggodalmaskodni, nem fog szorongani. Egy teljes, boldog élethez pedig szükség van arra, hogy biztonságban érezzük magunkat. És ezt az érzést erősítheti bennünk egy megkötött biztosítás.

Másik érv lehet az anyagi biztonságra való törekvés. De hogy adhat anyagi biztonságot egy biztosítás? A biztosítások lényege, hogy egy káresemény esetén megtérítik a biztosított kárát vagy annak egy részét. Könnyű elképzelni azt, hogy mi történik akkor, ha valakit nagy anyagi veszteség ér. Leég a ház, összetörik az autó. Ha egy családnak nincs elegendő megtakarítása ahhoz, hogy a kárt saját forrásból kifizesse, akkor a vagyontárgy akár el is veszhet örökre. Nem lesz hol lakni, nem lesz mivel munkába járni. Ez egy megfelelően kiválasztott biztosítással elkerülhető, hiszen a biztosító kifizetheti az elszenvedett kárt. Akinek van megfelelő mértékű megtakarítása, az sem szeretné azonban ilyenkor a kár enyhítésére fordítani. Az évek alatt, kemény munkával megkeresett pénzt ne vigye el egy szerencsétlen esemény. Az látszik tehát, hogy akár van pénze a biztosítottnak, akár nincs arra, hogy a kárát kifizesse, mindkét esetben jobb, ha van biztosítása. A biztosítás ugyanis biztosíthatja azt, hogy az anyagi helyzete ne változzon meg jelentősen negatív irányban.

Harmadik érv lehet a biztosítás megkötése mellett a munkaképesség fenntartása. A magyar családok gyakran, sőt, szinte mindig, havi fizetésből élnek. Ha az úgynevezett kenyérkereső kiesik a munkaerőpiacról, akkor az a család nehéz helyzetbe kerülhet. Ezért lehet fontos egy megfelelő biztosítás. Ha valaki kiesik a munkaerőpiacról, az nem tudja biztosítani a környezete jóllétét, mert nem keres havonta pénzt. Egy baleset miatt akár hetekig, hónapokig tartó kórházi kezelésre szorulhat egy biztosított, és ebben az esetben a havi rendszeres jövedelme értelemszerűen megszűnik. És ez súlyos következményekkel járhat. Történhet olyan is, hogy a munkaképesség részben vagy teljesen megszűnik egy baleset miatt. Ez még nagyobb, még hosszabb ideig tartó problémát okozhat. Ilyenkor, ha nincs biztosítás, olyan élethelyzet alakulhat ki, ami megoldhatatlan feladat elé állíthat mindenkit. Ezek a problémák megoldhatók lehetnek egy megfelelően kiválasztott biztosítással.

A fő érv a biztosítás megkötése mellett, a fenti érvek összessége. Egy magát előrelátó és felelős embernek tartó ember arra törekszik, hogy a szeretteit biztonságban tudja. Ezt a biztosítással el lehet érni. Biztosítani lehet azt, hogy a család életszínvonala ne változzon meg jelentősen egy nem várt negatív életesemény után. Mégsem lehet egyértelműen azt tanácsolni valakinek, hogy kössön biztosítást. De az mindenképpen elmondható, hogy meg kell fontolni a biztosításkötést.

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás rendszeres vagy egyszeri díj ellenében fizet, ha a biztosított meghal. A kockázati biztosítás kiegészülhet más biztosításokkal is, például rokkantság vagy kritikus betegség esetén is fizethet. Az életbiztosításoknak ez a legegyszerűbb formája. Segítséget nyújthat a szeretteinknek, ha bekövetkezik egy káresemény. A kockázati életbiztosítás megtakarítási és befektetési célra nem alkalmas. A kockázati életbiztosítást többnyire 5 és 25 év közötti időszakra kötjük. A biztosítás díját havonta, évente vagy az időtartam elején egy összegben kell befizetni. Ha azonban a szerződés időtartama alatt nem történik káresemény, akkor nem történik kifizetés sem. Kockázati biztosítást köthetünk egyénileg vagy köthetünk csoportos életbiztosítást is.

Csoportos kockázati életbiztosítás

A csoportos életbiztosítás egy kockázati közösséget biztosít. A biztosító ilyenkor nem magánszeméllyel, hanem a csoporttal köt szerződést. A csoportos életbiztosításnak köszönhetően a biztosító kockázata alacsonyabb, a költségei csökkennek, így a csoport tagjainak a csoportos biztosítás nagy kedvezményt biztosíthat. Ezért a biztosító társaság alacsonyabb díjat tud ajánlani. Ilyenkor a biztosító társaság a tagok életkorát nem vizsgálja, és mindenkinek egységes díjat ajánl fel. És nincs szükség részletes, személyes megjelenést igénylő orvosi vizsgálatra sem, csak egy néhány kérdésből álló kérdőívet kell kitölteni. A csoportos biztosítást, teljes mértékben online, néhány perc alatt lehet meg lehet kötni.

Befektetéssel kombinált életbiztosítás

A befektetéssel kombinált életbiztosítás abban különbözik a kockázati életbiztosításoktól, hogy a kockázati érték mellett értékpapír-számla is kapcsolódik a biztosításhoz. És éppen az a lényege. A megtakarítás. Ilyenkor biztosító által összeállított alapok közül lehet választani. Azt mi határozzuk meg, hogy a befizetéseink melyik befektetési alapba kerüljenek. A befektetési célú életbiztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas.

A folyamatos díjbefizetésnél havonta kell fizetni egy bizonyos, általunk meghatározott összeget a szerződéses időszak alatt. A befizetések egy része a befektetési alapokba kerül, a másik része pedig az életbiztosítás költségeit fedezi. Az egyszeri befizetésnél egyszer kell fizetni egy nagy összeget, és azt befektethetjük bármelyik alapba. Ilyenkor nincs havi fizetés. A befektetéssel vagy a megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén is eldönthető, hogy az egyszeri befizetés vagy a havi befizetés felel meg jobban. Ha idő előtt szüntetjük meg a befektetési célú életbiztosításunkat, akkor a befektetéseinknek csak egy részét kapjuk vissza. Ráadásul minél előbb szüntetjük meg a biztosítást, annál kevesebbet kaphatunk vissza. A visszavásárlás költsége eltérő konstrukciónként, de ha idő előtt szüntetjük meg a szerződést, akkor lehet, hogy a befektetési egységeknek csak a felét, vagy a felét sem kapjuk vissza. A befektetési célú biztosításnak vannak költségei is, ami akár magas is lehet. A megtakarítási célú biztosítás azoknak ajánlható, akik képesek kockázatot vállalni pénzügyi területen. Ellenkező esetben érdemes egy kockázati életbiztosítást kötni, mellette pedig egy biztonságosabb és átláthatóbb megtakarítási formát választani.

A megtakarítás fontos – hogy kezdjük el?

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, de ez nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó lehet, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénzt nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon? A megtakarítás módját, ötleteit hozhatjuk a környezetünkből. A szüleink, a szomszédok, a barátok is csinálják valahogy, és mi követhetjük őket. Ez egy járható út lehet, jó, ha vannak mintáink, de tudnunk kell, hogy a modern gazdaságokban számtalan megtakarítási forma létezik, ezért gondosan kell mérlegelnünk, mielőtt döntünk.

Az első lépés, hogy eldöntsük: megtakarítunk. A motivációnk szinte mindegy, bár a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásánál fontos lehet az idő tényező, hiszen ha a gyerekünk hét éves, és tizenhat év múlva egy lakással akarjuk segíteni az elindulását az életben, akkor a hosszú távú megtakarítás lesz előnyös a számunkra. El kell döntenünk még a megtakarítás hosszúsága mellett, hogy mekkora összeget kívánunk megtakarítani, és mekkora kockázatot akarunk és tudunk vállalni. A hozam és a kockázat egyenesen arányos egymással: minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb a várható hozam is. A kockázatvállaló képességünk függhet az anyagi helyzetünktől, az összeg nagyságától, és persze a habitusunktól. Instabil anyagi helyzetben érdemes lehet elkerülni a túlzott kockázattal járó megtakarítási formákat. De hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak? A pénzintézetek és a biztosítók a megtakarítások több formáját kínálják nekünk. Vannak megtakarítási számlák, vásárolhatunk befektetési jegyet, kincstárjegyet vagy államkötvényt. A biztosítók egy része is hosszú távú megtakarítással kínálja egyes termékeit. A brókercégeknél részvényt vásárolhatunk. Ezt egyébként bankoknál is megtehetjük, sőt már telefonon futó applikációk is rendelkezésünkre állnak, ha részvényt akarunk vásárolni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak is a pénzpiacon fektetik be az általunk befizetett összeget. Ez is egy befektetési forma lehet számunkra. A felsorolt szolgáltatások előnyei és hátrányai nagyban eltérnek egymástól, ezért elengedhetetlen, hogy minden információt gondosan összegyűjtsünk, mielőtt döntünk. Tájékozódjunk alaposan és döntsünk megfontoltan. Így a megtakarításink a saját és környezetünk jóllétét fogják növelni. És ez a célunk.

Hogyan fektessünk be hosszú távra?

Egy hosszú távú befektetés akkor jöhet szóba, ha a befektetett összeget évekig nélkülözni tudjuk. A hosszú távú befektetés magas hozamot biztosíthat, van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelnünk. Hosszú távú befektetés vagy rövid távú befektetést válasszunk? A hosszú távú befektetések türelmet igényelnek, hiszen gyakran tíz évnél is hosszabb időre kötjük le a pénzünket. A befektetés ideje alatt viszont nem igényelnek napi figyelmet. Mivel hosszabb távon fektetünk be, a piacot jellemző árfolyam-ingadozások nem befolyásolják a hozamot, ami hosszú távú befektetések esetén jellemzően magas. A hosszú távú befektetés kiválasztásához szakértelemre, és tapasztalatra van szükség. Nem lesz könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbb befektetési formát. Alaposan meg kell fontolnunk a döntésünket, mert évekig nem tudunk majd azon változtatni. A rövid távú befektetéseknél a keletkező profitot újra befektethetjük, a hosszú távúaknál erre nincs lehetőségünk.

A diverzifikáció jó megoldás lehet. Több a termék, kisebb kockázat is. A diverzifikáció, vagy porlasztás, a pénzünk több befektetésbe történő elhelyezését jelenti. Ez általában kisebb kockázatot jelent, hiszen nem függünk egy cég vagy befektetési forma hozamától. Ha csak egy dologba fektetünk, minden nyereségünk attól függ majd. Nagyot is nyerhetünk ezen, azonban hosszú távon talán nem vállalható kockázatot jelenthet a számunkra. A pénzügyi piac ráadásul hullámzik, a teljesítménye nem egyenletes. Amikor hosszú távra fektetünk be, ez kevésbé lesz fontos a számunkra, hiszen a kisebb árfolyam-ingadozások nem fogják befolyásolni a hozamunkat. A befektetés kezdetén érdemes persze megvizsgálni a piacot, de szemben a rövid távú befektetésekkel, jóval kisebb jelentősége lehet, hogy mikor lépünk be a pénzpiacra vásárlóként. A folyamatos nyomon követés is fontos. Bár a hosszú távú befektetéseknél ez kevésbé lényeges, időnként célszerű megnézni, hogy áll a befektetésünk. Ha befektetési alapba helyezzük a pénzünket, akkor évente kimutatást kaphatunk arról, hogy mennyi az aktuális egyenlegünk. Vannak azonban olyan befektetések is, amiknél nekünk kell ezt megnéznünk. Célszerű lehet negyedévente vagy akár havonta is lekérni az egyenlegünket, hogy tudjuk, jó helyen van a pénzünk.

A megfelelő hosszú távú befektetés

A megfelelő befektetés kiválasztása nem egyszerű. Nem lesz könnyű megtalálni a megfelelő befektetési formát. Ehhez kérhetjük szakértő segítségét is, de mi magunk is utánajárhatunk, hogy hol számíthatunk az elvárt hozamra. Fontos, hogy az elvárásaink legyenek reálisak. Nem egy, túl jónak tűnő befektetésről derült ki később, hogy nem az, aminek látszik, sőt, visszaélésekről is lehet hallani. Legyünk körültekintőek. A befektetések egyik alapköve, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. Akár olyan helyre is befektethetjük a pénzünket, ahol adott esetben a teljes tőkét is elveszíthetjük. Mindig csak akkora összeget fektessünk be, amit megengedhetünk magunknak, és aminek az esetleges elvesztése sem okoz számunkra megoldhatatlan problémát. Az ingatlan is jó befektetés lehet, és az egyszerűsége miatt sokan választják befektetésnek. Tíz év alatt akár meg is térülhet, és kockázata is alacsony. A részvények kockázata viszont már nagyon magas, de a várható nyereség is az. Általánosságban elmondható, hogy a befektetésünk kockázata egyenesen arányos a várható hozammal. De ne feledjük: veszíthetünk is. A részvénybe fektetés előnye, hogy kisebb összeget is befektethetünk, mint egy ingatlanbefektetésnél. A befektetési alap is jó választás lehet, bár itt is magas a kockázat, a befektetési alapoknál viszont kevésbé lesz szükség a szakértelmünkre, hiszen ebben az esetben a pénzünket pénzügyi szakemberek fektetik majd be, jellemzően több részvénybe vagy kötvénybe.

Állampapírt is vásárolhatunk, aminek rendkívül alacsony a kockázata, hiszen a kibocsátó, vagyis az állam, szavatolja a visszafizetést. Itt az állampapír típusának kiválasztásán lesz a hangsúly, állampapírból is elérhető több féle, és nekünk kell eldöntenünk azt, hogy hosszú távon melyik lehet jó nekünk. Fekete öves befektetők gondolkodhatnak kriptovalutákban is. A bitcoin a legismertebb, de számos más kriptovalutába is befektethetünk. Ennek a kockázata rendkívül magas, és a működési mechanizmusa is kevésbé érthető egy átlagember számára. Óvatosan válasszunk, és ne mindent higgyünk el, amit olvasunk. Ráadásul az, hogy egy befektetési forma a múltban sikeres volt, és magas hozamot ért el, nem garancia arra, hogy ez a jövőben is így lesz. A befektetéseknél ugyanúgy fontos, hogy megóvjuk a már megszerzett javainkat, mint például az ingatlanunknál. Ha már megszereztük, ne hagyjuk elveszni. Fektessünk be bölcsen.

Az életbiztosítás kifizetése – kockázati életbiztosítás esetén

Életbiztosítás kétféle van: van kockázati és van megtakarítással kombinált életbiztosítás. A kockázati életbiztosítás kifizetése káreseménynél történik. Az életbiztosítás kedvezményezettje kapja meg a szerződésben meghatározott összeget káresemény esetén. A káresemény leggyakrabban azt jelenti, hogy a biztosított elhunyt a biztosítás időszaka alatt. Fontos tehát, hogy ki lesz a kedvezményezett személy, hiszen ő lesz az, akit a biztosítás segíteni fog.

Az életbiztosítás kifizetése – megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén

Ha lejár a szerződés, akkor visszakapjuk a megtakarításunkat a hozammal együtt. Szüneteltetjük is a befizetéseket. A rendszeres díjfizetés mellett dönthetünk úgy is, hogy egy időre felfüggesztjük a fizetést. A másik lehetőség (és díjmentes) a szerződéses érték leszállítása. Ez végleges, és ilyenkor az életbiztosítás díját nem kell tovább fizetni, ugyanakkor a költségeit ugyanúgy levonják a meglévő megtakarításból. Ha a biztosított idő előtt meghal? Halál esetén a kedvezményezett az aktuális megtakarítási összeget kapja meg. Ezenkívül a kockázati életbiztosításért is fizet a biztosító.

A megtakarítási célú életbiztosítás visszavásárlása

Életbiztosítás visszavásárlásakor a biztosítást teljesen szeretnénk felmondani, és kivesszük az addig összegyűlt összeget. Ebben az esetben számítanunk kell arra, hogy a biztosító a kivenni kívánt összeg mértékétől függően többletdíjat fog felszámolni.

A biztosított pénz biztosítása – OBA

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) óvja betéteseket Magyarországon. A pénz addig van biztonságban egy pénzintézetben, amíg az megfelelően működik. De mi a helyzet akkor, ha bank csődöt jelent? Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek nem tudnak a pénzükhöz jutni. Azért, hogy az ebből adódó bizalmatlanságot csökkentsék, a magyar pénzintézetek életre hívták az Országos Betétbiztosítási Alapot. Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Lényeges információ, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező bankok kötelesek csatlakozni hozzá. Akármelyik magyar pénzintézetben van bankszámlánk, az védve lesz. Az OBA egy pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása után az előírt 10 napon belül kártalanítja az érintett ügyfeleket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször is szükség volt. Az OBA munkatársai a kártalanításban, és a pénzintézet végelszámolásában is részt vesznek. A kártalanításnak nincs önrésze, ezért a teljes összeg jár, és ezt kérni sem kell, hiszen a kártalanítás folyamata automatikusan elindul. Ez a biztosítás nem kerül pénzbe, számlatulajdonosként ezért fizetni nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke, mert ez az intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami minden tagszervezet érdeke.

Az érvényben lévő szabályok miatt a betét minden magyarországi banknál védve van. Az OBA megalakulásáig a betétekben elhelyezett összeget az állam garantálta. Már az OBA vállalja ezt a garanciát. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyezték el a pénzt, arra a jogszabályok miatt továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzhez nem fér hozzá a tulajdonosa, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kártalanít 100 ezer eurónak megfelelő összegig, mindig forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére is nőhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi pénzintézetben védve van a betét összege. Ha egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanítani fog. A kártalanítás összege maximum 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy ez minden bankra külön-külön érvényes. Ha több pénzintézetnél is van betét, akkor mindegyik betét biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy pénzintézetben van több számla, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval több lehet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betét, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, vagy biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, akkor is, ha az összeghatár euróban lett meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdődik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámolja. Ez lesz a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlára befizetett összeg, a lekötött betét, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik. Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezet valaki számlát, akkor mindkét számlára érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza.

A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztat minden érintette. A kártalanítással kapcsolatos kérdésekre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is válaszolnak. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, de ha kérdés merül fel, akkor érdemes felkeresni a fent említett lehetőségeket.

Mi a különbség az OBA és a BEVA között?

Fontos tudni, hogy az OBA csak akkor védi a pénzünket, ha azt már kivettük egy befektetési célú életbiztosításból, és elhelyeztük egy bankszámlán. De addig mi védi a befektetést? Addig a BEVA védi a befektetéseket.

A biztosított pénz biztosítása – BEVA

Az értékpapírszámlán tartott befektetések is biztosítva vannak hazánkban. A Befektetővédelmi Alap korlátozott vagyoni védelmet nyújt a befektetők számára olyan károk ellen, amik nem értelemszerű velejárói a befektetési kockázatnak. A befektetés értékvesztése nem tartozik ide, így a BEVA nem kártalanítja azokat, akik valamilyen befektetést magasabb árfolyamon vásároltak meg, mint ahogyan eladták. Tehát a pénz elhelyezéséből eredő kockázat a bankbetétekkel szemben itt mindig a biztosítottat terheli. A Befektetővédelmi Alap a biztosító jogellenes eljárása ellen nyújt védelmet a letétben lévő értékpapír biztosításával. Kártalanítást kaphat minden befektető, aki a befektetéséhez nem jut hozzá. Egy befektetőt akkor kártalanít a BEVA, ha:

  • Az érintett biztosító ellen megindult a felszámolási eljárás.
  • A befektetést BEVA tag szolgáltatónál helyezte el.
  • Érvényes szerződéssel rendelkezik.
  • A befektetést a biztosító nem tudja kiadni.
  • A befektető nem tartozik a jogszabályban a kártalanításból kizárt magánszemélyek közé.

És ami fontos. Mekkora összeget biztosít a BEVA? A kártalanítás összeghatára 100 ezer eurónak megfelelő forint. A BEVA azonban, ellentétben az OBA-val, egy meghatározott önrészt nem fizet ki. Bár 1 millió forintig 100 százalékos a kifizetés, az 1 millió forint feletti részre már csak 90 százalékos. A 100 ezer eurós kifizetési határ meghatározása a felszámolás kezdő napján érvényes MNB devizaárfolyam alapján történik. Lényeges az is, hogy a BEVA kártalanítási eljárása nem automatikus, ahhoz kérelmet kell benyújtani. A kérelmet a benyújtását követő 90 napon belül bírálják el, és az elbírálástól számított 90 napon belül fizetik ki a kártalanítási összeget.

Hogy számítja ki a BEVA a kártalanítási összeget? A BEVA a felszámolás alá került biztosító által nyilvántartott, de ténylegesen hiányzó befektetés értéke alapján fizeti a kártalanítást. A felszámolás alatt álló biztosítónál talált meglévő befektetést a felszámoló adja át a biztosítottnak, a felszámoló által meghatározott módon és időben. Ha a kártalanítás hiányzó értékpapír után jár, összegét az értékpapírnak a felszámolás kezdő időpontját megelőző hat hónapos átlaga alapján számolják ki. Ha a befektetések összértéke meghaladja a 100 ezer eurót, akkor érdemes megfontolni, hogy több biztosító között megosztva tartsuk a pénzünket. A BEVA biztosítónként külön kártalanít, ezért többszörösen védetté válhat az, aki több helyen tarja a pénzét.

Életbiztosítás – biztonság?

Hogy teremt biztonságot egy életbiztosítás? Kétféleképpen is. Először is, aki rendelkezik életbiztosítással, az nyugodtabban aludhat. Abban a tudatban hajthatja álomra a fejét, tudva, hogy védve van a nem várt, negatív eseményektől. Tudhatja, hogy bármilyen kár éri, a biztosító fizetni fog. Baleset történt? A biztosító fizet. Ez a fajta biztonságérzet kihat a mindennapokra, és nyugodt, boldog életet biztosít annak, aki rendelkezik életbiztosítással. Másodszor: az életbiztosítás konkrét biztonságot is ad, nem csak lelkit. A biztosító ugyanis azt vállalja, hogy havidíj ellenében a keletkező károk ellenértékét kifizeti a biztosítottnak. Kifizeti azokat a károkat, amiket nem lehetett megelőzni vagy elkerülni. A kárt a biztosító pénzben kifizeti és azt a károk elhárítására lehet fordítani. Biztonságban van tehát a biztosított pénztárcája. Egy váratlan esemény nem fogja nagy kiadásokkal megterhelni. Ha van életbiztosítása.

Életbiztosítás – mit kell tenni káresemény után?

Az életbiztosítás sok esetben fizethet a biztosítottnak. Ha valaki bizonytalan abban, hogy a biztosítója fizet-e, fordulhat szakértőhöz is, aki segítséget nyújt annak eldöntésében, hogy érdemes-e a biztosítóhoz fordulni. Ha igen, akkor rövid időn belül be kell jelenteni a káreseményt, és kérni kell a biztosítótól, hogy fizessen. Ez történhet egy nyomtatvány kitöltésével, de akár az interneten, online is be lehet jelenteni az igényt. A kárbejelentés után a biztosító tájékoztatni fogja az ügyfelet az esetleges egyéb teendőkről, és arról, hogy mennyit és milyen formában fog fizetni. A káresemény után egy adott idő áll a biztosított rendelkezésére, hogy a kárt bejelentse. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú, vagyis ez után a biztosító már megtagadja a kárrendezést.

Hogyan fizet a biztosító egy káresemény után?

A biztosító a kárt a biztosítási kötvényben szereplő adatok alapján fizeti ki. A kötvényben szerepel, hogy az adott káresemény esetén mekkora összeg jár a biztosítottnak. A biztosítottat megillető összeget többnyire utalással fizeti ki a biztosító, a biztosított által megadott bankszámlára. A kifizetésnek van határideje, erről is tájékoztatást nyújt a biztosítási kötvény. Ha a biztosított nem ért egyet a kifizetett összeg nagyságával, lehetősége van azt jelezni a biztosítója felé. Ha a vitás ügy megnyugtatóan lezárul, akkor nincs további teendő, ellenkező esetben a biztosított a bírósághoz fordulhat, hogy az igényét érvényesítse.

Életbiztosítás – mennyibe kerül a biztonság?

Az életbiztosítás ára nehezen meghatározható. Ennek az az oka, hogy a biztosítók számtalan termékének számtalan változata mind-mind más összegbe kerül. Az elmondható, hogy havi néhány ezer forintból már köthető életbiztosítás, és ez az összeg felmehet akár havi sokezer forint fölé is. Azt kell tudni, hogy a magasabb ár nem jelent feltétlenül több szolgáltatást, de az is elmondható, hogy a magasabb ár többnyire magasabb kártérítési díjat jelent. Az ár tehát befolyásolhatja, hogy egy adott káreseménynél mekkora összegre számíthat a biztosított, hiszen a magasabb díjjal együtt járhat a magasabb összegű kártalanítás. Az életbiztosítás megkötésekor el kell dönteni, hogy mekkora kártalanítás a megfelelő, és ennek függvényében kell ajánlatot kérni a biztosító társaságtól.

A befektetési célú életbiztosítás ára a biztosítottól függ. Ő dönti el ugyanis, hogy mekkora az az összeg, amit havonta meg tud, és meg is akar takarítani. A befektetési célú életbiztosítás bár életbiztosítást is tartalmaz, a fő célja a megtakarítás. A szakértők szerint havi több tízezer forint az az összeg, amit a biztosítottak félre kívánnak tenni havonta.

Életbiztosítás – felmondás

Ha a biztosított úgy dönt, hogy felmondja az életbiztosítást, akkor a biztosítás megszűnik. Az életbiztosítás megszűnésével azonban az a biztonság is megszűnik, amit az életbiztosítás nyújtott. A biztosított persze kerülhet olyan helyzetbe, hogy a havi néhány ezer forintos biztosítási díjra is szüksége van a mindennapjaiban, de ilyenkor fontos mérlegelni azt, hogy a balesetbiztosítás általnyújtott biztonság a lényegesebb, vagy az az összeg, ami ilyenkor a családnál marad. Az életbiztosítás felmondása azzal jár, hogy a biztosítás megszűnik. És ezzel megszűnik a biztosító által nyújtott segítségnyújtás lehetősége is. Ez kockázatos lehet. A kockázat pedig nagy, bármennyire is nem előrelátható. Alaposan meg kell tehát fontolni az életbiztosítás felmondását.

Miért nem jó felmondani az életbiztosítást?

Ahogy már fenn is írtuk, egy biztosítást kockázatos felmondani. Miért? Az életbiztosítás felmondása azért nem szerencsés, mert a baleset nem előre látható. Ezért is hívják balesetnek. Váratlanul jön, és serülés, esetleg korházi kezelés lesz a vége. A balesetet megelőzni nem lehet, bármennyire is előrelátó és óvatos valaki. Arra viszont fel lehet készülni, hogy a baleset negatív hatásai a lehető legkisebbek legyenek. És erre jó az életbiztosítás. Ha volt valakinek életbiztosítása, de lemondja azt bármilyen okból, majd balesetet szenved, akkor már nem számíthat a biztosító segítségére.

Balesetbiztosítás – ki kötheti meg?

Az életbiztosítás mindenki számára elérhető. Életbiztosítást köthet magánszemély vagy csoport is. Az életbiztosítás megkötésének nincsenek különleges szabályai, bárki felkereshet egy biztosítót, és köthet egy életbiztosítást. A szerződés aláírásával vállalt kötelezettségek betartásával pedig a biztosítás élő marad, egészen annak lemondásáig. Leggyakrabban természetes személyek kötnek életbiztosítást, de nem ritka a csoportos sem. Mivel az életbiztosítás mindenki számára elérhető, csupán egy döntés kérdése, hogy valaki rendelkezik-e életbiztosítással. Érdemes megfontolni, hogy szükség van-e rá, és meg kell kötni az életbiztosítást! Az életbiztosítás könnyen elérhető biztosítási forma, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a családok többsége köt életbiztosítást. Ez ma már természetes, és egy kicsit divat is. Persze ne a divat miatt kössünk életbiztosítást. Gondoljunk a szeretteinkre, és az ő hosszú távú jólétükre. És kössünk életbiztosítást!

Már maga a szó is tökéletes. A magyar nyelv gyönyörű. Hiszen mit tesz egy életbiztosítás? Biztosítja az életet. A jó életet. A saját és szeretteink jó életét. A saját és szeretteink igazán jó életét. Kössünk életbiztosítást! Magunkért és a szeretteinkért.

Életbiztosítás – más biztosításokkal együtt is köthető

Az életbiztosítás úgy is elérhető, hogy más biztosításokkal együtt köti meg a biztosított. Leggyakrabban az balesetbiztosítással együtt ajánlják a biztosítók, de ahogy már írtuk elérhető utasbiztosítással együtt is, sőt, lakásbiztosítás mellé is megkapható. Célszerű megoldás egy összetett biztosítási csomag. Többféle módon, többféle eseményre nyújt védelmet, és kényelmes és egyszerű is, hiszen csak egy havidíjjal kell foglalkoznia a biztosítottnak. A szakértők nagyon jónak találják ezeket a biztosítási termékeket és ajánlják az igénybevételüket. Ez egy jó tanács, hiszen az élet mellett az utazás, vagy akár az ingatlan is biztosítva van.

életbiztosítás

Érdemes egyszerre többfajta biztosítást kötni?

Mindenképpen. Szélesebb körű védelmet kap a biztosított, és csak egy díj befizetését kell észben tartania. Köthető persze mindenre külön biztosítás is, de az több utánajárással jár, és több figyelmet is kíván. Többfajta biztosítás egyben. Kettő az egyben. Három az egyben. Vagy négy az egyben. Kitűnő megoldás. A család, az ingatlan és minden más is védve lesz. Egy szerződés, egy biztosítási kötvény, és a védelem mégis teljes körű lesz.

Hogyan található meg a legjobb életbiztosítás?

Az életbiztosítás kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott konstrukciók összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető biztosítások adatait. Az igénylő láthatja a költségeket, így könnyen kiválasztható a legideálisabb konstrukció. Az életbiztosítás kalkulátor használata minden szerződéskötés előtt javasolt. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a biztosításokat. Hanem azért is, mert az ügyfelek többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb biztosítást válassza ki. Ez érthető is, hiszem egy adott szolgáltatás mellett a legalacsonyabb költségek a legvonzóbbak. A legjobb konstrukció az életbiztosítás kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben.

Életbiztosítás kalkulátor

Nincs akadálya persze annak sem, hogy a nyakunkba véve a várost, minden biztosítónál kikérdezzük az ügyintézőket. Néhány évtizede az volt a bevett módszer, de akkor még hírből sem ismerték az internetet, okostelefon pedig csak a fantasztikus filmekben volt. Ma már nincs erre szükség. És nem is ajánljuk. Miért? Az összehasonlítás egy komplex folyamat. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy professzionális program a legalkalmasabb. Amellett tehát, hogy egy otthonról, a nappaliból érhető el az életbiztosítás kalkulátor, pontosabb eredményt is hoz annál, mintha mi magunk szeretnénk kinyomozni a legjobb biztosítást. Használjuk az életbiztosítás kalkulátort!

Életbiztosítás online

Ez már a huszonegyedik század. Online is intézhetjük az ügyeinket. A biztosítások világában is egyre elterjedtebbek az online megoldások. Miért online? Mert egyszerű, gyors és kényelmes. Nincs utazás, nincs sorban állás, nem telik feleslegesen az idő, sőt, gyakran munkaidőn kívül is intézhetőek az ügyek. Ez egy modern világ modern megoldása. Életbiztosítás online. És nem csak az online életbiztosítás szerződés megkötésére kell gondolni. Bármilyen ügyet lehet online intézni. A kárt is be lehet online jelenteni. A havidíjat is be lehet fizetni online. Tanácsadóra van szükség? Azt is találhatunk online. És azt se felejtsük el, hogy az online szerződéskötésért kedvezmény járhat, aminek a mértéke akár nagyon nagy is lehet.

Életbiztosítás online – biztonság egyszerűen és gyorsan

Az online megoldások népszerűek. A közkedveltség oka az egyszerűség mellett a kedvezmény és a gyorsaság. És persze a kényelem. Ha életbiztosítást szeretnénk, azt már online is megköthetjük. A kiválasztástól a szerződéskötésig mindent intézhetünk az interneten. Kényelmesen. És gyorsan. Egy telefonnal akár egy parkból is. Az online ügyintézés olyan, mint egy szép ajándék. Fogadjuk el ezt az ajándékot. Használjuk az internetet arra, amire való. Arra hogy megtaláljuk és megkössük a legkedvezőbb életbiztosítást. Az online biztosításkötés nagy előnye, hogy a biztosító weboldalán minden információ a rendelkezésre áll a megfelelő termék kiválasztásához. Ha pedig kérdés merülne fel, online is lehet kérdezni, de a kevésbé modern megoldásokat kedvelők akár telefonálhatnak is. És a biztosító irodájába, na, oda nem kell bemenni. Hiszen minden elintézhető online is.

A díjfizetés módjai – csekkes fizetés

A balesetbiztosítás díját havonta kell kifizetni. Az előre meghatározott havidíjat több módon is ki tudja egyenlíteni a biztosított. Lehetőség van arra, hogy havonta csekken kerüljön befizetésre a díj. Ez nem a legkényelmesebb megoldás, és sorban állással is jár, valamint előfordulhat az is, hogy valaki megfeledkezik a fizetési határidőről. Csekket már applikáció segítségével is be lehet fizetni, de ilyenkor is figyelni kell a fizetési határidőre. A csekkes befizetést annak érdemes választania, aki a jövedelmét készpénzben kapja. Bár nem ez a legjobb megoldás, de kis odafigyeléssel ez is jó lehet a díjak befizetéséhez.

A díjfizetés módjai – bankkártyával online vagy az ügyfélszolgálaton

A bankkártyás fizetés a csekkes fizetés modern alternatívája. A biztosító weboldalán vagy az irodáiban is be lehet fizetni bankkártyával az aktuális havidíjat. A bankkártyás fizetés, bár nem a legjobb megoldás, hiszen havonta kell intézni az ügyeket, mégis jobbnak tűnik a csekkes fizetésnél. A sorban állás elkerülhető az online befizetéssel, és az is fontos, hogy nem lesz szükség készpénzre a díjfizetéshez. bankkártyája már szinte mindenkinek van. És azt fel lehet használni a biztosítás díjának kifizetésére is.

A díjfizetés módjai – állandó átutalási megbízás

Ha valaki kényelmesebb megoldást választana, olyat ahol a díjak mindig biztosan időre beérkeznek a biztosítójához, az választhatja az állandó átutalási megbízást. Az állandó átutalási megbízást csak egyszer kell beállítani, és ezt a beállítást akár a netbankon vagy telefonos applikáció segítségével is meg lehet tenni. Ebben az esetben a beállított utalási nap miatt nem fordulhat elő késedelmes befizetés. Csak azt kell biztosítani, hogy elegendő fedezet legyen a folyószámlán. Az állandó átutalási megbízás biztonságos és kényelmes, ráadásul a határidőt is az utaló állíthatja be. Így megadhat egy olyan időpontot, amikor a havi fizetése már biztosan megérkezik a bankszámlájára.

A díjfizetés módjai – csoportos beszedési megbízás

Szintén jó és kényelmes megoldás a csoportos beszedési megbízás. Ilyenkor még az összeget sem szükséges megadni, hiszen a biztosító mindig a szükséges összeget hívja le a számláról. Ez a legegyszerűbb megoldás. A legegyszerűbb és a leggyorsabban megadható megbízás. A biztosító azonosító számának megadásával könnyen megadható a csoportos beszedési megbízás. Lehetőség van arra is, hogy a megbízáshoz egy felső összeghatárt állítson be a bankszámla tulajdonosa. Így a biztosító még véletlenül sem emelhet le magasabb összeget a számláról a vártnál. De a lényeg: bármelyik megoldást is választja a biztosított, a havi díjakat fizetni kell ahhoz, hogy a balesetbiztosítás valóban biztosítson.

Megéri életbiztosítást kötni?

Az a legjobb, ha nem éri meg megkötni az életbiztosítást. Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy nincs szükség arra, hogy a biztosított igénybe vegye a biztosítást, mert nem történt káresemény. Ilyenkor persze felmerülhet, hogy a semmiért fizetett az ügyfél. Ez nem igaz. Az életbiztosítás ugyanis biztonságérzetet ad. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a legjobb, ami történhet a biztosítottal az az, hogy nem történik semmi rendkívüli. Ez azért a legjobb, mert bár a biztosítás valóban biztosságot ad, és helyt állhat egy káreseménynél, de előfordulhat, hogy egy káreseménynél elszenvedett kár még biztosítással sem térül meg teljesen. Az a legjobb, ha nem történik probléma. Így biztosan nem érte kár a biztosítottat. Nem feleslegesen fizetett. Biztonságot kapott, és a biztosított szerencséjére nem volt szüksége arra, hogy a biztosító kisegítse a bajban.

Adózási szabályok életbiztosítás esetén

Különbség van az egyszeri befizetésű és a rendszeres megtakarítású életbiztosítás között. Kétféle módon fizethetünk be pénzt az életbiztosítási megtakarítási számlánkra. Befizethetünk egy összeget egyetlen alkalommal, vagy vállalhatunk havi rendszeres befizetést is. Mindkettőnek lehet előnye, hiszen ha hozzájutunk egy nagyobb összeghez, akkor azt azonnal, hosszú távra befektethetjük. A havi megtakarítási formával pedig folyamatosan, hónapról hónapra, évről évre növelhetjük a megtakarításunk nagyságát. A két megtakarítási forma hozamának adózása eltér egymástól.

Az érvényes szabályok szerint az egyszeri befizetésű életbiztosításokra három év után 50 százalékos, öt év után pedig 100 százalékos kamatadó-kedvezmény jár. A rendszeres befizetésekre hat év után 50 százalékos, tíz év után pedig 100 százalékos kamatadó-kedvezmény jár. A kamatadó mértéke 15 százalék. Ennyit kell tehát fizetni a befektetésünk hozama után, ha azt a kedvezményes időszak előtt felvesszük. Csak hosszú távon éri meg? Ahogy a fentiekből látszik, a rendszeres befizetésű életbiztosítást minimum tíz évre érdemes megkötni, míg az egyszerit minimum öt évre. Ilyenkor mentesülünk az adófizetési kötelezettségünk alól, és a teljes hozam bennünket gazdagít majd. A megtakarítási célú életbiztosítás tehát mindig egy hosszú távú befektetés, erre gondolnunk kell, mielőtt aláírjuk a szerződést. Egy hosszú távú döntésnek mindig van kockázata. A befizetett összeget a biztosító befekteti, és nem tudható pontosan, hogy mekkora hozamra számíthatunk. Abban is van kockázat, hogy ha egy olyan életesemény következik be, ami miatt esetleg már nem tudunk fizetni, vagy hirtelen szükségünk lehet a befizetett tőkére. Ezt mind nem láthatjuk előre, ezért fontos, hogy ezekre az eseményekre is felkészüljünk, gondoljunk ezekre a szerződés megkötése előtt. Nem érdemes ugyanis visszavásárolni az életbiztosítást. Előfordulhat, hogy nem tehetünk mást, és vissza kell vásárolnunk az életbiztosításunkat. Ez azonban sokba fog kerülni. Már magának a visszavásárlásnak is lesz díja, amit a biztosító felé kell majd fizetnünk. Eleshetünk akár a hozamoktól is. (ezt a szerződés szabályozza). Egyes esetekben a visszavásárlási összeg csak egy része a befizetett tőkénknek, és gyakran évekig nem is lesz lehetőségünk arra, hogy hozzájussunk a befizetett pénzünkhöz. Az első két évben ugyanis jellemzően ezt nem engedi meg a biztosító. A kamatadóval is számolni kell visszavásárláskor, ha ugyanis a kedvezményes időszak előtt vesszük ki a pénzünket, ki kell fizetnünk a hozam adóját is. Jól látható, hogy nem érdemes visszavásárolni az életbiztosítást. Ha mégis ilyen helyzetbe kerülünk, akkor bizony csak komoly veszteséggel juthatunk a pénzünkhöz, illetve annak egy részéhez.

A nyugdíjbiztosítás is egyfajta megtakarítási célú életbiztosítás, ami akkor fizet, ha elérjük a nyugdíjkorhatárt. Az állam ráadásul adókedvezménnyel is támogatja ezt a fajta megtakarítást, akár évi 130 ezer forintot is vissza tudunk igényelni a befizetett adónkból, ha van nyugdíjbiztosításunk.

A Teljes Költségmutató (TKM)

A MABISZ 2010-ben vezette be, és tette kötelezővé a TKM-et az ügyfélbizalom és az ügyfél-tájékoztatás növelése érdekében. A TKM bevezetésének a célja az volt, hogy a bonyolult biztosítási termékeket átláthatóvá és érthetővé tegyék, valamint lehetőséget nyújtsanak a termékek költségeinek egyszerű összehasonlítására. A Teljes Költségmutató (TKM) egy megtakarításos életbiztosítás éves átlagköltségét mutatja meg. A tizenegy éve bevezetett TKM összehasoníthatóvá teszi a biztosítók ajánlatai. A bevezetést a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) sikere segítette elő, igény mutatkozott ugyanis arra, hogy a biztosítók termékei is összehasonlíthatóak legyenek. A TKM tökéletesen összehasonlíthatóvá teszi az egyes termékéket, de fontos, hogy nem mutatja meg a költségek pontos összegét. A Teljes Költségmutató egy átlagot tükröz. Az átlag számításánál egy életbiztosítás esetében az alábbiakat veszik figyelembe: a befektető harmincöt éves, elektronikus úton, tehát átutalással vagy csoportos beszedési megbízással fizet, négy és fél millió forintot fizet be, és a szerződést öt, tíz vagy tizenöt évre köti. Amennyiben a rendszeres befizetést választja, úgy havonta huszonötezer forintot fizet be a számlájára, szintén elektronikusan, és a szerződését tíz, tizenöt vagy húsz évre köti.

A TKM csak a termékek összehasonlítására alkalmas, a pontos költségeinket nem tudjuk meg belőle. Miért? A TKM nem tartalmazza minden felmerülő kiadásunkat. Hiányzik belőle például a visszavásárlási költség, mert a példa számításánál azt feltételezik, hogy nem bontjuk fel a szerződésünket a futamidő lejárta előtt. Nem tartalmazza még az eszközalapok közötti váltás költségét, és az eseti számlák díjait sem. A TKM nagy segítséget nyújt a választásban, mégis érdemes lehet szakértőhöz fordulni a döntés előtt. Egy a biztosításokban jártas szakértő felméri a lehetőségeinket, és az elképzeléseinknek legmegfelelőbb ajánlatot fogja ajánlani nekünk. A Teljes Költségmutató a Teljes Hiteldíj Mutató testvéreként a mi tájékozódásunkat segíti, nem hagyja, hogy elvesszünk az apró költségek dzsungelében. Nézzük meg a TKM-et, válasszunk, és ha szükségünk van rá, kössünk befektetést is tartalmazó életbiztosítást, hogy életünk utolsó évei anyagi biztonságban teljenek el.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

Igen, lehet, sőt ajánlott is. Életbiztosítást lehet kötni lakásbiztosítással, utasbiztosítással és balesetbiztosítással együtt is.

A kockázati biztosítás csak káresemény esetén fizet, a befektetéssel kombinált életbiztosítás lejáratkor fizeti ki a megtakarított összeget.

Rövid távra csak kockázati életbiztosítást érdemes kötni. A befektetési célú életbiztosítás megkötésekor érdemes hosszabb távon tervezni.

A kockázati életbiztosítás után nem kell adózni, de a befektetési célú életbiztosítás hozamát kamatadó terheli.

Senkinek nem lehet tanácsot adni ebben a kérdésben. Mindenki maga dönt. Az azonban elmondható, hogy érdemes tájékozódni a lehetőségekről. És ha azok találkoznak az elképzeléssel, akkor meg kell kötni az életbiztosítást.

A Teljes Költségmutató (TKM) egy megtakarításos életbiztosítás éves átlagköltségét mutatja meg.

Igen, amennyiben a szerződésben megneveztünk a kedvezményezettet, akkor természetesen ő az örökös. Ha nem, akkor a végrendelet számít, az örökösöket a biztosítási összeg akkora hányada illeti meg, amilyen arányban a végrendelet szerint igényt tarthatnak rá.

Ez attól is függ, hogy milyen típusú életbiztosításban gondolkozunk. A kockázati életbiztosítások esetében az éves díj mértéke a fontos, illetve azt is érdemes átböngészni, hogy milyen káreseményekre, mekkora összeget kapunk a biztosítótól. Más a helyzet, ha megtakarítási életbiztosítást akarunk kötni. Ilyen esetben a befektetés kamatait, illetve az egyéb költségeket is figyelembe kell venni.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

7 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

Ha arra törekszel, hogy pénzügyi terveidet stabil alapokra helyezd, elkerülhetetlenül találkozol olyan kihívásokkal, amelyek könnyen vezethetnek hibákhoz. A sikeres pénzügyi menedzsment kulcsa azonban nem csak a jövedelem növelése, hanem az is, hogy elkerüld az általános hibákat, amelyek akár hosszú távon is hátráltathatják pénzügyi növekedésedet. Mutatunk 7 gyakori pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni.

Tovább olvasom
Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával