Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

2021.11.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. november 5. 15:25

Sok kérdés látott napvilágot a meghosszabbított moratóriummal kapcsolatban, a koronavírus-járvány miatt meghozott hiteltörlesztési könnyítés jelenleg is tart, megváltozott feltételek és csökkenő népszerűség mellett.

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

Csak a rászorulók vehetik igénybe

Idén novembertől már csak a rászorulók élhetnek a meghosszabbított moratóriummal, azaz vehetik igénybe azt az állami könnyítést, hogy még ne kelljen törleszteniük hitelüket. Mit jelent, az hogy rászorulók? Az új szabályozás szerint a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak mellett azok a magánszemélyek kérhetik a törlesztési moratórium hosszabbítását, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. A hosszabbítás jövő év június 30-ig szól. A vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, de csak azok, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Az ügyfeleknek, ahogyan eddig, most is jelezniük kellett, hogy szeretnének élni a meghosszabbított moratóriummal, aki október végéig nem adott le igénylést bankjánál, annak mostantól fizetnie kell hitele törlesztőrészleteit.

Többször is hosszabbítottak már

A hiteltörlesztési moratóriumot a COVID miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés kármentesítésére hozták létre 2020 tavaszán. Az intézkedés lényege az volt, hogy a moratórium életbe lépése előtt kötött hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt) felfüggesztették. A moratórium időszakát többször is meghosszabbították. A hiteltörlesztés felfüggesztése sokaknak okozott komoly segítséget, magánszemélyek és vállalkozások egyaránt éltek a lehetőséggel, igyekeztek kihasználni annak előnyeit. Az első hosszabbítást követően aztán egyre többen léptek ki a moratóriumból és kezdték el újra fizetni hiteleiket.

Egyre kevesebben élnek a meghosszabbított moratóriummal

A meghosszabbított moratóriummal most is sokan élnek, ugyanakkor a folyamatosan csökken az ügyfelek száma. Míg 2020 végén a hiteltörlesztés szüneteltetésére jogosult lakossági hitelek 54 százaléka volt moratóriumban, ez a szám mára bőven 50 százalék alá csökkent. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptemberben egy millió 150 ezer család, valamint 25-30 ezer vállalkozás élt a hiteltörlesztési moratóriummal. A lakossági ügyfeleknél ez 2800-2900 milliárd, vállalati oldalon pedig 1900 milliárd forintot jelentett.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Fizetési moratórium hatása a törlesztőrészletre

Fizetési moratórium hatása a törlesztőrészletre

2020.12.04.

Abban az esetben, ha valaki idén március 18-ig kapott hitelt – beleértve a kölcsönöket és a lízinges megállapodásokat is –, a kormány által kihirdetett moratórium hatása, illetve érvényessége kiterjed a következőkre: személyi kölcsön, lakásra felvehető hitel, Babaváró-támogatás, lízingelt autó, vagy a jelenleg is népszerű CSOK. Fontos viszont tisztában lennünk azzal, hogy a halasztás nem azt jelenti, hogy nem kell majd fizetnie az adósnak. Nézzük, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

2020.09.25.

Többen is kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy ha a moratóriumot igénybe vették, vehetnek-e fel másik kölcsönt. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy bővebben kifejtjük, mi is a hivatalos helyzet ezzel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Ki maradhat a moratóriumban?

Ki maradhat a moratóriumban?

2020.10.16.

Mint nyilván Te is tudod – sőt, talán a részese is vagy –, a kormány idén tavasszal bevezette a lakossági hitelekre az úgynevezett hitelmoratóriumot, ami 2020. december 31.-ig él, 2021 januárjától azonban minden visszaáll a régibe, vagyis folytatódnak a törlesztések a korábbiak szerint. Most azonban felmerült a lehetőség ennek meghosszabbítására, ám nem mindenki számára, így adott a kérdés, hogy ki maradhat a moratóriumban.

Tovább olvasom
Moratórium után emelkednek a törlesztők?

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

2020.06.24.

A magyar kormány gazdasági intézkedéscsomagjának részeként március derekán jelentette be, hogy fizetési moratóriumot hirdet. A hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét érintő moratórium azokra a kölcsönökre vonatkozik, amelyeket a bejelentés előtt kötöttek, a felfüggesztés határideje pedig 2020. december 31. Mi lesz a moratórium után?

Tovább olvasom