Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

2022.04.11.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 11. 09:54

Az életbiztosítások piaca rendkívül sokrétű, hiszen ezek a termékek egyaránt alkalmasak arra, hogy biztosítékot nyújtsanak valamilyen életeseményre, nem várt tragédiára, illetve arra is, hogy megtakarítást képezzünk a segítségükkel. Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak? Alapvetően kétféle életbiztosítást különböztetünk meg ma hazánkban egymástól: van a kockázati és a megtakarítási életbiztosítás. Sokszor előfordul ugyanakkor, hogy úgynevezett vegyes életbiztosítást kötünk, amely vegyíti a különböző termékek elemeit.

A kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás egy (a szerződésben) meghatározott összeget fizet ki, abban az esetben, ha a szerződésben meghatározott esemény (az esetek többségében baleset, vagy betegség miatti haláleset, vagy esetleg valamilyen egészségkárosodás) bekövetkezik.

Megtakarítási életbiztosítás

A megtakarítási életbiztosítás szintén fizet a biztosított halála (vagy egyéb egészségkárosodás, betegség) esetén a kedvezményezettnek, ugyanakkor – ahogyan az a nevében is szerepel – megtakarítási célra is alkalmas. Azaz nem kell bekövetkeznie a halálesetnek, a szerződés lejártakor így is megkapjuk befizetéseink nyereséggel növelt összegét. Ezzel a biztosítási formával pénzt tudunk félretenni, alkalmas például arra, hogy meghatározó anyagi segítség legyen távlati célok megvalósulásában.

A típusok legfőbb különbségei

A fentiekben átvettük, milyen típusai vannak az életbiztosításoknak, lássuk, mi jelenti közöttük a lényegi különbséget. A kockázati életbiztosítás – ahogy említettük – a szerződésben meghatározott káresemények után fizet. Ha lejár a szerződés, és nincs káresemény, nincs kifizetés sem, nem kapunk vissza semmit a korábban befizetett összegből.

A megtakarítási életbiztosításnál viszont a szerződés lejártakor megkapjuk a befizetett összeget, méghozzá a hozamokkal együtt. Amennyiben a biztosított a szerződés lejárta előtt elhalálozik, akkor a kedvezményezett az aktuális megtakarítási és a kockázati biztosítási összeget kapja. Ennek típusnak ugyanakkor vannak plusz költségei is. Illetve ha szeretnénk megszüntetni, akkor vissza kell vásároljuk a biztosítást, azaz ahhoz, hogy kivegyük az összegyűlt összeget, plusz díjat számol fel a biztosító. E díj mértéke nagyban függ attól, hogy hol járunk a futamidőben.

Milyen díjakkal számolhatunk?

Természetesen itt sem mindegy, hogy milyen típusú életbiztosításról beszélünk. A megtakarítási biztosításánál például számolni kell plusz költségekkel, például az eladási és vételi árfolyamkülönbséggel, bizonyos adminisztrációs díjakkal, alapváltási díjjal, biztosítási kockázati költséggel. Egy életbiztosítás díja nagyban függ a biztosított életkorától és egészségügyi állapotától, ezek mellett a termékeket értékesítő biztosítók más egyéb szempontokat is figyelembe vesznek a biztosítási díj megállapításakor.

Az életbiztosítás öröklése

Az életbiztosítás örökölhető. Ha a szerződésben megjelöljük erre vonatkozóan a kedvezményezettet, akkor ő lesz az örökös. Ha nincs kedvezményezett, akkor örökösödési eljárás alá kerül az életbiztosítás, azaz az örökösöké a biztosítási összeg, méghozzá akkora hányadban, amilyen arányban az aktuális végrendelet szerint igényt tarthatnak rá.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom
Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

2020.10.18.

Az idei nyaralás sokak számára volt más, mint a korábbiak, hiszen a külföldi utazás nem volt biztonságos, ami miatt felpörgött a belföldi turizmus. Utasbiztosítás belföldre is szükséges, nem csak abban az esetben ha távoli tájakat fedezünk fel, hiszen a határon innen is érhet bennünket baleset, azonban van különbség a két típus között.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

2022.09.13.

Az életbiztosítás megkötése felelősségteljes feladat, amelynek során számos szempontot kell mérlegelned; az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Tovább olvasom
Ne spórolj az utasbiztosításon: százezreket takaríthatsz meg egy kis összegért!

Ne spórolj az utasbiztosításon: százezreket takaríthatsz meg egy kis összegért!

2023.11.09.

Utasbiztosítást utazáskor kötünk. Ha kötünk. Gondolkodhatunk úgy is, hogy biztos nem lesz rá szükség. És inkább nem költünk rá. De jó ötlet ez? Utánajártunk, hogy miért érdemes utasbiztosítást kötni, és hogy bizony érdemes egy kisebb összeget kifizetni, mint egy nem várt eseménykor esetleg egy hatalmasat. Érvek az utasbiztosítás megkötése mellett a cikkben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával