Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

2021.10.29.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. október 29. 10:35

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja októberben indult el, a kivételesen kedvező kamatozású zöld hitelt új lakás vásárlására igényelhetjük. A hazai klímacélok mielőbbi elérését támogató program mellé ráadásul kamatmentes CSOK hitelt is kaphatunk. Mutatjuk a részleteket.

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Az MNB zöld hitele 70 millió forintos hitelösszeggel és 25 éves futamidővel igényelhető. A kamata végig fix 2,5 százalék. Csak magánszemélyek igényelhetik. Elvárás, hogy az igénylő(k) 10 évig életvitelszerűen a vásárolt ingatlanban éljenek. Csak új építésű lakásra vagy házra kérhetjük, és csak olyan ingatlanra, aminek az energetikai besorolása eléri a BB szintet. A Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forintot különített el erre a programra.

Kamatmentes CSOK hitel a zöld hitel mellé

Az MNB által meghirdetett program célja, hogy támogassa a hazai klímacélokat. A kormány már a program elindulása előtt bejelentette, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményére jogosultaknak további támogatást nyújt olyan formában, hogy a CSOK-ra jogosult családok kamatmentesen kapják meg az úgynevezett CSOK hitelt. A CSOK hitel kedvezményes kamata 3%, ez válik kamatmentessé akkor, ha zöld hitelt is igényelünk mellé. A felvett hitelek összértéke nem haladhatja meg a Zöld Otthon programban meghirdetett 70 milliós összeget.

Milliós megtakarítás

Jelentős, több millió forint megtakarítás érhető el a zöld hitel és a kamatmentes CSOK hitel igénybe vételével. A zöld hitel alacsony, fix kamata a jelenlegi gazdasági környezetben különösen jó választás annak fényében, hogy a jegybank az elmúlt három hónapban háromszor emelte az alapkamatot. Mivel a zöld hitel kamata fix a futamidő végéig, ezért az alapkamat emelése nem befolyásolja a törlesztő részletek nagyságát. A piaci jelzáloghitelek kamatai folyamatosan emelkednek, ezzel az aktuálisan számolt megtakarítás is tovább nő. A szakértők egy átlagos hitelösszegre és futamidőre számolt elemzése szerint akár öt-nyolc millió forinttal is kevesebbet kell fizetnie a zöld hitel – CSOK hitel párost igénybe vevőknek. A szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy az a számítás egy átlagos hitelfelvétel esetén igaz, és mivel a zöld hitel várható átlagos hitelösszege magasabb lesz ennél, a megtakarított összeg is ezzel arányban növekszik. Azok a családok, akik megfelelnek a CSOK alapfeltételeinek, jelentős összeget takaríthatnak meg az alacsonyabb törlesztő részletek miatt, ráadásul alacsonyabb lesz a bank által elvárt minimális jövedelemszint is.

A zöld hitel és a kamatmentes CSOK hitel együttes felhasználása egy új ingatlan vásárlásához a legjobb választás ma Magyarországon. Ennél alacsonyabb költséggel nem juthatunk kölcsönhöz. A piaci jelzáloghitelekhez képest sok millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni ugyanazért a felvett összegért.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel költözhetsz el Zöld Hitellel CSOK-os lakásból?

Milyen feltételekkel költözhetsz el Zöld Hitellel CSOK-os lakásból?

2022.01.04.

Zöld Hitellel CSOK-os lakásból is el lehet költözni, de csak bizonyos körülmények és határidők betartásával – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Tovább olvasom
CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

2023.02.22.

CSOK bővítésre is igényelhető, ha szeretnéd megtartani a jelenlegi otthonod, de nagyobb élettérre lenne szükséged a család bővülése miatt.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával