Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit mutat meg a TKM?

2022.02.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 15. 14:33

A TKM, azaz a teljes költségmutató olyasmi a biztosításoknál, mint a hiteleknél a teljes hiteldíjmutató (THM). Mutatjuk, mire szolgál, mit tartalmaz.

Mit mutat meg a TKM?

Mi az a TKM?

A teljes költségmutató, a TKM a THM-hez hasonlóan arra szolgált, hogy segítségével összehasonlíthatóak legyenek a szolgáltatók ajánlatai. A THM a hiteleknél szerepel, a TKM pedig a biztosításoknál, bizonyos esetekben kötelező feltüntetni. Az összehasonlítási lehetőség mellett azért is, hogy az ügyfelek közérthetőbb tájékoztatást kapjanak.

Mennyibe kerül egy biztosítás?

Bizonyos biztosításoknál, például az életbiztosítások piacán abból a szempontból is fontos a költség, hogy azt a hozammal párhuzamba lehessen állítani. A TKM megmutatja a költséget, azaz megismerhetjük, hogy a hozamból mennyit vesz le a szolgáltatás összköltsége, így jobban képben lehetünk a választásnál.

Hogyan számolják ki a TKM-et?

A TKM-nek több fajtáját különböztetjük meg. Ugyanakkor összességében elmondható, hogy a TKM mutatót egy típuspéldán keresztül számítják ki. A modell a szerződési feltételek szerinti kötelezően választandó biztosítási kockázatok díját veszi költségként figyelembe, és biztosításpiaci átlagdíjjal kalkulál. A típuspélda egy 35 éves biztosítottal számol, a biztosítás időtartama rendszeres díjas szerződéseknél 10, 15, 20 év, egyszeri díjasoknál pedig 5, 10, vagy 20 év. A rendszeres díjas szerződéseknél a díjfizetés gyakorisága éves, a fizetés csoportos beszedéssel történik. A TKM érték kiszámításánál szerződés szerinti teljesítést feltételeznek, ez azt jelenti, hogy abból indulnak ki, hogy a szerződés az előre meghatározott tartam előtt nem kerül visszavásárlása, díjmentesítésre, vagy egyéb módon nem szűnik meg, és az eredeti díjelőírás szerint megállapított díj megfizetése esedékesség szerint megtörténik.

A nyugdíjbiztosításoknál eltérően számolnak

A nyugdíjbiztosítások esetében kicsit más típuspélda, hiszen figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatás nyugdíjba vonuláskor fizet. Az adott időtartamra ezért 65 év mínusz a belépési korral kell számolni. Ezen termékek TKMNy jelzéssel vannak megjelölve a biztosítóknál.

A csillaggal jelölt TKM

Ilyen jelzéssel is találkozhatunk a biztosítások piacán: TKM*. Ez azt jelenti, hogy az alap típuspéldához képest valamilyen eltérés van, és valamely paraméter változása hatása van a TKM értékre. Ilyenkor szerepel a csillag a TKM mellett, egyben az is feltüntetésre kerül, hogy a biztosító számítása mennyiben tér el a típuspéldában leírtaktól.

Milyen költségeket tartalmaz TKM?

Az TKM tartalmazza az alapkezelési költségeket, a szerződésbe kötelezően beépített kockázati élet- és vagy balesetbiztosítás költségeit. Valamint mind a szerzési, mind a fenntartási költségeket, és minden fix és változó költséget.

Milyen költséget nem tartalmaz TKM?

A TKM nem tartalmazza például a tartam alatt az értékkövetés százalékával növelt költségek emelkedéséből származó változást. Nem tartalmazza továbbá azokat a költségeket sem, melyek a szerződés során az ügyfél döntésétől függnek, vagyis az eszközalapok közötti átváltások költségét. A fentieken kívül továbbá a TKM számítás nem tudja figyelembe venni a díjhoz és a kifizetésekhez kapcsolódó esetleges adó- és járulékterheket, kedvezményeket, mivel ezek a szabályok függvényében, a biztosítótól függetlenül változhatnak, emellett a kedvezmények igénybevétele az ügyfél döntésétől is függhet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mikor nem fizet a kötelező biztosítás?

Mikor nem fizet a kötelező biztosítás?

2024.05.25.

A kötelező biztosítás kötelező minden forgalomban részt vevő jármű számára. De mi az a kötelező biztosítás? Mikor fizet és kinek? És ami a szakértőink szerint nagyon fontos: mikor nem fizet a kötelező biztosítás? Válaszolunk a kérdésekre.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

2022.09.13.

Az életbiztosítás megkötése felelősségteljes feladat, amelynek során számos szempontot kell mérlegelned; az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Tovább olvasom
5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

2022.04.13.

Balesetbiztosításról mindenki hallott már, sokaknak van is ilyen szerződése, míg mások úgy gondolják, felesleges pénzkidobás. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat, a legérdekesebb kérdéseket a balesetbiztosítással kapcsolatban!

Tovább olvasom
A teljes casco biztosítás miért jó választás?

A teljes casco biztosítás miért jó választás?

2020.10.22.

A teljes casco biztosítást új és használt gépjárművekre egyaránt lehetséges megkötni, és meg is éri annak ellenére, hogy nem kötelező, mivel egy esetleges káresemény jóval nagyobb anyagi megterhelést jelent, mint egy teljes casco biztosítás havi díja. 

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával