Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

2024.02.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. február 14. 14:21

A lehetőség már adott: a szokásos húsz százalék helyett már 10 százalék önerővel is igényelhető lakáshitel. Három bank biztosítja ezt a lehetőséget. Mutatjuk, hogy melyek ezek, és azt is, hogy milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni.

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

OTP, Erste, K&H – már 10 százalék is elég

A szabályok már lehetővé teszik, hogy egy lakáshitelt 10% önerővel igényeljünk. Jelenleg az alábbi három pénzintézetnél tehetjük ezt meg:

  • OTP Bank
  • Erste Bank
  • K&H Bank

10 százalékos önerő feltételei – kik jogosultak kisebb önerővel igényelni?

A szabályozás szerint lakáshitel igénylésekor az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet. Ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • a hiteligénylő nem töltheti be igényléskor a 41. életévét. Ugyanez az adóstársra is vonatkozik.
  • az igénylőnek és az adóstársnak sem lehet 50 százalékos tulajdona lakóingatlanban

Milliókkal kevesebbet kell fizetni – de milyen hatással lesz a lakáshitelre

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint a lakáshitel saját erővel kapcsolatos változtatásai jelentős hatással lehetnek a hitel feltételeire, és a törlesztési kötelezettségekre is.

Az, hogy az önerő mértéke 10 százalékra csökken a hagyományos 20 százalék helyett, több különböző tényezőt érinthet, amelyeket érdemes szakértő módon megvizsgálni. Mutatjuk, mik ezek:

Törlesztőrészlet: a saját erő csökkenése növelheti a havi törlesztőrészletet, mivel a hitelösszeg nagyobb lesz, és a futamidő során a kamatokkal együtt többet kell visszafizetni.

Lakáshitel elérhetősége: a bankok kockázatértékelése során a saját erő mértéke fontos tényező. A magasabb saját erő segíthet a hitelfelvétel jóváhagyásában, és kedvezőbb feltételek elérésében.

Ingatlanérték változása: az ingatlanpiaci változások is befolyásolhatják a hitel feltételeit. Ha az ingatlan értéke nő, az enyhítheti a saját erő csökkenéséből adódó kockázatot.

Kockázatkezelés: a bankok a saját erő csökkenésének kockázatát különböző módon kezelik. Ez befolyásolhatja a hitelezési politikájukat, és a hitelbírálati szempontjaikat.

Bár minden egyes eset egyedi, és a pontos hatásokat a konkrét körülmények határozzák meg, mindig érdemes egy szakértővel konzultálni, aki részletesen áttekintheti a konkrét helyzetet, és segíthet a legjobb döntés meghozatalában a lakáshitellel kapcsolatban.

Már elérhető 10 százalékos sajáterővel egy lakáshitel – mit gondoljunk végig igénylés előtt?

Az alacsonyabb, 10 százalékos saját erővel rendelkező lakáshitel elérhetősége pozitív lehetőség számos vásárlónak.

Azonban érdemes gondosan végiggondolni néhány dolgot igénylés előtt:

Hitelkamat és költségek: alacsonyabb saját erővel igényelt hitel esetén a kamatok magasabbak lehetnek. Fontos figyelembe venni a havi törlesztőrészleten kívül a hitel teljes költségét is.

Törlesztés: alacsonyabb saját erővel a hitelösszeg magasabb lesz, ami hosszabb távon növelheti a törlesztőrészleteket. Fontos megvizsgálni, hogy a jövedelmi helyzet lehetővé teszi-e a törlesztést.

Hitelfedezeti biztosítás költségei: a hitelfedezeti biztosítás díja a hitelösszeg és a saját erő mértékétől is függhet. Ezeknek a költségeknek az ismerete is fontos a teljes hitelköltség kiszámolásánál.

Ingatlanérték változása: az ingatlanpiaci változások befolyásolhatják az ingatlan értékét. Ha az érték csökken, akkor a hitel törlesztőrészletei arányaiban magasabbnak tűnhetnek.

Hosszú távú tervezés: fontos átgondolni, hogy a lakáshitel hosszú távon mennyire felel meg az életstílusnak és az élethelyzetnek. Az alacsony saját erővel rendelkező hitel hosszabb futamidőt jelenthet.

Hitel jóváhagyása: a bankok a hitelfelvételkor szigorúbban értékelhetik a hitelképességet alacsonyabb saját erő esetén. Fontos meggyőződni róla, hogy a hitel jóváhagyása reális, és megfelel a személyes pénzügyi helyzetnek.

Egyéb költségek: az ingatlanvásárlás során egyéb költségek is felmerülnek, mint például az ügyvédi díj, az ingatlan értékbecslés és az adók. Ezeket is figyelembe kell venni a pénzügyi tervezés során.

Mindig ajánlott szakértői tanácsot kérni, például egy pénzügyi tanácsadótól vagy hitelszakértőtől, hogy segítsen a legjobb döntés meghozatalában, figyelembe véve az egyéni körülményeket és célkitűzéseket.

Az alapos tervezés segíthet elkerülni a váratlan pénzügyi nehézségeket, és biztosítani a fenntartható hitelfelvételt. Hogy a lakáshitel egy álom megvalósítását segítse, és ne váljon rémálommá.

A csökkentett saját erő sokakat hozhat olyan helyzetbe, ami lehetővé teszi számukra egy álomotthon megvásárlását. Ha bölcsen élnek ezzel a lehetősséggel, akkor valóban megvalósulhat egy álom.

Összefoglalás

Az OTP Banknál, az Erste Banknál és a K&H Banknál már 10% önerővel is igényelhető lakáshitel, ami jelentős könnyítést jelent a hagyományos 20%-kal szemben. A kedvezményes feltételek igénybevételéhez bizonyos kritériumoknak kell megfelelni, mint például a 41. életév alatti kor, és az, hogy az igénylőnek, illetve az adóstársnak ne legyen 50 százalékot elérő tulajdona lakóingatlanban. Fontos mérlegelni azonban a hosszú távú következményeket is, mint például a potenciálisan magasabb havi törlesztőrészleteket és a hitel teljes költségét. Az alacsonyabb önerővel kapcsolatos döntés előtt érdemes szakértői tanácsot kérni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg saját pénzügyi helyzetünk figyelembevételével.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

2022.05.03.

Ingatlanvásárlás előtt számos lépést kell megtenned még akkor is, ha nem hitelből oldod meg; ha igen, a teendőid megsokszorozódnak!

Tovább olvasom
Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

2021.06.09.

Az osztatlan közös tulajdon meglehetősen gyakran bukkan fel az ingatlanpiacon, de előnyei mellett buktatói is vannak. Lássuk, mit kell tudni erről a témáról!

Tovább olvasom
Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

2023.11.07.

Az új szabály szerint jövőre elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához. Ezzel csökken az az összeg, amit a vásárlóknak saját erőből kell beletenniük a vásárlásba, és ez lehetővé teheti azt, hogy előbb jusson valaki az első ingatlanához. Utánajártunk, hogy miért fontos egy lakáshitel igénylésekor az önerő, és megmutatjuk azt is, hogy a kisebb önerő akár nulla forint is lehet. Fiatalok, figyelem!

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával