Hirdetés

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

2021.08.20.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 20. 14:43

Önerő szükséges minden lakáshitelhez, és persze több tényezőtől is függ, hogy mekkora – az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

Egy lakás megvásárlásához – ha az hitelből történik – önerőre van szükség, méghozzá annyira, amennyit a bank elvár. A lakáshitel ugyanis a lakás becsült forgalmi értékének mindössze 80%-át fedezheti az ide vonatkozó jogszabály szerint, a maradékhoz önerő szükséges, ám azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a bankok nem mindig adják ezt meg; sokszor 70% fölé sem mennek. Arra a kérdésre tehát, hogy mekkora önerő szükséges a lakás megvásárlásához, meglehetősen nehéz válaszolni.

Mitől függ az önerő mértéke?

A bankok Budapesten és a nagyobb városokban lévő ingatlanokra magasabb hitelösszeget adnak, mert ez esetekben pontosabban határozható meg a becsült forgalmi érték, és annak növekedése is valószínűbb. Kisebb településeken már inkább a 70% a valószínű, községekben, illetve a nagyvárosoktól távol eső falvakban pedig akár 60% körüli is lehet, azaz itt akár 40% önerőre is szükség lehet.

Hogy példát is mutassunk:

Egy budapesti, 40 millió forint vételárú lakás esetében minimum 8, de inkább 10-12 millió forint önerővel érdemes számolni.
Egy vidéki, 20 millió forint értékű ház esetében a 6-8 millió forintot érdemes megcélozni.

Ennél alacsonyabb összegekkel valójában nem is érdemes bankokhoz fordulni lakáshitelért, mert el fogják azt utasítani.

Mit tehetsz, ha nem rendelkezel ekkora önerővel?

Sokáig volt lehetőség a személyi kölcsönnel való megoldásra, ám ez egyrészt bonyolult, másrészt egy ideje nem is lehetséges. Jelenleg a CSOK, illetve a babaváró hitel tűnik olyan opciónak, ami által megvalósítható az ingatlanvásárlás, ám ezeknek extra feltételeik is vannak, amelyeket nem mindenki tud teljesíteni. A lakás-takarékpénztárak sajnos már nem jelentenek előnyt, egyéb módokon pedig nagyobb összeghez jutni nem lehetséges úgy, ha lakáshitelt is szeretnél felvenni. Sajnos jelenleg nincs olyan program, ami egyedülállókat, vagy gyermekteleneket juttatna lakáshoz, ezért az egyetlen lehetőség a takarékoskodás, méghozzá hosszú ideig.

Amennyiben rendelkezel önerővel, és lakáshitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

26,1%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,41%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitellehetőségek tavaszi lakásfelújításhoz

Hitellehetőségek tavaszi lakásfelújításhoz

2020.03.25.

A tavaszi nagytakarítás mindenki számára ismerős munka; ilyenkor húzzuk el a bútorokat, hogy mögöttük még a falat is portalaníthassuk, ilyenkor jön el az ablakpucolás ideje, és még sorolhatnánk, hányféle ház körüli munkát szokás ilyenkor elvégezni. De mi van akkor, ha a takarítás már nem elég, hanem ennél sokkal többre van szükség? Nos, a lakásfelújítás megoldás erre a problémára, viszont ez a megoldás csak újabb problémát szül: miből? Hitellehetőségek mindig vannak, csupán a legmegfelelőbbet kell megtalálni!

Tovább olvasom
Mi határozza meg a THM maximális értékét?

Mi határozza meg a THM maximális értékét?

2022.01.06.

A Teljes Hiteldíj Mutató százalékosan mutatja meg, hogy egy hitel mennyibe kerül. A hitelek összehasonlításában van nagy szerepe, mert minél magasabb a THM, annál többe kerül a hitel. Hitelfelvételnél rendkívül fontos a THM. Ezért utánajártunk, hogy mi határozza meg a THM maximális értékét.

Tovább olvasom
Fogyasztóbarát Lakáshitelekről részletesen

Fogyasztóbarát Lakáshitelekről részletesen

2019.09.19.

Ha foglalkoztat az ingatlanvásárlás gondolata, akkor biztosan találkoztál már a Fogyasztóbarát Lakáshitelekkel. Bár nem biztos, hogy tudtad, mit is jelent ez. A Fogyasztóbarát Lakáshitel egy olyan minősítés, amit egy kölcsön csak szigorú követelmények teljesítése esetén kaphat meg. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

2020.11.18.

A lakáshitel összegét számtalan dolog befolyásolja, ám általánosságban elmondható, hogy a jövedelmi helyzet alapján derül ki, hogy mennyi lakáshitelhez juthatsz. Vannak persze más tényezők is, amelyek közül a legfontosabb a legtöbb banknál megtalálható felső életkori határ. Mit jelent a felső életkori határ?

Tovább olvasom