Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

2023.12.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. december 1. 18:34

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Mi az az értékpapírszámla?

Az értékpapírszámla egy olyan speciális számla, amelyen az értékpapírokat tartják nyilván.

Az értékpapírok olyan pénzügyi eszközök, amelyek tulajdonjogot vagy követelést fejeznek ki. Ilyenek például a részvények, a kötvények, az állampapírok és a befektetési jegyek.

Az értékpapírszámla lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy értékpapírokat vásároljanak és eladjanak, valamint hogy nyomon kövessék értékpapírjaik értékét.

Az értékpapírszámlát bankok vagy brókercégek vezetik.

Két fő típusa van:

  • Nyíltvégű értékpapírszámla: ez a típusú számla alkalmas bármilyen típusú értékpapír vásárlására és eladására
  • Tartós befektetési számla (TBSZ): ez a típusú számla adókedvezményekkel rendelkezik, amelyeket a több évre elhelyezett és befektetett értékpapírok után lehet igénybe venni

Az értékpapírszámla megnyitása vagy ingyenes, vagy minimális költséggel jár.

A számla fenntartásának azonban vannak díjai, amelyeket a szolgáltató ad meg.

Az értékpapírszámla megnyitása előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk az értékpapírokba történő befektetés kockázatairól. Az értékpapírok árfolyama ugyanis változhat, ami azt jelentheti, hogy az ügyfél veszteséget is elszenvedhet.

A megnyitásához az ügyfélnek rendelkeznie kell számlával a számlát vezető banknál. Az ügyfélnek meg kell adnia az adóazonosító jelét is, mivel az értékpapírszámlán végrehajtott tranzakciók után adófizetési kötelezettsége keletkezhet.

Az megnyitása után az ügyfél értékpapírokat vásárolhat és eladhat a számláján keresztül.

Az értékpapírokat a számlát vezető bank brókercégeinél lehet megvásárolni.

Az értékpapírszámla használatával az ügyfél befektetheti a pénzt olyan pénzügyi eszközökbe, amelyek hosszú távon növelhetik vagyonát.

Azonban kockázatos is lehet, ezért az ügyfeleknek alaposan tájékozódniuk kell az értékpapírokba történő befektetés kockázatairól, mielőtt befektetnek.

Hogyan nyithatunk értékpapírszámlát?

Válasszuk ki a megfelelő szolgáltatót. Magyarországon több bank is kínál értékpapírszámlát. A szolgáltató kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

Díjak és költségek: az értékpapírszámla megnyitása után lesznek díjak és költségek. Érdemes összehasonlítani a különböző szolgáltatók díjstruktúráját, hogy megtaláljuk a legkedvezőbb ajánlatot.

Termékek és szolgáltatások: a bankok különböző termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, például értékpapír-vásárlási és értékesítési szolgáltatásokat, értékpapír-tanácsadást és portfólió kezelést. Válasszuk azt a bankot, amely a legmegfelelőbb az befektetési célunkhoz és tapasztalati szintünkhöz.

Ügyfélszolgálat: a bankok különböző szintű ügyfélszolgálatot üzemeltetnek. Válasszuk azt a szolgáltatót, amelyiknél megfelelő ügyfélszolgálatra számíthatunk, ha segítségre van szükségünk.

Hogyan nyithatunk értékpapírszámlát? – lépésről lépésre

  • töltsük ki a számlanyitáshoz szükséges dokumentumokat. A számlanyitáshoz szükséges a következő dokumentumok bemutatása: személyigazolvány, útlevél vagy jogosítvány, adóazonosító kártya, lakcímkártya.
  • a számlanyitáshoz szükséges egy olyan bankszámlaszám, amelyről a bank a számlanyitási díjat és a későbbi tranzakciók díját levonhatja
  • a számla megnyitása után be kell fizetni egy bizonyos összeget a számlára. Ez az összeg a számlanyitási díj és a későbbi tranzakciók díjainak fedezésére szolgál.
  • vásároljunk értékpapírokat. A számla megnyitása és a számla feltöltése után már vásárolhatunk is értékpapírokat. Az értékpapírokat a számlát vezető banknál lehet megvásárolni.

A megnyitása néhány munkanapot vesz igénybe. A számlanyitás után az ügyfél már értékpapírokat vásárolhat és eladhat a számláján keresztül.

Online számlanyitás

A legtöbb bank lehetővé teszi az értékpapírszámla online megnyitását is.

Az online számlanyitás egyszerűbb és gyorsabb, mint a személyes számlanyitás.

Az értékpapírszámla és az infláció

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az értékpapírszámla és az infláció között erős kapcsolat van.

Az infláció a pénz értékvesztését jelenti az idő előrehaladtával, melyet éves százalékban fejeznek ki. Az értékpapírszámla egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy pénzünket befektessük különböző értékpapírokba, például részvényekbe vagy kötvényekbe.

Az infláció hatására azonban a pénzünk vásárlóereje csökken, és ennek következtében az értékpapír befektetéseink reálhozama csökkenhet.

Az értékpapírszámla fontos eszköz lehet a pénzünk értékének megőrzésében, mivel a hagyományos megtakarítási számlákhoz képest jobb hozamot érhetünk el.

Lényeges, hogy befektetéseinket megfelelően válasszuk meg, és vegyük figyelembe az infláció hatását a hosszú távú terveinkre.

De miért is nyissunk értékpapírszámlát?

Értékpapírszámlát azért érdemes nyitni, mert ez egy jó lehetőség arra, hogy pénzünket befektessük, és potenciálisan növeljük a vagyonunkat.

Ezen keresztül részesedhetünk a részvények és kötvények árfolyamnyereségéből.

A segítségével könnyedén választhatunk olyan befektetést, amelyek a számunkra legjobban megfelelnek, és személyre szabhatjuk a portfóliónkat.

Az értékpapírszámla nyitásával lehetőségünk van hosszú távú pénzügyi célok elérésére.

Emellett az értékpapírok kereskedése izgalmas és tanulságos lehet, és fejlesztheti a pénzügyi tudásunkat.

Könnyen hozzáférhető online platformokon keresztül is kezelhető, így gyorsan és kényelmesen követhetjük befektetéseink alakulását.

Összefoglalás

Az értékpapírszámla egy speciális számla, amelyen értékpapírokat, mint például részvényeket és kötvényeket tartanak nyilván. Két fő típusa van: a nyíltvégű értékpapírszámla, amely bármilyen értékpapír vásárlására és eladására alkalmas, és a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), amely adókedvezményekkel rendelkezik. Az értékpapírszámla megnyitása általában ingyenes vagy minimális költséggel jár, de fenntartási díjakat kell fizetni.

A megnyitáshoz szükséges egy meglévő bankszámla és az adóazonosító jel megadása. Fontos tájékozódni a befektetés kockázatairól, mivel az értékpapírok árfolyama változhat. A számla megnyitásához szükséges dokumentumok kitöltése után az ügyfél értékpapírokat vásárolhat és eladhat a számlán keresztül.

Az értékpapírszámla segíthet a pénzünk értékének megőrzésében magas inflációs időszakokban is, mivel a hagyományos megtakarítási számlákhoz képest magasabb hozamot kínálhat. A megfelelő befektetési döntésekkel az értékpapírszámla lehetőséget nyújt a vagyon növelésére, és a hosszú távú pénzügyi célok elérésére.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom
Állampapír – mit érdemes tudni róla, miért éri meg vásárolni?

Állampapír – mit érdemes tudni róla, miért éri meg vásárolni?

2020.01.24.

A magyar állampapír biztonságos befektetés, a vásárlása pedig nem bonyolultabb, mint egy bankbetét, viszont számos előnye van ez utóbbival szemben. Garantáltak a kamatai, és a magyar állam vállal rá garanciát, ami az államcsőd bekövetkeztéig védi a megtakarításaidat. Az állampapírok ráadásul magasabb kamatokat kínálnak, mint a bankbetétek, emellett rugalmasabban is kezelhetőek.

Tovább olvasom
Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

2022.10.25.

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír? A kérdés mostanában sokszor merül fel, ezért az alábbiakban megválaszoljuk!

Tovább olvasom