Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

2024.02.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. február 4. 17:40

A CSOK Plusz hitel is egy hitelkonstrukció, ezért a hiteligénylésnek vannak költségei. Mint minden lakáshitel igénylésekor, a CSOK Plusz hitel igénylésekor is számolnunk kell a hitelfelvétel költségeivel. És azt se felejtsük el, hogy az ingatlan megvásárlása során is lesznek kiadások. Segítünk eligazodni.

Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

A díjakat maximalizálták

A CSOK Plusz hitel igénylésekor rendeletben szabályozott a banki költségek maximuma, melyet a hitel igénylésével és folyósításával összefüggésben elkérhetnek a pénzintézetek.

Ez a költség nem lehet több 300 000 forintnál.

Ez az összeg azonban nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját.

De miből áll össze az összköltség?

 • Folyósítás díja
 • Szerződéskötés díja
 • Rendelkezésre tartási jutalék
 • Értékbecslés díja
 • Helyszíni szemle díja
 • Számlavezetés díja
 • Ingatlan nyilvántartás eljárás díja
 • Tulajdoni lap díja
 • Térképmásolat díja

A fenti költségek bankonként eltérhetnek. Fontos, hogy igénylés előtt tájékozódjunk.

Mennyi kiadást jelent ez konkrétan?

 • 15 millió CSOK Plusz hitel igénylésekor a várható banki költség 200 ezer forint alatt lesz
 • 30 millió CSOK Plusz hitel igénylésekor a várható banki költség 300 ezer forint alatt lesz
 • 50 millió CSOK Plusz hitel igénylésekor a várható banki költség 400 ezer forint alatt lesz

Ahogy látható, abban az esetben, ha a maximálisan igényelhető támogatást szeretnénk, akkor elképzelhető, hogy a törvényben meghatározott legmagasabb költségnél is többet kell fizetnünk.

A lakásvásárlásnak is vannak költségei, nem csak a hiteligénylésnek

A költségek azért lehetnek a legnagyobb hitelösszegnél akár 300 ezer forintnál nagyobbak, mert az értékbecslés és helyszíni szemle díja nem számít bele a banki költségekbe.

De. Nagyon fontos alaposan utánajárni a költségeknek, mert egyes pénzintézetek ezeknek egy részét átvállalják.

Egy hitel felvétele előtt fontos számolni annak költségeivel

Egy hitel felvétele előtt fontos számolni annak költségeivel, mert ezek az információk segítenek a kölcsön felvételének teljes pénzügyi következményeinek jobb megértésében.

A hiteligénylés költségei összetettek, és különböző tényezők alapján változhatnak.

Amivel mindenképpen legyünk tisztában:

 • Teljes visszafizetendő összeg: a hitel költségeinek számolása segít meghatározni, hogy mennyit kell összességében visszafizetni a kölcsönből, beleértve a kamatokat, kezelési költségeket és egyéb díjakat. Ezáltal könnyebben megítélhető, hogy az adott hitel összességében mennyibe kerül.
 • Kamat: az éves kamat meghatározza, hogy mennyi kamatot kell fizetni a kölcsönre. A kamat alapján kiszámolható, hogy hosszú távon milyen összeget kell kamatként fizetni, és ez befolyásolja a hitel teljes költségét.
 • Kezelési költségek és egyéb díjak: a pénzintézetek különböző díjakat számolhatnak fel, például kezelési költségeket, szerződéskötési díjat, késedelmi díjat. Ezek növelhetik a teljes visszafizetendő összeget, és fontos, hogy előre ismerjük ezeket.
 • Törlesztési feltételek: a hitel törlesztésének feltételei is fontosak. Például, ha a törlesztő részletek változhatnak, akkor érdemes átgondolni, hogy a jövedelmünk képes lesz-e kezelni az esetleges változásokat.
 • Egyéb kockázatok: a hiteligénylés költségeinek átgondolása segít felmérni a kockázatokat, és segít eldönteni, hogy a hitel felvétele megfelelő-e a pénzügyi helyzetünkhöz.

A hitel költségeinek részletes megértése és összehasonlítása segíthet a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásában, és a pénzügyek hosszú távú tervezésében.

Az önerő is költség – azt is ki kell fizetni

Az Expresszkölcsön szakértői szerint fontos, hogy az önerőről se feledkezzünk meg. Bár az önerő nem a hitelfelvétel költsége, azt is ki kell fizetnünk.

De mi az önerő? Az önerő a hitel felvételéhez szükséges saját pénzösszeg, amit a hitelösszeg kiegészítéseként a bank elvár igényléskor. Egyfajta biztosítékot jelent a bank számára, és segít csökkenteni a kockázatát.

Az önerő is egyfajta költség, mivel a hitelfelvétellel kapcsolatos kiadások, például az ingatlanvásárlás esetén a közjegyzői díjak, illetve az esetleges tranzakciós költségek, ügyvédi költségek is az önerőből fedezhetők. Emellett az önerő mértéke befolyásolhatja a hitel feltételeit.

Az Expresszkölcsön szakértőinek tanácsa, hogy a hitel felvételénél gondosan mérlegeljük az önerőt, és ne csak a hitelösszegre, hanem a teljes tranzakció költségére összpontosítsunk.

A hitel feltételeinek részletes megértése segíthet a pénzügyi stabilitás, és az adott hitel tényleges költségeinek jobb kezelésében.

Összefoglalás

A CSOK Plusz hitel igénylése során számos költséggel kell számolnunk, amelyek közé tartoznak a banki költségek és az ingatlan megvásárlásával kapcsolatos kiadások is. A banki költségek esetében fontos tudnunk, hogy a hitelkonstrukcióhoz kapcsolódóan a pénzintézetek által elkérhető díjak maximuma 300 000 forintban van meghatározva, de ez az összeg nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját. A tényleges költségek bankonként eltérhetnek, ezért érdemes előzetesen tájékozódnunk. Emellett a lakásvásárlással kapcsolatos egyéb kiadásokra is számolni kell, így a teljes költségvetés megtervezésekor érdemes minden tényezőt figyelembe venni. Fontos megjegyezni, hogy egyes pénzintézetek átvállalhatják ezeknek a költségeknek egy részét, ami csökkentheti a hitelfelvétel során felmerülő terheket. Az önerő, mint a hitelfelvételhez szükséges saját pénzösszeg, szintén fontos tényező, ami befolyásolja a hitel feltételeit és a pénzügyi tervezést.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Bővítési jelzáloghitel, mikor megoldás?

Bővítési jelzáloghitel, mikor megoldás?

2018.02.08.

Ha kinőttétek a családi házat, de inkább bővítenél, mint hogy elköltözz, akkor létezik számodra is megoldás: a bővítési jelzáloghitel! Fontos tudni, hogy ez nem minden banknál elérhető, így érdemes alaposan utánajárnod a lehetőségeknek!

Tovább olvasom