Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 27. 11:42

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Energetikai tanúsítvány

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Egy igazoló okirat arról, hogy mennyire képes felhasználni a működése közben az energiát egy adott ingatlan. Az energetikai tanúsítvány egy eszköz, ami az épület energetikai tulajdonságairól tájékoztat, és bizonyos esetekben javaslatot is tesz az energia megtakarítás módjára.

MNB Zöld Otthon program és az energetikai tanúsítvány

Az MNB zöld lakáshitelének egyik feltétele, hogy az általunk megvásárolni kívánt új lakás vagy ház energetikai besorolása minimum BB legyen. Ez a nagy érdeklődéssel várt, október 4-én induló program kamattámogatott hitelt nyújt új ingatlanokra, azért, hogy teljesüljenek a hazai klímacélok. Az előzetes várakozások, amik a hitel megjelenését övezik, előrevetítik, hogy ez a program sikeresen járul majd hozzá a környezetvédelmi célkitűzésekhez.

Az energetikai besorolások típusai – a részletek

2016 elejétől az energetikai besorolásoknak tizenkét különböző két betűs kategóriája van érvényben AA++tól JJ-ig. Az AA++ minimális energiaigényű, az AA+ kiemelkedően nagy energiahatékonyságú, az AA pedig jobban teljesít, mint a közel nulla energiaigényekre vonatkozó követelmények. A BB besorolás pedig, ami alapelvárás a zöld jelzáloghitelnél, megfelel a közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásoknak. A BB energetikai besorolású ingatlanoknál elvárás az is, hogy az energiafelhasználás minimum huszonöt százalékát megújuló energiából fedezze. CC besorolásig az ingatlanok korszerűnek számítanak, BB besorolástól pedig már az úgynevezett közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásoknak is megfelelnek. Az energiapazarló otthonok a HH, II, JJ besorolást kapják. A magyarországi épületek jelentős része ezekbe a kategóriákba tartozik. A kormány hazai klímacél elérése érdekében növelni kívánja a magasabb besorolású ingatlanok arányát.

Energetikai tanúsítvány – mikor kell?

Ingatlan adásvételekor kötelező csatolni az adásvételi szerződéshez az energetikai tanúsítványt. Egy erre jogosult szakértő mérnökkel készíttethetjük ezt el, és az ára az épület méretének függvényében néhány tízezer forint körül lesz. Az MNB zöld lakáshitel igénylésekor is kérni fogják tőlünk a megvásárolni kívánt lakás vagy ház energetikai tanúsítványát, hiszen annak legalább BB energetikai besorolásúnak kell lennie.

Az energetikai tanúsítvány az életünk részévé válik, és ez nem csak a környezetünknek, hanem nekünk is jó, hiszen modernebb, energiatakarékos otthonokban élhetünk. Ezzel úgy teszünk a világunkért, hogy közben kevesebbet költünk energiafelhasználásra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával