Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

2022.04.11.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 11. 09:54

Az életbiztosítások piaca rendkívül sokrétű, hiszen ezek a termékek egyaránt alkalmasak arra, hogy biztosítékot nyújtsanak valamilyen életeseményre, nem várt tragédiára, illetve arra is, hogy megtakarítást képezzünk a segítségükkel. Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak? Alapvetően kétféle életbiztosítást különböztetünk meg ma hazánkban egymástól: van a kockázati és a megtakarítási életbiztosítás. Sokszor előfordul ugyanakkor, hogy úgynevezett vegyes életbiztosítást kötünk, amely vegyíti a különböző termékek elemeit.

A kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás egy (a szerződésben) meghatározott összeget fizet ki, abban az esetben, ha a szerződésben meghatározott esemény (az esetek többségében baleset, vagy betegség miatti haláleset, vagy esetleg valamilyen egészségkárosodás) bekövetkezik.

Megtakarítási életbiztosítás

A megtakarítási életbiztosítás szintén fizet a biztosított halála (vagy egyéb egészségkárosodás, betegség) esetén a kedvezményezettnek, ugyanakkor – ahogyan az a nevében is szerepel – megtakarítási célra is alkalmas. Azaz nem kell bekövetkeznie a halálesetnek, a szerződés lejártakor így is megkapjuk befizetéseink nyereséggel növelt összegét. Ezzel a biztosítási formával pénzt tudunk félretenni, alkalmas például arra, hogy meghatározó anyagi segítség legyen távlati célok megvalósulásában.

A típusok legfőbb különbségei

A fentiekben átvettük, milyen típusai vannak az életbiztosításoknak, lássuk, mi jelenti közöttük a lényegi különbséget. A kockázati életbiztosítás – ahogy említettük – a szerződésben meghatározott káresemények után fizet. Ha lejár a szerződés, és nincs káresemény, nincs kifizetés sem, nem kapunk vissza semmit a korábban befizetett összegből.

A megtakarítási életbiztosításnál viszont a szerződés lejártakor megkapjuk a befizetett összeget, méghozzá a hozamokkal együtt. Amennyiben a biztosított a szerződés lejárta előtt elhalálozik, akkor a kedvezményezett az aktuális megtakarítási és a kockázati biztosítási összeget kapja. Ennek típusnak ugyanakkor vannak plusz költségei is. Illetve ha szeretnénk megszüntetni, akkor vissza kell vásároljuk a biztosítást, azaz ahhoz, hogy kivegyük az összegyűlt összeget, plusz díjat számol fel a biztosító. E díj mértéke nagyban függ attól, hogy hol járunk a futamidőben.

Milyen díjakkal számolhatunk?

Természetesen itt sem mindegy, hogy milyen típusú életbiztosításról beszélünk. A megtakarítási biztosításánál például számolni kell plusz költségekkel, például az eladási és vételi árfolyamkülönbséggel, bizonyos adminisztrációs díjakkal, alapváltási díjjal, biztosítási kockázati költséggel. Egy életbiztosítás díja nagyban függ a biztosított életkorától és egészségügyi állapotától, ezek mellett a termékeket értékesítő biztosítók más egyéb szempontokat is figyelembe vesznek a biztosítási díj megállapításakor.

Az életbiztosítás öröklése

Az életbiztosítás örökölhető. Ha a szerződésben megjelöljük erre vonatkozóan a kedvezményezettet, akkor ő lesz az örökös. Ha nincs kedvezményezett, akkor örökösödési eljárás alá kerül az életbiztosítás, azaz az örökösöké a biztosítási összeg, méghozzá akkora hányadban, amilyen arányban az aktuális végrendelet szerint igényt tarthatnak rá.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a síbiztosításról tudni kell

Minden, amit a síbiztosításról tudni kell

2023.12.18.

A síbiztosítás egy speciális utasbiztosítás. De miért fontos, hogy külön síbiztosítást kössünk? Miért nem elég egy utasbiztosítás? A síelés veszélyes sport? Sokba kerül ez a biztosítás? Mire nyújt fedezetet? Rengeteg kérdés merülhet fel. Mi mindenre válaszolunk. Még azokra is, amit fel sem tettek.

Tovább olvasom
5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

2021.02.09.

Az egészségbiztosítás mellett számtalan érvet lehet felsorakoztatni, amelyeket megosztunk Veled alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Tovább olvasom
Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

2023.03.17.

Változnak a lakásbiztosítások szabályai májustól; az alábbiakból megtudhatod, mire kell számítanod, ha rendelkezel lakásbiztosítással.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával