Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

2024.05.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. május 15. 10:05

Már az MBH Banknál is igényelhető akár 10 százalék önerővel lakáshitel. Ezzel egy újabb bank teszi lehetővé ezt a lehetőséget. De miért fontos ez? Miért lehet ez előnyös az igénylőnek? És persze a legfontosabb: ki és milyen feltételekkel igényelhet 10 százalék önerővel lakáshitelt? Mutatjuk.

Bővült a kör: még egy bank kínál lakáshitelt 10 százalék önerővel

Már az MBH Banknál is

Eddig az alábbi bankoknál lehetett lakáshitel igényelni 10 százalékos önerővel:

És most már az MBH Banknál is.

Ki és milyen feltételekkel igényelhet?

Az érvényes szabályok szerint egyes esetekben lakáshitel igénylésekor az eddigi 20 százalék helyett 10 százalék önerő is elég lehet. Ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • a hiteligénylő nem töltheti be igényléskor a 41. életévét. Ugyanez az adóstársra is vonatkozik.
  • az igénylőnek és az adóstársnak sem lehet 50 százalékos tulajdonjoga lakóingatlanban

Ezek azonban csak az alapfeltételek. A bankok egyéb feltételeket is támaszthatnak az igénylővel szemben, ezért kiemelten fontos, hogy a hitelkérelem benyújtása előtt érdeklődjünk a kiválasztott pénzintézetnél.

Lakáshitel 10 százalék önerővel 20 százalék helyett – érvek pro és kontra

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint vannak érvek és ellenérvek is a 10 százalékos önerő igénybevételével kapcsolatban. De mik ezek?

Érvek:

  • Elérhetőbb lakáshitel: A 10 százalékos önerő lehetővé teszi a lakáshitel könnyebb elérhetőségét a vevő számára, különösen azoknak, akiknek nehézségeik lehetnek a magasabb összegű megtakarításokkal.
  • Fiatalok és első vásárlók támogatása: Segíti a fiatalokat és az első lakásvásárlókat abban, hogy saját otthont szerezzenek, ami hosszú távon gazdasági stabilitást biztosíthat számukra.
  • Ingatlanpiac fellendítése: A könnyebben hozzáférhető lakáshitelek élénkíthetik az ingatlanpiacot, ami pedig pozitív hatással lehet az építőiparra és a gazdaságra.
  • Csökkenő különbségek: Lehetővé teszi a középosztálybeli és a kevésbé tehetős emberek számára, hogy saját otthont vásároljanak, csökkentve ezzel a lakáshoz jutás lehetősége közötti szakadékot.

Ellenérvek:

  • Növekvő kockázat a bankok számára: Az alacsonyabb önerővel rendelkező kölcsönök növelhetik a bankok kockázatát, különösen akkor, ha a piac instabillá válik, vagy a vásárlók pénzügyi helyzete változik.
  • Ingatlanpiaci buborék veszélye: Az alacsonyabb önerővel rendelkező lakáshitelek növelhetik az ingatlanpiaci buborék kialakulásának veszélyét, különösen akkor, ha a lakásárak túlzottak.
  • Magasabb havi törlesztőrészletek: Az alacsonyabb önerővel rendelkező lakáshitelek magasabb havi törlesztőrészleteket jelenthetnek, ami megterhelheti a vásárlókat, különösen váratlan kiadások vagy jövedelemcsökkenés esetén.
  • Hosszú távú eladósodás veszélye: Az alacsonyabb önerővel vásárolt lakások esetében hosszabb ideig tarthat a jelzáloghitel visszafizetése, ami hosszú távon magasabb összköltséget és nagyobb eladósodottságot jelenthet a vásárlók számára.

Minden döntésnek vannak előnyei és hátrányai, és ezek az adott helyzet és gazdasági környezet függvényében változhatnak.

Fontos a pontos elemzés és a kiegyensúlyozott döntéshozatal a lakáshitel feltételeinek és a vásárló pénzügyi helyzetének megfelelően.

Önerő és fedezet – ezekre szükség lesz az igényléshez

A lakáshitel igényléséhez szükséges önerő az ingatlan vételárának egy adott százalékát jelenti, amelyet a pénzintézetek előírnak.

Az önerő nagysága a hitelösszeg és az ingatlan értékének függvényében változik, általában azonban legalább 20 százalék.

Az önerőnek a hitelösszeg kifizetése előtt rendelkezésre kell állnia!

Az önerő azért lényeges, mert az adós saját tőkével rendelkezik az ingatlanban, és ez növeli a bankok bizalmát a hitel visszafizetése iránt.

Emellett az önerő csökkentheti a havi törlesztőrészletet és a teljes hitelköltséget is.

Az önerő hiánya esetén a bankok a hitelképesség más tényezőit, például a jövedelmet és a fedezet értékét is szigorúbban vizsgálhatják.

Az önerő nagyságát érdemes előre átgondolni és megfelelő időben előkészíteni a lakásvásárlás előtt, hogy a hitelkérelmet zökkenőmentesen lehessen benyújtani.

A lakáshitel igényléséhez szükséges ingatlanfedezet az a biztosíték, amelyet a pénzintézet kér az adóstól a kölcsön folyósításához.

Az ingatlan értékét a pénzintézet határozza meg, és ebből számolja ki a hitel összegét, a kamatot és a futamidőt.

Az ingatlan fedezetként való elfogadásának feltétele, hogy az ingatlan tulajdonjogának tisztázottnak kell lennie, és nem lehet jelzálogjog bejegyzés rajta.

Az ingatlanfedezet biztosítja a pénzintézetet, így nagyon fontos, hogy az ingatlan értéke legalább a hitelösszeg fedezetére elegendő legyen.

Az ingatlan értékbecslése a hitelbírálat része, és többnyire az adós költségére történik.

Ahogy látható szólnak érvek a 10 százalékos önerővel történő vásárlás mellett és ellene is. Érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Összefoglalás

Az MBH Bank csatlakozott azon magyar bankok sorához, amelyek lehetővé teszik a lakáshitel igénylését mindössze 10 százalék önerővel. Ez a kedvező feltétel különösen fontos lehet azok számára, akik első lakásvásárlók vagy kisebb megtakarítással rendelkeznek, hiszen így könnyebben hozzáférhetnek a lakáspiaci lehetőségekhez. A 10 százalék önerővel igényelhető lakáshitel különösen vonzó lehet a fiatal vásárlók és azok számára, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással a hagyományos, 20 százalékos önerő biztosításához. Fontos azonban, hogy a vásárlók alaposan tájékozódjanak a további feltételekről, hiszen a bankok különböző követelményeket támaszthatnak az igénylőkkel szemben. Az ilyen típusú hitelkonstrukciók előnyei mellett érdemes mérlegelni a potenciális kockázatokat is, mint például a magasabb havi törlesztőrészleteket vagy a hosszabb távú eladósodás veszélyét.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

2024.05.10.

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Drágul a földhivatali ügyintézés: így változnak a díjak július végétől

Drágul a földhivatali ügyintézés: így változnak a díjak július végétől

2024.07.12.

A földhivatali ügyintézésének árában változások várhatóak július végétől, amelyek minden ingatlanvásárlót, eladót és ingatlanügyeket intéző szakembert érintenek. A díjemelésről szóló döntés hosszas előkészítő munka eredménye, és célja az adminisztrációs folyamatok korszerűsítése, a szolgáltatások minőségének javítása, valamint a költségek reálisabb elosztása. Utánajártunk és bemutatjuk, milyen változásokra lehet számítani, és hogyan érintik ezek az ügyfeleket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával