Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Zöld hitelt vennél fel? Mutatjuk, mekkora törlesztőrészlettel kell számolnod!

2022.03.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. március 7. 13:19

Elsőre nagyon jól néznek ki az úgynevezett zöld hitel által nyújtott előnyök, lássuk milyen feltételekkel, terhekkel, illetve mekkora törlesztőrészlettel jár együtt ez a kölcsöntípus!

Zöld hitelt vennél fel? Mutatjuk, mekkora törlesztőrészlettel kell számolnod!

Mi az a zöld hitel?

A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében indította el Zöld Otthon Programját. A program a zöld lakáshitel piacának létrejöttét segíti elő, méghozzá úgy, hogy hosszú távon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező kölcsönnel segíti a lakosság energia hatékony új lakás vásárlását és építését. A maximum 70 millió forintos zöld hitelt 25 évre is lehet igényelni, végig fix 2,5 százalékos kamattal, ami nagyon jól hangzik. Természetesen a konstrukciónak feltételei is vannak. Lássuk a részleteket, illetve azt, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolni!

Az energetikai besorolás az elsődleges

Az egyik legfontosabb feltétel az ingatlan megfelelő energia hatékonysága, hiszen voltaképpen ez a program lapja. A megvásárolandó ingatlannak el kell érnie a BB szintet az energetikai besorolást tekintve. Zöld hitel úgy igényelhető továbbá, hogy a vásárlástól számított legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban élünk, nem adhatjuk el és bérbe sem adhatjuk.

Nem feltétel a házasság és a gyermekvállalás

Az államilag támogatott, zöld kölcsönnek nem feltétele a gyermekvállalás és a házasság, akár egyedülállóként is igényelhető a konstrukció. Természetesen a hitelnél van egy minimum elvárt jövedelem. Mekkora törlesztőrészlettel számolhatunk? Ez természetesen függ az igényelt összeg nagyságától, illetve meghatározhatja a jövedelemarányos törlesztési mutató. Utóbbi ugye megadja azt a legmagasabb összeget, amelyet a nettó jövedelmünkből havonta a törlesztőrészletekre költhetünk. A zöld hitel előnye, hogy kombinálható a kedvezményes CSOK hitellel (maximum 15 millió forint), amelyet a zöld hitellel együtt felvéve kamatmentesen lehet megkapni. A két kölcsön együttes összege azonban nem haladhatja meg a 70 millió forintot. CSOK hitel esetében természetesen már a gyermekvállalás is feltétel.

Mekkora törlesztőrészlettel számolhatunk?

A jövedelmünk tehát a zöld hitelnél is meghatározza, hogy maximálisan mekkora összeget tudunk igényelni. A hitelösszeg és a futamidő pedig megmutatja a törlesztőrészletek nagyságát. 25 éves futamidővel számolva, 10 milliós hitelösszegnél 40-45 ezer forintos havi törlesztőrészletben lehet gondolkodni, a maximális, 70 milliós hitelösszegnél pedig több, mint havi 300 ezer forintos kiadásban. Ezek a terhek alacsonyabbak, tehát a feltételek jóval kedvezőbbek, mint a fix kamatozású piaci hitelek esetében tapasztaltaknál.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

2019.06.12.

Mivel pörög az ingatlanpiac, valószínűleg Neked is megfordult már a fejedben a lakásvásárlás. Nem csoda; manapság már szinte mindenkinek van valamilyen jelzáloghitele, hiszen kedvező feltételekkel lehet hozzájutni. Mivel a lakásárak szép lassan az egekbe szöktek az utóbbi néhány évben, egyre kisebb a mozgástér, és ez főleg a Budapesten keresgélőknek jelent problémát.

Tovább olvasom
Mi határozza meg a THM maximális értékét?

Mi határozza meg a THM maximális értékét?

2022.01.06.

A Teljes Hiteldíj Mutató százalékosan mutatja meg, hogy egy hitel mennyibe kerül. A hitelek összehasonlításában van nagy szerepe, mert minél magasabb a THM, annál többe kerül a hitel. Hitelfelvételnél rendkívül fontos a THM. Ezért utánajártunk, hogy mi határozza meg a THM maximális értékét.

Tovább olvasom
Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

2024.05.15.

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával