Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

2022.07.08.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. július 8. 16:31

Dokumentumokat kérhet az értékbecslő a folyamat során, amelyek eltérhetnek az ingatlan típusától, készültségi fokától és a hitel típusától függően.

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

Azt, hogy milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő, több szempont is meghatározza. Egyrészt az ingatlan maga, vagyis, hogy családi házról, társasházi lakásról, vagy más típusú, illetve, hogy kulcsrakész, felújítandó, építés alatt álló, vagy tervezett ingatlanról beszélünk, másrészt az igényelt hitel típusa is mérvadó, hiszen az lehet lakásvásárlási hitel, felújítási hitel, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel is.

Az értékbecslő szerepe

Az értékbecslő gyakorlatilag egy ingatlanszakértő, akinek feladata, hogy megállapítsa a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékét, valamint a hitelbiztosítéki értéket. Minden esetben a bank jelöli ki, tehát arra nincs lehetőség, hogy magunk szerezzünk értékbecslőt az ügylethez.

A vonatkozó törvények és a bankok belső szabályzatai egyaránt kimondják, hogy a maximálisan adható hitelösszeg az ingatlan értékbecslésének eredményétől függ, tehát az értékbecslés során dől el, hogy az igénylő megkaphatja-e az igényelt hitelösszeget az adott ingatlanra.

Fontos, hogy az értékbecslés mindig személyesen történik. A szakember felkeresi a kontaktszemélyt – aki lakásvásárlásnál általában az ingatlanközvetítő, vagy az eladó, szabad felhasználású jelzáloghitel esetén pedig az ingatlan tulajdonosa –, időpontot egyeztet, majd lefolytatja az értékbecslést, ami az ingatlan méretétől függően maximum egy-két órát vesz igénybe.

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

Először nézzük az ingatlan típusa szerint. Ha meglévő, kész ingatlanról van szó, ami társasházi lakás, akkor a tulajdoni lapra, a méretezett alaprajzra és társasházi alapító okiratra van szükség, míg, ha családi házról, akkor a tulajdoni lap, a méretezett alaprajz és a térképmásolat szükséges.

Ha viszont egy még épülő ingatlanról van szó, némileg más a helyzet, hiszen ebben az esetben a jelenlegi készültségi fok alapján kell megállapítani a majdani értéket úgy, hogy az ingatlan tulajdoni lapján még nem a végleges, rendezett jogi forma szerepel, ráadásul még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel sem.

Ebben az esetben is különbséget kell tenni családi ház és új építésű lakás között; előbbinél a telek tulajdoni lapja, az építési tervdokumentációk, az építési engedély vagy azzal azonos jogi dokumentumok, valamint a megnyitott e-napló szükséges, míg az utóbbinál ugyanezeket, továbbá a társasházi alapító okirat tervezetét kell az értékbecslő rendelkezésére bocsátani.

Mit vizsgál az értékbecslő?

Az értékelés során az értékbecslő az alábbi szempontok alapján állapítja meg a forgalmi és a hitelbiztosítéki értéket:

Fontos szempont a megközelíthetőség, vagy másképpen fogalmazva az elhelyezkedés, de az infrastruktúra is lényeges, ahogy a környéken található boltok, szolgáltatások, iskolák és óvodák is. Természetesen az értékbecslő az ingatlan állapotát, komfortját is vizsgálja, hiszen nem mindegy, hogy egyből költözhető e az ingatlan, vagy még előtte fel is kell újítani, és, ha igen, akkor mekkora költséggel kell számolni.

Szintén lényeges szempont, hogy van-e vezetékes vízellátás, központi szennyvízelvezetés, milyen típusú a fűtés, milyen szerkezetű az ingatlan, vagyis, hogy könnyűszerkezetes vagy szilárd falazatú, faház, rönkház, téglaház, vagy vályogépület. Emellett a tető szerkezeténél sem mindegy, hogy agyag-, vagy betoncserép, zsindely, illetve pala a tető héjazata, de a nyílászárók típusa és állapota, az ingatlan burkolata, valamint – ha van – a kert állapota is fontos szempontok.

Fontos megemlíteni, hogyha lakásról van szó, akkor az emelet és a lift megléte is befolyásoló tényező, de egyedi szempontok is felmerülhetnek az értékbecslés során.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki azt a konstrukciót, amely a legjobban megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

2021.04.21.

Az egyszerűsített értékbecslést csupán bizonyos esetekben veheted igénybe, ám akkor nagyon is érdemes! Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

2021.08.17.

Egy ingatlan értékbecslése sarkalatos pont a lakáshitel igénylése során – mutatjuk, hogy mire kell számítanod.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

2021.09.10.

Az értékbecslés a jelzáloghitelek felvételének kulcsmomentuma, hiszen alapvetően ez határozza meg a hitel összegét. Lássuk, mit érdemes még tudni róla!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával