fbpx
Hirdetés

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

2022.05.27.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 27. 12:41

Az aktív KHR és passzív KHR lista közötti különbségek leírhatóak egyszerűen és részletesen is; mi most az utóbbit választottuk.

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

Az aktív KHR és passzív KHR lista ugyanazt a rendszert testesíti meg, csupán más előjellel: az aktív ez esetben negatív, a passzív pedig nem teljesen pozitív, de nem is negatív. A bankközi információs rendszerbe mindazon igénylők neve bekerül, akik megkapják a hitelüket, az aktív és passzív státusz pedig csak akkor kerül szóba, ha lejárt tartozást halmoznak fel.

Az aktív KHR és passzív KHR lista szerepe a hiteligénylés során

Bármilyen hitelt is szeretnél igényelni, teljesítened kell a bankok által támasztott feltételeket, ellenkező esetben ugyanis elutasítják a hitelkérelmedet. Az egyik alapvető kritérium, ami szinte minden bank esetében megtalálható: az igénylő nem szerepelhet sem az aktív, sem a passzív KHR listán.

A bankközi információs rendszer természetesen minden pénzintézet számára hozzáférhető, így pillanatok alatt megtudhatják, hogy szerepelsz-e a listán valamilyen státusszal. Ha igen, nem juthatsz hitelhez egészen addig, amíg le nem kerülsz róla.

A bank számára ez azért irányadó, mert, ha felkerült a neved elé valamelyik státusz, akkor megtörtént az, amit a bank nem tűr el az adósaitól, azaz nem fizetted be időben a tartozásod, és ez huzamosabb ideig fennállt, azaz a pénzintézetek szempontjából kockázatosnak minősülsz.

Fontos viszont, hogy míg az aktív KHR-es ügyfelek mindenhol elutasításra számíthatnak, addig a passzív státuszú hiteligénylők számára egy-egy pénzintézet hajlandó kölcsönt folyósítani.

Hogyan kerülsz fel az aktív KHR listára?

Az aktív KHR listára való felkerüléshez arra van szükség, hogy ne tégy eleget a kölcsönszerződésben vállalt kötelezettségeidnek, azaz ne fizesd ki a havi törlesztéseidet, ez azonban csak a történet egyik fele.

Ha a lejárt tartozásod meghaladja az adott időpontban érvényes, mindenkori minimálbért, és ez az állapot folyamatosan, több, mint kilencven napon keresztül fennáll, a hitelező bank automatikusan továbbítja az adataidat az aktív KHR listára.

Amíg ez a körülmény fennáll, a neved és adataid az aktív KHR listán maradnak, majd – amint a tartozást kiegyenlítetted – a passzív KHR listára kerülsz át.

Meddig maradsz fent az aktív KHR listán?

Ha a tartozást nem rendezted, akkor az adatokat a rendszer a késedelmes tartozások lezárását követő 5 évig, azaz az eredeti adatok átadásától számított 10 évig tartja meg. Egy felmondott, ám nem behajtható hitel elévülése esetén 5 év után zárják le az adatokat, majd ezt követően még 5 évig tárolják azokat a rendszerben. Az aktív KHR listáról abban a pillanatban átkerülsz a passzív KHR listára, amint kifizetted a tartozásodat, ez utóbbi státusz pedig további egy évig marad meg.

Nem csak a hiteled törlesztésének elmaradása miatt kerülhetsz fel

Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy ha adóstárs vagy egy hitelügyletben, vagy kezesnek kértek fel, és Te elvállaltad, akkor e hitelek miatt is könnyen az aktív KHR listán találhatod magad, és onnan addig nem kerülsz le, amíg a tartozás fennáll.

Szintén felkerülnek a aktív KHR listára annak a személynek az adatai, akit a bíróság hitellel kapcsolatos csalásért, vagy hitelkártyával történő visszaélésért ítélt el; ezeket az adatokat 5 évig tárolják.

Ezen túl ott a felmondott hitelszerződés is, mint lehetséges ok. A szerződést ugyanis nem csak akkor mondhatja fel a bank, amikor nem fizeted a törlesztőrészleteket, hanem akkor is, ha nem teljesíted a szerződési feltételek bármelyik pontját.

Ilyen eset például, ha fizetésed nem az adott bankszámlára érkezik, illetve, ha a hitel mellé kötelező hitelfedezeti-, vagy életbiztosítást nem fizeted. Ilyenkor a bank a hitellel kapcsolatos ügyintézést átadja egy követeléskezelő cégnek, amely szintén intézkedhet arról, hogy az adataid felkerüljenek az aktív KHR listára.

Ha felmondják a hitelszerződést, akkor az egész fennmaradó tartozást egyben kell megfizetned, ráadásul saját zsebből, mivel felmondott hitelt egyetlen hazai bank sem vált ki.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

12,25%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

2021.12.23.

2022. január elsejétől módosítják az adósságfék-szabályokat, ami bizonyos esetekben érinti többek között a hitelbírálatokat és hitelfelvételhez szükséges önerő mértékét is. A nettó havi jövedelemből számolt korlátok viszont nem változnak.

Tovább olvasom
Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

2020.11.12.

Elsőre furcsa kérdésnek tűnhet, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel adóstársként, hiszen az adóstárs azt jelenti, hogy résztvevő egy hitelügyletben, ám ha tovább visszük ezt a gondolatsort, akkor kerül elő az igazi értelme: vajon vehet-e fel hitelt az, aki egy másik ügyletben adóstársként szerepel? Ennek járunk utána az alábbi cikkben.

Tovább olvasom
Érdemes előzetes hitelbírálatot kérni?

Érdemes előzetes hitelbírálatot kérni?

2021.04.20.

Az előzetes hitelbírálat meglehetősen hasznos, és vannak esetek, amikor gyakorlatilag kötelező is igényelni.

Tovább olvasom