Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 18. 14:18

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

A lakáshitelek 2022-ben megváltoztak, de ugyanez igaz minden másra is; mondhatjuk, hogy az egész világ megváltozott. Épphogy csak kilábaltunk a koronavírus-járvány okozta sokkból, és kezdett minden visszatérni a régi kerékvágásba, máris beütött a szomszédban zajló háború, meredekem növekedni kezdett az infláció, a világ vezetői közt pedig felütötte fejét a széthúzás.

A sort sokáig lehetne folytatni, de nem szükséges; mindenki tudja, mi zajlik a világban, beleértve a negatív hatású gazdasági folyamatokat is, amelyek következtében a lakáshitelek 2022-ben olyannyira átalakultak, hogy a lakáspiac is beleremegett. Az alábbi cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy mi folyik jelenleg a hitelezés világában, illetve mit kell tenni, ha ebben a helyzetben lenne szükségünk lakáshitelre.

A kamatok jelentős emelkedése

Az otthonteremtés még sosem volt olyan drága Magyarországon, mint napjainkban; az elmúlt egy év alatt jelentősen megnőtt a lakáshitelek költsége. Elsőre nem tűnik soknak az a 2-3%-os kamatemelkedés, amit ezeknek a hitelkonstrukcióknak el kellett szenvedniük, azonban a havi törlesztőrészletre értelmezve már érezhető a változás.

20 millió forint lakáshitelt 2022 elején egy 40 millió forint értékű ingatlanra, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem mellett 128 ezer forint havi törlesztőrészletre lehetett felvenni; ugyanez jelenleg havi 161 ezer forint törlesztőrészlettel igényelhető, ami 33 ezer forint pluszt jelent havonta, egy év alatt közel 400 ezer forintos plusz kiadással kell számolni, a teljes futamidőre vetítve pedig majdnem 8 millió forintról beszélünk, ami tetemes összeg.

Az alapkamat emelése a probléma forrása

A jegybanki alapkamatot hosszú évekig tartották alacsonyan, aminek oka a gazdaság élénkítése volt. Másfél évvel ezelőtt még mindössze 0,6% volt érvényben; ez 2022 szeptember végén már elérte a 13%-ot!

A lakáshitelek viszont lassabban követik az alapkamat emelkedését, és a most elérhető, végig fix kamatozású lakáshitelek között számos olyan van, ami ennél jóval kedvezőbben kamatozik. Épp ennek köszönhető, hogy az ügyfelek a végig fix kamatozású hiteleket választották az elmúlt egy évben.

A lakáspiac is megváltozott

A lakosság egy ideje már a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek irányába fordult, de korábban a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek voltak a vezető hiteltermékek. A piac pedig kezdi felismerni a végig fix hitelek előnyeit, viszont sokan még mindig tartanak a magas kamatozású hitelek fogságától – teljes mértékben alaptalanul, hiszen a hitelkiváltás mindig rendelkezésre áll.

A pénzügyi szakemberek szerint érdemes figyelemmel kísérni a hitelpiacot, és néhány évente felülvizsgálni a költségek figyelembevételével elérhető hiteltermékeket, amelyek kedvezőbbek a meglévőnél.

Mit hoz a jövő?

Innentől kezdve mindössze spekulációkra hagyatkozhatunk, hiszen a jelenlegi helyzetben bármi megtörténhet, világpolitikai fejtegetésekbe pedig nem szeretnénk bocsátkozni, hiszen az jó eséllyel nem vezetne eredményre.

A lakáshitelek 2022-es változása számos problémát hozott magával, amelyeket a kormánynak és a jegybanknak meg kell oldania, és ettől függ minden további változás – pozitív és negatív egyaránt. A legjobb forgatókönyvet a háború gyors lezárása és a gazdasági helyzet rendeződése hozhatná, hiszen így a csökkenő alapkamatnak köszönhetően a lakáshitelek 2022-es drágulása a visszájára fordulhatna.

Erre azonban egyelőre kevés az esély; a háború elhúzódik, megegyezésre szinte semmi esély, a gazdaság pedig továbbra is zuhanórepülésben van, bár az utóbbi időben mintha az enyhülés jelei mutatkoznának.

Éppen ezért, ha lakáshitelre lenne szükséged, érdemes a végig fix kamatozású konstrukciók közül választanod, majd a későbbiekben hitelkiváltással csökkenteni a költségeidet. Oldalunkon mindkét konstrukció legjobbjait hasonlíthatod össze, és, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

2023.08.01.

Lakáshitel igénylésekor nem biztos, hogy eszünkbe jut az életbiztosítás. Lakáshitel mellé lakásbiztosítást kötünk. A lakásbiztosításnak azonban kiegészítője lehet egy életbiztosítás is. De érdemes a lakáshitel mellé életbiztosítást kötni? Mi lehet ennek az előnye? Miért lehet ez jó nekünk? Választ adunk a kérdésekre.

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

2022.12.19.

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetsz igénybe a következő évben? Az alábbi cikkben ennek járunk utána!

Tovább olvasom
Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom
Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

2023.09.22.

A lakáshitel egy életre szóló döntés lehet. A legmegfelelőbb lakáshitel kiválasztása így kiemelten fontos. Szerencsére van segítség. És még otthonról sem kell kimozdulni. Tájékozódás, igényfelmérés, adatgyűjtés, és a saját célod pontos ismerete. Aztán jöhet az igénylés.

Tovább olvasom