Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

2024.02.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. február 27. 12:48

Az állampapírok kamata a hozam egyik fontos mutatója. Nem mindegy mennyi a kamat. Ahhoz, hogy megfelelő befektetési döntést tudjunk hozni, tudnunk kell, hogy mennyi idő alatt mennyi kamatra számíthatunk. Segítünk eligazodni az állampapírok kamatai között. Szakértőnk cikke.

Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

De mégis mi az az állampapír? Tényleg ilyen sok fajtája van?

Az állampapír egy értékpapír, amelyet az állam bocsát ki abból a célból, hogy finanszírozza a kiadásait.

Amikor állampapírt vásárol valaki, lényegében kölcsönt ad az államnak, cserébe kamatot kap. Az állampapírok kockázata alacsony, mivel az állam garantálja a visszafizetést.

Az állampapíroknak valóban sok fajtája van. A leggyakoribb típusok a következők:

 • Kincstárjegy: Rövid lejáratú (egy évnél rövidebb) állampapír.
 • Államkötvény: Hosszabb lejáratú (egy évnél hosszabb) állampapír.
 • Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)
 • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
 • Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

A különböző típusú állampapírok kamata, futamideje és kockázata is eltérő. A befektetési döntés meghozatala előtt fontos, hogy tájékozódjunk a különböző állampapírokról, és összehasonlítsuk a kamatokat, a futamidőket és a kockázatokat.

Szükség esetén forduljunk pénzügyi tanácsadóhoz.

Az állampapírok vásárlása online vagy a Magyar Államkincstár fiókjaiban történhet. A vásárláshoz szükséges egy értékpapírszámla.

Az állampapírok adómentesek.

Az állampapírok likvidek, azaz bármikor eladhatók a másodlagos piacon.

Befektetési célra és megtakarításra is alkalmasak.

Az állampapírok hozamai 2024-ben – sorrendben

 • Babakötvény: ~ 20 százalék futamidő: 3-19 év.
 • Bónusz Magyar Állampapír: ~ 9 százalék, futamidő 3,5 év.
 • Bónusz Magyar Állampapír: ~ 8 százalék, futamidő 5,5 év.
 • Prémium Magyar Állampapír: ~ 8 százalék, futamidő: 8 év.
 • Diszkont Kincstárjegy: ~ 7 százalék, futamidő: 3,6,12 hónap.
 • Fix Magyar Állampapír: ~ 7 százalék, futamidő: 3 év.
 • Egyéves Magyar Állampapír: ~ 6,5 százalék, futamidő: 1 év.
 • Magyar Állampapír Plusz: ~ 5 százalék, futamidő: 5 év.
 • Euró Magyar Állampapír: ~ 4 százalék, futamidő: 3,5 év.

Ha már választottunk – az állampapír vásárlás menete

Miután kiválasztottuk a befektetési céljainak és kockázattűrő képességünknek legmegfelelőbb állampapírt, a következő lépések szükségesek a vásárláshoz:

1. Értékpapírszámla nyitása:

Az állampapírok vásárlásához értékpapírszámlára van szükség. Számlát nyithatunk banknál, brókercégnél vagy a Magyar Államkincstárnál. A számlanyitáshoz szükséges okmányok:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Adóazonosító jel
 • Bankszámlaszám

2. Megbízás leadása:

A kiválasztott állampapír megvásárlásához megbízást kell leadni a számlavezető banknál, brókercégénél vagy a Magyar Államkincstárnál. A megbízásban szerepelnie kell:

 • A vásárolni kívánt állampapír típusa
 • A vásárlási összeg
 • A megbízás típusa (vételi vagy vételi-eladási)

3. A vásárlás lebonyolítása:

A megbízás leadása után a számlavezető bank, a brókercég vagy a Magyar Államkincstár lebonyolítja a vásárlást. A vásárlás ellenértékét a bankszámlára terhelik.

4. A tranzakció megerősítése:

A vásárlásról a számlavezető bank, a brókercég vagy a Magyar Államkincstár értesítést küld. Az értesítésben szerepel a vásárolt állampapír típusa, mennyisége, árfolyama és a tranzakció dátuma.

5. Az állampapír tulajdonlása:

Az állampapírt az értékpapírszámláján tartják nyilván.

A befektetés célja mindig a maximális hozam elérése?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint bár a befektetés célja valóban a maximális hozam elérése lehet, de fontos megérteni, hogy ez a cél nem mindig a legfontosabb vagy leghelyénvalóbb.

A befektetési stratégiát és célokat mindig a saját pénzügyi helyzethez, kockázatvállalási hajlandósághoz és a futamidőhöz kell igazítani.

Néhány esetben a kiegyensúlyozott portfóliók vagy alacsonyabb kockázatú befektetések, amelyek kisebb hozamot biztosítanak, megfelelőbbek lehetnek a hosszú távú pénzügyi célok eléréséhez, például a nyugdíj vagy gyermek oktatásának finanszírozásához.

Más esetekben, például fiatalabb befektetőknél vagy magasabb kockázatvállalási hajlandóságúaknál, a magasabb hozamra törekvés indokolt lehet, még akkor is, ha ez magasabb kockázatot jelent.

Mások viszont inkább konzervatívabb megközelítést választanak, és kiegyensúlyozott portfóliót építenek fel, amelyben kevésbé spekulatív befektetések is helyet kapnak.

Fontos megérteni, hogy a befektetési döntéseket mindig körültekintően kell meghozni, és a hozam mellett más tényezőket is figyelembe kell venni, például a likviditást, a diverzifikációt és az egyéni kockázatot.

Az egyik legfontosabb szempont az is, hogy a befektetési döntések mennyire illeszkednek az egyéni pénzügyi célokhoz és futamidőhöz.

Bár a maximális hozam elérése fontos szempont lehet a befektetési döntések során, mindig figyelembe kell venni más tényezőket is, és az egyéni körülményekhez kell igazítani a befektetési stratégiát.

Ennek a befektetési stratégiának pedig része lehet egy magas kamatozású állampapír is.

Összefoglalás

2024-ben az állampapírok változatos kamatozású lehetőségeket kínálnak a befektetőknek, amelyek között megtalálhatók a rövid és hosszabb lejáratú opciók is. A Babakötvény kiemelkedően magas, körülbelül 20%-os hozamot ígér, míg a többi állampapír-típus kamata 4 és 9 százalék között mozog, attól függően, hogy melyiket választjuk. Az állampapírok különböző futamidejű és kamatozású lehetőségeket kínálnak, így minden befektető megtalálhatja a saját céljainak és kockázattűrő képességének megfelelőt. A befektetési döntés meghozatala előtt érdemes alaposan tájékozódni az egyes állampapír-típusokról, valamint szükség esetén pénzügyi tanácsadó segítségét kérni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

2024.01.19.

Alacsony kockázat, stabil hozam: ez az állampapír. A már eddig is népszerű befektetés várhatóan továbbra is az marad. 2024-ben pedig új lehetőséget is kínál majd az állampapír. Utánajártunk, hogy miért tökéletes befektetés az állampapír, és annak is, hogy melyiket válasszuk idén.

Tovább olvasom
Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

2022.02.21.

Hogy melyik állampapírt érdemes választani most, a magas infláció mellett? Az alábbi cikkben kísérletet teszünk a megválaszolására.

Tovább olvasom
Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

2024.05.03.

Egy befektetésnél az adómentesség növelheti a hozamot. És ez a cél. A hozam maximalizálása. De milyen adómentes befektetési formák vannak? És miért jó ez a befektetőknek? Utánajártunk, és mutatjuk a lehetőségeket.

Tovább olvasom
Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával