Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. július 14. 13:17

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor akár a hitel nélküli vásárlást is lehetővé tehetik, amennyiben az ingatlan ára nem haladja meg azok együttes összegét, vagy a vásárló rendelkezik ezek mellé még megtakarítással, vagy más forrásból szerzett pénzzel.

Ehhez persze többféle feltételnek is meg kell felelni, és kompromisszumokra is szükség van, de látható, hogy az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor igencsak előnyös helyzetet képesek teremteni.

Az ingatlanárak emelkedése és a napjainkban egyre nagyobb méreteket öltő infláció azonban ezt az előnyt szép lassan teljesen megszünteti, hiszen az otthonteremtési támogatások maximális összege nem emelkedett immáron három éve, azaz a reálértékük rohamosan csökken.

Számítanak még a otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

A válasz természetesen igen, azonban jóval kevesebbet, mint akár néhány évvel ezelőtt is. Tegyük fel, hogy minden otthonteremtési támogatásra jogosultak vagyunk, és azokat együttesen fel is tudjuk venni. A CSOK – 3 gyermek esetén – 10 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyújt (használt lakásra pedig mindössze 2,2 millió forintot), emellett lehet igényelni a CSOK-hitelt is, amely 15 millió forintos, államilag támogatott lakáshitel, valamint a babaváró hitelt, ami újabb 10 millió forint.

Maradva a fenti példánál, 3 gyermekkel számolunk tovább: a gyermekek száma ugyanis meghatározza, hogy minimum mekkorának kell lennie a lakásnak; három gyermek esetében ez 60 négyzetméteres ingatlant jelent. Ha egy nagyjából öt évvel ezelőtti statisztikát megnézünk, akkor körülbelül 400 ezer forint volt Budapesten az átlagos négyzetméterár, ez pedig a minimális méretű lakásra vetítve 24 millió forintot jelent, azaz az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor bőven fedezték volna a lakás árát – tegyük hozzá, öt éve ezt még a babaváró hitel nélkül kellett lebonyolítani.

Napjainkban azonban már egész mást mutatnak ezek a számok, ugyanis az idei első negyedévben a budapesti lakások átlagos négyzetméterára már 900 ezer forint körül alakul, ami a fentebb említett, 60 négyzetméteres lakás esetében 54 millió forintot jelent. Ezek persze a Budapesti átlagárak, és vidéken valamivel alacsonyabbak, ám a változás, pontosabban a helyzet nehézsége elég szemléletes.

Azóta persze megjelent a babaváró hitel, ám a két árazás közötti 30 milliós különbségnek csupán a harmadát fedi le, azaz míg öt éve au otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor elegendőek voltak önmagukban is, addig napjainkban még úgy is fel kell venni melléjük egy legalább 20 millió forintos lakáshitelt, hogy időközben megjelent egy új támogatási forma is.

Ne feledkezzünk meg a feltételek sokaságáról sem!

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor még most is hatalmas segítséget jelentenek, hiszen az ingatlan árának több, mint felét még így is képesek lefedni. Azonban ahhoz, hogy ezt elérhessük, számtalan feltételt kell teljesíteni, ráadásul meglehetősen szövevényeseket, amelyek néha bonyolult helyzeteket is képesek teremteni.

Ez utóbbira példa, ha egy házaspár egy meglévő és két vállalt gyermekre veszi fel a CSOK-ot, illetve mellé a babaváró hitelt is – ezt ugye kizárólag vállalt gyermek esetén lehetséges. A babaváró hitel akkor alakul támogatássá, ha megszületik a harmadik gyermek is, ám ebbe nem számít bele az első, még a hitel igénylése előtt született gyermek.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor ráadásul csak egy viszonylag szűk rétegnek nyújtanak segítséget, hiszen nem csak a gyermekek számával kapcsolatos elvárásokat támasztanak az igénylők felé, de életkorral kapcsolatos elvárások is vannak, a babaváró hitel esetében pedig kizárólag házaspárok jogosultak a támogatott kölcsönre.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor tehát jó lehetőséget jelentenek, ha egyáltalán igénybe tudjuk venni őket, ám, ha igen, akkor is komoly problémába ütközhetünk, ha a későbbiekben megszegjük valamelyik állami támogatás feltételeit, és vissza kell fizetnünk az igénybe vett összeget, amit ráadásul büntetőkamattal is megterhelhetnek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

2023.10.03.

A MagNet Bank személyi kölcsöne megoldást nyújt az olyan helyzetekben, amikor csak egy kicsi hiányzik ahhoz, hogy megvalósíthasd a céljaidat!

Tovább olvasom
Tudj meg mindent az Erste Bank személyi kölcsöneiről!

Tudj meg mindent az Erste Bank személyi kölcsöneiről!

2022.03.30.

Az Erste Bank személyi kölcsönei hozzák a kötelezőt, azaz a bank portfóliójában mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet.

Tovább olvasom
Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

2020.12.28.

Az egyes hitelfajták között alapvető különbségek vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenned, mielőtt beadnál egy hitelkérelmet – olvasd el cikkünket, és minden információt megkapsz!

Tovább olvasom