Szabad felhasználású jelzáloghitel 2024

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
Raiffeisen

Raiffeisen Személyi kölcsön Ingatlanfedezettel - 10 éves kamatperiódussal

Indulódíj-kedvezményekkel*

THM9,70% - 11,06%Kamat: 9,29% - 10,54%
Futamidő132 - 300 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 60.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

Szabad felhasználású jelzáloghitel - 5 éves kamatperiódussal

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

THM11,38% - 11,64%Kamat: 10,79% - 10,93%
Futamidő60 - 240 hó
Hitelösszeg4.000.000 Ft - 50.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

magnet

MagNet Stabil Tízes Jelzáloghitel

Nincs folyósítási díj*

THM10,6% - 11,8%Kamat: 9,95% - 10,95%
Futamidő120 - 240 hó
Hitelösszeg5.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

OTP

Végig Fix Forint Jelzáloghitel Egyszeri kamatcsökkentéssel

Kamat- és díjkedvezménnyel

THM12,3% - 13,9%Kamat: 11,40% - 11,50%
Futamidő72 - 300 hó
Hitelösszeg3.000.000 Ft - 50.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Mi az a szabad felhasználású jelzáloghitel?

A szabad felhasználású jelzáloghitel egy szabadon felhasználható fedezetes hitel, ahol a biztosíték egy ingatlan.

Szabad felhasználású jelzáloghitel ingatlanfedezettel

Amikor szabad felhasználásra keresünk hitelt, többféle lehetőség közül választhatunk. A személyi kölcsön egy egyszerűen és könnyen igényelhető hitel, gyorsan hozzájuthatunk. Személyi kölcsönhöz nincs szükség ingatlanfedezetre, a jövedelmünk elég lesz az igényléshez. A jelzálog alapú szabad felhasználású hitelekhez viszont ingatlanfedezetet kell biztosítanunk. Kell, hogy legyen ingatlanunk, erre pedig a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztet majd be. Hitelfelvételnél a pénzintézetek elvárnak egy biztosítékot, és ez a szabad felhasználású jelzáloghitel esetén egy ingatlan lesz.

Szabad felhasználású jelzáloghitel költségei

A szabad felhasználású jelzáloghitelhez kell egy ingatlan, amit felajánlunk biztosítékként. A fedezeti ingatlant a bank fel fogja értékeltetni, és ez az érték lesz az alapja az igényelésnek. Ennek az összegnek egy része, mert a pénzintézetek mindig túlbiztosítják a hiteleiket. Arra kell számítani, hogy szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor még a hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslőt és a közjegyzőt is, aki okiratba foglalja majd a hitelszerződést. Okiratba kell ugyanis foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Ez költség pedig bennünket fog terhelni. Elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek az ingatlanra, és az ingatlan-nyilvántartási ügyintézésnek is van díja. A pénzintézet kötelezően előírhatja egy lakásbiztosítás megkötését is, ezt is fizetnünk kell majd havonta a törlesztő részletekkel együtt. Ezeknek a díjaknak változó a mértékük, és az is előfordul, hogy sikeres elbírálás esetén a pénzintézet valamelyiket, vagy akár mindegyiket átvállalja tőlünk. Az induló költségeken felül arra is gondolnunk kell, hogy az elbírálás hosszabb időt vesz igénybe. Bár ez ideális esetben egy hónapon belül megtörténik, fontos lehet, hogy tudjuk, mikor jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez.

A szabad felhasználású jelzáloghitel költségeiről részletesen

A szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele pénzbe kerül. A tájékozott hitelfelvevő a döntés előtt összehasonlítja a THM-eket, ez azonban nem tartalmaz minden, a szabad felhasználású jelzáloghitelhez kacsolódó költséget. Ezen kívül számolnunk kell azzal is, hogy lesznek a banktól független költségeink is, például a közjegyző díja, a földhivatali ügyintézés költsége, és nem feledkezhetünk meg az értékbecslésről sem. A hitel felvétele előtt tudnunk kell, hogy az mennyibe fog kerülni nekünk, és azt is, hogy a pénzintézet ebből mennyit ír majd jóvá számunkra a szabad felhasználású jelzáloghitel folyósítása után.

Mekkora költségek lesznek szabad felhasználású jelzáloghitel igényléskor?

A szabad felhasználású jelzáloghitelnek lesznek költségei, de ennek egy részét a bank beleépíti a törlesztő részletekbe. Ilyen például a kamat. A hitelbírálati díjat és a folyósítás díját azonban egy összegben is elkérhetik tőlünk, illetve levonhatják a kiutalt összegből. Szabad felhasználású jelzáloghitelnél az ingatlan minden esetben fedezetté válik, és ennek költségei lesznek. Fel kell értékeltetni, be kell jegyeztetni a földhivatalnál, és közjegyző előtt is vállalnunk kell a hitel visszafizetését, ami szintén pénzbe kerül. Azzal is számolhatunk, hogy egy nagyobb előtörlesztést fogunk majd végrehajtani. Ebben az esetben érdemes már előre tudnunk ennek a költségét, hiszen egy előtörlesztés akár több százezer forintos költséget is jelenthet a felvett hitelösszegtől függően.

Más kiadásaink is lesznek – fontos a tájékozottság

Hitelfelvételkor lesznek egyéb, a szabad felhasználású jelzáloghitellel nem szorosan összefüggő kiadásaink is. Érdemes tájékozódnunk az egyéb várható kiadásainkról. Egy szakértő nagy segítség lehet ebben. Nem csak abban tud segíteni, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót, elmondhatja azt is, hogy mire kell még pénzt fordítanunk. Egy jó szabad felhasználású jelzáloghitel megtalálása nem bonyolult dolog. Időt és energiát kell rá szánnunk, de biztosan megtaláljuk az optimális megoldást. Döntsünk helyesen, miután körültekintően tájékozódtunk a lehetőségeinkről.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésének folyamata

A hiteligénylés folyamata szinte azonos minden kölcsönnél. Az igényléshez meg kell felelnünk az alapfeltételeknek. Ha megfelelünk a feltételeknek, és az előzetes hitelbírálat alapján jogosultak leszünk a hitelre, akkor be kell nyújtanunk a kért dokumentumokat. A személyes okmányainkat, és a jövedelemigazolásunkat is kérni fogják. Ez lehet munkáltatói igazolás, nyugdíjszelvény vagy NAV jövedelemigazolás. Az utolsó havi bankszámlakivonatunk is kelleni fog. Szabad felhasználású jelzálogkölcsön igénylésénél a bank el fogja várni tőlünk, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant felértékeltessük. Egy a bank által kijelölt ingatlan értékbecslő fogja ezt megtenni. Ez általában egy hét alatt megtörténik. Az értékbecslés időbe telik, és a költségét nekünk kell állnunk. Ezután következik az időpont egyeztetés a közjegyzővel, és végül aláírhatjuk a bankban a hitelszerződést. A bank pedig pozitív elbírálás esetén, néhány napon utalja számunkra az igényelt összeget.

A szabad felhasználású jelzáloghitel költségei – mikor fontos ez?

A szabad felhasználású jelzálogkölcsön igénylésének mindig vannak kezdeti költségei, amiket ki kell fizetnünk. Lakásbiztosítás, közjegyzői díj, ingatlan-nyilvántartásba vétel, ingatlan értékbecslés. Ezekért fizetnünk kell. Mikor lehet ez lényeges? Akkor, ha ezek a költségek már olyan magasak, hogy egy másik hitelfajtával, például egy szintén szabadon felhasználható személyi kölcsönnel jobban járunk.

Magas hitelösszegnél a szabad felhasználású jelzáloghitel a megoldás

Amikor szabad felhasználású hitel felvétele mellett döntünk, felmerülhet bennünk a gondolat, hogy ingatlanfedezetes hitelt igényeljünk vagy fedezetlent. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához számolnunk kell. Először is tudnunk kell, hogy mennyire gyorsan van szükségünk a hitelre. Ha egy hónapon belül, vagy akár pár napon belül akarunk hitelhez jutni, akkor csak a személyi kölcsönt választhatjuk. Ha van időnk várni, akkor mindkét hitelfajtával tervezhetünk. Nagyobb hitelösszegnél általában nem okoz problémát az egy hónapos elbírálás. A jelzálog alapú szabad felhasználású hitelek bonyolultabbak, ezért ezeket a magasabb összegű hiteleknél érdemes igényelnünk. Akkor éri meg az induló költségeket kifizetni, ha ezek később megtérülnek az alacsonyabb kamat miatt. A jelzálog alapú hitelek kamata szinte mindig alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöké. Itt kell elvégeznünk a már említett számítást, mert csak akkor éri meg a szabad felhasználású jelzáloghitelt felvenni, ha kamatokon többet nyerünk, mint amennyivel többet költöttünk a szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele előtt értékbecslésre, közjegyzőre és a zálogjog bejegyzésre. Ez csak magasabb hitelösszeg esetén valószínű, mégis fontos, hogy gondoljunk erre, mert egy magas hitelösszeg és hosszabb futamidő esetén óriási lehet az eltérés.

Van még egy eset, amikor a személyi kölcsön nem jöhet szóba. Ez pedig az az eset, amikor 10 millió forintnál több hitelt akarunk igényelni. Bár ez ritka a szabad felhasználású jelzálogkölcsönöknél, de előfordulhat. Ebben az esetben semmiképpen nem igényelhetünk személyi kölcsönt, ugyanis a maximális hitelösszeg, amit személyi kölcsön igénylésekor kaphatunk, az 10 millió forint. Ha ez az összeg nem elegendő a céljainkhoz, akkor csak a szabad felhasználású jelzáloghitel marad, nem választhatunk más megoldást.

Ha gyorsan szükségünk van a hitelösszegre

A szabad felhasználású hiteleknek két típusa van. A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel. Amennyiben gyorsan és egyszerűen szeretnénk hitelhez jutni, a legjobb választás a személyi kölcsön. Személyi kölcsönhöz átlagosan két-három napon belül már hozzájuthatunk, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek egy napon belül utalják az összeget. A hitelbírálat is csupán néhány percig tart, és személyi kölcsönt online is igényelhetünk, vagyis anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – alacsonyabb kamat

Ha nem a gyorsaság az elsődleges szempont, és egy komolyabb összegre van szükségünk, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a megoldás. A jelzáloghitelek kamata alacsonyabb, hiszen ellentétben a személyi kölcsönökkel, itt van fedezete a hitelnek. Az alacsonyabb kamat azonban nem feltétlenül éri meg, azzal is számolnunk kell, hogy a jelzáloghitelnek jelentősen magasabbak az induló költségei, mint a személyi kölcsönnek. Jelzáloghitelnél számolnunk kell az értékbecslés díjával, a közjegyzővel és jelzálogjog bejegyzésének is lesz díja. Fontos tehát, hogy utánaszámoljunk, hogy a kamaton realizált nyereségünk magasabb legyen ezeknél a díjaknál, különben nem éri meg a szabad felhasználású jelzáloghitelt választani.

Amire figyelnünk kell tehát, az az, hogy bár a szabad felhasználású jelzáloghitelek olcsóbbak lehetnek, az indulási költségei magasabbak. Szinte csak magas hitelösszeg esetén érdemes jelzáloghitelben gondolkodni, hiszen a személyi kölcsön igénylése jóval egyszerűbb és gyorsabb is, mert a jelzálogkölcsönt csak két-három hét alatt bírálják el, szemben a személyi kölcsön két-három napos elbírálási idejével. Személyi kölcsönt tehát jóval egyszerűbben, gyorsabban és alacsonyabb induló költségekkel kaphatunk. Néhány perces utánajárással azonban könnyen megtudhatjuk, melyik hitelfajta a kedvezőbb számunkra.

Szabad felhasználású jelzáloghitel, személyi kölcsön – mi a különbség?

A személyi kölcsön igénylésénél a bankok a bírálatnál az igénylő igazolható nettó jövedelmét veszik figyelembe. Nincs lehetőség ingatlanfedezet bevonására. Személyi kölcsönhöz gyorsan, néhány nap alatt hozzájuthatunk. Sőt, néhány bank egy napon belül kiutalja az összeget a pozitív hitelbírálatot követően. A hitelbírálat gyakran csak néhány percig tart. Az összeg szabadon, bármire felhasználható. A gyorsasága és egyszerűsége miatt magasabb kamattal kell számolnunk, mint egy ingatlanfedezetes hitelnél. Nincsenek előzetes költségek. Online is igényelhető. A személyi kölcsön Magyarországon az egyik legnépszerűbb hitelfajta. Van azonban olyan eset, amikor egy szabad felhasználású jelzáloghitel kedvezőbb lehet számunkra.

Mikor válasszuk a szabad felhasználású jelzáloghitelt személyi kölcsön helyett?

A szabad felhasználású jelzáloghitelhez ingatlanfedezetet kell biztosítanunk. A hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslés díját és a közjegyzőt is. Hosszabb kiutalási idővel számolhatunk. A kiutalás több hetet is igénybe vehet, így nem jutunk azonnal a pénzhez. A hitelbírálat is hosszabb időt vesz igénybe. Az igényelt összeget szabadon, bármire elkölthetjük, ugyanúgy, mint a személyi kölcsönöknél. A bevont ingatlanfedezet miatt a kamatai kedvezőbbek lehetnek a személyi kölcsönnél. Ha hosszabb futamidőben és magasabb hitelösszegben gondolkodunk, a szabad felhasználású jelzáloghitel jobb választás lehet. Az alacsonyabb kamatok hosszú távon nekünk kedveznek, még úgy is, hogy az előzetes költségek magasabbak a személyi kölcsönénél. Megérheti nekünk az utánajárás, az ingatlan felbecsültetése, és az út a közjegyzőhöz.

Amikor választunk a két lehetőség között, mindig mérlegeljünk, számíttassuk ki egy szakértővel, hogy a kevesebb befizetett kamat elég nagy összeg-e ahhoz, hogy ellensúlyozza a kezdeti kiadásainkat. A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése hosszabb és bonyolultabb folyamat, mégis megérheti nekünk. Nézzünk utána, és válasszuk azt, ami számunkra a megfelelőbb.

Befektetésre is jó lehet – a szabad felhasználású jelzáloghitel-összeg befektetése

A szabad felhasználású jelzáloghitel szabad felhasználású, így azt akár be is fektethetjük. A hosszú távú befektetések nagy türelmet igényelnek, hiszen gyakran tíz évnél is hosszabb időre kötjük le a pénzünket. A befektetés ideje alatt viszont nem igényelnek napi figyelmet. Mivel hosszabb távon fektetünk be, a piacot jellemző árfolyam-ingadozások nem befolyásolják a hozamot, ami hosszú távú befektetések esetén jellemzően magas. A hosszú távú befektetés kiválasztásához szakértelemre, és tapasztalatra van szükség. Nem lesz könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbb befektetési formát. Alaposan meg kell fontolnunk a döntésünket, mert évekig nem tudunk majd azon változtatni. A rövid távú befektetéseknél a keletkező profitot újra befektethetjük, a hosszú távúaknál erre nincs lehetőségünk.

Szabad felhasználású jelzáloghitel-összeg befektetése – több termék, kisebb kockázat

A diverzifikáció, vagy porlasztás, a pénzünk több befektetésbe történő elhelyezését jelenti. Ez általában kisebb kockázatot jelent, hiszen nem függünk egy cég vagy befektetési forma hozamától. Ha csak egy vállalatba fektetünk, minden nyereségünk egy vállalat teljesítményétől függ. Nagyot is nyerhetünk ezen, azonban hosszú távon talán nem vállalható kockázatot jelent a számunkra.

A pénzügyi piac hullámzik, a teljesítménye nem egyenletes. Amikor hosszú távra fektetünk be, ez kevésbé lesz fontos a számunkra, hiszen a kisebb árfolyam-ingadozások nem fogják befolyásolni a hozamunkat. A befektetés kezdetén érdemes persze megvizsgálni a piacot, de szemben a rövid távú befektetésekkel, jóval kisebb jelentősége lehet, hogy mikor lépünk be a pénzpiacra vásárlóként.

Bár a hosszú távú befektetéseknél ez kevésbé fontos, időnként célszerű megnézni, hogy áll a befektetésünk. Ha befektetési alapba helyezzük a pénzünket, akkor évente kimutatást kaphatunk arról, hogy mennyi az aktuális egyenlegünk. Vannak azonban olyan befektetések is, amiknél nekünk kell ezt megnéznünk. Célszerű lehet negyedévente vagy akár havonta is lekérni az egyenlegünket, hogy tudjuk, jó helyen van a pénzünk.

Szabad felhasználású jelzáloghitel-összeg befektetése – a legjobb befektetés kiválasztása

Nem lesz könnyű megtalálni a megfelelő befektetési formát. Ehhez kérhetjük szakértő segítségét is, de mi magunk is utánajárhatunk, hogy hol számíthatunk az elvárt hozamra. Fontos, hogy az elvárásaink legyenek reálisak. Nem egy, túl jónak tűnő befektetésről derült ki később, hogy nem az, aminek látszik, sőt, visszaélésekről is lehet hallani. Legyünk körültekintőek. A befektetések egyik alapköve, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. Akár olyan helyre is befektethetjük a pénzünket, ahol adott esetben a teljes tőkét is elveszíthetjük. Mindig csak akkora összeget fektessünk be, amit megengedhetünk magunknak, és aminek az esetleges elvesztése sem okoz számunkra megoldhatatlan problémát. Az ingatlan jó befektetés lehet, és az egyszerűsége miatt sokan választják befektetésnek. Tíz év alatt akár meg is térülhet, és kockázata is csekély. A részvények kockázata már nagyon magas, de a várható nyereség is az. Általánosságban elmondható, hogy a befektetésünk kockázata egyenesen arányos a várható hozammal. De ne feledjük: veszíthetünk is. A részvénybe fektetés előnye, hogy kisebb összeget is befektethetünk, mint egy ingatlanbefektetésnél. A befektetési alap jó választás lehet, bár itt is magas a kockázat, a befektetési alapoknál viszont kevésbé lesz szükség a szakértelmünkre, hiszen ebben az esetben a pénzünket pénzügyi szakemberek fektetik majd be, jellemzően több részvénybe vagy kötvénybe. Állampapírt is vásárolhatunk, aminek rendkívül alacsony a kockázata, hiszen a kibocsátó, vagyis az állam, szavatolja a visszafizetést. Itt az állampapír típusának kiválasztásán lesz a hangsúly, állampapírból is elérhető több féle, és nekünk kell eldöntenünk azt, hogy hosszú távon melyik lehet jó nekünk. Profi befektetők gondolkodhatnak kriptovalutákban is. Bitcoin a legismertebb, de számos más kriptovalutába is befektethetünk. Ennek a kockázata rendkívül magas, és a működési mechanizmusa is kevésbé érthető egy átlagember számára.

Óvatosan válasszunk, és ne mindent higgyünk el, amit olvasunk. Ráadásul az, hogy egy befektetési forma a múltban sikeres volt, és magas hozamot ért el, nem garancia arra, hogy ez a jövőben is így lesz. A befektetéseknél ugyanúgy fontos, hogy megóvjuk a már megszerzett javainkat, mint például az ingatlanunknál. Ha már megszereztük, ne hagyjuk elveszni. Fektessünk be bölcsen.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – a jövedelem szerepe

Az átlagfizetéseket erősen torzítják a fővárosi átlagbérek. Budapesten a legmagasabbak a fizetések, és ez erősen befolyásolja az átlagot. Ráadásul, mint minden átlagszámítást, ezt is érdemes a kellő óvatossággal fogadni. Az emberek tapasztalata gyakran jóval alacsonyabb értéket mutat az átlagnál. Az, hogy mennyi az átlagfizetés országosan vagy régiónként, azért lehet fontos a szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor, mert a fizetésünk határozza meg azt az összeget, amit igényelhetünk. Minél magasabb a fizetésünk, annál több szabad felhasználású jelzáloghitelt tudunk igényelni.

A szakemberek rendszeresen végeznek számításokat arról, hogy a megadott átlagfizetésből mekkora szabad felhasználású jelzáloghitelt lehet aktuálisan felvenni. Ilyenkor figyelembe veszik a bankok által elvártakat, és azt is, hogy mekkora mértékben terhelhető a fizetésünk. Az így kapott adatokat aztán publikálják, így képet kaphatunk arról, hogy mekkora szabad felhasználású jelzáloghitelre lehet elég az átlagfizetés.

Jövedelemarányos Törlesztési Mutató

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) szabályozza, hogy a havi nettó jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre. Ez a szabály bennünket óv meg a túlzott eladósodástól, mert így csak a jövedelmünk adott százalékát fordíthatjuk törlesztésre. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutatónak van egy maximuma, ami fölé semmiképpen nem mehet a törlesztésünk, még akkor sem, ha mi úgy érezzük, hogy nem fog problémát okozni a hitel részleteinek kifizetése. A bank minden esetben az elsődleges, igazolható nettó jövedelmünkkel számol a JTM kiszámításánál.

A JTM jelenleg érvényben lévő szabályai szerint a fogyasztási hitelek esetén nettó 600 ezer forint alatti jövedelem esetén 50 százalékban, nettó 600 ezer forint feletti nettó jövedelem esetén pedig 60 százalékban terhelhető a nettó fizetésünk. Ez a jelzálogkölcsönökre is igaz, ha minimum 10 éves kamatperiódust választunk. 5 és 10 év közötti kamatperiódusnál a 600 ezer forint alatti nettó jövedelem 35 százalékban terhelhető, az 600 ezer forint feletti nettó havi jövedelem pedig 40 százalékban. 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén még szigorúbb a rendelkezés, mert ilyenkor 600 ezer forint havi nettó jövedelem alatt már csak 25 százalékot enged meg a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató. 600 ezer forint feletti nettó havi jövedelemnél pedig csak 30 százalékot. Fontos, hogy a pénzintézetek ennél szigorúbb szabályokkal is hitelezhetnek, és a gyakorlat azt mutatja, hogy így is tesznek. A fent leírt alapesetek csak iránymutatóak, a hitelező pénzintézetünk alacsonyabb százalékkal is kalkulálhat.

Minél magasabb a szabad felhasználású jelzáloghitel kamata, annál kisebb lehet a hitelösszeg

A hitelkamat mértéke azért lényeges, mert minél magasabb kamattal tudunk szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni, annál magasabb lesz a havi törlesztőrészletünk, és így a felvehető hitel alacsonyabb lesz. Alacsonyabb hitelösszegből pedig csak kisebb hitelt tudunk felvenni. Ahogy már írtuk, a jegybanki alapkamat az elmúlt időszakban többször is emelkedett, így a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatai is folyamatosan növekednek. A gazdasági folyamatok pedig azt jelzik előre, hogy ez a trend még egy ideig változatlan maradhat.

Hogy lehet szabad felhasználású jelzáloghitelünk, ha átlagfizetést kapunk?

A futamidő és a törlesztőrészlet nagysága határozza meg, hogy mekkora szabad felhasználású jelzáloghitelt tudunk felvenni. Minél hosszabb a futamidő, annál magasabb hitelösszeghez juthatunk. A futamidőt azonban nem növelhetjük kedvünkre. A hitelkonstrukciók mindig meghatároznak ugyanis egy maximális futamidőt. Amennyiben a maximális futamidővel sem jön ki egy olyan nagyságú havi törlesztőrészlet, ami belefér a jövedelmünkbe, akkor le kell mondanunk a szabad felhasználású jelzáloghitelről.

A futamidő növelése mellett van még egy lehetőség arra, hogy nagyobb eséllyel kapjuk meg a szükséges hitelösszeget. Ez pedig az adóstárs bevonása. Adóstárs bevonása esetén ugyanis a bank mindkét (vagy több) jövedelemmel számol, így magasabb összegű kölcsönt kaphatunk, mintha csak a saját jövedelmünket vennék figyelembe. Szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésénél a házastársat általában kötelező bevonni adóstársként. Ez is segítheti a magasabb hitelösszeghez jutást. És annak sincs akadálya, hogy a házastársunk mellett vagy helyett másik személyt kérünk fel, hogy legyen az adóstársunk.

Mikor van szükség adóstársra vagy kezesre egy szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor?

Amikor magasabb hitelösszeget igényelünk, a pénzintézet kötelezően előírhatja adóstárs vagy kezes bevonását a hitelügyletbe. Az adóstárs bevonása történhet alapelvárásként, vagy azért mert nincs megfelelő nagyságú jövedelmünk. Az adóstárs bevonását mi is kérhetjük. Erre akkor lehet szükségünk, ha alacsonyabb a jövedelmünk az elvártnál. Ez nem feltétlenül jelentené a hitelkérelem elutasítását, de abban az esetben, ha rövidebb idő alatt szeretnénk visszafizetni a hitelünket, elvárás lehet, hogy adóstársat vonjunk be. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató, a JTM, ugyanis nem engedi, hogy a nettó havi jövedelmünket bizonyos százalék felett beterheljük. Ez a bennünket védő, a túlzott eladósodásunkat megakadályozó szabály azonban azt okozhatja, hogy az általunk vállalni kívánt futamidő a bank számára nem lesz elfogadható.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igényléséhez szükséges dokumentumok

Minden hiteligénylésnél a pénzintézetek elvárnak bizonyos dokumentumokat az igénylőktől. A szabad felhasználású jelzáloghitelnél sincs ez másképp.

 • A személyazonosságot minden esetben megfelelő módon kell igazolni. Erre az érvényes személyigazolvány, az útlevél és a lakcímkártya alkalmas.
 • Az igénylést megelőző három havi bankszámlakivonatra is szükség lesz; eredetiben.
 • A jövedelmet egy alkalmazott munkáltatói igazoláson tudja igazolni. Egyéni vállalkozó NAV jövedelemigazolással, és NAV nullás igazolással igazolhat jövedelmet. Egy nyugdíjastól három havi nyugdíjszelvényt, NYUFIG igazolást, vagy egy olyan bankszámlakivonatot kérnek, ahova a nyugdíja érkezik.
 • A telefon tulajdonjogát pedig igazolni kell.

A szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor

Igazán jó szabad felhasználású jelzáloghitelt szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátorral találhatunk. De honnan tudhatjuk, hogy megtaláltuk a legjobbat? Amikor szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése mellett dönt valaki, rákereshet a szabad felhasználású jelzáloghitel szóra az interneten. Ezután akár hátra is dőlhet, hiszen ömleni fognak rá a hirdetések, és jobbnál jobb ajánlattal kecsegtetik. Ez még jól is jöhet, mert talán olyan ötleteket is kaphat az érdeklődő, amire addig nem is gondolt. Az interneten keresni jó ötlet, gyors és egyszerű megoldás, és ahogy írtuk, a keresés után még számtalan hirdetéssel lehet találkozni.

Személyesen is lehet jó szabad felhasználású jelzáloghitelt keresni. Be kell menni a bankfiókba, és elmondani, hogy mit szeretnénk. A banki ügyintéző tanácsot is adhat a legjobb szabad felhasználású jelzáloghitel kiválasztásához. Az ügyintéző elmondja a lehetőségeket, és segíthet mérlegelni az előnyöket és hátrányokat. Ez egy pénzügyeihez kevésbé értő igénylőnek jó lehet, de időigényes, és utazni is kell hozzá.

Megkérdezhetjük a szomszédunkat vagy a barátainkat is. (Ezt a megoldást a szakértők nem tarják megfelelőnek.)

Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor is igénybe vehető a kereséshez. Mik a szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor használatának előnyei?

 • Nem kell utazni ahhoz, hogy a legjobb hitelkonstrukció kiválasztható legyen.
 • Nem kell parkolóhelyet keresni a bankfiók előtt, nem kell sorban állni.
 • Otthonról elvégezhető a keresés.
 • Minden szabad felhasználású jelzáloghitel megtalálható egy helyen.
 • Számtalan adat elérhető a hitelekről. (kamat, THM, teljes visszafizetendő összeg)
 • Összehasonlíthatóak a konstrukciók.
 • Egyszerű és gyors.
 • Biztos jó megoldás, mert egy program segít a keresésben.

szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor

Mit lehet tenni, ha nem elég a jövedelem a szabad felhasználású jelzáloghitel igényléséhez?

Ha az igényelt összeg magasabb, mint amit a jövedelmünk elbírna, választhatunk hosszabb futamidőt. A hosszabb futamidő miatt alacsonyabb lesz a törlesztőrészletünk, így már elég lehet a havi nettó jövedelmünk. Megoldás lehet az is, ha egy adóstársat vonunk be a hitelügyletbe. Az adóstárs jövedelme is növeli az esélyünket, hogy megkapjuk az igényelt szabad felhasználású jelzáloghitelt. Adóstársnak lenni nem könnyű feladat, mert adóstársként ugyanakkora a felelősségünk, mint az adósé. Ezt figyelembe kell vennünk, amikor valakit adóstársnak kérünk fel. A törvény által szabályozott Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) százalékát megváltoztatni nem tudjuk, de ahogy látható, van lehetőségünk arra, hogy befolyásoljuk a bank döntését. Egy hosszabb futamidő vagy egy adóstárs bevonása kedvezően hathat az elbírálásra. Ha szükségünk van egy szabad felhasználású jelzáloghitelre, megkaphatjuk azt.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – nem kell hitelcélt megjelölni

A személyi kölcsön egyik nagy előnye, hogy minimális dokumentációval és könnyen igényelhető. Az igényléshez csupán a jövedelmet kell igazolni. És ez még nem minden. Mert nem csak hogy elég, ha igazolod a jövedelmedet, de a pénz elköltését sem kell semmiféle módon dokumentálni hitelt nyújtó pénzintézet felé.

Mit jelent ez? Nézzünk például a szabad felhasználású jelzáloghitelt. Fedezetre van szükség. És ezt dokumentumokkal igazolni is kell. És ez plusz költséget jelent, időt és energiát kell rá szánni. Időt? Igen. A személyi kölcsönnél ilyen nincs. Nem kell hitelcélt megjelölni a szerződés megkötésekor, és igazolni sem kell a hitelösszeg megfelelő felhasználását. Hiszen a személyi kölcsön arra költhető, amire az igénylő szeretné. És a szabad felhasználású jelzáloghitel összege is.

Szabad felhasználású jelzáloghitel hitelfedezeti biztosítással

Egy szabad felhasználású jelzáloghitel visszafizetése bármikor akadályokba ütközhet egy hosszabb, de egy rövidebb futamidő alatt is. Nem lehet tudni, mit tartogat a jövő. A szabad felhasználású jelzáloghitelt pedig fizetni kell, tartós betegség és táppénz esetén is. A törlesztőrészletet várja a pénzintézet. Hogy lehet megteremteni a biztonságot? Jó megoldás erre egy hitelfedezeti biztosítás. Egy szabad felhasználású jelzáloghitel törlesztő részletének késedelmes megfizetésének súlyos következményei lehetnek. A legrosszabb esetben elárverezik az otthont, az autót, és behajtó cégek hívásait kell fogadni. Ezt feltétlenül el kell kerülni. Ki akar sok évig tartó kellemetlenséget magának? Valószínűleg senki.

Most lesz a hiteligénylés? Vagy már van egy régóta törlesztett a kölcsön, de felmerül, hogy probléma esetén mi is a teendő? A szinte kockázat nélküli hitelfelvétel egy hitelfedezeti biztosítással lehetséges. Ha van már a családban hitel vagy lízingszerződés, akkor jól jöhet egy hitelfedezeti biztosítás. Nem probléma, ha a hitel felvételekor nem került megkötésre. A futamidő bármely pillanatában, nem csak a hitel felvételekor, bármilyen hitel, lízingszerződés és lakástakarék pénztár mellé megköthető a hitelfedezeti biztosítás. Lakáshitel, áruhitel, autóhitel, szabad felhasználású hitelek, autó lízing és lakás lízing. Még lakástakarék pénztári szerződésre is köthető. Személyi hitel? Arra is jó. Ez egy kapcsolódó szolgáltatás a hitel mellé. Bármikor igényelhető. Célszerűnek tűnik már a szabad felhasználású jelzáloghitel felvételekor megkötni a hitelfedezeti biztosítást, de ha ez nem történt meg, akkor később, bármikor a futamidő alatt van rálehetőség.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – a visszafizetendő teljes összeg

A visszafizetendő teljes összeg az a szám, ami azt mutatja meg, hogy mennyit kell fizetni egy szabad felhasználású jelzáloghitelért. Tartalmazza a tőkén kívül összes kamatot, minden felmerülő díjat és költséget. A teljes összeg azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyibe kerül egy szabad felhasználású jelzáloghitel az igénylőnek. Egy millió forintos hiteligényléskor, ha a teljes összeg egymillió háromszázhúszezer forint, Akkor a költségek összesen háromszázhúszezer forintból jönnek ki, a tőke pedig egy millió forint. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt ekkora összeget kell visszafizetni. A teljes fizetendő összeg minden díjat tartalmaz, azokat is, amik a hiteligényléskor merülnek fel, például az elbírálás díját és a folyósítási díjat.

A visszafizetendő teljes összeg gyakorlati haszna

Fontos információ a teljes összeg, hiszen befolyásolhatja a döntésében a hiteligénylőt. Ha túl magas az összeg, és az igénylő úgy gondolja, hogy ennyit nem ér meg neki a szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele, elállhat a hitelfelvételtől. Ezért fontos, hogy még a szerződés aláírása előtt tisztában legyen vele az igénylő, hogy mekkora lesz az az összeg, amit vissza kell fizetnie. Néhány igénylő csak a havi részlet nagyságára koncentrál. Ha azt ki tudja fizetni, akkor úgy gondolja, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel rendben van, mehet az igénylés. Ez is egyfajta hozzáállás, de a hitelfelvevő érdeke az, ha olyan szabad felhasználású jelzáloghitelt tud igényelni, ami nem lehetetlenül nagy költségekkel terheli meg. Ha egy kétmillió forintos hitel összköltsége nyolcszázezer forint, alaposan meg kell fontolni az igénylést, hiszen a szabad felhasználású jelzáloghitel költségeire fordított összeget az igénylő másra is fordíthatná. A szakemberek mindig kiemelik a teljes összeg fontosságát. Fontos erre figyelni.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – adósságrendezésre

A bankok gyakran nevezik adósságrendező hitelnek a hitelkiváltást. Ez egy kiváló kifejezés, ami tökéletesen leírja a hitelkiváltás lényegét abban az esetben, ha több hitelt vált ki az igényelt szabad felhasználású jelzáloghitelével az ügyfél. Mitől lesz ez adósságrendezés? Attól, hogy az ügyfél rendezi a sorait, rendbe teszi a pénzügyeit olyan módon, hogy az átláthatóbb és optimális esetben olcsóbb is lesz. Amikor valaki az autóhitelét, a telefonra és a hűtőgépre felvett hitelét egyszerre váltja ki, akkor három hitel helyett csupán egyre kell figyelnie, egyet kell nyomon követnie, és csak egy részletet kell fizetnie havonta. Ha csak egy részletet kell fizetni, az lényegesen leegyszerűsíti a pénzügyek kezelését, könnyebbé teszi azt, és ezzel terhet vesz le az igénylő válláról. Ez persze csak az egyik oka az adósságrendező hitel igénylésének. A fő cél ebben az esetben is ugyanaz, mint a hitelkiváltásnál: kevesebbet fizetni havonta. Azt is látni kell, hogy mindkét elnevezés mögött álló konstrukció alkalmas egy hitel kiváltására ugyanúgy, mint kettő vagy több hitel egyidejű kiváltására. Az adósságrendezés tehát nem más, mint egy hitelkiváltás. Két elnevezés egy tartalommal. És mindkét kifejezés tökéletesen mutatja, hogy mire is jó ez a hitel: arra, hogy egy hitel ki legyen váltva és arra, hogy egy szabad felhasználású jelzáloghitellel rendezzük az adósságainkat.

Az adósságrendezés előnyei

Az adósságrendezés egyik fő előnye, hogy az igénylő kiadásai csökkennek. Az alacsonyabb törlesztőrészlet miatt a teljes visszafizetendő összeg is kisebb, és ez megtakarítást eredményez. A hitelkiváltás célja pedig éppen ez. Kevesebbet fizetni ugyanakkora kölcsönösszegért. Ezt egyszerű és könnyű elérni, nincs más dolga az igénylőnek, mint választani egy olyan konstrukciót, ahol kevesebbet kell fizetnie. Az adósságrendező hitel másik előnye, hogy egyszerűsíti az igénylő napjait. Nem kell több hitel törlesztését fejben tartani. Nem kell megjegyezni több hitel lejáratát. Nem kell több bankkal kapcsolatban állni, csak eggyel. A leegyszerűsített pénzügyi helyzet pedig jó dolog. Kevesebb a stressz, kevesebb az aggódás. A pénzügyek minden család számára fontosak, de nem kell, hogy teljesen eluralják a mindennapokat. Érdemes csak annyit foglalkozni a pénzügyekkel, hogy azok rendben legyenek. A többi időt pedig a szeretteivel és a barátaival, a hobbijával töltheti az igénylő. Az, hogy kevesebbet kell fizetni, nagyon fontos. De az is fontos lehet, hogy könnyebbé válnak a mindennapok. A mindennapok pedig maga az élet. Ha lehet, ki kell váltani egy rosszabb hitelt. Hogy jobb élete legyen az igénylőnek és a szeretteinek.

Adósságrendezés szabad felhasználású jelzáloghitellel – mire kell figyelni?

Az adósságrendezésben fontos, hogy a részlet alacsonyabb legyen. Ezt könnyen ellenőrizheti az igénylő. Van azonban egy olyan része a hitelkiváltásnak, ami már nem ennyire átlátható és egyszerű. Ez pedig a hitelkiváltáskor felmerülő költségek. A hitelkiváltás ugyanis csak akkor tekinthető sikeresnek anyagi szempontból, ha a kiváltás során felmerülő költségek alacsonyabbak, mint az alacsonyabb törlesztő részlettel realizált nyereség. De milyen költségek merülnek fel hitelkiváltáskor? Az egyik költség a végtörlesztés díja. A pénzintézetek ugyanis díjat számítanak fel azért, hogy egy felvett hitel előbb legyen visszafizetve. A végtörlesztés díja többnyire 1 százalék körül van, de a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt lehetnek eltérések. Az is előfordulhat, hogy a bank egyáltalán nem kér pénzt a végtörlesztésért. A másik költség a kiváltáshoz használt kölcsön igénylésékor keletkezhet. Ez lehet a hitelbírálati díj, a folyósítási díj, és ha a bank kötelezően előírja a számlanyitást, akkor a számlának is lesz havi számlavezetési díja. Keletkezhet biztosítási díj, és egyéb költségek is felmerülhetnek attól függően, hogy milyen hiteltípussal történik a kiváltás. Fontos lesz tehát a körültekintés a hitelkiváltáskor. Hogy a kiváltás pozitívan hasson az igénylőre, és ne csak a problémái halmozódjanak.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM)

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál. A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a (kötelezően) megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni. A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk. A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell venni, hogy jó döntést lehessen hozni.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – mint egy lakáshitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele szinte mindig hosszú távú döntés. Évekre vagy akár évtizedekre is elkötelezhetjük magunkat, így lényeges, hogy körültekintőek legyünk, amikor kiválasztjuk a szabad felhasználású jelzáloghitelünket. Az igényelhető szabad felhasználású jelzáloghitel legmagasabb összegét a jövedelmünk és a fedezetként felajánlott lakás forgalmi értéke határozza meg. A bankok általában az ingatlan értékének maximum 80 százalékáig adnak hitelt, de ez akár 40 százalékra is lecsökkenhet az ingatlan földrajzi elhelyezkedése, és a pénzintézet hitelezési politikájának függvényében. A nyolcvan százalék tehát a maximum, a százalék pedig függ attól, hogy a fedezetként felajánlott lakás a fővárosban vagy egy vidéki nagyvárosban található, esetleg egy vidéki kisebb településen. A főváros kerületei között is van különbség a pénzintézeteknél, és azt is tudnunk kell, hogy magasabb hitelezési százalékot engedélyeznek a nagyvárosokban, mint egy kistelepülésen. Egy vidéki településen gyakran csak a lakás értékének 40 vagy 50 százalékát hitelezik meg, a főváros egyes kerületeiben elérhetjük az akár 80 százalékot is.

Szabad felhasználású jelzáloghitel és a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató

A JTM határozza meg, hogy a fizetésünk hány százalékig lesz terhelhető a törlesztőrészletettel. A szabályozás nem engedi, hogy 600 ezer forint nettó havi fizetés alatt 50 százaléknál jobban megterheljék a jövedelmünket, és 600 ezer forint nettó havi jövedelem felett is csak 60 százalékos terhelhetőségre van lehetőség. Ez a szabály azonban módosulhat a hitel típusától függően, szabad felhasználású jelzáloghiteleknél általában kisebb terhelés a megengedett. A JTM tehát meghatározza a maximális törlesztő részletünk nagyságát, és így a felvehető szabad felhasználású jelzáloghitelünk legnagyobb összegét is.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – hogy lehet fizetni a törlesztő részletet?

A szabad felhasználású jelzáloghitel törlesztő részletét havonta kell kifizetni. Az előre meghatározott összeget több módon is ki tudja egyenlíteni a hiteligénylő. Lehetőség van arra, hogy havonta csekken kerüljön befizetésre a törlesztő részlet. Ez nem a legmodernebb megoldás, és sorban állással is jár, valamint előfordulhat az is, hogy valaki megfeledkezik a határidőről. Csekket persze már applikáció segítségével is lehet befizetni, de ilyenkor is figyelni kell a fizetési határidőre. Ha valaki kényelmesebb megoldást választana, olyat ahol a részletek mindig biztosan időre beérkeznek a bankhoz, az választhatja az állandó átutalási megbízást. Az állandó átutalási megbízást csak egyszer kell beállítani, és ezt a beállítást akár a netbankon is meg lehet tenni. Ebben az esetben a beállított utalási nap miatt nem fordulhat elő késedelmes fizetés. Csak azt kell biztosítani, hogy elegendő fedezet legyen a bankszámlán. Hasonlóan jó megoldás a csoportos beszedési megbízás. Ilyenkor még az összeget sem szükséges megadni, hiszen a bank mindig a szükséges összeget hívja le a számláról. Ez a legegyszerűbb megoldás. De a lényeg: bármelyik megoldást is választja a hiteligénylő, a törlesztő részletet fizetni kell.

A Központi Hitelinformációs Rendszer

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfelekkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelhessék, és más bankokkal is megoszthassák. Ha jó ügyfélnek számít valaki, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista negatív hatással van a rajta szereplőkre. A listán szereplők igénylését elutasítják a bankok. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit az adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza.

Központi Hitelinformációs Rendszer – negatív adóslista

Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével nézhet szembe, de azzal is, hogy többet nem fog hitelt kapni. A listán évekig szerepelhet egy rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd neki hitelt a bankok, mivel kockázatos ügyfélnek tartják.

A már felvett szabad felhasználású jelzáloghitel védelme

A felvett szabad felhasználású jelzáloghitel összegét meg kell óvni a felhasználásig. A szabad felhasználás miatt ugyanis akár hónapokig is a számlánkon lehet a pénz. Ennek az összegnek a védelme ugyanolyan fontos, mint bármely más értékünk védelme. Emiatt azonban nem kell semmit tennünk. Miért? Mert ott az OBA. Minden magyarországi bankban védve van a pénzünk. Ha egy bank fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanít bennünket. A kártalanítás összege legfeljebb 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy a biztosítás minden bankra külön-külön érvényes. Ha több bankban helyezzük el a pénzünket, akkor mindegyik betétünk biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy bankban van több számlánk, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap – mi is ez?

Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Fontos, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező pénzintézetek kötelesek csatlakozni az OBÁ-hoz. Így bármelyik magyar bankban tartjuk a pénzünket, az védve lesz. Az OBA feladata, hogy egy bank tevékenységi engedélyének visszavonásakor a szabályozásban előírt 10 napon belül kártalanítsa az érintetteket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször volt példa. Az OBA szakemberei nem csak a kártalanításban, a végelszámolásban is részt vesznek. A kártalanításnak nincs saját ereje, tehát a teljes összeget megkapjuk, és ezt kérnünk sem kell, mert a kártalanítás automatikus. Ez a védelem ingyenes, ügyfélként ezért fizetnünk nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke volt, hiszen egy ilyen intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami tagszervezetek érdeke is.

Hogyan védi a pénzt az OBA?

A hatályos jogszabályok miatt a pénzünk minden magyarországi pénzintézetnél védve van. Az OBA megalakulásáig a betéteket az állam garantálta. Azóta az OBA garantálja azokat. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyeztük el a pénzünket, arra a szabályok szerint továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzünkhöz nem férünk hozzá, akkor az OBA 10 munkanapon belül kártalanít bennünket 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére növekedhet.

Mekkora összegig véd az OBA?

Az OBA a betéteink tőkéje és kamata után maximum 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval emelkedhet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betétünk, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, esetleg biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, annak ellenére, hogy az összeghatár euróban van meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítja. Így jön ki a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlánkra befizetett összeg, a lekötött betétünk, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik nekünk.

OBA – a kártalanításról

Minden magánszemély kap kártalanítást. Mindenki. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezettünk számlát, akkor mindkét számlánkra érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak bennünket, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza. A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztatni fog bennünket. A kártalanítással kapcsolatos kérdéseinkre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is választ kaphatunk. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, ha nekünk mégis van kérdésünk, keressük a fent említett lehetőségeket, és kérdezzünk.

Szabad felhasználású jelzáloghitel – összefoglalás

A szabad felhasználású jelzáloghitel, ahogy látható, felhasználásában teljesen megegyezik a személyi kölcsönnel. A szabad felhasználású jelzáloghitelhez azonban szükség van biztosítékra. Szükség van ingatlanfedezetre. Az ingatlanfedezet miatt a szabad felhasználású jelzáloghitel költségei magasabbak, mégis van két olyan helyzet, amikor a szabad felhasználású jelzáloghitel a jó választás. Az egyik az, amikor a magasabb induló költségeket kompenzálja az alacsonyabb kamatozás. A másik, amikor 10 millió forintnál nagyobb összeget szeretnénk igényelni.

A szabad felhasználású jelzáloghitel sok mindenre jó lehet. Jobbá és szebbé teheti az életünket. Válasszuk ki a legjobb szabad felhasználású jelzáloghitelt, és használjuk fel bölcsen. Igényeljünk szabad felhasználású jelzáloghitel!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Szabad felhasználású jelzáloghitel 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Szabad felhasználású jelzáloghitel 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mivel két szabad felhasználású hitelről van szó, azt kell eldönteni, hogy melyik előnyösebb a cél eléréséhez. A szabad felhasználású jelzáloghitel többnyire alacsonyabb kamatozású, de néhány nap helyett három hét is lehet az elbírálás ideje, és az ingatlanfedezet miatt plusz költségek is keletkeznek.

A szabad felhasználású jelzáloghitel visszafizetése havi, azonos nagyságú részletekben történik.

Mind a minimum, mind a maximum összegeket a bankok határozzák meg, így azok eltérőek lehetnek. A legmagasabb összeg akár 50.000.000 forint is lehet bizonyos pénzintézeteknél.

Hitelkonstrukciótól függ, hogy milyen hosszú futamidőt engedélyez egy bank. A jelzálog alapú konstrukcióknál 25 év is lehet a futamidő.

A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítése, amiből kiszámolható, hogy egy év alatt, az adott hitelnél, a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetni. A THM-et a kamatból, a kezelési költségből, a bankszámlavezetés díjából, jelzáloghitel esetén pedig ezen felül az értékbecslés, az ingatlan-nyilvántartási eljárás és a helyszíni szemle díjából számítják ki.

További információ a THM-ről, kattints ide. 

Ha szabad felhasználású hitelt igénylünk, akkor – pozitív hitelbírálat esetén – a folyósítási díj mindenképp felmerül, mint plusz költség. Ezen felül a számla vezetésének díját, illetve egyéb díjakat is felszámolhat a bank, amennyiben igénybe vettünk kiegészítő szolgáltatásokat is. Ezek a díjak akciók keretein belül elengedésre kerülhetnek, ezért érdemes figyelni a kiemelt ajánlatokat.

Fedezetre szükség van szabad felhasználású jelzáloghitel igényléshez, önerőre azonban nem lesz szükség.

Az adott hitelkonstrukció által megszabott dokumentumok beszerzése után le kell adni az igénylést egy bankfiókban, majd megvárni a hitelbírálat eredményét. Bizonyos bankok az igénylés beadását online is lehetővé teszik.

Ha csak késedelmes a fizetés, akkor késedelmi kamatot állapítanak meg, ha viszont huzamosabb ideig nem történik befizetés, akkor a bank felmondja a hitelszerződést, és az egész fennmaradó tőketartozást, illetve egyéb terheléseket egy összegben követeli. A felmondás ideje a szerződésben lefektetett időszak után esedékes, de általában hatvan nap.

A fedezetes típus ebben az esetben egyáltalán nem igényelhető, ám a fedezet nélküli típust két pénzintézet is kínálja a KHR-es ügyfeleknek: a Cofidis és a Provident Bank. Előbbi csak a passzív státuszú ügyfeleket szolgálja ki, így az utóbbinál az aktív listások is igényelhetnek szabad felhasználású hitelt.

BAR lista esetén itt olvashatsz több információt, kattints ide. 

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

7 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

Ha arra törekszel, hogy pénzügyi terveidet stabil alapokra helyezd, elkerülhetetlenül találkozol olyan kihívásokkal, amelyek könnyen vezethetnek hibákhoz. A sikeres pénzügyi menedzsment kulcsa azonban nem csak a jövedelem növelése, hanem az is, hogy elkerüld az általános hibákat, amelyek akár hosszú távon is hátráltathatják pénzügyi növekedésedet. Mutatunk 7 gyakori pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni.

Tovább olvasom
Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával