Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

2024.04.12.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. április 12. 15:54

A falusi CSOK népszerűsége idén is megmaradt. Ez a családtámogatási forma kistelepüléseken érhető el. Vidékre költöznél? Lehet, hogy falusi CSOK segítségével megteheted. Utánajártunk, hogy mit kell róla tudni. Mutatjuk a részleteket.

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

A vidék támogatása – a falusi CSOK

A falusi CSOK támogatási összege ráadásul megemelkedett 2024. január elsejétől.

1 gyermek esetén a támogatás 600 ezer forintról 1 millió forintra, 2 gyermek esetén a támogatás 2,6 millió forintról 4 millió forintra, 3 gyermek esetén a támogatás 10 millió forintról 15 millió forintra nőtt.

Meglévő ingatlan korszerűsítése esetén is változtak az összegek:

  • 1 gyermek esetén a támogatás 300 ezer forintról 500 ezer forintra.
  • 2 gyermek esetén a támogatás 1,3 millió forintról 2 millió forintra.
  • 3 gyermek esetén pedig a támogatás 5 millió forintról 7,5 millió forintra.

A változtatás miatt már tizenöt millió forint támogatást is lehet kérni – ez a falusi CSOK.

ÁFA visszatérítési támogatás is jár hozzá

A 27 százalékos és az 5 százalékos ÁFA visszatérítési támogatás a preferált kistelepülésen érhető el 2024-ben, ahol a falusi CSOK is.

ÁFA visszatérítési támogatásra azok jogosultak, akik a falusi CSOK támogatásra is.

2023-ban még csak a 27 százalékos ÁFA visszatérítési támogatásnál volt maximalizálva az adó-visszatérítési támogatás összege.

2024-ben már az 5 százalékos ÁFA is csak 5 millió forintig igényelhető vissza.

Új építésű ingatlan esetén az ÁFA visszatérítés 2024-ben a maximum 300 m2 alapterületű ingatlannál igényelhető.

A falusi CSOK ÁFA visszatérítéssel – két gyerekkel is megéri?

Az otthonteremtési támogatások talán a legfontosabbak a családtámogatások közül.

Ezek közül a második legfontosabb a szakértők szerint a falusi CSOK.

A támogatási összege jelentősen emelkedik 2024. január elsejétől az alábbiak szerint. Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén: 1 gyermek esetén a támogatás 600 ezer forintról 1 millió forintra nő. 2 gyermek esetén a támogatás 2,6 millió forintról 4 millió forintra nő. 3 gyermek esetén a támogatás 10 millió forintról 15 millió forintra növekszik.

Meglévő ingatlan korszerűsítése esetén: 1 gyermek esetén a támogatás 300 ezer forintról 500 ezer forintra nő. 2 gyermek esetén a támogatás 1,3 millió forintról 2 millió forintra változik. 3 gyermek esetén a támogatás 5 millió forintról 7,5 millió forintra növekszik.

A változás miatt akár 4 millió forint támogatást is lehet kérni, amikor falusi CSOK támogatást kérünk két gyermek után. Ez pedig már jelentős összeg.

ÁFA visszatérítési támogatásra is jogosultak, akik a falusi CSOK támogatást megkapták két gyermek után.

Miért jó, ha kistelepülésen élünk?

Az Expresszkölcsön szakértői szerint a kistelepülésen való életnek számos előnye van.

Nyugodt, csendes környezet: A kistelepülések csendesebbek és nyugodtabbak, mint a nagyvárosok. Ez lehetővé teszi a stressz csökkentését és a pihenést.

Közösségi élet: Kistelepüléseken erős a közösségi szellem, és az emberek közel állnak egymáshoz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy szorosabb kapcsolatokat építsünk ki a szomszédokkal és a helyi közösséggel.

Költséghatékonyság: A kistelepüléseken az életviteli költségek gyakran alacsonyabbak, mint a nagyobb városokban. Például az ingatlanárak, a bérleti díjak, az élelmiszerárak és más napi költségek gyakran alacsonyabbak.

Természeti környezet: A kistelepülések gyakran gyönyörű természeti környezetben helyezkednek el, lehetővé téve a természet közelségének élvezetét. Ez lehetővé teszi a kültéri tevékenységek gyakorlását, például túrázást, kerékpározást, madármegfigyelést.

Jobb levegőminőség: A kisebb településeken kevesebb légszennyezés van, mint a nagyobb városokban, ami jobb levegőminőséget eredményezhet.

Kevesebb forgalom: A kistelepüléseken kevesebb a közlekedési dugó és a zsúfoltság, ami hozzájárulhat a könnyebb és stressz-mentesebb közlekedéshez.

Értékrend és életstílus: A kistelepüléseken élők más életstílusra és értékrendre törekednek, mint a nagyvárosokban élők. Ez különböző élményeket és perspektívákat nyújthat az élethez.

Természetesen minden előny mellett vannak hátrányok is, és a kistelepülésen való élet nem mindenki számára megfelelő.

Lényeges, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelő életstílust válassza. És most ehhez hozzájárulhat a falusi CSOK is.

Összefoglalás

2024-ben a falusi CSOK továbbra is népszerű támogatási forma, amely a kistelepüléseken élő családok számára biztosít segítséget. A támogatás összege jelentősen emelkedett: egy gyermek esetén 1 millió forintra, két gyermeknél 4 millió forintra, míg három gyermek esetén akár 15 millió forintra nőtt. Ezenfelül, a meglévő ingatlanok korszerűsítésére is nagyobb összegek állnak rendelkezésre, valamint ÁFA visszatérítési támogatást is igénybe lehet venni. Ezáltal a falusi CSOK még vonzóbbá vált azok számára, akik vidéki életet fontolgatnak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával