Babaváró hitel, Babaváró támogatás

Babaváró hitel feltételei

Gyermeket vállaltok, akkor babaváró hitel. Ne feledkezzetek meg a babaváró hitelről, ami 2019. július 1.-től 2022. december 31.-ig igényelhető, hiszen komoly segítséget jelenthet a kezdő szülőknek, mivel akár 10.000.000 forint kamatmentes hitelhez is juthattok általa! Ahhoz azonban, hogy hozzájussatok, számos kritériumot kell teljesítenetek, amik esetenként nehezebben teljesíthetőek, mint egy átlagos hitelkonstrukció esetében, de természetesen nem lehetetlenek. Az alábbi cikkünkben összeszedtük a babaváró hitel feltételeit, hogy segítsünk a döntésben.

A babaváró hitel feltételei azért „nehezítettek”, mert a Családvédelmi Akcióterv keretein belül kerültek kialakításra, vagyis a kormány a családosokat kívánja segíteni ezzel a hitelkonstrukcióval. Már a hitel kondíciói sem mindennapiak: egy szabad felhasználású személyi kölcsönről van szó 300.000 – 10.000.000 forint igényelhető hitelösszeggel, 60-240 hónapos futamidővel és maximum 50.000 forint törlesztőrészlettel. Mint hitel is kedvező, hiszen a THM a Sberbanknál ajánlata szerint alapesetben a 6,57%, vagyis ez a legalacsonyabb kamatozású személyi kölcsön jelenleg a magyar piacon.

Babváró hitel

Fontos viszont, hogy ha megszületik az első gyermeked, akkor a babaváró hitel kamatmentes lesz; ekkor a THM 0,43% a Sberbanknál, ami az egyéb költségekre vezethető vissza. A második gyermek születése után a tőketartozás 30%-át elengedik, a harmadiknál pedig az egészet, vagyis ekkor válik támogatássá!

És most lássuk a babaváró hitel feltételeit:

 • csak olyan házaspárok igényelhetik, akik esetében a feleség betöltötte a 18. életévét, de a 41.-et még nem
 • magyarországi, állandó, bejelentett lakcím, illetve magyar állampolgárság
 • a házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 éves, folyamatos TB jogviszonya van munkából, vagy felsőoktatási tanulmányokból kifolyólag
 • egyikük sem büntetett előéletű
 • legalább a házaspár egyik tagjának ez legyen az első házassága, ha a másik félnek legalább egy gyermeke van; utóbbi lehet elvált, vagy özvegy
 • nem lehet nyilvántartott köztartozásuk az adóhatóságnál
 • lehet közös gyerekük, és ez orvosilag is alátámasztott
 • kizáró ok az aktív KHR negatív adóslistáján való szereplés
 • vállalniuk kell, hogy a hitelszerződés aláírása után született, illetve örökbefogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, illetve a szerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik
 • a bank kritériumainak is megfelelnek
 • nincs másik babaváró hitelszerződésük

Jó, ha tudjátok, hogy a TB jogviszony, illetve a felsőoktatási tanulmányok esetén említett időszaki elvárások összevonhatóak, illetve folyamatosnak tekinthetőek, ha a megszakítás maximum 30 nap, illetve a felsőoktatási tanulmányok és a következő TB jogviszony megkezdése között maximum 6 hónap. A hiteligénylés előtt szükséges a 180 napos, folyamatos TB jogviszony! Azt is fontos megemlítenünk, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött időszakból csak egy év vehető figyelembe. A babaváró hitelről bővebben itt olvashatsz.

Mint láthatjátok, tényleg bonyolultabbak a babaváró hitel feltételei, mint egy átlagos hitelé, ám nem teljesíthetetlenek.

Ellenőrizd a jogosultságodat és utána töltsd ki az adatlapot!
Sajnáljuk, a megadott válaszok alapján nem vagy jogosult a Babaváró támogatás igénybevételére.

Vissza a jogosultság ellenőrzéséhez

Gratulálunk! Jogosult vagy a Babaváró támogatás igénybevételére!

Az igényléshez töltsd ki az alábbi űrlapot!

Babaváró kölcsönFelhívjuk tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a jelen tájékoztatás tartalma a mai napon ismert és hatályos jogszabályok, valamint a 2019. július 1. napjától hatályba lépő jogszabályokon, így különösen a Babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendeleten, a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvényen alapul. Amennyiben ezen irányadó jogszabályhelyek módosulnak, úgy a babaváró támogatás igénybevételi feltételei is változhatnak.

Babaváró támogatás feltételei

Ha foglalkoztat a családalapítás, akkor valószínűleg hallottál már a babaváró támogatásról, amit a CSOK-hoz hasonlóan a családosok vehetnek igénybe, illetve azok, akik a közeljövőben tervezik a gyermekvállalást. Nyilván tisztában vagy vele, hogy vannak kritériumok, amiket muszáj teljesítened, ha azt szeretnéd, hogy megkapd, azzal viszont nem biztos, hogy mik is ezek, illetve hogy hogyan válik ténylegesen támogatássá. Lássuk tehát a babaváró támogatás feltételeit és részleteit!

A babaváró támogatás feltételei valamivel komplexebbek és nehezebben teljesíthetőek, mint egy átlagos hitelkonstrukcióé, de ez nem is csoda, hiszen olyan előnyökkel rendelkezik, amikkel a hasonló termékek nem. Csak dióhéjban: egy gyermek születése után kamatmentes, de addig sem magas a kamata, a második gyermeknél 30%, a harmadiknál 100% tőketartozás kerül elengedésre, vagyis innentől válik valóban babaváró támogatássá, addig „csupán” egy rendkívül jó kondíciókkal kibocsátott hitel.

És most a babaváró támogatás feltételei:

 • kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét
 • magyarországi, állandó, bejelentett lakcímmel rendelkeznek, illetve magyar állampolgárok
 • legalább az egyiküknek minimum 3 éves, folyamatos TB jogviszonya van, vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat
 • a házaspár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű
 • legalább a házaspár egyik tagjának első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel; a másik fél lehet elvált, illetve özvegy
 • nincs az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásuk
 • a közös gyermekvállalás lehetséges, vagyis nincs azt kizáró ok
 • egyikük sem szerepel a aktív státussza a KHR negatív adóslistáján
 • vállalják, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született, vagy örökbefogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, illetve a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik
 • megfelelnek a választott bank feltételeinek
 • még nem kötöttek babaváró hitelszerződést

A babaváró támogatás feltételeivel kapcsolatos, lényeges tudnivaló a TB jogviszony, illetve a felsőoktatási tanulmányok kapcsán, hogy az elvárt időszakokat össze lehet vonni, másképpen fogalmazva folyamatosnak kell tekinteni, ha abban maximum 30 napnyi megszakítás van. A felsőoktatási tanulmányok és a következő TB jogviszony megkezdése között pedig hat hónap telhet el. Fontos, hogy a kölcsönigénylés leadása előtt mindenképp szükséges a 180 napos, összefüggő TB jogviszony, illetve az, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött időszakból egy év vehető figyelembe. Ezek lennének a babaváró támogatás feltételei. A termék 2019. július 1.-től 2022. december 31.-ig érhető el a pénzintézetek, köztük a Sberbank kínálatában, ahol 300.000 – 10.000.000 forintot igényelhetsz 60-240 hónapos futamidőre, és a törlesztőrészleted maximum 50.000 forint lehet. Ha további részletek érdekelnek, tekintsd meg a hitelkonstrukciót részletező oldalunkat, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén; szívesen válaszolunk a kérdéseidre!

Olyan hiteltípus, ami kifejezetten a családok gyermekvállalási kedvének növelésére szolgál. Az állam kamattámogatást nyújt hozzá, és a harmadik gyermek születése után a tőketartozást is megfizeti a hitelfelvevő házaspár helyett.

A babaváró hitel 2019. július 1.-től 2022. december 31.-ig igényelhető.

Azok a házaspárok, akik megfelelnek mind a kormányrendelet, mind a bank által támasztott követelményeknek.

Ha a kamattámogatási feltételek teljesülése megszűnik, akkor a hitel piaci kamatozásúvá válik, az addig összegyűlt kamattámogatást pedig 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni.

Akkor, ha a hitelfelvételt követő öt éven belül nem születik gyermek, illetve örökbefogadás sem történik, vagy a magyarországi lakcímek szűnnek meg, emellett akkor is, ha a hiteligénylők egyike sem neveli saját háztartásában a gyermeket.

Ha a kölcsön folyósítása utáni 5 évben meghal a házaspár egyik tagja, és gyermek sem születik, illetve örökbefogadás sem történik, akkor a kamattámogatás még hat hónapig fennáll, és ezalatt a törlesztés is szünetel, valamint az addig elengedett kamatok sem kerülnek felszámításra.

Ugyanaz, mintha nem születne gyermek, vagyis a hitel piaci kamatozásúvá válik, az addig összegyűlt kamattámogatást pedig egy összegben és 120 napon belül vissza kell fizetni.

Nemfizetés esetén a bank hajtja be a tartozást, a jogosultság megszűnésének esetén pedig értesíti a Kincstárat; az ezt követő eljárást már az utóbbi folytatja le.

Méltányossági engedélyezés lehetséges abban az esetben, ha a házaspár egyik tagja elhalálozik, megváltozik a munkaképessége, vagy egészségügyi okokból nem tudja teljesíteni a gyermekvállalást.

3 éves szüneteltetés kérhető a törlesztésben, ha a gyermek megszületik, vagy a magzat elérte a 12 hetes kort a kölcsönszerződés megkötése után, illetve örökbefogadás esetén akkor, ha az örökbefogadott gyermek 2019. július 1. után születik, és az örökbefogadási határozat öt éven belül véglegessé válik. A második gyermek születésekor a halasztás újra igényelhető; mindkét esetben a bankhoz kell beadni a kérelmet.

A harmadik gyermek megszületése után; szintén a hitelintézetnél kell kezdeményezni.

Két nyilatkozat: az egyikben vállalják, hogy a szülés és a terhesség 12. hetének időpontját a várandósgondozási könyvvel igazolják, a másikban pedig azt, hogy a gyermek születése vagy örökbefogadás után nem igényelnek családtámogatási ellátást, vagy azt kifizetőhelyen igénylik. Emellett szükséges született gyermek után a születési anyakönyvi kivonata, adóigazolványa és a lakcímkártyája, örökbefogadott gyermek esetén pedig a határozat, a lakcímkártya és az adóigazolvány.

Ez esetben a járási hivatalhoz lehet fordulni felülbírálatért, és ha helyt adnak neki, akkor a bank már nem utasíthatja el a kérelmet.

Ebben az esetben a támogatásból levonják a hátralékot, vagyis erre nem vonatkozik a kedvezmény.

A babaváró hitelnek kamattámogatás esetén csupán maximum 0,5%-os, úgynevezett kezességvállalási díja van.

Akkor is igényelhető a kölcsön, ha nincs gyermeke. A hitel Kamatmentesen kerül folyósításra, amennyiben 5 éven belül születik egy gyermek, akkor végig kamatmentes lesz a futamidő alatt.

Igen, hitelkiváltásra is lehet használni a kölcsönt.

A hitel bírálata 10 nap, amennyiben hiánypótlásra van szükség, akkor a bírálati szakasz tolódhat.

Load More


Inline
Inline