Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

2021.11.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. november 5. 15:25

Sok kérdés látott napvilágot a meghosszabbított moratóriummal kapcsolatban, a koronavírus-járvány miatt meghozott hiteltörlesztési könnyítés jelenleg is tart, megváltozott feltételek és csökkenő népszerűség mellett.

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

Csak a rászorulók vehetik igénybe

Idén novembertől már csak a rászorulók élhetnek a meghosszabbított moratóriummal, azaz vehetik igénybe azt az állami könnyítést, hogy még ne kelljen törleszteniük hitelüket. Mit jelent, az hogy rászorulók? Az új szabályozás szerint a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak mellett azok a magánszemélyek kérhetik a törlesztési moratórium hosszabbítását, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. A hosszabbítás jövő év június 30-ig szól. A vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, de csak azok, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Az ügyfeleknek, ahogyan eddig, most is jelezniük kellett, hogy szeretnének élni a meghosszabbított moratóriummal, aki október végéig nem adott le igénylést bankjánál, annak mostantól fizetnie kell hitele törlesztőrészleteit.

Többször is hosszabbítottak már

A hiteltörlesztési moratóriumot a COVID miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés kármentesítésére hozták létre 2020 tavaszán. Az intézkedés lényege az volt, hogy a moratórium életbe lépése előtt kötött hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt) felfüggesztették. A moratórium időszakát többször is meghosszabbították. A hiteltörlesztés felfüggesztése sokaknak okozott komoly segítséget, magánszemélyek és vállalkozások egyaránt éltek a lehetőséggel, igyekeztek kihasználni annak előnyeit. Az első hosszabbítást követően aztán egyre többen léptek ki a moratóriumból és kezdték el újra fizetni hiteleiket.

Egyre kevesebben élnek a meghosszabbított moratóriummal

A meghosszabbított moratóriummal most is sokan élnek, ugyanakkor a folyamatosan csökken az ügyfelek száma. Míg 2020 végén a hiteltörlesztés szüneteltetésére jogosult lakossági hitelek 54 százaléka volt moratóriumban, ez a szám mára bőven 50 százalék alá csökkent. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptemberben egy millió 150 ezer család, valamint 25-30 ezer vállalkozás élt a hiteltörlesztési moratóriummal. A lakossági ügyfeleknél ez 2800-2900 milliárd, vállalati oldalon pedig 1900 milliárd forintot jelentett.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

2020.06.24.

A magyar kormány gazdasági intézkedéscsomagjának részeként március derekán jelentette be, hogy fizetési moratóriumot hirdet. A hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét érintő moratórium azokra a kölcsönökre vonatkozik, amelyeket a bejelentés előtt kötöttek, a felfüggesztés határideje pedig 2020. december 31. Mi lesz a moratórium után?

Tovább olvasom
Érdemes most kilépni a moratóriumból?

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

2021.06.04.

Kilépnél a moratóriumból, de nem tudod, érdemes-e? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a témáról!

Tovább olvasom
A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

2020.09.25.

Többen is kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy ha a moratóriumot igénybe vették, vehetnek-e fel másik kölcsönt. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy bővebben kifejtjük, mi is a hivatalos helyzet ezzel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

2020.05.13.

Azt a kérdést, hogy hogy fizethetem tovább az adott hitelt, ha nem kívánok élni a fizetési moratóriummal, amit a kormány ajánlott fel a koronavírus-járvány idejére. Számos helyen fejtették már ki, ám mégis rengetegen kérdezik meg tőlünk. Éppen ezért az alábbiakban olvashatóak az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával