Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

2021.09.10.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 10. 14:18

Az értékbecslés a jelzáloghitelek felvételének kulcsmomentuma, hiszen alapvetően ez határozza meg a hitel összegét. Lássuk, mit érdemes még tudni róla!

Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

Ahhoz, hogy lakáshitelt, vagy szabadon felhasználható jelzáloghitelt igényelhess, szükség van a fedezetül szolgáló ingatlan értékének meghatározására, azaz az értékbecslésre. Az értékbecslést végző szakember felméri az ingatlant, majd ennek alapján meghatározza annak becsült forgalmi és hitelbiztosítéki értékét.

Miért fontos az értékbecslés?

Fontos tudni, hogy az értékbecslés során meghatározott becsült forgalmi értékből kerül kiszámításra a felvehető hitel összege. A becsült forgalmi érték – a bank által elfogadhatónak ítélt vételár – 80%-a lehet a hitel összege, mivel a vonatkozó szabályozás ennyit tesz lehetővé, de fontos tudni, hogy a bankok a legtöbb esetben ennél alacsonyabb százalékban határozzák meg a folyósítható összeget. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a becsült forgalmi érték és az eladó által meghatározott vételár között is lehet különbség, ami a vevő számára nagyobb önerőt tesz szükségessé. Amennyiben ezt nem tudod megoldani, de a foglalót már kifizetted, jó eséllyel elbukod a pénzt, és még a terveid megvalósulása is veszélybe kerülhet; érdemes épp ezért előzetes értékbecslést kérni.

A hitelbiztosítási érték is fontos

Az értékbecslés során a szakértő a hitelbiztosítási értéket is meghatározza; ez azt az összeget jelöli meg, amit a bank az ingatlanért kaphat a hitel nemfizetése miatt történő kényszerértékesítés esetén. A hitelbiztosítási értéknél magasabb összeget nem folyósít egyik bank sem, tehát ez is meghatározza a lehetőségeidet.

Mit tehetsz, ha nem felel meg az értékbecslés?

Előfordulhat, hogy az értékbecslő által megállapított értékek nem felelnek meg az elképzeléseidnek. Ilyenkor kérheted az értékbecslés megismétlését, de ezt a bank el is utasíthatja, és, ha mégsem, akkor annak költségét ismét ki kell fizetned. Időt, energiát és pénzt spórolhatsz, ha egyszerűen csak egy másik banknál próbálkozol, mert könnyen lehet, hogy ott kedvezőbb ajánlatot is kaphatsz.

Ha hitelre van szükséged, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

2022.07.08.

Dokumentumokat kérhet az értékbecslő a folyamat során, amelyek eltérhetnek az ingatlan típusától, készültségi fokától és a hitel típusától függően.

Tovább olvasom
Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

2021.08.17.

Egy ingatlan értékbecslése sarkalatos pont a lakáshitel igénylése során – mutatjuk, hogy mire kell számítanod.

Tovább olvasom
Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

2021.04.21.

Az egyszerűsített értékbecslést csupán bizonyos esetekben veheted igénybe, ám akkor nagyon is érdemes! Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával