CSOK Plusz 2024

A CSOK Plusz lakáshitel – gyermekszületés után jóváírással

A CSOK Plusz 2024-től lesz elérhető, és a kamata maximum 3 százalék, ami jóval kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes hitel azonban nem csak a nagyobb településeken lesz igényelhető, mivel a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is felvehető lesz.

A támogatott, kedvezményes hitel legnagyobb összege a vállalt gyerekek számától függ, például egy gyermek esetén 15 millió forint, két gyermek esetén 30 millió forint, és három gyermek esetén akár 50 millió forint is lehet.

Bejelentés alapján lehet, hogy az igényelhető összeg szempontjából a meglévő gyerekek is számítanak majd, így akár két meglévő gyermek mellé vállalva egy újabbat is, elérhető lehet az 50 millió forintos támogatott hitel.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz hitel futamideje 10-25 év, és ingatlan vásárláskor a házaspárok akár önerő nélkül is igénybe vehetik a Babaváró hitellel.

A CSOK Plusz hitel feltételei

A CSOK Plusz negyvenegy éves korig kérhető, de két év átmeneti időszakban azok a várandós nők is jogosultak a támogatott hitelre, akik idősebbek.

Az ingatlan vásárlási értéke az első közös otthon megvásárlása esetén maximum 80 millió forint lehet, míg azoknak, akik nem az első lakásukat vásárolják, vagy meglévő ingatlanjukat bővítik, a felső határ 150 millió forint.

Az első évben a hitel felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni.

A CSOK Plusz program lehetőséget nyújt a lakáscélú vásárlás finanszírozására, de a döntés előtt érdemes alaposan megfontolni a feltételeket.

A régi CSOK még igénylehető! – de meddig?

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye és az 5 ezer főnél nagyobb településeken nem lehet majd igénybe venni jövőre a CSOK támogatást.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyermekünk van, vagy minél többet szeretnénk.

A legnagyobb támogatás új lakás vásárlásakor három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legjobb a támogatás.

Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető összeg 600 ezer forint minden esetben.

Fontos, hogy a vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert.

Ha két gyerek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket a kormány, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé meg a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkaphatjuk a teljes támogatást. Új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz.

CSOK Plusz kalkulátor

Milyen támogatások érhetők el még 2023-ban?

A szakértők szerint a négy legfontosabb: a CSOK, a falusi CSOK, a CSOK hitel és a Babaváró támogatás, de a többivel is jelentős összeget takaríthatunk meg.

Vannak azonban még lehetőségek, amikre mindenképpen gondolnunk kell, ha fiatal házasok vagyunk

Az első házasok kedvezménye: amikor egy házaspár az első házasságát megköti, akkor adókedvezményben részesül. A jogosultsághoz arra van szükség, hogy a két személy közül legalább az egyik az első házasságát kösse meg.

Ilyenkor havonta nettó 5 ezer forinttal kevesebb adót kell fizetni, akár két éven keresztül. A házaspár ráadásul megoszthatja egymás között a kedvezményt.

Friss házasok támogatása: ezt a támogatást nem a kormány adja. Egyes településeken elérhetőek olyan támogatások, amiket friss házasok tudnak igényelni. Több tízezer forintos támogatás is kérhető. A helyi támogatásokkal kapcsolatban az önkormányzatnál kell érdeklődni, ők tudnak a lehetőségekről felvilágosítást adni.

Családi adókedvezmény: a családi adókedvezményre olyan családok jogosultak, ahol a szülők jövedelemadó-köteles jövedelemmel rendelkeznek. A támogatás miatt a szülők kevesebb jövedelemadót fizetnek.

Akár egy gyermek után is igényelhető, és a gyermek 16 éves koráig jár. A családi adókedvezmény mértéke a gyerekek száma alapján kerül meghatározásra.

A havonta fizetett adó mértéke csökken egy eltartott gyerek után 10 ezer forinttal, két eltartott gyerek után gyerekenként 20 ezer forinttal, három eltartott gyerek után pedig gyerekenként 33 ezer forinttal. Az adókedvezményt a házaspár akár külön-külön is igénybe veheti.

Illetékkedvezmény: amikor ingatlant vásárol valaki, kötelezően fizetnie kell a vagyonszerzési illetéket. 35 éves kor alatt 50 százalékos illetékkedvezményben részesül valaki akkor, ha 15 millió forint alatt vásárol ingatlant.

Életkezdési támogatás – Start számla: az életkezdési támogatás egy meghatározott összeg, amely segítséget nyújt a gyermek felnőtt korba való belépésében.

A támogatásban akkor részesül a család, amikor a gyermek betölti a 18. életévét. Az életkezdési támogatás automatikusan megkapható.

A támogatás összege a start-számlára fog kerülni, amit a Magyar Államkincstár nyit a gyermek számára.

Az életkezdési támogatást ezen a számlán fogja tárolni és kamatoztatni az állam addig, ameddig a gyermek nagykorú nem lesz.

A legismertebb támogatások

Falusi CSOK: a falusi CSOK, vagyis a falusi ingatlanok vásárlására és felújítására vonatkozó támogatás egy olyan program, amely kifejezetten a fiatal házasokat célozza meg.

A program lehetővé teszi számukra, hogy kedvezményes feltételekkel juthassanak saját otthonhoz a vidéken.

A Falusi CSOK előnyei közé tartozik, hogy a támogatási összeg jelentős lehet, akár 10 millió forintig is terjedhet, amelyet a fiatal házasok az ingatlan vásárlására vagy felújítására használhatnak.

A programban részt vevők kedvezményes hitelhez is juthatnak. A Falusi CSOK célja, hogy elősegítse a vidéki területek népességmegtartó erejét, valamint segítse a fiatalokat abban, hogy saját otthonukat építsék fel a vidéken.

A falusi életforma több előnnyel is járhat, mint például az olcsóbb életvitel, a nyugodt környezet és az egészségesebb életmód.

Összességében a Falusi CSOK egy nagyszerű lehetőség lehet azok számára, akik vidéken szeretnének saját otthont vásárolni vagy felújítani, és segítséget szeretnének kapni ebben a folyamatban.

Babaváró támogatás: a Babaváró támogatás egy olyan program, ami kifejezetten a fiatal házasokat célozza meg, és célja, hogy támogassa azokat, akik gyermeket szeretnének vállalni, és családot alapítani.

A program számos előnnyel járhat a fiatal házasok számára. Az egyik legfontosabb előnye a Babaváró támogatásnak az, hogy pénzügyi segítséget nyújt azoknak a házaspároknak, akik gyermeket szeretnének vállalni, de anyagi nehézségeik vannak.

A támogatás 10 millió forintig terjedhet, és felhasználható az ingatlanvásárlásra vagy felújításra, valamint a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadásokra.

A támogatás másik előnye, hogy a fiatal házasok alacsony kamatozású kölcsönt kaphatnak, ami jelentősen csökkentheti a visszafizetendő összeget. Emellett a kamatmentes állami támogatás is elérhető a kölcsön törlesztése során, ami még tovább csökkentheti a terheket.

Így kaphatod meg a hitelt

CSOK Plusz 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

CSOK Plusz 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

CSOK Plusz 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

CSOK Plusz 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Egy új, 2024. január 1-től elérhető állami támogatás, amely kedvezményes kamatozású hitelt biztosít a gyermeket vállaló vagy nevelő családok számára.

A CSOK Plusz hitel maximális összege a vállalt gyermekek számától függően 15-30-50 millió forint lehet.

A CSOK Plusz igényléséhez a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • A házaspár mindkét tagja legalább 18 éves.
  • A feleség legfeljebb 41 éves.
  • A család vállalja, hogy a hitel lejártáig legalább egy gyermeket vállal.

 

A CSOK Pluszt új lakás vagy használt lakás vásárlására lehet igényelni. Nem lehet igénybe venni hétvégi ház vásárlására. Az első ingatlan vásárlása esetén 80 millió forint lehet az ingatlan értéke, 10 százalék önerővel, bővítés vagy újabb ingatlan vásárlása esetén pedig 150 millió forint 20 százalékos önerővel.

A CSOK Plusz egy kiemelkedő támogatás, amely jelentős segítséget nyújthat a gyermeket vállaló vagy nevelő családoknak az otthonteremtésben.

A CSOK Plusz hitel csak 41 éves korig igényelhető, viszont egy 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is jogosultak a támogatott kölcsönre, akik ennél idősebbek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom
A leggyakoribb buktatók: ezeket a hibákat kerüld el, ha lakáshitelt veszel fel!

A lakáshitel igénylés előrelátást igényel. Az Expresszkölcsön szakértői szerint vannak tipikus hibák, amiket jobb elkerülni. Egy-egy hiba nem csak kellemetlen lehet, de akár súlyos anyagi hátrány is érheti az igénylőt. A megfelelő felkészülés azonban segíthet abban, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végig. Segítünk néhány tippel.

Tovább olvasom
Felújítanál? Íme pár hasznos tipp, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel!

A lakásfelújítás fantasztikus ötlet. És ha nincs rá elég pénzed, személyi kölcsönből is megvalósíthatod. Segítünk megvalósítani ezt az ötletet. Szakértőink összeszedték a legfontosabb tippeket, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel. Mutatjuk a lényeget, röviden!

Tovább olvasom
A meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál

Jövő évben a CSOK Plusz leváltja a CSOK támogatást. Röviden és közérthetően írunk arról, hogy mi változik, és hogy mennyire fontos az, hogy a meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál. Mert nagyon fontos. Tényleg.

Tovább olvasom