Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 30. 13:05

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

Az adósságfék-szabályozás minden esetben pontosan határozza meg a törlesztőrészlet mértékét, azonban nem egyedüliként, így nem is lehet egyértelmű a végeredmény. A bankok saját hatásköre és más körülmények is befolyásolhatják azt, hogy mennyi hitelhez juthatsz hozzá, illetve mekkora lesz majd a törlesztőrészleted mértéke.

Ezek közül néhányra neked is van ráhatásod, míg mások esetében nincs mit tenni; a végén úgyis a bank dönti el, hogy megkaphatod-e az igényelt hitelösszeget.

1. Adósságfék-szabályozás

Mindenképp szót kell ejteni róla, bár nagy valószínűséggel tisztában vagy vele: az adósságfék-, másként a JTM-szabályozás határozza meg, hogy az igazolt jövedelmeddel mekkora lehet a törlesztőrészlet mértéke, illetve a felvehető hitel összege.

500.000 forintos nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre egy legalább 10 éves kamatperiódusú hitel esetében, fölötte pedig 60%-a.

2. A bankok hatásköre

A JTM-szabályozás azonban nem csak törvény, iránymutatás is, hiszen szerepel benne a „legfeljebb” kifejezés, a bankok pedig emiatt saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy meddig mennek el. A legtöbbször minimum 10%-kal kevesebb hányaddal – azaz 50-60 helyett 40-50%-kal – érdemes számolni; ritka, amikor valaki megkapja a maximumot.

És ha már jövedelem, fontos azzal is tisztában lenni, hogy a bankok nem egyformán kezelik a különböző típusokat. A készpénzes, a külföldi és a vállalkozói jövedelmek kezelésében látszanak igazán a különbségek, de az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem sem esik mindenhol ugyanazon elbírálás alá. Ha pedig nem fogadnak el minden jövedelmet, vagy csak csökkentett mértékben, akkor a törlesztőrészletek mértéke és a hitelösszeg is kevesebb lesz.

3. Az árazás is más és más lehet bankonként

A kamatozás természetesen a törlesztőrészlet mértékére is hatással van, így ugyanakkora hitelösszegre, azonos futamidő mellett egyes pénzintézeteknél többet, másoknál pedig kevesebbet kell fizetni; ezért fontos a hitelkonstrukciók összehasonlítása az igénylés előtt.

Ráadásul a bankok az ügyfeleket is egyedileg kezelik, ami a kamatkedvezményekben nyilvánul meg; ezeket csak bizonyos, a pénzintézet által meghatározott feltételek teljesítése esetén kaphatod meg. Ilyen lehet például a magas, vagy a bankhoz érkeztetett jövedelem, de a nagyobb értékű ingatlanfedezet is kamatkedvezményt ér – ez utóbbi az adható hitelösszegre is hatással van, hiszen legfeljebb a fedezet becsült forgalmi értékének 80%-a adható hitelként, a fennmaradó részt önerőként neked kell előteremtened, és ez a legtöbbször nem csupán 20, de akár 40% is lehet.

A kamatperiódus is ide tartozik: a fix kamatozású hitelek mindig magasabb kamattal kerülnek folyósításra, mint a rövidebb – például 5, vagy 10 éves – kamatperiódussal rendelkező konstrukciók.

4. A futamidő is lényeges

Egy adott hitelösszeg törlesztőrészletének mértékét természetesen befolyásolja a futamidő is: minél hosszabb, annál alacsonyabb a törlesztő, így kisebb jövedelem is elegendő az igényléshez, azonban nem minden kamatperiódus érhető el tetszőleges futamidővel. Fontos viszont, hogy minél hosszabb a futamidő, annál magasabb lesz a hitel összköltsége, vagyis az összeg, amennyivel többet fizetsz vissza a banknak.

5. A meglévő hitelek is számítanak

A hitelbírálat egyik első lépése, hogy a KHR rendszerből lekérik az igénylő adatait, amelyekből látszik, hogy vannak-e további hitelei is, illetve, hogy ezeknél mekkora a törlesztőrészletek mértéke. Ez ugyanis beleszámít a fentebb részletezett jövedelemhányad számításába, tehát az igényelhető hitelösszeget csökkenti.

Fontos, hogy nem csak a banki hiteleket, de például a gépjárműlízinget, a hitelkártyákat és a folyószámla-hitelkereteket is figyelembe veszik a folyamat során, tehát erről sem szabad megfeledkezni!

Amennyiben hitelt szeretnél igényelni, a törlesztőrészlet mértékének pontos meghatározásához hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom
Leggyakoribb hibák hitelfelvétel előtt

Leggyakoribb hibák hitelfelvétel előtt

2020.11.10.

Csak az adásvételi szerződés aláírása után foglalkozol a lakáshitel kérdésével A leggyakoribb hiba a hitelfelvétel során a nem megfelelő konstrukció igénylése. Sokan csak az ingatlan kiválasztása, vagy az adásvételi szerződés aláírása után kezdenek el foglalkozni a lakáshitellel. Ha az ajánlat adása, illetve rosszabb esetben a foglaló kifizetése után derül ki, hogy nem vagy hitelképes, könnyen bajba kerülhetsz, […]

Tovább olvasom
Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

2022.09.27.

A kamatemelés a lakáshitelekre is hat, méghozzá nem is akárhogyan – tudj meg mindent a témával kapcsolatban alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom
Mekkora önerő kell valójában egy lakáshitelhez?

Mekkora önerő kell valójában egy lakáshitelhez?

2022.04.04.

Hogy mekkora önerőre lesz szükséged a kiválasztott ingatlan megvásárlásához, az több tényezőtől is függ; az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával