Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2021

Utoljára módosítva: 2021. április 7. 11:44

Takarekbank

Takarék Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön

THM3,31%
Futamidő12 - 120 hó
Hitelösszeg1.000.000 - 6.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Unicredit

UniCredit Kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön

THM3,22%
Futamidő48 - 120 hó
Hitelösszeg1.000.000 Ft - 6.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
MKB

MKB Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön

THM3,1%
Futamidő24 - 120 hó
Hitelösszeg2.000.000 Ft - 6.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
K&H

K&H felújítási hitel állami támogatással

THM3,2%
Futamidő60 - 120 hó
Hitelösszeg2.000.000 Ft - 6.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
ERSTE

Otthonfelújítási kölcsön

THM3,20%
Futamidő60 - 120 hó
Hitelösszeg4.000.000 Ft - 6.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Melyek a lakásfelújítási hitel főbb tudnivalói?

A lakásfelújítási támogatás felhasználását segítik

A támogatott lakásfelújítási hitel a tavaly meghirdetett és idén életbe lépő lakásfelújítási támogatás igénybevételét igyekszik segíteni. A lakásfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet lakóingatlan korszerűsítésére, felújítására lehet felhasználni. A támogatás összege maximum 3 millió forint, szabály, hogy a felújítás (anyagköltség és munkadíj összesen) teljes költségének legfeljebb 50 százaléka fedezhető a lakásfelújítási támogatás segítségével. A felújítási költségét ki kell fizetni, a támogatás utólagos, a kincstár azután utalja, ha kész van a munka. És itt jön jól a támogatott hitel, amely forráshiány esetén fedezheti az önerőt és megelőlegezheti a támogatás összegét.

Hogyan lehet hozzájutni a támogatott lakásfelújítási hitelhez?

A támogatott lakásfelújítási kölcsönt 2021. február 1-től lehet igényelni azoknál a bankoknál, amelyek felvették a terméket kínálatukba. A lényeg, hogy az igénylőnek jogosultnak kell lennie a lakásfelújítási támogatás felvételére. A lakásfelújítási támogatás főbb feltételei a következők:

A lakásfelújítási támogatás a következő munkálatokra használható

– víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje

– fürdőhelyiség, illetve wc létesítése olyan lakásban, ahol nincs ilyen helyiség

– fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is

– az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat

– a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása

– tető cseréje, felújítása, szigetelése

– égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése

– klímaberendezés beépítése, cseréje,

– napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje

– belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és

-dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását

– a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása

– kerítés építése

– gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása

– terasz, loggia, erkély, előtető építése

– térburkolat készítése, cseréje

– télikert kialakítása

– meghatározott akadálymentesítési munkák,

– alapozási szerkezet megerősítése, valamint

– beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje

Mikor kell elkezdeni/befejezni a felújítást?

Amennyiben lakásfelújítási hitelt igényeltünk, az összeg felvételét követően fél éven belül be kell fejeződnie a felújítási munkának. Az utolsó számla kiállítását követően pedig 60 napon belül lehet megigényelni a lakásfelújítási támogatás összegét.

Van hitelbírálat

A támogatott lakásfelújítási hitelhez is tartozik hitelbírálat, amely nagyjából megfelel a szokásos banki hitelminősítésnek. Azaz megfelelő mértékű, igazolt jövedelem és munkaviszony szükséges, emellett nem lehetünk rajta a KHR negatív adóslistán.

A bankok ajánlatai eltérőek lehetnek

A támogatott lakásfelújítási hitelt a kínálatukba vevő pénzintézetek kötelesek tartani magukat az állam által előírt részletekhez, ajánlataik mégis eltérőek lehetnek. A különbségek a következő dolgokból adódhatnak: eltérő hitelminősítési gyakorlat/feltételek, a számlavezetési díj mértéke, a hitelbírálat menete/ideje, egyebek.

4-6 hét alatt lehet hozzájutni a hitelösszeghez

A lakásfelújítási hitel összegét, pozitív elbírálás esetén, 4-6 héten belül utalja a bank. A kölcsön kamata fix, azaz nem emelkedhet a futamidő alatt, így a havi törlesztőrészlet sem lehet magasabb.

Ezek a dokumentumok biztosan kellenek

Bár a bankok gyakorlata eltérhet egymástól, a következő dokumentunokra szinte biztosan szükség van a laksáfelújítási hitel igényléséhez.

A lakásfelújítási hitel kamattámogatása megszűnhet

Elveszíthetjük az állami kamattámogatást a lakásfelújítási hitelnél, akkor ha nem felelünk meg a lakásfelújítási támogatás feltételeinek, ha nem kapjuk meg a támogatást. Az ezzel kapcsolatos rendelkezés úgy szól, hogy amennyiben a felújítási munkákkal kapcolatos utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az államkincstár nem állít ki támogatói okiratot, akkor megszűnik a kamattámogatás. Egészen pontosan az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150. naptól szűnik meg hitelünk kamattámogatása. A támogatói okirat megléte azért fontos, mert az a dokumentum jelenti azt, hogy mindenben megfelelünk a lakásfelújítási támogatás feltételeinek, azaz a kincstát befogadta a számlát, számlákat és hamarosan utalja a támogatás összegét.

Akad még egy buktató. A kamattámogatás akkor is megszűnik, ha a kincstár által megállapított felújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási hitel kölcsönszerződésben megállapított összegének 25 százalékát.

Pontos költségvetésre van szükség

A lakásfelújítási hitel igénylésekor a bank részletes költségvetési tervet kérhet az igénylőtől. Ennek a tervnek tartalmaznia kell a munkálatok megnevezését, leírását, az anyagdíjat, a munkadíjat és a felújítás összköltségét.

Mire lehet költeni a lakásfelújítási hitelt?

Mindenféle ingatlan-felújítási munkálatra. Ilyen például a festés, járólapozás, csempézés, burkolatok cseréje, radiátorok cseréje, villanyszerelés, belső átalakítás.

Így kaphatod meg a hitelt

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2021 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2021 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2021 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással 2021 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A bankok, amelyeknél elérhető ez a termék, listája folyamatosan bővül, érdemes honlapunkon tájékozódni a friss ajánlatokról.

Nem, csak olyan munkálatok esetében igényelhető a lakásfelújítási hitel, amelyek 2021 január 1. után kezdődtek.

Természetesen igen, hiszen e konstrukcióban 6 millió forint a maximum. Persze a feltételeknek meg kell felelni, például annak, hogy a felvett hitelösszeg legalább 25 százalékát el kell érnie a lakásfelújítási támogatásnak.

Igen, a kölcsön felhasználásával megvalósított munkálatok során keletkező számlákat, azok kifizetését a hitel folyósításától számított egy éven belül be kell mutatni.

Nincs, a lakásfelújítási támogatás összegéből díjmentesen lehet előtörleszteni a lakásfelújítási kölcsönt. Ha ez megtörénik, a bank újraszámolja a megmaradt adósságra vonatkozó havi törlesztőrészleteket.

Igen, a kölcsön jelzálog alapú, tehát szükséges hozzá ingatlanfedezet.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mit kell tudnod, ha az OTP Banknál szeretnél személyi kölcsönt igényelni?

Mit kell tudnod, ha az OTP Banknál szeretnél személyi kölcsönt igényelni?

2021.10.22.

Az OTP Bank a legnagyobb univerzális kereskedelmi bankként a hiteltermékek széles skáláját kínálja magánszemélyeknek is. Ha szabad felhasználásra személyi kölcsönt szeretnénk igényelni, azt az OTP Banknál is megtehetjük. Összeszedtük, hogy mit kell tudnunk, ha az OTP Banknál szeretnénk személyi kölcsönt igényelni.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

2021.10.20.

A Babaváró hitel ma az egyik legnépszerűbb támogatási forma Magyarországon. Szabad felhasználású hitel, az igénylők jelentős része mégis ingatlan vásárlásra fordítja, gyakran önerőként felhasználva a lakáshitel mellé. A fiatal házasok ugyanannyi Babaváró hitelt igényeltek az elműt évben, mint amennyi lakáscélú hitelt a bankok összesen folyósítottak. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Kaphatunk-e a Babaváró hitel mellé másik hitelt? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

2021.10.18.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtását feltételekhez kötik. Ezeknek a feltételeknek a meglétét az igénylőnek igazolnia kell. Megnéztük, hogy milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléshez. Íme, a részletek.

Tovább olvasom
A kárbejelentés menete

A kárbejelentés menete

2021.10.14.

Amikor egy gépjárművel baleset történik, a kárt be kell jelenteni. Személyi sérülés esetén minden esetben értesíteni kell a rendőrséget és a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók sérültek meg, ki kell tölteni a kék- sárga kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap egy formanyomtatvány, amit a biztosító bocsát a rendelkezésünkre, vagy egy nyomtatványboltban is beszerezhetjük.

Tovább olvasom