Ha lakásvásárlás, akkor jelzáloghitel használt lakásra, ez ma már mindenkinek egyértelmű, viszont nem mindegy, hogy új, vagy használt lakásra szeretnéd felvenni. Lássuk, hogy mit kell tudnod, ha használt lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelt vennél fel!

Jelzáloghitel használt lakásra csak Forint alapon tudsz felvenni, és többnyire 30-35 évnyi futamidővel. A hitel felvételekor az ingatlanra jelzálogjogot jegyeznek be; ha csak a megvásárolni kívánt ingatlanra tudják ezt megtenni, akkor legalább 20% önerőt kell beletenned az ügyletbe, mert csak az ingatlan értékének 80%-áig kaphatsz jelzáloghitelt, viszont van egy kiskapu: több ingatlan bevonásával helyettesítheted az önerőt, vagyis így a teljes vételárat is megoldhatod hitelből. Amennyiben használt lakást szeretnél vásárolni, akkor a piaci kamatozású lakáshitel mellett egy államilag támogatott kölcsönt is igényelhetsz, ami sokkal kedvezőbb a piaci konstrukcióknál, mivel az állam a havi törlesztőrészlet megfizetéséhez kamattámogatást nyújt, maximum öt évre.

Mivel használt lakásról van szó, van néhány fontos ellenőriznivaló, amit semmiképp sem szabad kihagyni. Különben súlyos bonyodalmak származhatnak belőle a későbbiekben! Minden pénzintézetnek csak az számít, hogy a tulajdoni lapon mi szerepel, tehát az teljesen mindegy, hogy az ingatlanügynök, vagy az eladó mit állít; a tulajdoni lapon bejegyzett tulajdonosok, terhek, jogok és értékek képezik az ügylet alapját. Nagyon sok esetben egy nyaralót lakóházként árulnak, vagy egy külterületi házat belterületiként, tehát mielőtt egy bizonyos ingatlan mellett döntenél, mindig ellenőrizd a földhivatal nyilvántartását!

Az igénylési folyamat egyszerűen és gyorsan végrehajtható. A begyűjtött dokumentumokat követően a bírálati szakasz és a folyósítás 15 - 20 nap alatt lehetséges. Igénylésedet oldalunkon el tudod indítani.

Ha eljött a lakásvásárlás ideje, válaszd a jelzáloghitelt használt lakásra, viszont mielőtt döntenél, mindenképpen hasonlítsd össze a piacon elérhető lakáshitel ajánlatokat, és csakis a legjobb hitelkonstrukciót vedd fel! Oldalunk segítségével összehasonlíthatod a jelzáloghitel ajánlatokat, és ha kérdésed, vagy észrevételed lenne, felveheted velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

A jelzáloghitel egy banki hiteltermék; az igényléséhez fedezetre van szükség, amire jelzálogjogot jegyeznek be, és ez az esetek többségében ingatlan, erre pedig azért van szükség, mert ez biztosítja a fedezetet a bank számára. A kamat alacsonyabb, a futamidő hosszabb, az igényelhető összeg pedig magasabb, mint a személyi kölcsönök esetében. Jelzáloghitelt használt lakásra vásárlásra vagy szabad felhasználásra is felvehetsz.

Fedezetre és önerőre minden jelzáloghitel felvételéhez szükség van. Az önerőt a JTM szabályozás alapján állapítják meg, lakásvásárlásnál a vételár minimum 20%-a, de általában magasabb, mert a bankok határozzák meg a mértékét.

Az első lépés az előzetes hitelbírálat, ezt követően be kell szerezni a szükséges dokumentumokat, majd benyújtani a hiteligénylést. A bank értékbecslést végeztet, majd következik a hitelbírálat, amit a szerződéskötés, majd a folyósítás követ, végül bejegyzik a jelzálogjogot a földhivatalnál.

Személyazonosító okmányra minden hiteligénylésnél szükség van, emellett lakcímkártyát, jövedelemigazolást, bankszámlakivonatokat, adásvételi szerződést, tulajdoni lapot és alaprajzot kell beszerezni, illetve beadni. A bank ezeken kívül kérhet még helyszínrajzot, építési engedélyt, költségvetést és használati megosztási szerződést is.

Az önerő személyi kölcsönből is megoldható, de ez befolyásolja a maximálisan felvehető hitelösszeget. A JTM szabályozás szerint a jövedelem maximum 50%-a fordítható törlesztésre, vagy magas jövedelem esetén a 60%-a, és ebbe beleszámítják az önerőhöz felvett személyi kölcsön törlesztését is.

A THM-be beleszámolják:

 •     a folyósítási díjat
 •     az ügyintézés díját
 •     az adminisztrációk költségeit
 •     a kezelési költséget
 •     az értékbecslési díjat
 •     a helyszíni szemle díját
 •     az ingatlan-nyilvántartási  díjat
 •     a hitelközvetítői díjat
 •     a számlavezetési díjat

Nem számolják bele:

 •     a közjegyző díját
 •     az ingatlanfedezeti biztosítás díját
 •     a szerződésmódosítás díját
 •     az előtörlesztés és a végtörlesztés díját
 •     az egyéb költségeket
 •     a kamatváltozásokból következő többletköltségeket

THM-el kapcsolatos információt bővebben itt találsz, kattints ide. 

A jelzáloghiteleket általában hosszú futamidőre veszik fel, ám így meglehetősen magas összeget kell fizetni a banknak a tőketartozáson felül. Érdemes az optimális középutat választani, ám ha ez nem megoldható, a maximális futamidő 30 év.

Természetesen igen, szerződésmódosítással, ám fontos tudni, hogy ennek díja van.

Változó, hogy melyik banknak mi nem felel meg, ám a peres eljárás alatt lévő ingatlan minden esetben elutasítást jelent. Emellett az ingatlan értéke lehet az, ami kizáró ok bizonyos esetekben, de például az, hogy egy ingatlan nyaralóként van bejegyezve, nem jelent elutasítást.

A legtöbb banknál kilencven napig csak a késedelmi kamatok felszámítása várható, utána azonban felmondhatják a hiteledet, és elindul a végrehajtás, ami az ingatlan értékesítésével zárul. A kilencven napos határidő a KHR negatív adóslistára kerülést is jelenti, ha a tartozás meghaladja a mindenkori minimálbér összegét. Fizetési nehézségek esetén érdemes azonnal jelezni a banknak, mivel az ő érdekük is az, hogy megmentsék a hitelt, és könnyítésre adhatnak lehetőséget.

Load More