Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A CSOK Plusz kockázatai: ekkora büntetésekre lehet számítani

2023.12.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. december 27. 21:19

A CSOK Plusz, mint minden állami támogatás, feltételekhez kötött. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a támogatás elveszik, és az addig kapott támogatást vissza kell fizetni, ráadásul kamatokkal együtt. Utánajártunk, hogy milyen veszélyeket rejt a CSOK Plusz, és annak is, hogy hogyan kerülhetjük el ezeket. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

A CSOK Plusz kockázatai: ekkora büntetésekre lehet számítani

A CSOK Plusz, a nagy segítség

A CSOK Plusz az ötezer fő feletti településeken támogatott hitel lesz elérhető 2024-től, ennek kamata legfeljebb 3 százalék lehet, ami lényegesen kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes kölcsön azonban nem csak a nagyobb településeken lesz igényelhető, ugyanis a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is felvehető lesz.

A támogatott, kedvezményes hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően egy gyermeknél 15 millió forint, két gyermeknél 30 millió forint, 3 gyermeknél pedig 50 millió forint lehet.

A bejelentés alapján biztosnak látszik, hogy az igényelhető összeg szempontjából a meglévő gyerekek is számítanak majd. Tehát akkor is elérhető lehet az 50 millió forintos támogatott hitel, ha két meglévő gyermek mellé vállalunk egy újabbat.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz hitel futamideje 10-25 év.

Amennyiben a család az első lakást vásárolja meg, akkor a hitel 10 százalékos önerővel lesz igényelhető, szemben a másokra érvényes 20 százalékos elvárt önerővel.

Amennyiben tehát egy három gyereket vállaló pár 50 millió forint támogatott hitelt igényel az első lakás megvásárlására, emellé pedig igényel a 11 millió forint Babaváró hitel is, akkor 60 millió forint értékhatárig önerő nélkül vásárolhatnak lakást.

Egy 60 millió forintos ingatlan esetén ugyanis 6 millió forint az önerő összege, a lakáshitellel együtt igényelt Babaváró támogatásnak pedig a 75 százalékát önerőként veszik figyelembe, ami 8,25 millió forintot jelent.

A hitelt igénylő édesanyák 41 éves korukig igényelhetnek. Ám 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is megkaphatják a támogatott kölcsönt, akik ennél idősebbek.

Az ingatlanvásárlási lehetőségek és feltételek a következők:

Az ingatlan vásárlási értéke az első közös otthon megvásárlása esetén maximum 80 millió forint lehet, míg azok számára, akik nem az első lakásukat szeretnék megvenni vagy meglévő ingatlanjukat bővítenék, a felső határ 150 millió forint.

Lényeges, hogy a kedvezményes kölcsön nem használható telekvásárlásra.

Az első évben a hitel felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni, a tőke visszafizetése ebben az időszakban nem szükséges.

Ha az adósoknak gyermek születik, akkor jogosultak egy éves hitelmoratóriumra. Ebben az esetben a futamidő meghosszabbodik egy évvel, ami a hitel teljes visszafizetési összegének emelkedéséhez vezethet.

Minden megszületett vállalt gyerek után jóváírnak 10 millió forintot a tartozásból.

A CSOK Plusz kedvezményes lakáshitele a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatása mellé is igényelhető. Így a Falusi CSOK mellé járó adó-visszatérítési támogatást is fel lehet majd venni.

Hogy ne legyen a nagy segítségből nagy büntetés

Az első gyerekszületés elmaradásakor sok millió forintos büntetést kaphatnak a házaspárok a jelenlegi hozamkörnyezetben, ha felveszik a CSOK Plusz legmagasabb, 50 milliós összegét

Ráadásul a törlesztőrészlet is megemelkedne szinte a duplájára.

Egy kisebb hitel arányosan kisebb büntetést is jelent, de a büntetés mértéke itt is sok millió forint lehet.

Hogy lehet elkerülni a büntetést? Biztosra gyakorlatilag csak az mehet, aki akkor igényli a támogatást, ha a feleség már várandós.

Ez azonban nem mindenkinek lehetőség, így csak az a megoldás marad, hogy a feltételek alapos megismerése és mérlegelése után igénylik a házaspárok a támogatást.

Az Expresszkölcsön szakértőinek a véleménye a CSOK Plusz kockázatairól

Az Expresszkölcsön szakértői szerint a CSOK Plusz egy rendkívül kedvező támogatási forma, amely jelentősen megkönnyítheti a gyermeket vállaló családok számára az otthonteremtést.

Azonban a támogatásnak vannak kockázatai is, amelyekre a családoknak érdemes odafigyelniük.

A CSOK Plusz igényléséhez a családoknak meg kell felelniük bizonyos feltételeknek.

Ezek közül a legfontosabb, hogy a családban legalább egy gyermeknek születnie kell a támogatási időszak alatt.

Amennyiben a család nem teljesíti a feltételeket, úgy a támogatást vissza kell fizetni.

Az Expresszkölcsön szakértői szerint a CSOK Plusz egy nagyon jó lehetőség a gyermeket vállaló családok számára az otthonteremtésre. Azonban a támogatás igénylése előtt érdemes alaposan átgondolni a kockázatokat is.

A következőkre érdemes odafigyelni:

A hitel kamata fix, így a családok a futamidő alatt pontosan tudják, hogy mennyit kell fizetniük.

A támogatás igényléséhez bizonyos feltételeknek kell megfelelni.

Amennyiben a család alaposan átgondolja a kockázatokat, úgy a CSOK Plusz egy nagyon jó lehetőség lehet számukra az otthonteremtésre.

Összefoglalás

A CSOK Plusz egy vonzó lehetőség a gyermeket vállaló családok számára, hiszen jelentősen megkönnyítheti az otthonteremtést. Azonban szigorú feltételekhez kötött, melyeket ha a család nem teljesít, akkor a támogatást vissza kell fizetniük kamatokkal együtt.

A CSOK Plusz legfontosabb jellemzői között szerepel, hogy a támogatott hitel összege a vállalt gyerekek számától függ, a hitel futamideje 10-25 év között változhat, és a kamatai rendkívül kedvezőek. Azonban a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy amennyiben a család nem teljesíti a gyermekvállalással kapcsolatos feltételeket, akkor a támogatást nemcsak vissza kell fizetni, hanem a büntetések is jelentősek lehetnek. Az Expresszkölcsön szakértői szerint a CSOK Plusz kockázatai mellett a támogatás igénylésének előnyeit is mérlegelni kell. A legbiztonságosabb megoldás az lehet, ha a támogatást akkor igénylik, amikor már biztos, hogy gyermek érkezik a családba. Ennek hiányában az alapos tájékozódás és a feltételek mérlegelése elengedhetetlen a házaspárok számára.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

2024.02.04.

A CSOK Plusz hitel is egy hitelkonstrukció, ezért a hiteligénylésnek vannak költségei. Mint minden lakáshitel igénylésekor, a CSOK Plusz hitel igénylésekor is számolnunk kell a hitelfelvétel költségeivel. És azt se felejtsük el, hogy az ingatlan megvásárlása során is lesznek kiadások. Segítünk eligazodni.

Tovább olvasom
A meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál

A meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál

2023.11.21.

Jövő évben a CSOK Plusz leváltja a CSOK támogatást. Röviden és közérthetően írunk arról, hogy mi változik, és hogy mennyire fontos az, hogy a meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál. Mert nagyon fontos. Tényleg.

Tovább olvasom
Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

2024.01.05.

A CSOK Plusz 2024-től segíti a családokat új ingatlanhoz jutni. Új ingatlan esetén azonban nem csak vásárlásra kell gondolni. Építkezhetünk is. Utánajártunk, hogy miért érdemes CSOK Plusz segítségével építkezni, és megmutatjuk a legfontosabb részleteket is.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

2024.02.16.

A CSOK Plusz hitel segítséget nyújthat ahhoz, hogy a családunk egy méltó ingatlanban éljen. A támogatás hosszú távra szól, és közben alakulhat úgy az életünk, hogy vissza tudjuk fizetni a hitelt. Ezért utánajártunk, hogy mit kell tudni a CSOK Plusz előtörlesztéséről. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával