Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hány hitelt kaphatsz? Ismerd meg a befolyásoló tényezőket!

2023.05.10.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. május 10. 18:25

Nem egyszerű megmondani, hogy pontosan hány hitelt kaphatsz, mivel ez számos tényezőtől függ. Függhet a jövedelmedtől, függhet attól, hogyan fizetted eddig a hiteleidet, függhet a jelenlegi adósságaidtól, és az általad kiválasztott hitel típusától is. Ez azonban fontos kérdés lehet, ezért utánajártunk, hogy hány hitelt kaphatsz.

Hány hitelt kaphatsz? Ismerd meg a befolyásoló tényezőket!

Hány hitelt kaphatsz? 

Általánosságban elmondható, hogy a hitelképességedet az adósságteher szintje határozza meg, ezért javasoljuk, hogy mielőtt hitelt kérnél, alaposan vizsgáld meg a jövedelmedet és a kiadásaidat, hogy megbizonyosodj arról, hogy képes vagy a hiteltörlesztésre. Ezen kívül javasoljuk, hogy kérj tanácsot egy pénzügyi szakembertől vagy egy banki ügyintézőtől, aki segíthet meghatározni a számodra elérhető hitelösszeget és a legjobb hitelajánlatot az igényeidnek és pénzügyi helyzetednek megfelelően.

Hány hitelt kaphatsz? Ezektől függ

A hitelbírálat számos tényezőtől függ, az egyénre szabott hitelösszeg meghatározása többféle szempontot is figyelembe vesz. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy melyek ezek a befolyásoló tényezők, és hogyan hatnak a hitelképességre.

  • jövedelem: A jövedelem az egyik legfontosabb szempont a hitelképesség meghatározásában. A bankok általában azt vizsgálják, hogy mennyi a havi jövedelmed, és ezt összevetik a havi kiadásaiddal, hogy meghatározzák, mennyit tudsz visszafizetni havonta. Általában a magasabb jövedelmű emberek nagyobb hitelösszeget kaphatnak, mint az alacsonyabb jövedelműek.
  • hiteltörténet: A hiteltörténet azt mutatja, hogy korábban milyen hiteltípusokat vettél fel, és azokat mennyire tudtad időben visszafizetni. Ha korábban nem voltál képes időben visszafizetni a hitelt, az ronthatja a hitelképességedet.
  • adósságteher: Az adósságteher azt jelenti, hogy mennyi adósságod van jelenleg más hitelintézeteknél. Ha már több hitelt is felvettél, az nagyobb adósságteher, ami csökkentheti a hitelképességedet.
  • a hitel típusa: A hitel típusa is befolyásolja a hitelképességedet. A bankok általában különbséget tesznek a jelzáloghitel, személyi kölcsön és hitelkártya esetében. A jelzáloghitel általában nagyobb összegű hitel, aminél a bankok az ingatlant használják fedezetként. A személyi kölcsön és a hitelkártya esetében az összeg kisebb lehet, de ezeknek a hiteltípusoknak magasabb lehet az éves kamata.
  • a hitelképesség követelményei: Minden pénzintézetnek vannak saját hitelképességi követelményei, amelyek alapján meghatározzák, hogy mennyi hitelt adnak a hiteligénylőnek. Ezek a követelmények eltérőek lehetnek.
  • munkahely: A bankok általában azt is vizsgálják, hogy mennyi ideje dolgozol az adott munkahelyen, mivel ez befolyásolja a döntésüket. A munka típusa is szerepet játszhat a hitelképesség meghatározásában. Például, ha egyéni vállalkozó vagy, akkor a bankoknak általában több dokumentációt kell kérniük, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy stabil bevétellel rendelkezel.
  • garancia: A garancia a hiteligénylő által biztosított fedezet, amelynek értéke határozza meg a hitelösszeg nagyságát. Például a jelzáloghitelnél a garancia az ingatlan, míg a személyi kölcsönnél nincs garancia, így általában kisebb összegű hitelként érhető el.
  • a hitel futamideje: A hitel futamideje azt mutatja, hogy mennyi ideig kell visszafizetni a hitelt. Általában a hosszabb futamidő magasabb havi törlesztőrészletet jelent, így ez is befolyásolhatja a hitelképességet.
  •  a hitel összege: Az igényelt hitel összege is szerepet játszhat a hitelképesség meghatározásában. Általában a magasabb összegű hitelre több fedezet szükséges, és a bankok szigorúbb feltételeket szabhatnak.

A hitelképesség felmérése a hiteligénylési folyamat része, azonban érdemes előzetesen átgondolni a saját pénzügyi helyzetet és a kiadásokat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban képesek vagyunk a hitel visszafizetésére. Fontos megemlíteni, hogy minden pénzintézetnek saját követelményei vannak, ezért ajánlott több bank ajánlatát is összehasonlítani, hogy megtudjuk, milyen hitelajánlatok állnak rendelkezésre. A megfelelő hitelválasztás hosszú távon javíthatja a pénzügyi stabilitást és a hitelképességet.

Amit a bankok biztosan néznek – a JTM

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) egy olyan mutató, ami azt mutatja meg, hogy a hitelfelvevő jövedelmének hány százalékát teheti ki a havi törlesztőrészlet. Ez a mutató segíti a bankokat abban, hogy megállapítsák, hogy milyen mértékű hitelt tudnak adni egy ügyfélnek, és hogy az ügyfél képes lesz-e visszafizetni a hitelt.

A JTM értéke általában nem haladhatja meg az 50 százalékot, azaz a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a hitelfelvevő havi jövedelmének a felét. Például, ha valaki havi 200 000 forintot keres, akkor a JTM alapján a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a 100 000 forintot. A JTM szerepe abban áll, hogy segítsen a hitelfelvevőnek elkerülni a túlzott eladósodást, amely hosszú távon anyagi nehézségeket okozhat. A bankok is érdekeltek abban, hogy olyan ügyfeleknek adjanak hitelt, akik képesek lesznek visszafizetni azt, mivel a nem fizetett hitelek negatívan befolyásolják a bankok eredményességét.

A JTM csak egy mutatószám, más tényezők is befolyásolják a hitelképességet. Például a hitel futamideje, a hitel összege, a jövedelem forrása, az adósságok és a kiadások mind hatással lehetnek arra, hogy milyen hitelösszeg igényelhető és visszafizethető. 

És hogy hány hitelt kaphatsz? Jól látható, hogy bár sok összetevője van annak, hogy kaphatunk-e a meglévő hitelünk mellé újabb kölcsönt, elvi akadálya nincs annak, hogy több hitelünk legyen.

Összefoglaló

A hitelképesség meghatározása nem egyszerű feladat, hiszen több tényezőtől függ, mint például a jövedelem, hiteltörténet, adósságteher, a hitel típusa és a hitelképességi követelmények. A bankok a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) segítségével állapítják meg, hogy milyen mértékű hitelt adhatnak egy ügyfélnek, és hogy az ügyfél képes lesz-e visszafizetni a hitelt. A JTM értéke általában nem haladhatja meg az 50 százalékot, azaz a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a hitelfelvevő havi jövedelmének a felét. Fontos, hogy előzetesen átgondoljuk saját pénzügyi helyzetünket és a kiadásokat, valamint több bank ajánlatát is összehasonlítsuk. Elvi akadálya nincs annak, hogy több hitelünk legyen, azonban fontos, hogy felelősségteljesen döntsünk a hitel felvételéről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

2022.12.12.

Újabb adósságfék-szabály látott napvilágot; egyelőre csak javaslat, ám valószínű, hogy hamarosan megszületik a határozat is.

Tovább olvasom
Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

2023.03.31.

A JTM – azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – minden hitel igénylésének szerves része, ezért érdemes megismerni.

Tovább olvasom
Nézzük át, mi befolyásolja a személyi kölcsön összegét!

Nézzük át, mi befolyásolja a személyi kölcsön összegét!

2020.11.22.

Ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni, akkor lehetséges, hogy elutasítják a kérelmedet, és ennek egyik oka lehet az, hogy a felvenni kívánt összeg túlságosan nagy a bank normái szerint.

Tovább olvasom
JTM 2019 változás július 1.-től – nézzük a részleteket!

JTM 2019 változás július 1.-től – nézzük a részleteket!

2019.07.10.

Volt már az idei évben változás a jövedelemarányos törlesztési mutatóval kapcsolatban. Ám a kormány most, a babaváró hitellel összefüggésben ismét bejelentett egyet, ami nagymértékben befolyásolja a hitelfelvételt a jövőben. Egész pontosan július 1.-től kezdve. Lássuk tehát a JTM 2019-es szabályváltozását!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával