Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

2022.04.11.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 11. 09:54

Az életbiztosítások piaca rendkívül sokrétű, hiszen ezek a termékek egyaránt alkalmasak arra, hogy biztosítékot nyújtsanak valamilyen életeseményre, nem várt tragédiára, illetve arra is, hogy megtakarítást képezzünk a segítségükkel. Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak? Alapvetően kétféle életbiztosítást különböztetünk meg ma hazánkban egymástól: van a kockázati és a megtakarítási életbiztosítás. Sokszor előfordul ugyanakkor, hogy úgynevezett vegyes életbiztosítást kötünk, amely vegyíti a különböző termékek elemeit.

A kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás egy (a szerződésben) meghatározott összeget fizet ki, abban az esetben, ha a szerződésben meghatározott esemény (az esetek többségében baleset, vagy betegség miatti haláleset, vagy esetleg valamilyen egészségkárosodás) bekövetkezik.

Megtakarítási életbiztosítás

A megtakarítási életbiztosítás szintén fizet a biztosított halála (vagy egyéb egészségkárosodás, betegség) esetén a kedvezményezettnek, ugyanakkor – ahogyan az a nevében is szerepel – megtakarítási célra is alkalmas. Azaz nem kell bekövetkeznie a halálesetnek, a szerződés lejártakor így is megkapjuk befizetéseink nyereséggel növelt összegét. Ezzel a biztosítási formával pénzt tudunk félretenni, alkalmas például arra, hogy meghatározó anyagi segítség legyen távlati célok megvalósulásában.

A típusok legfőbb különbségei

A fentiekben átvettük, milyen típusai vannak az életbiztosításoknak, lássuk, mi jelenti közöttük a lényegi különbséget. A kockázati életbiztosítás – ahogy említettük – a szerződésben meghatározott káresemények után fizet. Ha lejár a szerződés, és nincs káresemény, nincs kifizetés sem, nem kapunk vissza semmit a korábban befizetett összegből.

A megtakarítási életbiztosításnál viszont a szerződés lejártakor megkapjuk a befizetett összeget, méghozzá a hozamokkal együtt. Amennyiben a biztosított a szerződés lejárta előtt elhalálozik, akkor a kedvezményezett az aktuális megtakarítási és a kockázati biztosítási összeget kapja. Ennek típusnak ugyanakkor vannak plusz költségei is. Illetve ha szeretnénk megszüntetni, akkor vissza kell vásároljuk a biztosítást, azaz ahhoz, hogy kivegyük az összegyűlt összeget, plusz díjat számol fel a biztosító. E díj mértéke nagyban függ attól, hogy hol járunk a futamidőben.

Milyen díjakkal számolhatunk?

Természetesen itt sem mindegy, hogy milyen típusú életbiztosításról beszélünk. A megtakarítási biztosításánál például számolni kell plusz költségekkel, például az eladási és vételi árfolyamkülönbséggel, bizonyos adminisztrációs díjakkal, alapváltási díjjal, biztosítási kockázati költséggel. Egy életbiztosítás díja nagyban függ a biztosított életkorától és egészségügyi állapotától, ezek mellett a termékeket értékesítő biztosítók más egyéb szempontokat is figyelembe vesznek a biztosítási díj megállapításakor.

Az életbiztosítás öröklése

Az életbiztosítás örökölhető. Ha a szerződésben megjelöljük erre vonatkozóan a kedvezményezettet, akkor ő lesz az örökös. Ha nincs kedvezményezett, akkor örökösödési eljárás alá kerül az életbiztosítás, azaz az örökösöké a biztosítási összeg, méghozzá akkora hányadban, amilyen arányban az aktuális végrendelet szerint igényt tarthatnak rá.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom
Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

2021.07.06.

Bérelt ingatlanban élsz, és szeretnéd biztonságban tudni az értékeidet? Van megoldás, mutatjuk, mit kell tudnod az ilyen esetekben alkalmazható lakásbiztosításokról!

Tovább olvasom
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A „minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom
Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Tovább olvasom