Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 7. 14:16

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Lakástakarék számla 2023-ban

Van lakástakarék számla, még ha más köntösben is. Az állami támogatás megszüntetése után, most jelentkezik egy új pénzügyi termékkel az Erste és az OTP Bank, amely bár hasonlít az elődjéhez, mégsem azonos vele. A régi, elég jól ismert lakástakarék-pénztári termék vonzerejét az állami támogatás adta. Ez azonban megszűnt. Voltak azonban olyan előnyei is a lakástakaréknak, amik vonzóvá tehetik ma is ezt a terméket. Három dolog is van, ami igazán jóvá teszi ezt a pénzügyi terméket.

  • Kamatbónusz – a kamat mellett magas kamatbónuszt kínál.
  • Rendszeres megtakarítás – erről talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig fontos.
  • Kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége – a mai rendkívül magas lakáshitel kamatok mellett ez bizony egy igazi lehetőség.

Ami régen volt, de ma már nincs: az állam évente hozzájárult a megtakarításokhoz, amely összeg az adott évben befizetett összeg 30%-a, de maximum 72 000 Ft volt. Fontos, hogy az állam jelenleg nem járul hozzá semmilyen módon a lakástakarék megtakarításokhoz.

Ami régen volt, és most is van: kamatbónusz vagy kamatprémium, ami akár 30 százalék is lehet. 4 vagy 8 éves megtakarítási időszak. 20 vagy 50 ezer forintos havi megtakarítás. Kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége – valóban kedvező kamatozással.

Lakástakarék kínálat 2023

Jelenleg az OTP és az Erste kínál lakástakarék szerződési lehetőséget. A két lakástakarék sok mindenben megegyezik vagy hasonlóan működik.

  • 4 és 8 éves megtakarítási időszak
  • minimális betéti kamat
  • kiemelkedően magas, akár 30 százalékos kamatbónusz
  • a megtakarítási időszak végén kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel igénylés lehetősége
  • a szerződéses összeg már tartalmazza az igényelhető lakáshitel összegét

OTP lakástakarék vagy Erste lakástakarék – megéri nyitni?

Jelentős különbségek vannak ugyanakkor a szerződéses összegben, a kamatbónuszban és a felvehető lakáshitel nagyságában.

A szerződéses összeg magasabb Erste takarék esetén.

A kamatbónusz magasabb Erste takarék esetén.

A felvehető lakáshitel összege magasabb Erste takarék esetén.

Ahogy látható, bár sok az azonosság, azért a különbségek is jelentősek. Egy bölcs döntéssel jobban járhat az igénylő.

Lakáshitel igénylés a szerződéses időszak végén – egy extrán jó lehetőség

Egy lakáshitel felvétele lehetőséget ad arra is, hogy befektessünk az ingatlanpiacba, hiszen az ingatlan értékének növekedése hosszabb távon hozzájárulhat a megtakarításaink növeléséhez. A lakáshitel ráadásul biztonságos hitelkonstrukció, mivel az ingatlanfedezet biztosítja a bank számára a hitel visszafizetését. Azonban fontos tudni, hogy a lakáshitel felvétele jelentős anyagi kötelezettséggel jár, és a hitel visszafizetés időtartama hosszú évekig vagy akár évtizedekig is eltarthat. Emiatt előzetesen alaposan mérlegelni kell, hogy valóban szükségünk van-e lakáshitelre, és hogy a jelenlegi és a jövőbeli anyagi lehetőségeink elegendőek-e a hitel törlesztéséhez. Ha azonban megfelelően és gondosan választottunk a hitelkonstrukciók közül, akkor a lakáshitel felvétele jelentős előnyökkel járhat számunkra. Egy lakáshitel felvétele ráadásul segíthet abban is, hogy előbb megvalósítsuk az ingatlanvásárlási vagy felújítási terveinket, és ezzel időt és pénzt spóroljunk. Ha például lakást vásárolunk, és azt hitelből finanszírozzuk, akkor nem kell hosszú évekig takarékoskodnunk a teljes összegre, és nem kell lemondanunk a vágyott ingatlanról, mert más vevő vásárolta meg előttünk. Emellett a lakáshitel felvétele jelentős hatással lehet az életminőségünkre is, hiszen az ingatlantulajdonlás biztonságérzetet adhat, és hosszú távon kiszámíthatóbbá teheti az életünket. Az ingatlanvásárlás ráadásul lehetőséget ad arra is, hogy otthonunkat saját ízlésünk és igényeink szerint alakítsuk ki, és kényelmesebb, barátságosabb környezetet teremtsünk magunknak és családunknak.

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint a lakástakarék szerződés egy biztonságos, rugalmas és megbízható lehetőség, amely segíthet elérni a lakáscélokat, miközben felhasználja a kamatbónuszt. A kedvezményes kamatozású lakáshitel szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy ügyfélként megvásárolhassuk álmaink otthonát. És ehhez nem is kell mást tenni, mint megtakarítani havonta a vállalt összeget.

Összefoglalás

A lakástakarék számla újra elérhetővé vált, és habár már nem jár állami támogatással, az Erste és az OTP Bank által kínált új pénzügyi termékek továbbra is vonzóak lehetnek számos előnyük miatt. Ilyenek a magas kamatbónusz, a rendszeres megtakarítás és a kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége. A szerződéses összegekben, a kamatbónuszban és a felvehető lakáshitel összegében jelentős különbségek találhatók az OTP és az Erste között, így a döntést alaposan meg kell fontolni. A szerződéses időszak végén a lakáshitel igénylés az ingatlanpiacon való befektetés lehetőségét is biztosítja, de jelentős anyagi kötelezettséggel jár, ezért egy lakáshitel felvétele előtt alaposan mérlegelni kell a jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetünket. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint a lakástakarék szerződés egy biztonságos és rugalmas lehetőség, ami segíthet megvalósítani a lakáscéljainkat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

2023.08.01.

Lakáshitel igénylésekor nem biztos, hogy eszünkbe jut az életbiztosítás. Lakáshitel mellé lakásbiztosítást kötünk. A lakásbiztosításnak azonban kiegészítője lehet egy életbiztosítás is. De érdemes a lakáshitel mellé életbiztosítást kötni? Mi lehet ennek az előnye? Miért lehet ez jó nekünk? Választ adunk a kérdésekre.

Tovább olvasom
Kinek érdemes egy türelmi idős lakáshitelt választania?

Kinek érdemes egy türelmi idős lakáshitelt választania?

2023.08.25.

A türelmi idős lakáshitel egy különleges lakáshitel. A jól csengő elnevezés mögötti tartalom megismerése ugyanakkor még fontosabb. Mi az a türelmi idős lakáshitel? Mit jelent a türelmi idő? Kinek lehet jó ez? Sok kérdés merülhet fel. Mindegyikre választ talál a cikkben.

Tovább olvasom
Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

2023.09.22.

A lakáshitel egy életre szóló döntés lehet. A legmegfelelőbb lakáshitel kiválasztása így kiemelten fontos. Szerencsére van segítség. És még otthonról sem kell kimozdulni. Tájékozódás, igényfelmérés, adatgyűjtés, és a saját célod pontos ismerete. Aztán jöhet az igénylés.

Tovább olvasom
Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom