Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Nyugdíjbiztosítás és adózás

2021.09.23.
Szerző: expresszkolcson.hu

A nyugdíj-előtakarékosság egyik formája a nyugdíjbiztosítás. A boldog, anyagilag is biztos nyugdíjas évek előrelátást igényelnek. Az állam által nyújtott nyugdíjas jövedelem kiegészítésre szorulhat. Ennek egyik népszerű formája a nyugdíjbiztosítás. Lássuk, hogy adózik ez a biztosítási forma, és mivel jár, ha nyugdíjba vonulás előtt felvesszük.

Nyugdíjbiztosítás és adózás

Hogy adózik a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás összegének felvétele a nyugdíjkorhatár elérésekor adómentes. Sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulást nem kell fizetni, és az állami támogatást is megkapjuk. Ha nem érjük meg a futamidő végét, akkor is ugyanez a helyzet. Amennyiben nem érjük el a nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg hatvanöt év, de más módon nyugdíjjogosultságot szerzünk, akkor is adómentesen vehetjük fel a megtakarításunkat. Ebben az esetben dönthetünk úgy is, hogy tovább fizetünk, és megvárjuk a megtakarítás felvételével a nyugdíjkorhatárt.

A bűvös hat és tíz

Ha a megkötéstől számított hat éven belül feltörjük a biztosítást, adót kell fizetnünk, és az adókedvezmény százhúsz százalékát is vissza kell fizetni. Nem biztos, hogy megéri. Mérlegelni kell a helyzetet. A hatodik évtől az adó a felére csökken ugyan a megtakarítás feltörése esetén, de az adókedvezmény százhúsz százalékát ekkor is visszafizettetik velünk. Ugyanez a helyzet, ha tíz éven belül megyünk nyugdíjba, hiába szerzünk nyugdíjjogosultságot, fizetnünk kell, ha feltörjük a megtakarításunkat. A tízedik évtől már nincs adó, de ha nem vagyunk még nyugdíjasok, vissza kell fizetnünk az adókedvezmény százhúsz százalékát.

Összefoglalva: a nyugdíjbiztosításnak tíz évig kell gyűlnie, és nekünk már nyugdíjasnak kell lenned a legoptimálisabb (és tervezett) megtakarításhoz. A nyugdíjbiztosítás megkötésekor ezzel mindenképpen érdemes tervezni.

nyugdíjbiztosítás és adózás

Hogy szüntessem meg a nyugdíjbiztosítást?

A nyugdíjbiztosítás bármikor megszüntethető. Az adózás szabályairól fent írtunk. Milyen lehetőségek vannak még?
A nyugdíjbiztosítás megszüntetése károkat okozhat nekünk, ezért jobb elkerülni. Adott estben kérhetünk díjszüneteltetést, ekkor egy vagy két évig nem kell fizetnünk havonta a vállalt összeget, bár az éves költségeket így is nekünk kell állnunk. A díjcsökkentés is megoldás lehet, így havonta kevesebbet fizetünk, ám ilyenkor az eredetileg kitűzött célt már nem fogjuk elérni. Végső esetben díjmentesítést is kérhetünk, ilyenkor a nyugdíjszámlánkon lévő pénzt zárolják, de a befizetett pénz további hozamokat termel. Befizetni viszont már nem tudunk, így az adókedvezményt sem tudjuk igénybe venni.

A nyugdíjbiztosítás egy jó termék, csináljuk úgy, hogy élvezhessük a hasznát.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom
Így készülj fel a nyugdíjas évekre!

Így készülj fel a nyugdíjas évekre!

2021.01.08.

Lényeges végig gondolni a megtakarításokat, hogy a nyugdíjas évekre is fent tudjuk tartani életszínvonalunkat!

Tovább olvasom
Érdemes korán elkezdeni a pénzügyi felkészülést a nyugdíjas éveidre!

Érdemes korán elkezdeni a pénzügyi felkészülést a nyugdíjas éveidre!

2021.07.30.

A nyugdíjas éveidet életed legszebb és legnyugodtabb időszakának nevezheted majd, de csak akkor, ha időben elkezded a felkészülést rá!

Tovább olvasom