Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

2024.02.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. február 14. 14:21

A lehetőség már adott: a szokásos húsz százalék helyett már 10 százalék önerővel is igényelhető lakáshitel. Három bank biztosítja ezt a lehetőséget. Mutatjuk, hogy melyek ezek, és azt is, hogy milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni.

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

OTP, Erste, K&H – már 10 százalék is elég

A szabályok már lehetővé teszik, hogy egy lakáshitelt 10% önerővel igényeljünk. Jelenleg az alábbi három pénzintézetnél tehetjük ezt meg:

  • OTP Bank
  • Erste Bank
  • K&H Bank

10 százalékos önerő feltételei – kik jogosultak kisebb önerővel igényelni?

A szabályozás szerint lakáshitel igénylésekor az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet. Ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • a hiteligénylő nem töltheti be igényléskor a 41. életévét. Ugyanez az adóstársra is vonatkozik.
  • az igénylőnek és az adóstársnak sem lehet 50 százalékos tulajdona lakóingatlanban

Milliókkal kevesebbet kell fizetni – de milyen hatással lesz a lakáshitelre

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint a lakáshitel saját erővel kapcsolatos változtatásai jelentős hatással lehetnek a hitel feltételeire, és a törlesztési kötelezettségekre is.

Az, hogy az önerő mértéke 10 százalékra csökken a hagyományos 20 százalék helyett, több különböző tényezőt érinthet, amelyeket érdemes szakértő módon megvizsgálni. Mutatjuk, mik ezek:

Törlesztőrészlet: a saját erő csökkenése növelheti a havi törlesztőrészletet, mivel a hitelösszeg nagyobb lesz, és a futamidő során a kamatokkal együtt többet kell visszafizetni.

Lakáshitel elérhetősége: a bankok kockázatértékelése során a saját erő mértéke fontos tényező. A magasabb saját erő segíthet a hitelfelvétel jóváhagyásában, és kedvezőbb feltételek elérésében.

Ingatlanérték változása: az ingatlanpiaci változások is befolyásolhatják a hitel feltételeit. Ha az ingatlan értéke nő, az enyhítheti a saját erő csökkenéséből adódó kockázatot.

Kockázatkezelés: a bankok a saját erő csökkenésének kockázatát különböző módon kezelik. Ez befolyásolhatja a hitelezési politikájukat, és a hitelbírálati szempontjaikat.

Bár minden egyes eset egyedi, és a pontos hatásokat a konkrét körülmények határozzák meg, mindig érdemes egy szakértővel konzultálni, aki részletesen áttekintheti a konkrét helyzetet, és segíthet a legjobb döntés meghozatalában a lakáshitellel kapcsolatban.

Már elérhető 10 százalékos sajáterővel egy lakáshitel – mit gondoljunk végig igénylés előtt?

Az alacsonyabb, 10 százalékos saját erővel rendelkező lakáshitel elérhetősége pozitív lehetőség számos vásárlónak.

Azonban érdemes gondosan végiggondolni néhány dolgot igénylés előtt:

Hitelkamat és költségek: alacsonyabb saját erővel igényelt hitel esetén a kamatok magasabbak lehetnek. Fontos figyelembe venni a havi törlesztőrészleten kívül a hitel teljes költségét is.

Törlesztés: alacsonyabb saját erővel a hitelösszeg magasabb lesz, ami hosszabb távon növelheti a törlesztőrészleteket. Fontos megvizsgálni, hogy a jövedelmi helyzet lehetővé teszi-e a törlesztést.

Hitelfedezeti biztosítás költségei: a hitelfedezeti biztosítás díja a hitelösszeg és a saját erő mértékétől is függhet. Ezeknek a költségeknek az ismerete is fontos a teljes hitelköltség kiszámolásánál.

Ingatlanérték változása: az ingatlanpiaci változások befolyásolhatják az ingatlan értékét. Ha az érték csökken, akkor a hitel törlesztőrészletei arányaiban magasabbnak tűnhetnek.

Hosszú távú tervezés: fontos átgondolni, hogy a lakáshitel hosszú távon mennyire felel meg az életstílusnak és az élethelyzetnek. Az alacsony saját erővel rendelkező hitel hosszabb futamidőt jelenthet.

Hitel jóváhagyása: a bankok a hitelfelvételkor szigorúbban értékelhetik a hitelképességet alacsonyabb saját erő esetén. Fontos meggyőződni róla, hogy a hitel jóváhagyása reális, és megfelel a személyes pénzügyi helyzetnek.

Egyéb költségek: az ingatlanvásárlás során egyéb költségek is felmerülnek, mint például az ügyvédi díj, az ingatlan értékbecslés és az adók. Ezeket is figyelembe kell venni a pénzügyi tervezés során.

Mindig ajánlott szakértői tanácsot kérni, például egy pénzügyi tanácsadótól vagy hitelszakértőtől, hogy segítsen a legjobb döntés meghozatalában, figyelembe véve az egyéni körülményeket és célkitűzéseket.

Az alapos tervezés segíthet elkerülni a váratlan pénzügyi nehézségeket, és biztosítani a fenntartható hitelfelvételt. Hogy a lakáshitel egy álom megvalósítását segítse, és ne váljon rémálommá.

A csökkentett saját erő sokakat hozhat olyan helyzetbe, ami lehetővé teszi számukra egy álomotthon megvásárlását. Ha bölcsen élnek ezzel a lehetősséggel, akkor valóban megvalósulhat egy álom.

Összefoglalás

Az OTP Banknál, az Erste Banknál és a K&H Banknál már 10% önerővel is igényelhető lakáshitel, ami jelentős könnyítést jelent a hagyományos 20%-kal szemben. A kedvezményes feltételek igénybevételéhez bizonyos kritériumoknak kell megfelelni, mint például a 41. életév alatti kor, és az, hogy az igénylőnek, illetve az adóstársnak ne legyen 50 százalékot elérő tulajdona lakóingatlanban. Fontos mérlegelni azonban a hosszú távú következményeket is, mint például a potenciálisan magasabb havi törlesztőrészleteket és a hitel teljes költségét. Az alacsonyabb önerővel kapcsolatos döntés előtt érdemes szakértői tanácsot kérni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg saját pénzügyi helyzetünk figyelembevételével.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

Nézzük, mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban!

2023.02.15.

Az ingatlanpiac 2023-ban sem áll le, a kérdés valójában inkább az, hogy merre indul – az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

2023.04.06.

Az OTP Lakástakarék egy új konstrukcióval várja régi és új ügyfeleit. Akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak azok, akik ezt a megtakarítási formát választják. Egy régi termék új köntösben. Az OTP Lakástakaréknál.

Tovább olvasom
Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

2021.10.27.

A Magyar Nemzeti Bank a hazai klímacélok mielőbbi elérése érdekében elindította a Zöld Otthon programot. A kivételesen alacsony kamattal és magas hitelösszeggel igényelhető hitel várhatóan rendkívül népszerű lesz. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával