Hirdetés

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

2021.10.29.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. október 29. 10:35

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja októberben indult el, a kivételesen kedvező kamatozású zöld hitelt új lakás vásárlására igényelhetjük. A hazai klímacélok mielőbbi elérését támogató program mellé ráadásul kamatmentes CSOK hitelt is kaphatunk. Mutatjuk a részleteket.

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Az MNB zöld hitele 70 millió forintos hitelösszeggel és 25 éves futamidővel igényelhető. A kamata végig fix 2,5 százalék. Csak magánszemélyek igényelhetik. Elvárás, hogy az igénylő(k) 10 évig életvitelszerűen a vásárolt ingatlanban éljenek. Csak új építésű lakásra vagy házra kérhetjük, és csak olyan ingatlanra, aminek az energetikai besorolása eléri a BB szintet. A Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forintot különített el erre a programra.

Kamatmentes CSOK hitel a zöld hitel mellé

Az MNB által meghirdetett program célja, hogy támogassa a hazai klímacélokat. A kormány már a program elindulása előtt bejelentette, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményére jogosultaknak további támogatást nyújt olyan formában, hogy a CSOK-ra jogosult családok kamatmentesen kapják meg az úgynevezett CSOK hitelt. A CSOK hitel kedvezményes kamata 3%, ez válik kamatmentessé akkor, ha zöld hitelt is igényelünk mellé. A felvett hitelek összértéke nem haladhatja meg a Zöld Otthon programban meghirdetett 70 milliós összeget.

Milliós megtakarítás

Jelentős, több millió forint megtakarítás érhető el a zöld hitel és a kamatmentes CSOK hitel igénybe vételével. A zöld hitel alacsony, fix kamata a jelenlegi gazdasági környezetben különösen jó választás annak fényében, hogy a jegybank az elmúlt három hónapban háromszor emelte az alapkamatot. Mivel a zöld hitel kamata fix a futamidő végéig, ezért az alapkamat emelése nem befolyásolja a törlesztő részletek nagyságát. A piaci jelzáloghitelek kamatai folyamatosan emelkednek, ezzel az aktuálisan számolt megtakarítás is tovább nő. A szakértők egy átlagos hitelösszegre és futamidőre számolt elemzése szerint akár öt-nyolc millió forinttal is kevesebbet kell fizetnie a zöld hitel – CSOK hitel párost igénybe vevőknek. A szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy az a számítás egy átlagos hitelfelvétel esetén igaz, és mivel a zöld hitel várható átlagos hitelösszege magasabb lesz ennél, a megtakarított összeg is ezzel arányban növekszik. Azok a családok, akik megfelelnek a CSOK alapfeltételeinek, jelentős összeget takaríthatnak meg az alacsonyabb törlesztő részletek miatt, ráadásul alacsonyabb lesz a bank által elvárt minimális jövedelemszint is.

A zöld hitel és a kamatmentes CSOK hitel együttes felhasználása egy új ingatlan vásárlásához a legjobb választás ma Magyarországon. Ennél alacsonyabb költséggel nem juthatunk kölcsönhöz. A piaci jelzáloghitelekhez képest sok millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni ugyanazért a felvett összegért.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

K&H személyi kölcsön

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

2021.11.19.

A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel kamatmentes is lehet, ha az MNB zöld hitelével együtt igényeljük. Megnéztük, mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel.

Tovább olvasom
Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

2021.05.31.

CSOK-igénylést nem csak új, de használt ingatlanra is leadhatsz – az alábbiakban a feltételeit vesszük sorra.

Tovább olvasom
Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Tovább olvasom
Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

2021.06.01.

Az ingatlanra vonatkozó feltételek CSOK igénylésekor kétfélék lehetnek: új és használt ingatlannál különböznek egymástól.

Tovább olvasom