Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. július 14. 13:17

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor akár a hitel nélküli vásárlást is lehetővé tehetik, amennyiben az ingatlan ára nem haladja meg azok együttes összegét, vagy a vásárló rendelkezik ezek mellé még megtakarítással, vagy más forrásból szerzett pénzzel.

Ehhez persze többféle feltételnek is meg kell felelni, és kompromisszumokra is szükség van, de látható, hogy az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor igencsak előnyös helyzetet képesek teremteni.

Az ingatlanárak emelkedése és a napjainkban egyre nagyobb méreteket öltő infláció azonban ezt az előnyt szép lassan teljesen megszünteti, hiszen az otthonteremtési támogatások maximális összege nem emelkedett immáron három éve, azaz a reálértékük rohamosan csökken.

Számítanak még a otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

A válasz természetesen igen, azonban jóval kevesebbet, mint akár néhány évvel ezelőtt is. Tegyük fel, hogy minden otthonteremtési támogatásra jogosultak vagyunk, és azokat együttesen fel is tudjuk venni. A CSOK – 3 gyermek esetén – 10 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyújt (használt lakásra pedig mindössze 2,2 millió forintot), emellett lehet igényelni a CSOK-hitelt is, amely 15 millió forintos, államilag támogatott lakáshitel, valamint a babaváró hitelt, ami újabb 10 millió forint.

Maradva a fenti példánál, 3 gyermekkel számolunk tovább: a gyermekek száma ugyanis meghatározza, hogy minimum mekkorának kell lennie a lakásnak; három gyermek esetében ez 60 négyzetméteres ingatlant jelent. Ha egy nagyjából öt évvel ezelőtti statisztikát megnézünk, akkor körülbelül 400 ezer forint volt Budapesten az átlagos négyzetméterár, ez pedig a minimális méretű lakásra vetítve 24 millió forintot jelent, azaz az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor bőven fedezték volna a lakás árát – tegyük hozzá, öt éve ezt még a babaváró hitel nélkül kellett lebonyolítani.

Napjainkban azonban már egész mást mutatnak ezek a számok, ugyanis az idei első negyedévben a budapesti lakások átlagos négyzetméterára már 900 ezer forint körül alakul, ami a fentebb említett, 60 négyzetméteres lakás esetében 54 millió forintot jelent. Ezek persze a Budapesti átlagárak, és vidéken valamivel alacsonyabbak, ám a változás, pontosabban a helyzet nehézsége elég szemléletes.

Azóta persze megjelent a babaváró hitel, ám a két árazás közötti 30 milliós különbségnek csupán a harmadát fedi le, azaz míg öt éve au otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor elegendőek voltak önmagukban is, addig napjainkban még úgy is fel kell venni melléjük egy legalább 20 millió forintos lakáshitelt, hogy időközben megjelent egy új támogatási forma is.

Ne feledkezzünk meg a feltételek sokaságáról sem!

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor még most is hatalmas segítséget jelentenek, hiszen az ingatlan árának több, mint felét még így is képesek lefedni. Azonban ahhoz, hogy ezt elérhessük, számtalan feltételt kell teljesíteni, ráadásul meglehetősen szövevényeseket, amelyek néha bonyolult helyzeteket is képesek teremteni.

Ez utóbbira példa, ha egy házaspár egy meglévő és két vállalt gyermekre veszi fel a CSOK-ot, illetve mellé a babaváró hitelt is – ezt ugye kizárólag vállalt gyermek esetén lehetséges. A babaváró hitel akkor alakul támogatássá, ha megszületik a harmadik gyermek is, ám ebbe nem számít bele az első, még a hitel igénylése előtt született gyermek.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor ráadásul csak egy viszonylag szűk rétegnek nyújtanak segítséget, hiszen nem csak a gyermekek számával kapcsolatos elvárásokat támasztanak az igénylők felé, de életkorral kapcsolatos elvárások is vannak, a babaváró hitel esetében pedig kizárólag házaspárok jogosultak a támogatott kölcsönre.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor tehát jó lehetőséget jelentenek, ha egyáltalán igénybe tudjuk venni őket, ám, ha igen, akkor is komoly problémába ütközhetünk, ha a későbbiekben megszegjük valamelyik állami támogatás feltételeit, és vissza kell fizetnünk az igénybe vett összeget, amit ráadásul büntetőkamattal is megterhelhetnek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jó ötlet jelenleg lakáshitelt felvenni?

Jó ötlet jelenleg lakáshitelt felvenni?

2022.09.20.

Jelenleg lakáshitelt felvenni őrültségnek tűnhet, és valóban nem tanácsoljuk mindenkinek, kivételes helyzetek azonban most is vannak.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

2023.08.04.

Személyi kölcsön vagy lakáshitel? Ingatlan vásárlásakor merülhet fel ez a kérdés, és válasz is egyszerű. Néhány dolgot kell csak mérlegelni a döntés előtt. Mekkora összegre van szükség? Jelzáloghitel vagy szabad felhasználású hitel felel meg jobban a céljainknak? Gyorsan kell a pénz? Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor azt is tudjuk, hogy személyi kölcsönt vagy lakáshitelt igényeljünk.

Tovább olvasom
Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

2021.05.24.

A kamatperiódus sokak számára cseng ismerősen, ennél mélyebben azonban nem ássák magukat a témába, pedig érdemes. Az alábbiakban minden részletre kitérünk!

Tovább olvasom
Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

2018.11.28.

A fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen ahány ember, annyiféle élethelyzet, amikhez más és más hiteltípusok tartoznak, és azokból is számtalan létezik. A most következő írásunkban tehát általánosságban fogunk beszélni a hitelfelvételről és annak buktatóiról.

Tovább olvasom