Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

2021.08.20.
Szerző: Expresszkolcson

Önerő szükséges minden lakáshitelhez, és persze több tényezőtől is függ, hogy mekkora – az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

Egy lakás megvásárlásához – ha az hitelből történik – önerőre van szükség, méghozzá annyira, amennyit a bank elvár. A lakáshitel ugyanis a lakás becsült forgalmi értékének mindössze 80%-át fedezheti az ide vonatkozó jogszabály szerint, a maradékhoz önerő szükséges, ám azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a bankok nem mindig adják ezt meg; sokszor 70% fölé sem mennek. Arra a kérdésre tehát, hogy mekkora önerő szükséges a lakás megvásárlásához, meglehetősen nehéz válaszolni.

Mitől függ az önerő mértéke?

A bankok Budapesten és a nagyobb városokban lévő ingatlanokra magasabb hitelösszeget adnak, mert ez esetekben pontosabban határozható meg a becsült forgalmi érték, és annak növekedése is valószínűbb. Kisebb településeken már inkább a 70% a valószínű, községekben, illetve a nagyvárosoktól távol eső falvakban pedig akár 60% körüli is lehet, azaz itt akár 40% önerőre is szükség lehet.

Hogy példát is mutassunk:

Egy budapesti, 40 millió forint vételárú lakás esetében minimum 8, de inkább 10-12 millió forint önerővel érdemes számolni.
Egy vidéki, 20 millió forint értékű ház esetében a 6-8 millió forintot érdemes megcélozni.

Ennél alacsonyabb összegekkel valójában nem is érdemes bankokhoz fordulni lakáshitelért, mert el fogják azt utasítani.

Mit tehetsz, ha nem rendelkezel ekkora önerővel?

Sokáig volt lehetőség a személyi kölcsönnel való megoldásra, ám ez egyrészt bonyolult, másrészt egy ideje nem is lehetséges. Jelenleg a CSOK, illetve a babaváró hitel tűnik olyan opciónak, ami által megvalósítható az ingatlanvásárlás, ám ezeknek extra feltételeik is vannak, amelyeket nem mindenki tud teljesíteni. A lakás-takarékpénztárak sajnos már nem jelentenek előnyt, egyéb módokon pedig nagyobb összeghez jutni nem lehetséges úgy, ha lakáshitelt is szeretnél felvenni. Sajnos jelenleg nincs olyan program, ami egyedülállókat, vagy gyermekteleneket juttatna lakáshoz, ezért az egyetlen lehetőség a takarékoskodás, méghozzá hosszú ideig.

Amennyiben rendelkezel önerővel, és lakáshitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitelek népszerűsége tavasszal: nőtt, vagy csökkent?

Lakáshitelek népszerűsége tavasszal: nőtt, vagy csökkent?

2021.08.03.

A lakáshitelek áprilisban tovább döntögették a népszerűségi rekordokat, és az azóta eltelt időszakban a helyzet csak tovább fokozódott!

Tovább olvasom
Lakásvásárlási tippek – hogyan alkudjunk?

Lakásvásárlási tippek – hogyan alkudjunk?

2020.08.03.

Ha még sosem vásároltál ingatlant, de már készülsz rá, akkor érdemes lesz elolvasnod lakásvásárlási tippjeinket, mert hasznos információkkal és tanácsokkal segítünk Neked abban, hogy a lehető legjobb üzletet köthesd meg.

Tovább olvasom
Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

2021.01.04.

A hitelkérelem elutasításának számos oka lehet; az alábbiakban sorra veszünk minden lehetséges indokot.

Tovább olvasom
A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

2019.10.03.

Mivel a lakásvásárlás komoly döntés, ráadásul nem is egyszerű, adunk pár tippet ahhoz, hogy a megfelelő ingatlan kiválasztásra kerüljön, ha arra kerül sor, hogy új otthont kell keresned.

Tovább olvasom