Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Bankfúzió: mire figyeljenek a Budapest Bank ügyfelei?

2022.03.16.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 16. 14:24

A Magyar Bankholdig két tagja, a Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. 2022.03.31-én egyesül, egyelőre MKB Bank néven. A Budapest Bank már több hírlevélben tájékoztatta a beolvadásról az ügyfeleit. Utánajártunk, hogy mire figyeljenek a Budapest Bank ügyfelei.

Bankfúzió: mire figyeljenek a Budapest Bank ügyfelei?

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2022.03.31-én egyesül a Magyar Bankholdig két leendő tagja, a Budapest Bank és az MKB Bank. A Budapest Bank olvad bele az MKB Bankba, és az egyesült bankok MKB Bank néven folyatják a működésüket. A Budapest Bank arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a bank arculata is megváltozik, és egységesen az MKB arculata fog megjelenni az addigi Budapest Bankos fiókhálózatban.

A Magyar Bankholding harmadik tagja, a Takarék Csoport egyelőre nem vesz részt az egyesülésben. A három bank egyesülésével egy tőkeerős, jelentős ügyfélszámmal rendelkező pénzintézet jön létre, ami a kormány szándéka szerint nem titkoltan az OTP Bank konkurense lehet a magyar pénzügyi piacon, és jelentős nemzetközi szereplővé is válhat.

Nem változnak a számlaszámok

A Budapest Bank ügyfeleinek pénzforgalmi számlaszáma nem változik meg, ezért azzal az ügyfeleknek teendőjük nincsen. Az eddigi számlaszámukon továbbra is tudnak utalni, tudnak utalást fogadni, és tudnak a számlára pénzt befizetni illetve onnan pénzt felvenni.

Ez megkönnyíti a Budapest Bank ügyfeleinek az átállást, hiszen érdemben és érezhetően semmi nem fog változni a bankszámlájukkal kapcsolatban.

Több ATM-et használhatunk sajátunkként

Előny lesz viszont, hogy a Budapest Bank ügyfelei a fúzió után honos ATM-ként használhatják majd az MKB Bank pénzjegykiadó automatáit. Az egyesülés után tehát a volt Budapest Bankos ügyfelek a saját banki díjazásuknak megfelelő kondíciókkal vehetik igénybe az MKB Bank ATM-jeit. És bár a Takarék Csoport még egyelőre nem tagja a leendő Magyar Bankholdingnak, az általa üzemeltetett bank automatákra ugyanezek a feltételek lesznek igazak 2022.04.01-től. Ez azt is jelenti, hogy a havi 2 db ingyenes pénzfelvételt a Budapest Bank volt ügyfelei a fenti dátumtól már a Takarék Csoport és az MKB Bank pénzjegykiadó automatáinál is érvényesíthetik.

Közleménybe tájékoztatta ugyanakkor a Budapest Bank az ügyfeleit arról, hogy bizonyos szolgáltatások nem lesznek minden ATM-nél elérhetőek. Ilyen a PIN-kód változtatás, az egyenleglekérdezés és a készpénzbefizetés. A MKB Bank honlapján található egy lista azokról az ATM-ről, ahol ezeket a szolgáltatásokat is igénybe vehetjük.

Életbe lép az új üzletszabályzat 2022.04.01-én

A Budapest Bank arról is tájékoztatta az ügyfeleit, hogy 2022.04.01-től, az egyesülés miatt az MKB Bank üzletszabályzata lép érvénybe. A Budapest Bank lehetővé teszi az ügyfeleinek, hogy az egyesülést megelőző napig, vagyis 2022.03.31-ig a számlaszerződésüket díjmentesen felmondják.

De mi a helyzet akkor, ha elfogadjuk az új üzletszabályzatot? Mi a teendőnk? A válasz: semmi. Nincs teendője ugyanis annak, aki az új ügyfélszabályzatot elfogadja. Amennyiben ugyanis nem jelezzük a Budapest Banknak, hogy az új üzletszabályzatot nem fogadjuk el, abban az esetben az új üzletszabályzat automatikusan elfogadottá válik. Azt jeleznünk tehát nem kell. Az egyesüléssel az üzletszabályzatban, az általános szerződési feltételekben és a hirdetményekben bekövetkező változásokat 2022. március 31-ig a budapestbank.hu oldalon találhatjuk meg, 2022.04.01-től pedig az mkb.hu weboldalon.

Ha értékpapírszámlánk van a Budapest Banknál, azt 2022. 04.01-től az MKB Bank kezeli majd. Az értékpapírszámlánk nem szűnik meg, annak kezeléséről a MKB Bank gondoskodik.

Amennyiben akár forintban, akár devizában betétet helyeztünk el a Budapest Banknál, tudnunk kell, hogy ezek a betétek is átkerülnek a MKB Bankhoz. Az összeolvadás miatt a betéteink három hónapig külön betétnek minősülnek. Ez azért fontos, mert ahogy azt már a Sberbank ügyfeleinek kártalanításáról szóló cikkünkben leírtuk, az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA betétbiztosításának összeghatára bankonként összeadódik. Ebben az esetben tehát, ha van betétünk az MKB Bankban is, mindegyikre érvényes a 100 ezer eurós biztosítási összeghatár. Viszont három hónap után, vagyis 2022. 07.01-től, már csak az egy bankra vonatkozó betétbiztosítási értékhatár lesz érvényes a betétünkre.

Bankszünnap lesz az egyesülés utáni első hétfő

2022.04.04-én, hétfőn, az egyesülés utáni első banki munkanapon az MKB Bank bankszünnapot tart. A bankszünnapra az átállás miatt van szükség, és az MKB arra figyelmeztette az ügyfeleit, hogy ezen a napon a bankfiókjai zárva tartanak, és egyes elektronikus szolgáltatások nem vagy csak korlátozottan lesznek elérhetőek.

Mi a teendőnk, ha a Budapest Bank ügyfelei vagyunk?

Amennyiben elfogadjuk az új üzletszabályzatot, nincs semmiféle teendőnk. Ha nem kívánunk az MKB Bank ügyfelei lenni, és az új üzletszabályzatot nem fogadjuk el, az azzal jár, hogy a számlaszerződésünk azonnali hatállyal megszűnik. Ebben az esetben – ha szükségünk van bankszámlára –, új számlát kell nyitnunk egy általunk választott pénzintézetnél.

Az internetes vásárlásokhoz szükséges jelszó megadására figyelmeztető levelet küldött ki a Budapest Bank az ügyfeleinek. Ha még nem adtunk meg ilyen jelszót, érdemes azt még 2022.03.31-e előtt megtenni.

Mire figyeljenek a Budapest Bankos ügyfelei?

Budapest Bankos ügyfélként érdemes végigkövetni a fúziót. Fontos, hogy elolvassuk a bank által küldött hírleveleket, így tisztában leszünk azzal, hogy szükséges-e bármit is tennünk. Ha bizonytalanok vagyunk, és kérdésünk van a fúzióval kapcsolatban, akkor a MKB Bank weboldalán megadott elérhetőségek egyikén vegyük fel a kapcsolatot a pénzintézettel.

Összefoglalva: Budapest Bankos ügyfélként nincs teendőnk, ha elfogadjuk az új ügyfélszabályzatot, és MKB Bankos ügyfelek leszünk 2022.04.01-től.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Tavasszal megkezdi működését az MBH Bank

Tavasszal megkezdi működését az MBH Bank

2023.01.25.

Az MBH Bank május 1. után kezdi meg működését; ezzel lezárul az elmúlt évek egyik legnagyobb fúziója.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhető a Budapest Bank Hűség Hitele?

Milyen feltételekkel igényelhető a Budapest Bank Hűség Hitele?

2021.04.06.

A Budapest Bank Hűség Hitel egy szabadon felhasználható személyi kölcsön, mely meglepően népszerű a megjelenése óta – az alábbiakban a feltételeit vesszük sorra.

Tovább olvasom
Budapest bank személyi kölcsöne – már oldalunkon is igényelhető!

Budapest bank személyi kölcsöne – már oldalunkon is igényelhető!

2019.02.15.

Igyekszünk a legjobb hiteleket bemutatni nektek, illetve elérhetővé tenni az oldalunkon, hogy minél szélesebb palettáról tudjátok kiválasztani a megfelelőt. Mostantól a Budapest Bank személyi kölcsöne is elérhető nálunk, és hogy a legjobb döntést hozhassátok meg, be is mutatjuk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával