Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Érkeznek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.03.24.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:07

A zöld fogyasztóbarát lakáshitelek 2023. április 1. után elérhetőek lesznek ott, ahol eddig is lehetett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt igényelni!

Érkeznek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

A zöld fogyasztóbarát lakáshitelek valójában ugyanazok a konstrukciók lesznek, amelyeket eddig Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelként ismertünk, a különbség mindössze annyi, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2023. április 1-től zöld hitelcélokat is bevezet az eddigiek mellé.

Ezáltal az új zöld fogyasztóbarát lakáshitelek az NHP Zöld Lakáshitel utódjaiként lesznek elérhetőek, bár a kamatozásuk nem lesz annyira kedvező, mint méltán népszerű elődjüké. Ezzel együtt is érdemes azonban megismerkedni ezzel az újdonsággal, hiszen számos előnyt tartogat, amelyek együttesen nem csak az ország energiaszükségleteinek csökkentéséhez, de a Te megtakarításaid növekedéséhez is vezethetnek.

A zöld fogyasztóbarát lakáshitelek kedvezményei

A zöld fogyasztóbarát lakáshitel esetében a bankok nem számíthatnak fel folyósítási díjat, és az energetikai tanúsítvány díját is átvállalják egy alkalommal, ez viszont csak abban az esetben van biztosan így, ha nem kapsz kamatkedvezményt, ha pedig igen, a bank nem köteles ezt a díjat elengedni.

És, ha már felmerült a kamatkedvezmény lehetősége, a zöld hitelcél teljesítése esetén az induló, kedvezmények nélküli árból ez is kapható, de ennek mértékét és feltételeit a bank határozhatja meg, és más kamatkedvezményekkel együtt is adhatja.

A lehetséges zöld hitelcélok

Ahogy az NHP Zöld hitelnél, úgy a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek esetében is meghatározott hitelcélokat kell teljesíteni, azaz kizárólag ezek finanszírozására igényelhető a hitel; ezek a következők lehetnek:

  • Új lakás építése vagy vásárlása, építési telek vásárlása, ha 4 éven belül oda az energetikai követelményeknek – primer energiaigény maximum 80 kWh/m2/év, legalább BB energetikai minősítés – megfelelő lakás épül.
  • A lakással egyidejűleg garázs, vagy tároló építése, illetve vásárlása is lehet a hitelcél része.
  • Használt épület felújítása, amelynek energetikai besorolása a hiteligénylés időpontjában BB-nél rosszabb, de a felújítás után eléri, vagy meghaladja azt, és a primer energiaigénye maximum 80 kWh/m2/év. További lehetőség ez esetben a legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés is.
  • Használt épület vásárlása, amin a fenti feltételeknek megfelelő felújítási munkákat is elvégzik.
  • Az alábbi munkák közül legalább egy elvégzése: napelem, vagy napkollektor telepítése, geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú, szélturbina, hőtároló és elektromos tárolóegységek kiépítése, lakás szigetelése, nyílászárók cseréje energiatakarékos nyílászárókra, árnyékolástechnika beépítése, fűtő-, hűtő-, vagy szellőzőrendszer kiépítése, felújítása, cseréje, távhőrendszerre csatlakozás, energiatakarékos világítás, szaniterek, 3. generációs okosmérő rendszerek, zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok, épületautomatika-rendszerek telepítése.

Emellett a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek fordíthatóak a korszerűsítést lehetővé tevő szakmai, vagy technikai tevékenységekre is, így például energetikai tanúsítvány készítésére, vagy a korszerűsítéshez szükséges műszaki berendezések, szolgáltatások beszerzésére is, de ezek összege maximum a hitelösszeg 30%-a lehet.

A munkálatokat a bankok ellenőrizni fogják!

A zöld hitelcélokat a bankoknak ellenőrizniük kell a folyósítást követő 12 hónapon belül, erre pedig két lehetőségük is van:

  • egyrészt adott a helyszíni szemle végeztetése,
  • másrészt a munkálatokról szóló számlák bekérése is lehetséges,
  • de akár egyszerre mindkét lehetőséggel élhetnek.

Az ellenőrzés mielőbbi elvégzését írásban lehet kérni a banktól; ebben az esetben a banknak 60 napja van, hogy elvégezze ezt a feladatot. Fontos, hogy ha a hitelcélok esetlegesen nem teljesülnek, akkor az átvállalt díjakat vissza kell fizetni, és a kamatkedvezmény is elvész!

Ha felkeltette az érdeklődésedet a zöld fogyasztóbarát lakáshitel, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlataival oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

2023.11.02.

Különleges lehetőséget kapnak jövő év elejétől a gyermeket tervező falusi családok. Nem csak a falusi CSOK összege nő meg jelentősen, de az új CSOK Plusz kamattámogatott kölcsönét is igénybe vehetik. Utánajártunk, hogy lehet támogatásból jóval nagyobb lakást venni, és annak is, hogy akár három támogatást is kaphatunk a terveinkhez. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

2023.10.24.

20 millió forint lakáshitel elég lehet ahhoz, hogy valaki megvásárolja álmai ingatlanát. De mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez? Mi számít még, a jövedelem nagyságán kívül? Hol találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb lakáshitelt? Minden fontos információ a lakáshitel igényléshez szükséges jövedelem nagyságáról egy helyen.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhetünk lakáshitelt az OTP Banktól?

Milyen feltételekkel igényelhetünk lakáshitelt az OTP Banktól?

2022.12.15.

Lakáshitelt az OTP Banktól is igényelhetsz, ha ingatlant szeretnél vásárolni; alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk őket és feltételeiket.

Tovább olvasom
Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

2024.01.05.

A CSOK Plusz 2024-től segíti a családokat új ingatlanhoz jutni. Új ingatlan esetén azonban nem csak vásárlásra kell gondolni. Építkezhetünk is. Utánajártunk, hogy miért érdemes CSOK Plusz segítségével építkezni, és megmutatjuk a legfontosabb részleteket is.

Tovább olvasom