Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 30. 13:05

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

Az adósságfék-szabályozás minden esetben pontosan határozza meg a törlesztőrészlet mértékét, azonban nem egyedüliként, így nem is lehet egyértelmű a végeredmény. A bankok saját hatásköre és más körülmények is befolyásolhatják azt, hogy mennyi hitelhez juthatsz hozzá, illetve mekkora lesz majd a törlesztőrészleted mértéke.

Ezek közül néhányra neked is van ráhatásod, míg mások esetében nincs mit tenni; a végén úgyis a bank dönti el, hogy megkaphatod-e az igényelt hitelösszeget.

1. Adósságfék-szabályozás

Mindenképp szót kell ejteni róla, bár nagy valószínűséggel tisztában vagy vele: az adósságfék-, másként a JTM-szabályozás határozza meg, hogy az igazolt jövedelmeddel mekkora lehet a törlesztőrészlet mértéke, illetve a felvehető hitel összege.

500.000 forintos nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre egy legalább 10 éves kamatperiódusú hitel esetében, fölötte pedig 60%-a.

2. A bankok hatásköre

A JTM-szabályozás azonban nem csak törvény, iránymutatás is, hiszen szerepel benne a „legfeljebb” kifejezés, a bankok pedig emiatt saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy meddig mennek el. A legtöbbször minimum 10%-kal kevesebb hányaddal – azaz 50-60 helyett 40-50%-kal – érdemes számolni; ritka, amikor valaki megkapja a maximumot.

És ha már jövedelem, fontos azzal is tisztában lenni, hogy a bankok nem egyformán kezelik a különböző típusokat. A készpénzes, a külföldi és a vállalkozói jövedelmek kezelésében látszanak igazán a különbségek, de az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem sem esik mindenhol ugyanazon elbírálás alá. Ha pedig nem fogadnak el minden jövedelmet, vagy csak csökkentett mértékben, akkor a törlesztőrészletek mértéke és a hitelösszeg is kevesebb lesz.

3. Az árazás is más és más lehet bankonként

A kamatozás természetesen a törlesztőrészlet mértékére is hatással van, így ugyanakkora hitelösszegre, azonos futamidő mellett egyes pénzintézeteknél többet, másoknál pedig kevesebbet kell fizetni; ezért fontos a hitelkonstrukciók összehasonlítása az igénylés előtt.

Ráadásul a bankok az ügyfeleket is egyedileg kezelik, ami a kamatkedvezményekben nyilvánul meg; ezeket csak bizonyos, a pénzintézet által meghatározott feltételek teljesítése esetén kaphatod meg. Ilyen lehet például a magas, vagy a bankhoz érkeztetett jövedelem, de a nagyobb értékű ingatlanfedezet is kamatkedvezményt ér – ez utóbbi az adható hitelösszegre is hatással van, hiszen legfeljebb a fedezet becsült forgalmi értékének 80%-a adható hitelként, a fennmaradó részt önerőként neked kell előteremtened, és ez a legtöbbször nem csupán 20, de akár 40% is lehet.

A kamatperiódus is ide tartozik: a fix kamatozású hitelek mindig magasabb kamattal kerülnek folyósításra, mint a rövidebb – például 5, vagy 10 éves – kamatperiódussal rendelkező konstrukciók.

4. A futamidő is lényeges

Egy adott hitelösszeg törlesztőrészletének mértékét természetesen befolyásolja a futamidő is: minél hosszabb, annál alacsonyabb a törlesztő, így kisebb jövedelem is elegendő az igényléshez, azonban nem minden kamatperiódus érhető el tetszőleges futamidővel. Fontos viszont, hogy minél hosszabb a futamidő, annál magasabb lesz a hitel összköltsége, vagyis az összeg, amennyivel többet fizetsz vissza a banknak.

5. A meglévő hitelek is számítanak

A hitelbírálat egyik első lépése, hogy a KHR rendszerből lekérik az igénylő adatait, amelyekből látszik, hogy vannak-e további hitelei is, illetve, hogy ezeknél mekkora a törlesztőrészletek mértéke. Ez ugyanis beleszámít a fentebb részletezett jövedelemhányad számításába, tehát az igényelhető hitelösszeget csökkenti.

Fontos, hogy nem csak a banki hiteleket, de például a gépjárműlízinget, a hitelkártyákat és a folyószámla-hitelkereteket is figyelembe veszik a folyamat során, tehát erről sem szabad megfeledkezni!

Amennyiben hitelt szeretnél igényelni, a törlesztőrészlet mértékének pontos meghatározásához hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

2020.11.12.

Elsőre furcsa kérdésnek tűnhet, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel adóstársként, hiszen az adóstárs azt jelenti, hogy résztvevő egy hitelügyletben, ám ha tovább visszük ezt a gondolatsort, akkor kerül elő az igazi értelme: vajon vehet-e fel hitelt az, aki egy másik ügyletben adóstársként szerepel? Ennek járunk utána az alábbi cikkben.

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

2022.04.22.

Egy lakáshitel felvétele egyszerre lehet bonyolult és egyszerű, de az biztos, hogy ha az ember előre felkészül, sok időt és energiát spórolhat meg az ügyintézésnél.

Tovább olvasom
Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

2022.11.25.

Az online vagy személyes hitelfelvétel választásának kérdése egyszerű, hiszen az internetet használva kényelmesen juthatunk kölcsönhöz, ám az éremnek két oldala van.

Tovább olvasom