Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

2024.02.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. február 27. 12:48

Az állampapírok kamata a hozam egyik fontos mutatója. Nem mindegy mennyi a kamat. Ahhoz, hogy megfelelő befektetési döntést tudjunk hozni, tudnunk kell, hogy mennyi idő alatt mennyi kamatra számíthatunk. Segítünk eligazodni az állampapírok kamatai között. Szakértőnk cikke.

Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

De mégis mi az az állampapír? Tényleg ilyen sok fajtája van?

Az állampapír egy értékpapír, amelyet az állam bocsát ki abból a célból, hogy finanszírozza a kiadásait.

Amikor állampapírt vásárol valaki, lényegében kölcsönt ad az államnak, cserébe kamatot kap. Az állampapírok kockázata alacsony, mivel az állam garantálja a visszafizetést.

Az állampapíroknak valóban sok fajtája van. A leggyakoribb típusok a következők:

 • Kincstárjegy: Rövid lejáratú (egy évnél rövidebb) állampapír.
 • Államkötvény: Hosszabb lejáratú (egy évnél hosszabb) állampapír.
 • Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)
 • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
 • Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

A különböző típusú állampapírok kamata, futamideje és kockázata is eltérő. A befektetési döntés meghozatala előtt fontos, hogy tájékozódjunk a különböző állampapírokról, és összehasonlítsuk a kamatokat, a futamidőket és a kockázatokat.

Szükség esetén forduljunk pénzügyi tanácsadóhoz.

Az állampapírok vásárlása online vagy a Magyar Államkincstár fiókjaiban történhet. A vásárláshoz szükséges egy értékpapírszámla.

Az állampapírok adómentesek.

Az állampapírok likvidek, azaz bármikor eladhatók a másodlagos piacon.

Befektetési célra és megtakarításra is alkalmasak.

Az állampapírok hozamai 2024-ben – sorrendben

 • Babakötvény: ~ 20 százalék futamidő: 3-19 év.
 • Bónusz Magyar Állampapír: ~ 9 százalék, futamidő 3,5 év.
 • Bónusz Magyar Állampapír: ~ 8 százalék, futamidő 5,5 év.
 • Prémium Magyar Állampapír: ~ 8 százalék, futamidő: 8 év.
 • Diszkont Kincstárjegy: ~ 7 százalék, futamidő: 3,6,12 hónap.
 • Fix Magyar Állampapír: ~ 7 százalék, futamidő: 3 év.
 • Egyéves Magyar Állampapír: ~ 6,5 százalék, futamidő: 1 év.
 • Magyar Állampapír Plusz: ~ 5 százalék, futamidő: 5 év.
 • Euró Magyar Állampapír: ~ 4 százalék, futamidő: 3,5 év.

Ha már választottunk – az állampapír vásárlás menete

Miután kiválasztottuk a befektetési céljainak és kockázattűrő képességünknek legmegfelelőbb állampapírt, a következő lépések szükségesek a vásárláshoz:

1. Értékpapírszámla nyitása:

Az állampapírok vásárlásához értékpapírszámlára van szükség. Számlát nyithatunk banknál, brókercégnél vagy a Magyar Államkincstárnál. A számlanyitáshoz szükséges okmányok:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Adóazonosító jel
 • Bankszámlaszám

2. Megbízás leadása:

A kiválasztott állampapír megvásárlásához megbízást kell leadni a számlavezető banknál, brókercégénél vagy a Magyar Államkincstárnál. A megbízásban szerepelnie kell:

 • A vásárolni kívánt állampapír típusa
 • A vásárlási összeg
 • A megbízás típusa (vételi vagy vételi-eladási)

3. A vásárlás lebonyolítása:

A megbízás leadása után a számlavezető bank, a brókercég vagy a Magyar Államkincstár lebonyolítja a vásárlást. A vásárlás ellenértékét a bankszámlára terhelik.

4. A tranzakció megerősítése:

A vásárlásról a számlavezető bank, a brókercég vagy a Magyar Államkincstár értesítést küld. Az értesítésben szerepel a vásárolt állampapír típusa, mennyisége, árfolyama és a tranzakció dátuma.

5. Az állampapír tulajdonlása:

Az állampapírt az értékpapírszámláján tartják nyilván.

A befektetés célja mindig a maximális hozam elérése?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint bár a befektetés célja valóban a maximális hozam elérése lehet, de fontos megérteni, hogy ez a cél nem mindig a legfontosabb vagy leghelyénvalóbb.

A befektetési stratégiát és célokat mindig a saját pénzügyi helyzethez, kockázatvállalási hajlandósághoz és a futamidőhöz kell igazítani.

Néhány esetben a kiegyensúlyozott portfóliók vagy alacsonyabb kockázatú befektetések, amelyek kisebb hozamot biztosítanak, megfelelőbbek lehetnek a hosszú távú pénzügyi célok eléréséhez, például a nyugdíj vagy gyermek oktatásának finanszírozásához.

Más esetekben, például fiatalabb befektetőknél vagy magasabb kockázatvállalási hajlandóságúaknál, a magasabb hozamra törekvés indokolt lehet, még akkor is, ha ez magasabb kockázatot jelent.

Mások viszont inkább konzervatívabb megközelítést választanak, és kiegyensúlyozott portfóliót építenek fel, amelyben kevésbé spekulatív befektetések is helyet kapnak.

Fontos megérteni, hogy a befektetési döntéseket mindig körültekintően kell meghozni, és a hozam mellett más tényezőket is figyelembe kell venni, például a likviditást, a diverzifikációt és az egyéni kockázatot.

Az egyik legfontosabb szempont az is, hogy a befektetési döntések mennyire illeszkednek az egyéni pénzügyi célokhoz és futamidőhöz.

Bár a maximális hozam elérése fontos szempont lehet a befektetési döntések során, mindig figyelembe kell venni más tényezőket is, és az egyéni körülményekhez kell igazítani a befektetési stratégiát.

Ennek a befektetési stratégiának pedig része lehet egy magas kamatozású állampapír is.

Összefoglalás

2024-ben az állampapírok változatos kamatozású lehetőségeket kínálnak a befektetőknek, amelyek között megtalálhatók a rövid és hosszabb lejáratú opciók is. A Babakötvény kiemelkedően magas, körülbelül 20%-os hozamot ígér, míg a többi állampapír-típus kamata 4 és 9 százalék között mozog, attól függően, hogy melyiket választjuk. Az állampapírok különböző futamidejű és kamatozású lehetőségeket kínálnak, így minden befektető megtalálhatja a saját céljainak és kockázattűrő képességének megfelelőt. A befektetési döntés meghozatala előtt érdemes alaposan tájékozódni az egyes állampapír-típusokról, valamint szükség esetén pénzügyi tanácsadó segítségét kérni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

2022.02.21.

Hogy melyik állampapírt érdemes választani most, a magas infláció mellett? Az alábbi cikkben kísérletet teszünk a megválaszolására.

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom
Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

2022.10.25.

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír? A kérdés mostanában sokszor merül fel, ezért az alábbiakban megválaszoljuk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával