Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit mutat meg a TKM?

2022.02.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 15. 14:33

A TKM, azaz a teljes költségmutató olyasmi a biztosításoknál, mint a hiteleknél a teljes hiteldíjmutató (THM). Mutatjuk, mire szolgál, mit tartalmaz.

Mit mutat meg a TKM?

Mi az a TKM?

A teljes költségmutató, a TKM a THM-hez hasonlóan arra szolgált, hogy segítségével összehasonlíthatóak legyenek a szolgáltatók ajánlatai. A THM a hiteleknél szerepel, a TKM pedig a biztosításoknál, bizonyos esetekben kötelező feltüntetni. Az összehasonlítási lehetőség mellett azért is, hogy az ügyfelek közérthetőbb tájékoztatást kapjanak.

Mennyibe kerül egy biztosítás?

Bizonyos biztosításoknál, például az életbiztosítások piacán abból a szempontból is fontos a költség, hogy azt a hozammal párhuzamba lehessen állítani. A TKM megmutatja a költséget, azaz megismerhetjük, hogy a hozamból mennyit vesz le a szolgáltatás összköltsége, így jobban képben lehetünk a választásnál.

Hogyan számolják ki a TKM-et?

A TKM-nek több fajtáját különböztetjük meg. Ugyanakkor összességében elmondható, hogy a TKM mutatót egy típuspéldán keresztül számítják ki. A modell a szerződési feltételek szerinti kötelezően választandó biztosítási kockázatok díját veszi költségként figyelembe, és biztosításpiaci átlagdíjjal kalkulál. A típuspélda egy 35 éves biztosítottal számol, a biztosítás időtartama rendszeres díjas szerződéseknél 10, 15, 20 év, egyszeri díjasoknál pedig 5, 10, vagy 20 év. A rendszeres díjas szerződéseknél a díjfizetés gyakorisága éves, a fizetés csoportos beszedéssel történik. A TKM érték kiszámításánál szerződés szerinti teljesítést feltételeznek, ez azt jelenti, hogy abból indulnak ki, hogy a szerződés az előre meghatározott tartam előtt nem kerül visszavásárlása, díjmentesítésre, vagy egyéb módon nem szűnik meg, és az eredeti díjelőírás szerint megállapított díj megfizetése esedékesség szerint megtörténik.

A nyugdíjbiztosításoknál eltérően számolnak

A nyugdíjbiztosítások esetében kicsit más típuspélda, hiszen figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatás nyugdíjba vonuláskor fizet. Az adott időtartamra ezért 65 év mínusz a belépési korral kell számolni. Ezen termékek TKMNy jelzéssel vannak megjelölve a biztosítóknál.

A csillaggal jelölt TKM

Ilyen jelzéssel is találkozhatunk a biztosítások piacán: TKM*. Ez azt jelenti, hogy az alap típuspéldához képest valamilyen eltérés van, és valamely paraméter változása hatása van a TKM értékre. Ilyenkor szerepel a csillag a TKM mellett, egyben az is feltüntetésre kerül, hogy a biztosító számítása mennyiben tér el a típuspéldában leírtaktól.

Milyen költségeket tartalmaz TKM?

Az TKM tartalmazza az alapkezelési költségeket, a szerződésbe kötelezően beépített kockázati élet- és vagy balesetbiztosítás költségeit. Valamint mind a szerzési, mind a fenntartási költségeket, és minden fix és változó költséget.

Milyen költséget nem tartalmaz TKM?

A TKM nem tartalmazza például a tartam alatt az értékkövetés százalékával növelt költségek emelkedéséből származó változást. Nem tartalmazza továbbá azokat a költségeket sem, melyek a szerződés során az ügyfél döntésétől függnek, vagyis az eszközalapok közötti átváltások költségét. A fentieken kívül továbbá a TKM számítás nem tudja figyelembe venni a díjhoz és a kifizetésekhez kapcsolódó esetleges adó- és járulékterheket, kedvezményeket, mivel ezek a szabályok függvényében, a biztosítótól függetlenül változhatnak, emellett a kedvezmények igénybevétele az ügyfél döntésétől is függhet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

2021.06.28.

Az utasbiztosítás minden, utazás közben történt egészségügyi problémánál, illetve anyagi gondnál segítséget nyújt – mutatjuk, miért érdemes neked is megkötnöd!

Tovább olvasom
E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

2020.12.09.

Az elektromos autózás egyre népszerűbb, aminek számos oka van: a klímaváltozás elleni küzdelemtől az alacsony fenntartási költségeken át egészen a divatosságig bármi lehet, ami miatt valaki az e-autó mellett dönt. Az alacsony fenntartási költségekről szóló híreket azonban érdemes fenntartással kezelni, hiszen igaz ugyan, hogy az áram olcsóbb, mint a benzin/gázolaj, viszont egy autónak akadnak még egyéb költségei is. Ilyen például a biztosítás.

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom
Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

2022.11.29.

Önálló lakásbiztosítást is kötni egy társasházi lakásra nem rossz ötlet, hiszen számtalan előnye van – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Tovább olvasom