Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

2023.11.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. november 7. 15:39

Az új szabály szerint jövőre elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához. Ezzel csökken az az összeg, amit a vásárlóknak saját erőből kell beletenniük a vásárlásba, és ez lehetővé teheti azt, hogy előbb jusson valaki az első ingatlanához. Utánajártunk, hogy miért fontos egy lakáshitel igénylésekor az önerő, és megmutatjuk azt is, hogy a kisebb önerő akár nulla forint is lehet. Fiatalok, figyelem!

Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

Lakáshitel önerővel – ezt biztosan ki kell fizetni

A lakáshitel igényléséhez szükséges önerő az ingatlan vételárának egy bizonyos százalékát jelenti, amelyet a bankok előírnak. Az önerő nagysága a hitelösszeg és az ingatlan értékének függvényében változik, általában legalább 20 százalék.

Az önerőnek a hitelösszeg kifizetése előtt meg kell lennie.

Az önerő azért fontos, mert az adós saját tőkével rendelkezik az ingatlanban, és ez növeli a bankok bizalmát a hitel visszafizetése iránt. Emellett az önerő csökkenti a havi törlesztőrészleteket és az összes hitelköltséget is.

Az önerő hiánya esetén a bankok a hitelképesség más tényezőit, például a jövedelmet és a fedezet értékét is szigorúbban vizsgálják.

Az önerő nagyságát érdemes előre átgondolni és megfelelő időben előkészíteni a lakásvásárlás előtt, hogy a hitelkérelmet zökkenőmentesen lehessen benyújtani.

A lakáshitel igényléséhez szükséges ingatlanfedezet az a biztosíték, amelyet a bank kér az adóstól a hitel folyósításához.

Az ingatlan értékét a bank meghatározza, és ebből számolja ki a hitel összegét, a kamatot és a futamidőt. Az ingatlan fedezetként való elfogadásának feltétele, hogy az ingatlan tulajdonjogának tisztázottnak kell lennie, és nem lehet jelzálogjog rajta.

Az ingatlanfedezet biztosítja a bankot, így nagyon fontos, hogy az ingatlan értéke legalább a hitelösszeg fedezetére elegendő legyen. Az ingatlan értékbecslése a hitelbírálat része, és az adós költségére történik.

A hitelösszeg függ a fedezet értékétől, és az ingatlan tulajdonosának érdemes előre meggyőződnie arról, hogy az ingatlan fedezetként elfogadható, és az értékbecslés eredménye alapján milyen hitelösszeget lehet igényelni.

A lakáshitel önerő egy fontos, lényeges pont az igénylés beadása előtt. A bankok minimum 20 százalék lakáshitel önerőt határoznak meg, de bizonyos esetekben az önerő mértéke ennél is magasabb.

Fontos, hogy ezzel az összeggel rendelkeznie kell az igénylőnek, ha lakáshitelt akar igényelni.

Jövőre elég lehet 10 százalék is – milliókkal kevesebbet kell félretenni

A hitelösszeg az ingatlan árának 90 százalékra növelésével szeretné támogatni az első lakásukat megvásárló fiatalokat a kormány. Ez nem jelent kevesebbet, mint hogy több millió forinttal kisebb összeget kell csak félretenni.

Kevesebb önerő – több hitel

A lakáshitel igénylésekor a bankok általában 20 százalékos önerőt kérnek a vételárból.

Ez azt jelenti, hogy a vásárlónak legalább ennyi saját megtakarítással kell rendelkeznie ahhoz, hogy hitelt kapjon.

Vannak azonban olyan lehetőségek is, amelyekkel csökkenthető az önerő összege, vagy akár teljesen el is lehet hagyni. Ilyen esetekben a bankok általában magasabb kamatot számolnak fel, vagy más feltételeket szabnak az adósnak.

Néhány ötlet az önerő csökkentésére vagy elhagyására:

  • Pótfedezet bevonása: a vásárló egy másik ingatlant is bevonhat a hitelügyletbe pótfedezetként. Ez lehet például a szülők családi háza. Ebben az esetben a pénzintézet a két ingatlan értékének összegéből 80 százalékáig hitelez.
  • Lakástakarék-pénztári megtakarítások: a lakástakarék-pénztárak szolgáltatási díjak ellenében összegyűjtik a megtakarításokat, és ezeket a megtakarításokat a bankok önerőként elfogadják.
  • CSOK: a CSOK támogatást igénylők esetében a bankok alacsonyabb önerőt kérhetnek.
  • Családi segítség: a családtagok pénzügyi támogatása szintén segíthet az önerő összegének csökkentésében.

A kevesebb önerővel igényelt hiteleknél nagyobb lesz a törlesztőrészlet, és a hitel visszafizetése is tovább fog tartani.

Lényeges, hogy alaposan átgondoljuk a lehetőségeket, mielőtt kevesebb önerővel igénylünk hitelt.

Nulla százalék önerő Babaváró támogatással

Az Expresszkölcsön szakértői szerint az adó-visszatérítés és az illetékmentesség mellett a Babaváró támogatás lehet a harmadik lehetőség ingatlanvásárláskor.

A Babaváró hitel ugyanis felhasználható a kamattámogatott hitel igénylésekor önerőként. Így azok is hitelhez juthatnak, akik nem rendelkeznek megtakarítással.

Fontos lesz, hogy mivel a támogatás igénylésének feltételei összetettek, ezeket meg kell ismerni ahhoz, hogy teljes egészében ki lehessen használni a támogatások minden egyes forintját.

Összefoglalás

Az új szabályozás értelmében a jövőben már csak 10 százalék önerő szükséges az első lakás megvásárlásához, ami kevesebb saját forrást igényel a vásárlóktól, és elősegítheti a gyorsabb lakáshoz jutást, különösen a fiatalok számára. A lakáshitelhez szükséges önerő a vételár egy bizonyos százaléka, általában minimum 20 százalék, ami nélkülözhetetlen a hitelbírálat során. A kormány tervei szerint a hitelösszeget az ingatlan árának akár 90 százalékára is emelhetik első lakás vásárlása esetén, így jelentős megtakarítást eredményezve. A hitelhez szükséges önerőt csökkenthetik vagy akár el is hagyható bizonyos esetekben, például pótfedezet, lakástakarék, CSOK vagy családi támogatás révén. Azonban a kisebb önerő magasabb havi törlesztést és hosszabb visszafizetési időt eredményez. Kiemelten fontos a Babaváró támogatás is, amely önerőként használható fel a kamattámogatott hitel igénylésénél.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mekkora önerő kell valójában egy lakáshitelhez?

Mekkora önerő kell valójában egy lakáshitelhez?

2022.04.04.

Hogy mekkora önerőre lesz szükséged a kiválasztott ingatlan megvásárlásához, az több tényezőtől is függ; az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Tovább olvasom
Miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel?

2021.09.30.

A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel felhasználását tekintve nem különbözik egymástól. Mindkettő korlátozás nélkül, szabadon, bármire elkölthető. Az igénylés menete, a kamatok, a felmerülő előzetes költségek és a kiutalási idő viszont már lényeges eltéréseket mutatnak. Megnéztük, miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel. Melyiket érdemes választani nagyobb hitelösszegnél? Melyik a jobb, ha gyorsan kell a pénz és rövid időre? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

2023.10.24.

20 millió forint lakáshitel elég lehet ahhoz, hogy valaki megvásárolja álmai ingatlanát. De mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez? Mi számít még, a jövedelem nagyságán kívül? Hol találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb lakáshitelt? Minden fontos információ a lakáshitel igényléshez szükséges jövedelem nagyságáról egy helyen.

Tovább olvasom
Felújítanál? Íme pár hasznos tipp, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel!

Felújítanál? Íme pár hasznos tipp, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel!

2023.11.24.

A lakásfelújítás fantasztikus ötlet. És ha nincs rá elég pénzed, személyi kölcsönből is megvalósíthatod. Segítünk megvalósítani ezt az ötletet. Szakértőink összeszedték a legfontosabb tippeket, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel. Mutatjuk a lényeget, röviden!

Tovább olvasom