Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 30. 13:05

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

Az adósságfék-szabályozás minden esetben pontosan határozza meg a törlesztőrészlet mértékét, azonban nem egyedüliként, így nem is lehet egyértelmű a végeredmény. A bankok saját hatásköre és más körülmények is befolyásolhatják azt, hogy mennyi hitelhez juthatsz hozzá, illetve mekkora lesz majd a törlesztőrészleted mértéke.

Ezek közül néhányra neked is van ráhatásod, míg mások esetében nincs mit tenni; a végén úgyis a bank dönti el, hogy megkaphatod-e az igényelt hitelösszeget.

1. Adósságfék-szabályozás

Mindenképp szót kell ejteni róla, bár nagy valószínűséggel tisztában vagy vele: az adósságfék-, másként a JTM-szabályozás határozza meg, hogy az igazolt jövedelmeddel mekkora lehet a törlesztőrészlet mértéke, illetve a felvehető hitel összege.

500.000 forintos nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre egy legalább 10 éves kamatperiódusú hitel esetében, fölötte pedig 60%-a.

2. A bankok hatásköre

A JTM-szabályozás azonban nem csak törvény, iránymutatás is, hiszen szerepel benne a „legfeljebb” kifejezés, a bankok pedig emiatt saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy meddig mennek el. A legtöbbször minimum 10%-kal kevesebb hányaddal – azaz 50-60 helyett 40-50%-kal – érdemes számolni; ritka, amikor valaki megkapja a maximumot.

És ha már jövedelem, fontos azzal is tisztában lenni, hogy a bankok nem egyformán kezelik a különböző típusokat. A készpénzes, a külföldi és a vállalkozói jövedelmek kezelésében látszanak igazán a különbségek, de az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem sem esik mindenhol ugyanazon elbírálás alá. Ha pedig nem fogadnak el minden jövedelmet, vagy csak csökkentett mértékben, akkor a törlesztőrészletek mértéke és a hitelösszeg is kevesebb lesz.

3. Az árazás is más és más lehet bankonként

A kamatozás természetesen a törlesztőrészlet mértékére is hatással van, így ugyanakkora hitelösszegre, azonos futamidő mellett egyes pénzintézeteknél többet, másoknál pedig kevesebbet kell fizetni; ezért fontos a hitelkonstrukciók összehasonlítása az igénylés előtt.

Ráadásul a bankok az ügyfeleket is egyedileg kezelik, ami a kamatkedvezményekben nyilvánul meg; ezeket csak bizonyos, a pénzintézet által meghatározott feltételek teljesítése esetén kaphatod meg. Ilyen lehet például a magas, vagy a bankhoz érkeztetett jövedelem, de a nagyobb értékű ingatlanfedezet is kamatkedvezményt ér – ez utóbbi az adható hitelösszegre is hatással van, hiszen legfeljebb a fedezet becsült forgalmi értékének 80%-a adható hitelként, a fennmaradó részt önerőként neked kell előteremtened, és ez a legtöbbször nem csupán 20, de akár 40% is lehet.

A kamatperiódus is ide tartozik: a fix kamatozású hitelek mindig magasabb kamattal kerülnek folyósításra, mint a rövidebb – például 5, vagy 10 éves – kamatperiódussal rendelkező konstrukciók.

4. A futamidő is lényeges

Egy adott hitelösszeg törlesztőrészletének mértékét természetesen befolyásolja a futamidő is: minél hosszabb, annál alacsonyabb a törlesztő, így kisebb jövedelem is elegendő az igényléshez, azonban nem minden kamatperiódus érhető el tetszőleges futamidővel. Fontos viszont, hogy minél hosszabb a futamidő, annál magasabb lesz a hitel összköltsége, vagyis az összeg, amennyivel többet fizetsz vissza a banknak.

5. A meglévő hitelek is számítanak

A hitelbírálat egyik első lépése, hogy a KHR rendszerből lekérik az igénylő adatait, amelyekből látszik, hogy vannak-e további hitelei is, illetve, hogy ezeknél mekkora a törlesztőrészletek mértéke. Ez ugyanis beleszámít a fentebb részletezett jövedelemhányad számításába, tehát az igényelhető hitelösszeget csökkenti.

Fontos, hogy nem csak a banki hiteleket, de például a gépjárműlízinget, a hitelkártyákat és a folyószámla-hitelkereteket is figyelembe veszik a folyamat során, tehát erről sem szabad megfeledkezni!

Amennyiben hitelt szeretnél igényelni, a törlesztőrészlet mértékének pontos meghatározásához hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mit vállalunk adóstársként?

Mit vállalunk adóstársként?

2021.10.05.

Amikor egy barátunk, családtagunk hozzánk fordul, hogy adóstárként segítsük őt egy hitelfelvétel során, az első gondolatunk lehet, hogy segítenünk kell. Mielőtt azonban aláírnánk a papírokat, fontos hogy tisztában legyünk a lehetséges következményekkel.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2024-ben?

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2024-ben?

2024.01.12.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb hitelfajta. És 2024-ben is dobogó legfelső fokán fog állni. De mi az a személyi kölcsön? Mi az oka a töretlen népszerűségének? Változnak-e az igénylés feltételei 2024-ben? Utánajártunk minden lényeges kérdésnek, és mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

2020.12.20.

A hitelkérelem elutasításának számtalan oka lehet, és ezek egy része a bank „titka” marad; mi most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Tovább olvasom
Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom