Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ezt a támogatott lakáshitelt egyedülállók is igényelhetik!

2022.03.28.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. március 28. 10:37

Támogatott lakáshitel egyedülállóként? A Zöld Hitel megoldást nyújt mindenkinek, aki szeretné kihasználni az állami támogatás lehetőségét!

Ezt a támogatott lakáshitelt egyedülállók is igényelhetik!

A támogatott lakáshitelek egyedülállók számára sokáig nem voltak elérhetőek, hiszen a Családvédelmi Akcióterv kizárólag a gyermeket nevelő szülőkre, illetve a családalapítást tervezőkre vonatkozik, más lehetőségekben viszont a kormány nem gondolkodott.

A Zöld Hitel megjelenésével mindez megváltozott, hiszen ezt a támogatott lakáshitelt egyedülállók is igényelhetik, bár tény, hogy csak egy bizonyos ingatlantípus megvásárlására: az energiatakarékos otthonokéra.

A Zöld Hitelről dióhéjban

Az MNB Zöld Otthon Programja 2021. október 4.-én indult el, és az első tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy óriási sikert arat a hiteligénylők körében. A Zöld Hitel a magas energiahatékonyságú, új építésű ingatlanok vásárlásához, illetve építéséhez kínál kedvező kamatozású kölcsönt.

A Zöld Hitellel maximum 70 millió forintot lehet igényelni, a kamat pedig az MNB által meghatározott, maximum 2,5% lehet, de fontos, hogy ennél a hitelintézetek akár kedvezőbb feltételeket is kínálhatnak.

Milyen ingatlanok vásárolhatóak meg a Zöld Hitelből?

A Zöld Hitel kizárólag olyan új építésű ingatlanok vásárlására, illetve azok építésére használható fel, amelyek minimum BB energetikai besorolással rendelkeznek. Ez reflektál az építési szabályzat változására, ami szerint 2022. június 30. után használatbavételi engedélyt kizárólag olyan, új építésű ingatlanok kaphatnak, amelyek legalább BB energetikai besorolással rendelkeznek.

A Zöld Hitelből megvásárolt lakások, illetve családi házak energiafogyasztása nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év összesített energetikai számértéket.

A Zöld Hitel előnyei

A Zöld Hitel első és legfontosabb előnye, hogy ezt a támogatott lakáshitelt egyedülállók is igényelhetik, ám ezen felül is akadnak olyan tulajdonságai, amelyek érdemessé teszik a figyelmünkre. A Zöld Hitel fix kamatozású a futamidő végéig, tehát az igénylésével elkerülhető a kamatváltozás kockázata.

A jelenlegi kamatkörnyezetben a piaci lakáshitelek kamatai folyamatosan emelkednek; jelenleg az átlag nagyjából 5,5%, és ez a 10 évig fix kamatperiódusú ajánlatokra vonatkozik. A jelenlegi legjobb kamatszinttel rendelkező, piaci kamatozású lakáshitel 4,79%-on áll, a legmagasabb kamatérték pedig 7,55% – ezekhez képest a Zöld Hitel által biztosított fix 2,5% szinte elenyésző.

A Zöld Hitel törlesztőrészlete a futamidő alatt nem változhat, azaz végig ugyanannyi marad, ami kiszámíthatóvá teszi, emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az értékállóbb, új otthon, valamint az alacsony rezsiszámlának köszönhető megtakarítás is az előnyök sorát gyarapítja.

Végül még egy érv a zöld hitel mellé: amennyiben építkezésről van szó, az ÁFA-visszatérítési támogatás is igényelhető, amellyel tovább csökkenthetőek a költségek.

A Zöld Hitel hátrányai

Természetesen a hátrányokról is szót kell ejtenünk, hiszen hiába, hogy ezt a támogatott lakáshitelt egyedülállók is igényelhetik, ha valami miatt mégis akadályok merülnek fel.

A Zöld Hitelből nem lehet használt lakást vásárolni, kizárólag új építésűt, ami miatt az ország legfelkapottabb területei kiesnek a rostán. Emellett a magasabb lakásárak magasabb hitelösszeget, ezáltal magasabb önerőt is jelentenek, tehát akinek a Zöld Hitel a megfelelő konstrukció, annak több megtakarítással kell rendelkeznie.

Ez utóbbi hátrány persze kivédhető a CSOK igénylésével, ám ezzel a legfontosabb előny vész el: a támogatott lakáshitel egyedülállók számára elérhetetlenné válik.

További megtakarítási lehetőségekkel is számolhatunk

Nem szabad megfeledkezni a járulékos előnyökről sem, hiszen a Zöld Hitellel megvásárolt ingatlan BB energetikai besorolása alacsonyabb fenntartási költségeket is eredményez, ami folyamatos és stabil megtakarításokban jelenik meg.

Az alacsonyabb fűtési költségek mellett a komfortosabb élet és a környezetre gyakorolt hatás sem elhanyagolható, így akár családosként, akár egyedülállóként igényeljük, a lehető legtöbb szempontból a Zöld hitel magasan a legjobb megoldás.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet a Zöld Hitel iránt, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, hasonlítsd össze őket, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

2022.10.21.

A legnépszerűbb lakáshitelekké mostanra a fix kamatozásúak lettek, bár még mindig nem múlt el a változó kamatozás ideje sem.

Tovább olvasom
Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom
Adó visszatérítési támogatás – mit jelent?

Adó visszatérítési támogatás – mit jelent?

2019.08.29.

Bármiről is legyen szó, akár vásárlásról, akár hitelfelvételről, mindig ki lehet fogni az akciós ajánlatokat, valamint a kedvezményeket. Ilyen például az adó visszatérítési támogatás, amit más néven ÁFA visszatérítésnek szokás nevezni. A hitelfelvételhez ez annyiban kapcsolódik, hogy építési telek vásárlásakor, illetve építkezéskor meg lehet oldani, hogy akár egy nagyobb összeget is visszaigényelhessünk az ÁFÁ-ból. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

2023.10.20.

Az ingatlanvásárlás nagy döntés, amelyre alaposan fel kell készülni. A folyamat több lépésből áll, amiket érdemes sorrendben végigvinni. Bár egy ingatlan megvásárlása nem mindennapos az életben, még egy átlagembernek sem okoz gondot. Ingatlanvásárlás kisokos a szakértőinktől.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával