Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit mutat meg a TKM?

2022.02.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 15. 14:33

A TKM, azaz a teljes költségmutató olyasmi a biztosításoknál, mint a hiteleknél a teljes hiteldíjmutató (THM). Mutatjuk, mire szolgál, mit tartalmaz.

Mit mutat meg a TKM?

Mi az a TKM?

A teljes költségmutató, a TKM a THM-hez hasonlóan arra szolgált, hogy segítségével összehasonlíthatóak legyenek a szolgáltatók ajánlatai. A THM a hiteleknél szerepel, a TKM pedig a biztosításoknál, bizonyos esetekben kötelező feltüntetni. Az összehasonlítási lehetőség mellett azért is, hogy az ügyfelek közérthetőbb tájékoztatást kapjanak.

Mennyibe kerül egy biztosítás?

Bizonyos biztosításoknál, például az életbiztosítások piacán abból a szempontból is fontos a költség, hogy azt a hozammal párhuzamba lehessen állítani. A TKM megmutatja a költséget, azaz megismerhetjük, hogy a hozamból mennyit vesz le a szolgáltatás összköltsége, így jobban képben lehetünk a választásnál.

Hogyan számolják ki a TKM-et?

A TKM-nek több fajtáját különböztetjük meg. Ugyanakkor összességében elmondható, hogy a TKM mutatót egy típuspéldán keresztül számítják ki. A modell a szerződési feltételek szerinti kötelezően választandó biztosítási kockázatok díját veszi költségként figyelembe, és biztosításpiaci átlagdíjjal kalkulál. A típuspélda egy 35 éves biztosítottal számol, a biztosítás időtartama rendszeres díjas szerződéseknél 10, 15, 20 év, egyszeri díjasoknál pedig 5, 10, vagy 20 év. A rendszeres díjas szerződéseknél a díjfizetés gyakorisága éves, a fizetés csoportos beszedéssel történik. A TKM érték kiszámításánál szerződés szerinti teljesítést feltételeznek, ez azt jelenti, hogy abból indulnak ki, hogy a szerződés az előre meghatározott tartam előtt nem kerül visszavásárlása, díjmentesítésre, vagy egyéb módon nem szűnik meg, és az eredeti díjelőírás szerint megállapított díj megfizetése esedékesség szerint megtörténik.

A nyugdíjbiztosításoknál eltérően számolnak

A nyugdíjbiztosítások esetében kicsit más típuspélda, hiszen figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatás nyugdíjba vonuláskor fizet. Az adott időtartamra ezért 65 év mínusz a belépési korral kell számolni. Ezen termékek TKMNy jelzéssel vannak megjelölve a biztosítóknál.

A csillaggal jelölt TKM

Ilyen jelzéssel is találkozhatunk a biztosítások piacán: TKM*. Ez azt jelenti, hogy az alap típuspéldához képest valamilyen eltérés van, és valamely paraméter változása hatása van a TKM értékre. Ilyenkor szerepel a csillag a TKM mellett, egyben az is feltüntetésre kerül, hogy a biztosító számítása mennyiben tér el a típuspéldában leírtaktól.

Milyen költségeket tartalmaz TKM?

Az TKM tartalmazza az alapkezelési költségeket, a szerződésbe kötelezően beépített kockázati élet- és vagy balesetbiztosítás költségeit. Valamint mind a szerzési, mind a fenntartási költségeket, és minden fix és változó költséget.

Milyen költséget nem tartalmaz TKM?

A TKM nem tartalmazza például a tartam alatt az értékkövetés százalékával növelt költségek emelkedéséből származó változást. Nem tartalmazza továbbá azokat a költségeket sem, melyek a szerződés során az ügyfél döntésétől függnek, vagyis az eszközalapok közötti átváltások költségét. A fentieken kívül továbbá a TKM számítás nem tudja figyelembe venni a díjhoz és a kifizetésekhez kapcsolódó esetleges adó- és járulékterheket, kedvezményeket, mivel ezek a szabályok függvényében, a biztosítótól függetlenül változhatnak, emellett a kedvezmények igénybevétele az ügyfél döntésétől is függhet.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A teljes casco biztosítás miért jó választás?

A teljes casco biztosítás miért jó választás?

2020.10.22.

A teljes casco biztosítást új és használt gépjárművekre egyaránt lehetséges megkötni, és meg is éri annak ellenére, hogy nem kötelező, mivel egy esetleges káresemény jóval nagyobb anyagi megterhelést jelent, mint egy teljes casco biztosítás havi díja. 

Tovább olvasom
Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2020.08.17.

A hitelfelvétel nem csak a számodra, de a banknak is kockázatos lépés, és mint mindennél, itt is érdemes a lehető legnagyobb biztonságra törekedni, amihez a hitelfedezeti biztosítás kínál megoldást. És hogy miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

2023.01.04.

Ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosítást, többféle következménnyel kell számolnod, de persze több lehetőséged is van – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom