Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 18. 14:18

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

A lakáshitelek 2022-ben megváltoztak, de ugyanez igaz minden másra is; mondhatjuk, hogy az egész világ megváltozott. Épphogy csak kilábaltunk a koronavírus-járvány okozta sokkból, és kezdett minden visszatérni a régi kerékvágásba, máris beütött a szomszédban zajló háború, meredekem növekedni kezdett az infláció, a világ vezetői közt pedig felütötte fejét a széthúzás.

A sort sokáig lehetne folytatni, de nem szükséges; mindenki tudja, mi zajlik a világban, beleértve a negatív hatású gazdasági folyamatokat is, amelyek következtében a lakáshitelek 2022-ben olyannyira átalakultak, hogy a lakáspiac is beleremegett. Az alábbi cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy mi folyik jelenleg a hitelezés világában, illetve mit kell tenni, ha ebben a helyzetben lenne szükségünk lakáshitelre.

A kamatok jelentős emelkedése

Az otthonteremtés még sosem volt olyan drága Magyarországon, mint napjainkban; az elmúlt egy év alatt jelentősen megnőtt a lakáshitelek költsége. Elsőre nem tűnik soknak az a 2-3%-os kamatemelkedés, amit ezeknek a hitelkonstrukcióknak el kellett szenvedniük, azonban a havi törlesztőrészletre értelmezve már érezhető a változás.

20 millió forint lakáshitelt 2022 elején egy 40 millió forint értékű ingatlanra, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem mellett 128 ezer forint havi törlesztőrészletre lehetett felvenni; ugyanez jelenleg havi 161 ezer forint törlesztőrészlettel igényelhető, ami 33 ezer forint pluszt jelent havonta, egy év alatt közel 400 ezer forintos plusz kiadással kell számolni, a teljes futamidőre vetítve pedig majdnem 8 millió forintról beszélünk, ami tetemes összeg.

Az alapkamat emelése a probléma forrása

A jegybanki alapkamatot hosszú évekig tartották alacsonyan, aminek oka a gazdaság élénkítése volt. Másfél évvel ezelőtt még mindössze 0,6% volt érvényben; ez 2022 szeptember végén már elérte a 13%-ot!

A lakáshitelek viszont lassabban követik az alapkamat emelkedését, és a most elérhető, végig fix kamatozású lakáshitelek között számos olyan van, ami ennél jóval kedvezőbben kamatozik. Épp ennek köszönhető, hogy az ügyfelek a végig fix kamatozású hiteleket választották az elmúlt egy évben.

A lakáspiac is megváltozott

A lakosság egy ideje már a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek irányába fordult, de korábban a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek voltak a vezető hiteltermékek. A piac pedig kezdi felismerni a végig fix hitelek előnyeit, viszont sokan még mindig tartanak a magas kamatozású hitelek fogságától – teljes mértékben alaptalanul, hiszen a hitelkiváltás mindig rendelkezésre áll.

A pénzügyi szakemberek szerint érdemes figyelemmel kísérni a hitelpiacot, és néhány évente felülvizsgálni a költségek figyelembevételével elérhető hiteltermékeket, amelyek kedvezőbbek a meglévőnél.

Mit hoz a jövő?

Innentől kezdve mindössze spekulációkra hagyatkozhatunk, hiszen a jelenlegi helyzetben bármi megtörténhet, világpolitikai fejtegetésekbe pedig nem szeretnénk bocsátkozni, hiszen az jó eséllyel nem vezetne eredményre.

A lakáshitelek 2022-es változása számos problémát hozott magával, amelyeket a kormánynak és a jegybanknak meg kell oldania, és ettől függ minden további változás – pozitív és negatív egyaránt. A legjobb forgatókönyvet a háború gyors lezárása és a gazdasági helyzet rendeződése hozhatná, hiszen így a csökkenő alapkamatnak köszönhetően a lakáshitelek 2022-es drágulása a visszájára fordulhatna.

Erre azonban egyelőre kevés az esély; a háború elhúzódik, megegyezésre szinte semmi esély, a gazdaság pedig továbbra is zuhanórepülésben van, bár az utóbbi időben mintha az enyhülés jelei mutatkoznának.

Éppen ezért, ha lakáshitelre lenne szükséged, érdemes a végig fix kamatozású konstrukciók közül választanod, majd a későbbiekben hitelkiváltással csökkenteni a költségeidet. Oldalunkon mindkét konstrukció legjobbjait hasonlíthatod össze, és, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

2024.04.12.

A falusi CSOK népszerűsége idén is megmaradt. Ez a családtámogatási forma kistelepüléseken érhető el. Vidékre költöznél? Lehet, hogy falusi CSOK segítségével megteheted. Utánajártunk, hogy mit kell róla tudni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

2023.10.24.

20 millió forint lakáshitel elég lehet ahhoz, hogy valaki megvásárolja álmai ingatlanát. De mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez? Mi számít még, a jövedelem nagyságán kívül? Hol találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb lakáshitelt? Minden fontos információ a lakáshitel igényléshez szükséges jövedelem nagyságáról egy helyen.

Tovább olvasom
Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

2023.09.22.

A lakáshitel egy életre szóló döntés lehet. A legmegfelelőbb lakáshitel kiválasztása így kiemelten fontos. Szerencsére van segítség. És még otthonról sem kell kimozdulni. Tájékozódás, igényfelmérés, adatgyűjtés, és a saját célod pontos ismerete. Aztán jöhet az igénylés.

Tovább olvasom
Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

2023.10.27.

A türelmi idős lakáshitel a Gránit Banknál és az OTP Banknál érhető el. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői röviden és közérthetően mutatják be ezeket a hiteleket. Két perces olvasási idő.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával