Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2023

Melyek a lakásfelújítási hitel főbb tudnivalói?

 • azok számára igényelhető, akik jogosultak a lakásfelújítási állami támogatásra
 • maximum 6 millió forint igényelhető, a lakóingatlan felújítására kell fordítani az összeget
 • legfeljebb 10 éves a futamidő
 • az éves kamat a teljes futamidő alatt fix, 3 százalékos
 • a maximum 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás összege csökkenti a lakásfelújítási hitel tartozását, azaz a lakásfelújítási támogatás kifizetését követően havi törlesztőrészlet is automatikusan csökken

A lakásfelújítási támogatás felhasználását segítik

A támogatott lakásfelújítási hitel a tavaly meghirdetett és idén életbe lépő lakásfelújítási támogatás igénybevételét igyekszik segíteni. A lakásfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet lakóingatlan korszerűsítésére, felújítására lehet felhasználni. A támogatás összege maximum 3 millió forint, szabály, hogy a felújítás (anyagköltség és munkadíj összesen) teljes költségének legfeljebb 50 százaléka fedezhető a lakásfelújítási támogatás segítségével. A felújítási költségét ki kell fizetni, a támogatás utólagos, a kincstár azután utalja, ha kész van a munka. És itt jön jól a támogatott hitel, amely forráshiány esetén fedezheti az önerőt és megelőlegezheti a támogatás összegét.

Hogyan lehet hozzájutni a támogatott lakásfelújítási hitelhez?

A támogatott lakásfelújítási kölcsönt 2021. február 1-től lehet igényelni azoknál a bankoknál, amelyek felvették a terméket kínálatukba. A lényeg, hogy az igénylőnek jogosultnak kell lennie a lakásfelújítási támogatás felvételére. A lakásfelújítási támogatás főbb feltételei a következők:

 • gyermeket nevelő szülők igényelhetik
 • együttes igénylés esetén a házas-, vagy élettársaknak azonos lakóhellyel kell rendelkezniük
 • a gyermeknek 25 év alattinak kell lennie, és egy háztartásban kell élnie az igénylővel, vagy igénylőkkel
 • az igénylőnek minimum 1 éves, folyamatos (legfeljebb 30 napra megszakított) tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie

A lakásfelújítási támogatás a következő munkálatokra használható

– víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje

– fürdőhelyiség, illetve wc létesítése olyan lakásban, ahol nincs ilyen helyiség

– fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is

– az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat

– a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása

– tető cseréje, felújítása, szigetelése

– égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése

– klímaberendezés beépítése, cseréje,

– napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje

– belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és

-dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását

– a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása

– kerítés építése

– gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása

– terasz, loggia, erkély, előtető építése

– térburkolat készítése, cseréje

– télikert kialakítása

– meghatározott akadálymentesítési munkák,

– alapozási szerkezet megerősítése, valamint

– beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje

Mikor kell elkezdeni/befejezni a felújítást?

Amennyiben lakásfelújítási hitelt igényeltünk, az összeg felvételét követően fél éven belül be kell fejeződnie a felújítási munkának. Az utolsó számla kiállítását követően pedig 60 napon belül lehet megigényelni a lakásfelújítási támogatás összegét.

Van hitelbírálat

A támogatott lakásfelújítási hitelhez is tartozik hitelbírálat, amely nagyjából megfelel a szokásos banki hitelminősítésnek. Azaz megfelelő mértékű, igazolt jövedelem és munkaviszony szükséges, emellett nem lehetünk rajta a KHR negatív adóslistán.

A bankok ajánlatai eltérőek lehetnek

A támogatott lakásfelújítási hitelt a kínálatukba vevő pénzintézetek kötelesek tartani magukat az állam által előírt részletekhez, ajánlataik mégis eltérőek lehetnek. A különbségek a következő dolgokból adódhatnak: eltérő hitelminősítési gyakorlat/feltételek, a számlavezetési díj mértéke, a hitelbírálat menete/ideje, egyebek.

4-6 hét alatt lehet hozzájutni a hitelösszeghez

A lakásfelújítási hitel összegét, pozitív elbírálás esetén, 4-6 héten belül utalja a bank. A kölcsön kamata fix, azaz nem emelkedhet a futamidő alatt, így a havi törlesztőrészlet sem lehet magasabb.

Ezek a dokumentumok biztosan kellenek

Bár a bankok gyakorlata eltérhet egymástól, a következő dokumentunokra szinte biztosan szükség van a lakásfelújítási hitel igényléséhez.

 • különböző, rendszeres jövedelmet igazoló dokumentumok, ás munkáltatói igazolás
 • bankszámla kivonat
 • tb-jogviszony igazolás
 • igazolás, hogy az igénylővel egy háztartásban él legalább egy gyermek, méghozzá állandó, bejelentett lakcímmel

A lakásfelújítási hitel kamattámogatása megszűnhet

Elveszíthetjük az állami kamattámogatást a lakásfelújítási hitelnél, akkor ha nem felelünk meg a lakásfelújítási támogatás feltételeinek, ha nem kapjuk meg a támogatást. Az ezzel kapcsolatos rendelkezés úgy szól, hogy amennyiben a felújítási munkákkal kapcolatos utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az államkincstár nem állít ki támogatói okiratot, akkor megszűnik a kamattámogatás. Egészen pontosan az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150. naptól szűnik meg hitelünk kamattámogatása. A támogatói okirat megléte azért fontos, mert az a dokumentum jelenti azt, hogy mindenben megfelelünk a lakásfelújítási támogatás feltételeinek, azaz a kincstát befogadta a számlát, számlákat és hamarosan utalja a támogatás összegét.

Akad még egy buktató. A kamattámogatás akkor is megszűnik, ha a kincstár által megállapított felújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási hitel kölcsönszerződésben megállapított összegének 25 százalékát.

Pontos költségvetésre van szükség

A lakásfelújítási hitel igénylésekor a bank részletes költségvetési tervet kérhet az igénylőtől. Ennek a tervnek tartalmaznia kell a munkálatok megnevezését, leírását, az anyagdíjat, a munkadíjat és a felújítás összköltségét.

Mire lehet költeni a lakásfelújítási hitelt?

Mindenféle ingatlan-felújítási munkálatra. Ilyen például a festés, járólapozás, csempézés, burkolatok cseréje, radiátorok cseréje, villanyszerelés, belső átalakítás.

Mekkora jövedelemre van szükség a támogatott lakásfelújítási hitelhez?

A támogatott lakásfelújítási hitelt a pénzintézetek előzetes hitelbírálat után nyújtják, és ehhez meg kell felelnünk a banki hitelminősítésnek. A hitelminősítés szabályai bankonként eltérőek, de mindenhol meghatározzák azt a minimális jövedelmet, amellyel rendelkeznünk kell, ha meg akarjuk kapni a hitelt. Az ingatlanfedezetes hitelek esetében a bankok jellemzően az igazolt jövedelem negyven százalékáig hiteleznek, de a bankok a tapasztalatok alapján alacsonyabb százalékot tartanak megfelelőnek. Fontos tudni, hogy ha a bank házaspárokat finanszíroz, mindkét jövedelmet figyelembe veszi a döntéskor.

A támogatott lakásfelújítási hitel tíz éves futamidővel és 6 millió forintos hitelösszeggel havonta x forintba kerül. A hitel összetett volta miatt azonban a bankok jóval magasabb havi törlesztéssel számolnak. Ennek az az oka, hogy ha nem teljesülnek a támogatott lakásfelújítási hitel feltételei, akkor a kamattámogatás megszűnik, és a hitelt piaci hitelként kell tovább fizetnünk. A bankok ezt a lehetőséget is figyelembe veszik a hitelbírálatkor. A hitelbírálatnál a bankok figyelembe veszik a jövedelem eddigi és aktuális terhelését is. Ha egy még futó hitelünk terheli a jövedelmünket, az ronthatja a támogatott lakásfelújítási hitelhez jutás esélyét, hiszen a jövedelmünk terhelhetőségének egy része már foglalt. Ez nemcsak kölcsönökre, de hitelkártyára és a folyószámla-hitelkeretre is igaz, még akkor is, ha nem használtuk fel azokat.

Néhány szó a támogatott lakásfelújítási hitel előtörlesztéséről

Vannak olyan díjak, amikre a hitelfelvevők nem fordítanak figyelmet az igényléskor. Nem figyelnek ezekre, mert tudják, hogy ezek nem állandó díjak, egyszer merülhetnek fel vagy egyszer sem. Ilyen az előtörlesztés díja is. Érthető és logikus, hogy nem az előtörlesztési díj mértéke határozza meg a hitelfelvételt. Az előtörlesztési díj ugyanis csak akkor fizetendő, ha elő vagy végtörlesztés történik. Ilyen pedig nem feltétlenül van, hiszen ha a futamidő végéig tart a havi törlesztés, akkor ez a költség nem merül fel.

Miért érdemes mégis tájékozottnak lenni az előtörlesztési díj mértékéről? Először is azért, mert a támogatott lakásfelújítási hitel esetében szinte mindig van előtörlesztés, és több bank is elengedi ennek a díját. Az állam általnyújtott lakásfelújítási támogatás összegével történik legtöbbször az előtörlesztés. De lehetnek más esetek is. A hitelfelvevő nagyobb összeghez juthat, és dönthet úgy, hogy a hitele egy részét vagy az egészet visszafizeti. Ilyenkor pedig elő vagy végtörlesztési díjat számolhat fel a hitelező pénzintézet. Van olyan eset is, amikor már a hitelfelvétel pillanatában tisztában van vele az igénylő, hogy elő szeretne törleszteni. Ebben az esetben kiemelten fontos a díj mértéke, hiszen nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni azért, hogy a hitel visszafizethető legyen. Már a hitel kiválasztásánál is fontos lesz ez a szempont. Ráadásul több pénzintézet akciós vagy állandó jelleggel lehetőséget ad az ingyenes elő vagy végtörlesztésre bizonyos esetekben. Ilyenkor az a legjobb döntés, ha olyan hitelt igényelünk, amit díjmentesen előtörleszthetünk.

Fix kamatozású támogatott lakásfelújítási hitel

A fix kamatozás azt jelenti, hogy a részletek a futamidő végéig változatlanok maradnak. Ilyen konstrukció a támogatott lakásfelújítási hitel is. A kamat nem változhat meg, bármi is történik a nagyvilágban. Hiába emelkednek a kamatok, ez nem lesz hatással a már megkötött szerződésre. Ez egy biztonságos megoldás. És nem csak biztonságos, kiszámítható is. A családi költségvetés pontosan tervezhető marad. Mindig tudni lehet, hogy mennyit kell havonta utalni. Nem lesz változás. A végig fix részlet olyan előny, amivel nehéz versenyezni.

A támogatott lakásfelújítási hitel költségei

A támogatott lakásfelújítási hitel egy támogatott konstrukció, ezért minden költsége szabályozott.

 • A kamat maximum 3 százalék lehet.
 • Az elő és végtörlesztés akár ingyenes is lehet (egyes pénzintézeteknél).
 • Értékbecslés díja.
 • Helyszíni szemle díja.
 • Közjegyző díja.
 • Jelzálogjog bejegyzés díja.
 • Lakásbiztosítás díja.
 • Számlavezetési díj (ha van kötelező számlanyitás).
 • Tulajdoni lap díja.
 • Térképmásolat díja.

A pénzintézetek egyes esetekben egyes díjakat elengedhetnek.

Mekkora az optimális havi törlesztő részlete egy támogatott lakásfelújítási hitelnek?

Az optimális törlesztőrészlet megfelel az előírásoknak, és elfogadható mértékű az igénylőnek. A részlet nem lehet magasabb annál, mint amit a költségvetés megenged, és arra is gondolni kell, hogy előre nem tervezett, váratlan esemény nehézséget okozhat. A részleteket mindig fizetni kell. Az optimális havi törlesztőrészlet megválasztásakor gondolni kell minderre. Arra, hogy ez a teher hosszú ideig minden hónapban jelentkezni fog, és arra is, hogy egy elkésett befizetésnek súlyos következményei lehetnek.

Támogatott lakásfelújítási hitel igénylése adóstárssal

Támogatott lakásfelújítási hitel igénylésénél szükség lehet adóstárs bevonására. Ha az igénylő jövedelme alacsonyabb az elvártnál, bevonásra kerülhet egy adóstárs, és így pozitív lehet a hitelbírálat. Ha az igénylő magasabb hitelösszeget szeretne, vagy magasabb törlesztőrészletet vállalna, mint amit a jövedelme megenged, akkor is segítség lehet az adóstárs bevonása. Adóstárssal történő igénylésnél ugyanis a bank figyelembe veszi az adóstárs jövedelmét is a hitelbírálatnál.

A támogatott lakásfelújítási hitel igénylésének akadályai

Több olyan eset is van, ami meghiúsíthatja az igénylés beadását.

A bank nem fogadja be az igénylést, ha az igénylő nem tud igazolni telefonos elérhetőséget. Az érvénytelen, lejárt személyazonosító okmány is kizáró ok. Érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkezni az igényléshez. Vagy kártya formátumú jogosítvánnyal vagy útlevéllel. Az állandó bejelentett magyarországi lakcím is kötelező az igényléshez. Az életkor is döntő lehet. Bizonyos kor alatt, és bizonyos kor felett nem fogadják el az igénylést. A munkaviszony hossza is döntő. Az előírt munkaviszonynál rövidebbet nem fogad el a pénzintézet. A KHR negatív adóslistáján szereplők nem kapnak hitelt, ez kizáró ok. A megfelelő nagyságú jövedelem igazolása is elvárt. Hiába keres valaki sokat, ha a jövedelme után nem fizetik meg a közterheket, akkor azt a pénzintézet nem veszi figyelembe.

Támogatás otthonfelújításhoz

A kormány évek óta támogatja a családok otthonhoz jutását Magyarországon. Elég csak CSOK-ra, a Babaváró hitelre vagy a falusi CSOK-ra gondolni. Az egyik legújabb eleme ennek rendszernek, az Otthonfelújítási támogatás. Ennek keretében a gyermeket nevelők akár három millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak. Amennyiben ez a támogatási forma találkozik az elképzeléseinkkel, felvetődhet, hogy az állam által utólag fizetett részt támogatott lakásfelújítási hitelből előlegezzük meg. A támogatás lényege, hogy a felújításra fordított összeg felét, maximum három millió forintot visszaigényelhetünk az Államkincstártól. Ezt a részt is ki kell azonban fizetnünk, még a támogatás megérkezése előtt. Mi lehet a megoldás? A támogatott lakásfelújítási hitelt, mintha erre találták volna ki. Van ugyanis olyan pénzintézet, ahol a támogatott lakásfelújítási hitel elő és végtörlesztése három millió forintig díjmentes. Ez tökéletesen illeszkedhet a terveinkhez, ha igénybe kívánjuk venni az állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatást. Tájékozódjunk. Kiváló weboldalak szakértő megoldásokkal segítenek nekünk ebben. Elég néhány adatot beírni a támogatott lakásfelújítási hitel kalkulátorba, máris megtudjuk a főbb paramétereket, és összehasonlíthatjuk az ajánlatokat. A támogatott lakásfelújítási hitel jó választás lakásfelújításhoz.

Az online igénylés előnyei

Az online hiteligénylés ma már mindennapos. Természetes lett, hogy az ügyfelek otthonról igényelnek hitelt, anélkül, hogy bemennének a bankfiókba. Az online igénylés kényelmes és biztonságos. Mindössze egy megfelelő számítástechnikai eszközre van hozzá szükség, és minden, az igényléstől a szerződés aláírásáig, az interneten történik.

Több érv is szól amellett, hogy valaki az online hiteligénylést válassza. Nincs sorban állás, nincs várakozás, nincs utazás. Nem kell parkolóhelyet keresni, nem kell órákat tölteni azzal, hogy lebonyolódjon egy igénylés beadása. Gyorsan, otthonról, kényelmesen. Ez az online hiteligénylés. Az online hiteligénylésnek vannak alternatívái, és ezeknek is lehetnek előnyei. A személyes ügyintézés sokak számára emberibb, közvetlenebb, és biztonságosabbnak is tűnik. Az ügyintéző ráadásul válaszolni tud a felmerülő kérdésekre, és adott esetben tanáccsal is elláthatja az érdeklődőt. A személyes kapcsolat bizalmat ébreszthet, nem csak egy adatlap egy honlap felületén. A személyes kapcsolaton kívül, azok is a személyes ügyintézés mellett dönthetnek, akik nem rendelkeznek telefonnal vagy interneteléréssel, vagy azok, akik bár rendelkeznek ezekkel, de idegenkednek a használatuktól. Bár az online ügyintézés elterjedt, a személyes ügyintézés még jó ideig az ügyfelek rendelkezésére áll majd.

A támogatott lakásfelújítási hitel igényléséhez szükséges dokumentumok

Minden hiteligénylésnél a pénzintézetek elvárnak bizonyos dokumentumokat az igénylőktől. A támogatott lakásfelújítási hitelnél sincs ez másképp.

 • A személyazonosságot minden esetben megfelelő módon kell igazolni. Erre az érvényes személyigazolvány, az útlevél, a kártya formátumú jogosítvány és a lakcímkártya alkalmas.
 • Az igénylést megelőző két vagy három havi bankszámlakivonatra is szükség lesz eredetiben.
 • A jövedelmet egy alkalmazott munkáltatói igazoláson tudja igazolni. Ez lehet bankos formanyomtatvány, vagy annak tartalmával megegyező munkáltatói igazolás is. Egyéni vállalkozó NAV jövedelemigazolással, és NAV nullás igazolással igazolhat jövedelmet. Egy nyugdíjastól három havi nyugdíjszelvényt, NYUFIG igazolást, vagy egy olyan bankszámlakivonatot kérnek, ahova a nyugdíja érkezik.
 • A telefon tulajdonjogát is igazolni kell.

Mit mutat meg a támogatott lakásfelújítási hitel kamata?

A kamat a hitel legfontosabb mutatószáma. A kamat azt mutatja meg, hogy egy év alatt mennyivel kell többet fizetni a felvett hitelért. A kamatot százalékban határozzák meg, és egy évre vonatkozik. Minél magasabb egy kölcsön kamata, annál magasabb lesz a részlet, amit havonta fizetni kell. Tudnunk kell azonban, hogy kamat nem a hitel teljes költsége. Mivel más költségek is vannak, azokat is figyelembe kell venni a döntéskor. Előfordulhat ugyanis, hogy egy kedvezőbb kamatozású hitel többe kerül a hiteligénylőnek, mint egy magasabb kamatozású, mert a kamaton kívül felmerülő díjak annyira megdrágítják a hitelt, hogy hiába az alacsonyabb kamat, az összköltség mégis magasabb lesz.

Jól látható, hogy bár a kamat egy fontos, iránymutató adat, a kiválasztáskor mégsem szabad csupán a kamat nagyságára hagyatkozni. De mit kell akkor figyelembe venni a választáskor? Mi az az adat, ami valóban összehasonlíthatóvá teszi a hitelkonstrukciókat? Ez az adat a THM.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM)

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál.

A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a kötelezően nyitandó bankszámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni.

A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk, bár bizonyos esetekben a közjegyző díját a bank átvállalhatja. A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell venni, hogy jó döntést lehessen hozni.

A visszafizetendő teljes összeg támogatott lakásfelújítási hitel igénylésekor

A visszafizetendő teljes összeg az a szám, ami azt mutatja meg, hogy mennyit kell fizetni egy hitelért. Tartalmazza a tőkén kívül összes kamatot, minden felmerülő díjat és költséget. A visszafizetendő teljes összeg azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyibe kerül egy támogatott lakásfelújítási hitel az igénylőnek. A teljes visszafizetendő összeg minden díjat tartalmaz, azokat is, amik a hiteligényléskor merülnek fel, például az elbírálás díját és a folyósítási díjat. Ha van ilyen, mert sok pénzintézet ugyanis elengedi ezeket a költségeket.

Fontos információ a teljes visszafizetendő összeg, hiszen befolyásolhatja a döntésében a hiteligénylőt. Ha túl magas az összeg, és az igénylő úgy gondolja, hogy ennyit nem ér meg neki a hitel felvétele, elállhat a hitelfelvételtől. Ezért fontos, hogy még a szerződés aláírása előtt tisztában legyen vele az igénylő, hogy mekkora lesz az az összeg, amit vissza kell fizetnie. Néhány igénylő csak a havi részlet nagyságára koncentrál. Ha azt ki tudja fizetni, akkor úgy gondolja, hogy a hitel rendben van, mehet az igénylés. Ez is egyfajta hozzáállás, de a hitelfelvevő érdeke az, ha olyan hitelt tud igényelni, ami nem lehetetlenül nagy költségekkel terheli meg. A szakemberek mindig kiemelik a teljes összeg fontosságát.

Annyira fontos a teljes összeg, hogy az a támogatott lakásfelújítási hitel kalkulátorokban is megjelenik. Ez a szám az, ami tökéletesen, és egyszerűen összehasonlíthatóvá teszi a hitelajánlatokat. Erre sem a kamat, sem a THM nem alkalmas. A kamat és a THM persze egy fontos mutató szám, de a teljes összeg közérthető. Minél alacsonyabb a teljes összeg egy adott igénylésnél, annál jobban megéri az ügyfélnek. Mivel komoly eltérések is lehetnek, körültekintően kell eljárni. Ebben lehet segítség a támogatott lakásfelújítási hitel kalkulátor. A támogatott lakásfelújítási hitel kalkulátorral otthonról, egyszerűen és gyorsan összehasonlíthatóak az ajánlatok, és biztosan tudható, hogy a legjobb döntés született. Használni kell a támogatott lakásfelújítási hitel kalkulátort!

Összefoglaló: támogatott lakásfelújítási hitel otthonfelújítási támogatáshoz

Meddig lehet igényelni a támogatást? 2022. december 31-ig lehet beadni az igényléshez szükséges dokumentumot, eddig kérhető a maximum 3 millió forintos támogatás. Hogyan lehet igényelni a támogatást? A támogatás egyszerűen kérhető. Személyesen a kormányablakban vagy elektronikus úton a Magyar Államkincstárnál vagy postai úton. Ki kérheti az otthonfelújítási támogatást? Minden gyereket nevelő szülő, legyen egyedülálló vagy házastársi, esetleg élettársi kapcsolatban élő, kérheti a támogatást. Együttes igénylőként a házas vagy élettársaknak azonos lakcímmel kell rendelkezni. Gyereknek számít a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint a 25 év alatti vér szerinti és örökbefogadott gyerek. Megváltozott munkaképességű gyerek esetében nincs felső életkori határ. Fontos, hogy az igénylőnek és a gyereknek vagy gyerekeknek egy háztartásban kell élniük. Az igénylőnek, közös igénylés esetén legalább az egyiküknek, minimum egy éves, folyamatos, legfeljebb 30 napra megszakított TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Csak lakásra és családi házra adnak otthonfelújítási támogatást, nyaralóra nem. Az otthonfelújítási támogatás úgy vehető igénybe, hogy a lakásnak, amelyben a felújítást végzik, a támogatás elnyeréséhez az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlannak kell lennie. Nyaralóra, hétvégi telekre nem kérhető, ugyanakkor tanya vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeire igen. Fontos, hogy éve a támogatott lakásban kell élni. Az otthonfelújítási támogatás igénylőjének vagy igénylőinek, illetve a kiskorú gyerekeknek legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezniük a támogatással érintett ingatlanban. Ez nem feltétel akkor, ha az ingatlan egy évnél rövidebb ideje vásárolták vagy a gyermek életkora egy év alatt van. Az ingatlannak saját tulajdonúnak kell lennie? 50 százalékban igen. Ez azt jelenti, hogy az igénylőknek és kiskorú gyerekének, gyerekeinek együttesen legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkezniük az adott ingatlanban, amelyre szeretnék a támogatást igénybe venni. Közös igénylés esetén ugyanez a szabály: az igénylőnek és kiskorú gyereküknek vagy gyerekeiknek összesen kell legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezniük a támogatással érintett ingatlanban. A támogatással érintett ingatlanban együttesen legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie annak, aki szeretné igénybe venni ezt az otthonfelújítási támogatást. A tulajdonrészbe beleszámít a gyerekek tulajdonrésze is, együttes igénylők esetében pedig összeadódnak a tulajdonok.

Az otthonfelújítási támogatás csak egyszer jár. Csak egyszer lehet kérni az otthonfelújítási támogatást, akkor is, ha nem használják fel a maximális, 3 millió forintos támogatási összeget. Ha egyszer beadtuk az igénylést, és a határidőig még alakítunk a lakásunkon, arra már nem kérhetünk otthonfelújítási támogatást. Egyedülálló szülő akkor igényelheti a maximális összeget, ha az összes gyermeke vele él egy háztartásban. Ha mindkét szülőnél él a gyermek, akkor a szülők 50-50 százalékban jogosultak a támogatásra. Ez utóbbi változhat, ha az egyik szülő lemond a másik javára a támogatásról. Ezt magánokiratba foglalt nyilatkozatban kell megtenni.

A TB jogviszonyt is igazolni kell és nem lehet köztartozás. Az igénylőnek vagy igénylőknek nem lehet köztartozása. Ha van köztartozás, az igénylő nem részesülhet az állami támogatásban, nem kapja meg az otthonfelújítási támogatást. A negatív adóslistán való szereplés nem kizáró ok. Ha szerepel valaki a KHR-ben negatív adósként, az nem zárja ki, hogy otthonfelújítási támogatást kapjon. Köztartozás viszont nem lehet. Egy ingatlanra többször is igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás? Ahogy már írtuk, ez az otthonfelújítási támogatás csak egyszer igényelhető. vannak azonban olyan esetek, amikor egy ingatlanra többször is igénybe lehet venni a támogatást, de ez szigorú feltételekhez kötött. Csak abban az esetben lehet érintett ugyanaz az ingatlan többször is ebben a támogatásban, ha a korábbi igénylő teljes tulajdoni hányadát eladta a támogatással érintett lakásban együttesen, és az új tulajdonos nem hozzátartozója az előzőnek. Fontos, hogy rokonok nem igényelhetnek otthonfelújítási támogatást ugyanarra az ingatlanra.

Vállalkozói szerződés kell az elszámoláshoz. Az egyik feltétele az otthonfelújítási támogatáshoz jutásnak, hogy az igénylő és a felújítást végző vállalkozó szerződést kössön egymással. Csak így kapható meg a támogatás. A szerződésnek vagy szerződéseknek, amelyeket 2021. január 1. után kötöttek, részletesen tartalmazniuk kell a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési, és egyéb munkákat, valamint azok pontos összegét. Ha az anyagokat is a vállalkozó szerzi be, akkor anyagköltségnek és az tervezési, építési, szerelési vállalkozói költségnek külön-külön kell szerepelnie a vállalkozói szerződésben. Vállalkozói szerződés csak olyan vállalkozóval köthető, amelynek cége vagy egyéni vállalkozása a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami nyilvántartásban a NAV-nál. Mi legyen a számlán? A legfeljebb három millió forintos állami támogatás egyik fő feltétele, hogy a beruházás létrejöttét számlákkal kell igazolni az államkincstár felé. A következő számlák fogadhatók el. A számlát 2021. január 1-jén, vagy azt követően, 2022 december 31-ig kell kiállítani, és az igénylő nevére kell szólnia a számlának. A számlának vagy számláknak az anyagköltségeket, valamint a felújítási munkáit kell tartalmaznia. Ha a számla átutalásos, akkor banki dokumentummal kell igazolni a kifizetést. A munkálatok befejezését, és a számlák kifizetését követően hatvan napon belül meg kell igényelni az otthonfelújítási támogatás. A hatvan nap az utolsó kiállított számla dátumától indul. Az előző évben befejezett munkákra nem igényelhető a támogatást. Azokra a korszerűsítésekre, amelyeket már befejeztek, nem igényelhető az otthonfelújítási támogatás, csak olyanokra, amelyeket 2021. január 1. után kezdtek el.

Mikor kapható meg az otthonfelújítási támogatás? A Magyar Államkincstár az igénylés beérkezését követően 30 napon belül bírálja el az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmünket. Ha mindent rendben talál, kiállítja a támogatói okiratot, ezután öt napon belül utalják az összeget, amely maximum hárommillió forint lehet. Leellenőrzik az elvégzett munkát? Az ellenőrzésre a lakásfelújítási támogatás folyósítását követően fél évig számíthatunk. Ebben az időszakban helyszíni ellenőrzést végeztethet a Magyar Államkincstár. Ha az állami támogatás jogosulatlanul vettük igénybe, vissza kell fizetni kamatokkal együtt, és kizárjuk magunkat a jövőbeni támogatásokból. A lakás-takarékpénztári megtakarításunkat is felhasználhatjuk. A maximum 3 millió forintot jelentő otthonfelújítási támogatás terhére ugyanazokat a számlákat el lehet számolni, mint a lakástakarék-pénztári megtakarításnál. Azaz a támogatások összeadódhatnak. CSOK mellett is igényelhető a lakásfelújítási támogatás. Az otthonfelújítási támogatás és a CSOK együttesen is igénybe vehető, arra azonban figyelni kell, hogy ugyanazt a számlát nem lehet kétszer elszámolni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Nincs. A bank a felújítási munkák akár teljes költségére is ad hitelt, ha azt az igénylő jövedelmi helyzete és/vagy az ingatlan értéke ezt lehetővé teszi.

A bankok, amelyeknél elérhető ez a termék, listája folyamatosan bővül, érdemes honlapunkon tájékozódni a friss ajánlatokról.

Természetesen igen, hiszen e konstrukcióban 6 millió forint a maximum. Persze a feltételeknek meg kell felelni, például annak, hogy a felvett hitelösszeg legalább 25 százalékát el kell érnie a lakásfelújítási támogatásnak.

Igen, a kölcsön felhasználásával megvalósított munkálatok során keletkező számlákat, azok kifizetését a hitel folyósításától számított egy éven belül be kell mutatni.

Nincs, a lakásfelújítási támogatás összegéből díjmentesen lehet előtörleszteni a lakásfelújítási kölcsönt. Ha ez megtörénik, a bank újraszámolja a megmaradt adósságra vonatkozó havi törlesztőrészleteket.

Igen, a kölcsön jelzálog alapú, tehát szükséges hozzá ingatlanfedezet.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mennyibe kerül egy bankszámla valójában? Ismerd meg a költségeit!

A bankszámla fenntartása ma már alapvető pénzügyi szükséglet a modern világban. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyibe is kerül. A bankszámla költségei számos tényezőtől függnek, beleértve a bankot, a számla fajtáját és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Szakértőink részletesen bemutatják a bankszámlákhoz kapcsolódó leggyakoribb díjakat és költségeket, hogy jobban megértsd, mire számíthatsz.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön alacsony THM-mel: Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Ha már személyi kölcsön, legyen alacsony a THM. Miért? Mert az alacsony THM alacsony törlesztőt eredményezhet. És ezt tudja a Provident is, ezért megalkotta a Tervező kölcsönét. És erről jobb, ha tudsz. Ismerd meg a Provident új ajánlatát!

Tovább olvasom
Mire figyeljünk a diákszámla kiválasztása során?

A diákszámla egy speciális bankszámla, amit tanulók vehetnek igénybe. Számos kedvezmény és testreszabott szolgáltatások várják a diákokat. De hogy lehet megtalálni a diákszámlák között a legjobbat? Mutatjuk, hogy mire figyeljünk a diákszámla kiválasztása során.

Tovább olvasom
Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

Mi az az otthonfelújítási támogatás? Milyen új formában érhető el? Kik vehetik igénybe? Milyen munkálatokra használható fel az otthonfelújítási támogatás? Minden a részletekről egy helyen.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával