Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

2021.11.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. november 5. 15:25

Sok kérdés látott napvilágot a meghosszabbított moratóriummal kapcsolatban, a koronavírus-járvány miatt meghozott hiteltörlesztési könnyítés jelenleg is tart, megváltozott feltételek és csökkenő népszerűség mellett.

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

Csak a rászorulók vehetik igénybe

Idén novembertől már csak a rászorulók élhetnek a meghosszabbított moratóriummal, azaz vehetik igénybe azt az állami könnyítést, hogy még ne kelljen törleszteniük hitelüket. Mit jelent, az hogy rászorulók? Az új szabályozás szerint a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak mellett azok a magánszemélyek kérhetik a törlesztési moratórium hosszabbítását, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. A hosszabbítás jövő év június 30-ig szól. A vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, de csak azok, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Az ügyfeleknek, ahogyan eddig, most is jelezniük kellett, hogy szeretnének élni a meghosszabbított moratóriummal, aki október végéig nem adott le igénylést bankjánál, annak mostantól fizetnie kell hitele törlesztőrészleteit.

Többször is hosszabbítottak már

A hiteltörlesztési moratóriumot a COVID miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés kármentesítésére hozták létre 2020 tavaszán. Az intézkedés lényege az volt, hogy a moratórium életbe lépése előtt kötött hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt) felfüggesztették. A moratórium időszakát többször is meghosszabbították. A hiteltörlesztés felfüggesztése sokaknak okozott komoly segítséget, magánszemélyek és vállalkozások egyaránt éltek a lehetőséggel, igyekeztek kihasználni annak előnyeit. Az első hosszabbítást követően aztán egyre többen léptek ki a moratóriumból és kezdték el újra fizetni hiteleiket.

Egyre kevesebben élnek a meghosszabbított moratóriummal

A meghosszabbított moratóriummal most is sokan élnek, ugyanakkor a folyamatosan csökken az ügyfelek száma. Míg 2020 végén a hiteltörlesztés szüneteltetésére jogosult lakossági hitelek 54 százaléka volt moratóriumban, ez a szám mára bőven 50 százalék alá csökkent. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptemberben egy millió 150 ezer család, valamint 25-30 ezer vállalkozás élt a hiteltörlesztési moratóriummal. A lakossági ügyfeleknél ez 2800-2900 milliárd, vállalati oldalon pedig 1900 milliárd forintot jelentett.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

2020.04.07.

A banki ügyeink intézésének nagy részére igaz az, hogy online is megoldható, hiszen az utalásokat eddig is lehetett mobilalkalmazáson, vagy netbankban intézni, és egy személyi kölcsön, hitelkártya, vagy egyéb hiteligénylés is megoldható volt eddig is az interneten keresztül. A lakáshitelek esetében azonban más a helyzet, hiszen rengetegszer kell személyesen befáradni a bankfiókba, mire folyósításra kerül az összeg. Lássuk, mi a teendő ebben az esetben most, a koronavírus-járvány idején, a hiteligénylést mennyire befolyásolja.

Tovább olvasom
Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

2020.12.31.

Kiderültek a részletek a 2021. június 30-ig meghosszabbított moratóriumról. A fő pontok megegyeznek az idei szabályokkal, ám jövőre már a magáncsődeljárásban résztvevő adósok is igénybe vehetik a halasztást. A cégeknél a bevételek csökkenése alapján lehet majd kérvényezni.

Tovább olvasom
Ki maradhat a moratóriumban?

Ki maradhat a moratóriumban?

2020.10.16.

Mint nyilván Te is tudod – sőt, talán a részese is vagy –, a kormány idén tavasszal bevezette a lakossági hitelekre az úgynevezett hitelmoratóriumot, ami 2020. december 31.-ig él, 2021 januárjától azonban minden visszaáll a régibe, vagyis folytatódnak a törlesztések a korábbiak szerint. Most azonban felmerült a lehetőség ennek meghosszabbítására, ám nem mindenki számára, így adott a kérdés, hogy ki maradhat a moratóriumban.

Tovább olvasom
Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

2020.05.13.

Azt a kérdést, hogy hogy fizethetem tovább az adott hitelt, ha nem kívánok élni a fizetési moratóriummal, amit a kormány ajánlott fel a koronavírus-járvány idejére. Számos helyen fejtették már ki, ám mégis rengetegen kérdezik meg tőlünk. Éppen ezért az alábbiakban olvashatóak az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

Tovább olvasom