Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Otthonteremtési támogatás egy gyerekkel: mi érhető el?

2022.05.20.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 16. 14:17

Otthonteremtési támogatásokat egy gyerekkel is igényelhetsz, csak az a kérdés, hogy mit és mennyit. Az alábbiakban ezekről olvashatsz.

Otthonteremtési támogatás egy gyerekkel: mi érhető el?

Otthonteremtési támogatás egy gyerekkel? Többféle lehetőség közül is választhatsz, amelyek változó mértékben segíthetnek hozzá a kitűzött célodhoz. Természetesen mindegyik más és más helyzetekben tudja a legjobbat nyújtani, így például nem mindegy, hogy a szülők együtt, vagy külön élnek, illetve házasok-e, vagy sem.

Annak érdekében, hogy megtalálhasd az általad is igénybe vehető otthonteremtési támogatásokat, olvasd el alábbi cikkünket, amelyben minden támogatást bővebben is kivesézünk.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, aminek összege többek között a meglévő vagy vállalt gyerekek számától is függ. Mindegy azonban, hogy használt, vagy új építésű ingatlan vásárlásáról, esetleg építésről van szó, ha ugyanis egy gyermeked van, és nem vállalsz be többet, akkor egyaránt 600 ezer forintra leszel jogosult.

A gyermeküket nevelő egyedülálló szülők, élettársak és házasok is igényelhetik, ám vállalt gyerek esetében a házasság már feltétel.

Falusi CSOK

A falusi CSOK kizárólag külterületi lakás, tanya, vagy birtokközpont, illetve a preferált kistelepüléseken lévő lakás megvásárlásához és bővítéséhez, illetve korszerűsítéséhez igényelhető. Fontos, hogy a támogatás maximális összegének a fele fordítható vásárlásra, a másik felét a munkálatokra kell költeni, ha viszont már meglévő ingatlanra veszed fel, akkor a maximális támogatási összegnek csupán a fele jár.

CSOK-hitel

A CSOK-hitel egy maximum 3%-os, futamidő végéig fix kamatú lakáshitel, ami a CSOK támogatás mellé igényelhető, viszont csak legalább kettő, illetve három gyerekkel igényelhető, ellenben vállalt gyerekre a CSOK-hitel is elérhetővé válik, viszont így elvárás a házasság.

Babaváró hitel

Nem kifejezetten támogatás, de a babaváró hitel akár azzá is válhat. Lényege, hogy az igénylésének a gyermek megszületése előtt kell megtörténnie, így nem csak az első 5 évben lesz kamatmentes, hanem a futamidő végéig az is marad. Ha további gyerekek születnek, akkor a fennmaradt tőketartozást részben, vagy akár teljes egészében is elengedik; így válik támogatássá.

Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás által felújíthatod a lakásodat úgy, hogy utólag visszakaphatod a költségek 50%-át, de legfeljebb 3 millió forintot. A támogatást kizárólag szülők igényelhetik, vagyis legalább egy gyerek szükséges a jóváhagyáshoz, de a családi állapotot illetően nincs megkötés.

Támogatott otthonfelújítási hitel

Az otthonfelújítási támogatáshoz igényelhető, kedvezményes jelzáloghitel, amelynek maximális összege 6 millió forint, a kamata pedig fix 3%. Feltétele, hogy teljesítsd az otthonfelújítási támogatás feltételeit, vagyis itt is legalább egy gyerekre van szükség.

Az új építésű lakások Áfa-visszaigénylésének lehetősége

A 150 m²-nél nem nagyobb, újépítésű lakások és a 300 m²-t nem meghaladó alapterületű, újépítésű házak vásárlása esetén kedvezményes, 5%-os Áfát vezettek be a 2022 végéig megkezdett építkezésekre, amit vissza lehet igényelni, ha CSOK-ot is igényeltél hozzá, tehát annak feltételeit is teljesíteni kell.

Áfa-visszatérítés építkezés, bővítés, vagy korszerűsítés esetén

Visszaigényelhető a preferált kistelepüléseken történő bővítések és korszerűsítések költségeiről kiállított számlák 27%-os áfája, de maximum 5 millió forint. Az építési telek megvásárlásáról, valamint az építés költségeiről kiállított számlák 27%-os áfája, de legfeljebb 5 millió forint viszont bármelyik településen visszaigényelhető. Ebben az esetben a Falusi CSOK szabályai érvényesek, azaz a gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, egyedülállók kérhetik a támogatást.

Vagyonátruházási illeték-mentesség

A CSOK-kal vásárolt ingatlanok vagyonszerzési illetékét nem kell megfizetni, amelynek összege normál esetben jelenleg a vételár 4%-a.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom
A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

2022.11.02.

Lakáshitel felvétele előtt, illetve a folyamat során számos olyan fogalommal találkozhatunk, amelyek ismeretlenek lehetnek.

Tovább olvasom
Érkeznek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

Érkeznek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.03.24.

A zöld fogyasztóbarát lakáshitelek 2023. április 1. után elérhetőek lesznek ott, ahol eddig is lehetett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt igényelni!

Tovább olvasom
Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom